Beursvloer

Beursgenoteerde bedrijven minder aandacht voor cybercriminaliteit

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 11 seconden

Accountantskantoor KPMG stelt dat Nederlandse bedrijven relatief goed scoren in hun omgang met cybercriminaliteit. Toch blijkt uit het rapport ook dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is.

Onderzoek cyberveiligheid

Voor het onderzoek met betrekking tot cyberveiligheid keek KPMG wereldwijd naar zo’n achthonderd beursfondsen. Beursgenoteerde bedrijven in Nederland scoorden daarbij goed. Cyberveiligheid wordt in ons land bij vier keer zoveel bedrijven besproken dan het gemiddelde in de wereld. Toch lijkt de aandacht in de bestuurskamers van de Nederlandse bedrijven te verslappen. Lang niet ieder bedrijf is voldoende met bescherming tegen cybercriminaliteit bezig. Ben Krutzen, partner bij KPMG: “Nog altijd geeft één op de tien bedrijven geen inzicht in de risico’s”.

De juiste aanpak van cybercriminaliteit

Digitale veiligheid gaat verder dan de IT-afdeling. Helaas zien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven dat nog niet altijd. Hierdoor zijn zij niet in staat om goede kritische vragen te stellen. Uit jaarverslagen van bedrijven blijkt dat er vaak veel aandacht besteed wordt aan preventieve maatregelen. Daarbij kun je denken aan het vergroten van het bewustzijn voor bepaalde risico’s. Natuurlijk is dat belangrijk, maar daarmee ben je er nog niet. “Die aanpak staat in schril contrast met de beweging in de markt. Daar zien we dat detectieve maatregelen de boventoon voeren”, aldus Krutzen. De verslapte aandacht bij bedrijven zorgt voor grotere risico’s, die bij een juiste aanpak aanzienlijk verkleint kunnen worden. Wellicht dat het rapport van KPMG daar aan kan bijdragen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past