Aanklagers beginnen rechtszaken tegen Intel om beveiligingslekken

Intel kantoor bord

Deze week werd bekend dat in processors die in vrijwel alle computers gebruikt worden kwetsbaarheden zitten. Deze worden Meltdown en Spectre genoemd en zouden ervoor kunnen zorgen dat hackers toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie. Er zijn nu zeker drie ‘class-action’-rechtszaken aangespannen tegen Intel, want betekent dat groepen mensen zich verenigd hebben om Intel aan te klagen.

Verwijten

De aanklagers verwijten Intel dat er te lang gewacht is met het bekendmaken van de kwetsbaarheden. In juni 2017 waarschuwden onderzoekers Intel al over de lekken, terwijl het pas deze week openbaar gemaakt werd. Ook verwijten ze Intel dat de updates voor de lekken ervoor zorgen dat computers langzamer worden. Intel zelf spreekt dit tegen en ook bedrijven als Apple en Google zeggen geen verandering te merken na de updates. Maar volgens onderzoekers zouden computers 5 tot 30 procent langzamer worden.

Compensaties

Zowel bedrijven als consumenten vragen compensaties voor de geleden kosten door de lekken. Er is nog niet naar buiten gekomen dat er misbruik is gemaakt van de lekken. Consumenten hebben daardoor waarschijnlijk weinig schade geleden. Grote bedrijven hebben wel veel extra kosten moeten maken om de lekken op te lossen. Zij maken volgens experts dan ook meer kans op compensatie dan consumenten. Intel zal waarschijnlijk meer moeten investeren in de beveiliging van chips, om kwetsbaarheden in de toekomst te voorkomen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen