Android standbeeld voor Google kantoor

95 beveiligingslekken in Android gepatcht

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 16 seconden

Aan het begin van dit nieuwe jaar heeft Google maar liefst 95 beveiligingslekken in Android gedicht. Van deze lekken waren er 29 door Google als ‘ernstig’ aangemerkt. Dat betekent dat een aanvaller via zo’n lek in het ergste geval een toestel op afstand kan overnemen. Ook de minder ernstige beveiligingsrisico’s kunnen vervelende situaties voor de gebruiker opleveren.

Ernstige beveiligingslekken

Wanneer een Android toestel een als ernstig gemarkeerd beveiligingslek heeft, kan een aanvaller het toestel overnemen. Het overnemen van een Android toestel met een ernstig beveiligingslek kan op verschillende manieren. Je kunt hierbij denken aan het openen van een e-mail, het bezoeken van websites of het verwerken van bestanden die via mms worden verstuurd. De ernstige kwetsbaarheden die Google nu gepatcht heeft, bevonden zich op verschillende locaties: In de mediaserver, in de kernel,  in diverse onderdelen van Qualcomm en in verschillende drivers van Nvidia, MediaTek en Qualcomm.

Minder ernstige beveiligingsrisico’s

De overige – minder ernstige – beveiligingslekken in Android zorgde ook voor risico’s. Zo was het voor kwaadaardige apps mogelijk om de rechten te verhogen, om het toestel vast te laten lopen om zo een denial of service te veroorzaken en om informatie te achterhalen waar een app normaal gesproken geen toegang toe mag hebben.

Google start uitrol updates

Om te beginnen rolt Google de updates uit voor Nexustoestellen en Pixeltoestellen. Het is nog onduidelijk wanneer andere fabrikanten zullen volgen. Noodzakelijk is het wel. Uit cijfers van CVE-Details bleek vorig jaar dat voor Android de meeste beveiligingslekken zijn gerapporteerd. Het gaat in totaal om 523 lekken.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past