Tweede Kamer uithangbord

Aantal informatie verzoeken van de overheid aan Google verdubbeld

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 17 seconden

Uit Google’s laatste cijfers blijkt dat het aantal data-verzoeken van de Nederlandse overheid aan Google is verdubbeld het laatste jaar. In de laatste helft van 2014 (juli tot en met december) werden er 140 verzoeken door overheid gedaan, betrekking hebbend op 144 gebruikers/accounts. In 113 (81%) van de verzoeken overhandigde Google ook daadwerkelijk gegevens.

Het aantal verzoeken betrof aan het begin van 2014 (januari tot en met juni) 72, betrekking hebbende op 95 accounts. Ook in deze periode overhandigde Google in 82% van de gevallen verzochte data. In tegenstelling tot voorheen heeft Google ook noodverzoeken en bewaarverzoeken gerapporteerd. Bij een noodverzoek is er sprake van iemand die in levensgevaar is, bijvoorbeeld een ontvoering. In de tweede helft van 2014 werd er in totaal maar één zo’n verzoek ingediend. Google besloot in dit geval geen informatie te overhandigen.

De overheid heeft in de tweede helft van 2014 5 `bewaarverzoeken´ ingediend. Bij een bewaarverzoek vraagt de overheid aan Google om gegevens te bewaren, terwijl er een gerechtelijk bevel wordt geregeld om ze officieel op te vragen. Het doel is het voorkomen van verwijdering van de gewenste data. Wereldwijd ontving Google ruim 30.000 dergelijke verzoeken, waarbij er informatie over ruim 50.000 gebruikers/accounts werd gezocht. Wereldwijd werd er in 63% van de verzoeken informatie verstrekt. Meer data in de nieuwste editie van het Google Transparantierapport.

Om het aantal opvragingen in perspectief te plaatsen: België deed 214 opvragingen over 297 accounts in de tweede helft van 2014. Van deze verzoeken werd 67 procent ingewilligd. 8 van deze verzoeken betroffen een noodgeval.

Belangrijk om te vermelden: Opvragingen door inlichtingendiensten zijn niet meegenomen in het rapport: die vallen onder een geheimhoudings­verplichting.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past