90 procent van de Nederlanders ontving NL-Alert controlebericht

90 procent van de Nederlanders ontving NL-Alert controlebericht

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2020
Leestijd: 4 minuten, 21 seconden

Negen op de tien Nederlanders ontving begin deze maand het NL-Alert controlebericht dat de overheid verstuurde. Dat is het hoogste aantal ooit. Toch valt er nog winst te behalen, met name bij de groep senioren. Van hen kreeg slechts driekwart het bericht.

Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een persbericht.

Over NL-Alert

Het kan altijd gebeuren dat er zich een gevaarlijke of levensbedreigende situatie voordoet in Nederland, of bij jou in de omgeving. Voor dat doeleinde heeft de Nederlandse overheid NL-Alert ontwikkeld. NL-Alert is een systeem dat burgers waarschuwt als er een ernstige calamiteit voordoet. Je kunt dan denken aan een grote brand, gaslekkage, terroristische aanslag of incident met explosiegevaar. Alle zendmasten met bereik zenden een NL-Alert naar onze smartphones. Soms worden deze berichten ook getoond op digitale reclamezuilen en op vertrekborden in het openbaar vervoer. Naast een waarschuwing krijgen ontvangers tevens instructies wat ze op dat moment moeten doen (naar binnen gaan, ramen en deuren sluiten, radio en tv aanzetten).

De overheid test twee keer per jaar het systeem door een zogeheten controlebericht te versturen. Je ontvangt dan een bericht op je telefoon met daarin de boodschap dat het een test is. Je hoeft hiervoor niets te doen of in te stellen op je smartphone, dat is allemaal al voor je geregeld. Op maandag 8 juni verstuurde de overheid haar meest recente controlebericht. De resultaten van de proef zijn nu binnen.

Bereik

Volgens de Pieter-Jaap Aalbersberg, de huidige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, ontvingen 13,6 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder op 8 juni het controlebericht. 90 procent ontving het bericht rechtstreeks op zijn of haar mobiel. Een kleine groep van 4 procent had het bericht niet ontvangen, maar was door familieleden, vrienden, klasgenoten of collega’s op de hoogte gebracht. Daarmee ligt het totale bereik op 94 procent.

Dat is de beste prestatie van het systeem tot op heden. In december 2019, toen de vorige test plaatsvond, ontving 85 procent van de Nederlanders het controlebericht (12,9 miljoen mensen). Een half jaar daarvoor lag het percentage nog op 78 procent.

Senioren

Toch valt er volgens de Nationaal Coördinator nog een wereld te winnen. In zijn persbericht schrijft hij dat het laagste bereik bij senioren van 75 jaar en ouder geconstateerd werd. Van hen ontving 73 procent het NL-Alert controlebericht op hun mobiel. Een verklaring daarvoor heeft hij niet. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat smartphonebezit onder deze groep een stuk lager ligt.

Toch is hij enigszins optimistisch. Ten opzichte van december vorig jaar steeg het bereik onder de senioren met 11 procent. Dat is vanzelfsprekend iets om trots op te zijn. Het hoogste bereik was (vanzelfsprekend) onder de mensen tussen de 18 en 34 jaar. Van hen ontving 95 procent het controlebericht.

Datalek NL-Alert

Om NL-Alert te gebruiken, hoef je in feite niets te doen. Voor wie wil is er een app beschikbaar in de Google Play Store en App Store. Deze was onlangs nog uitgebreid in het nieuws. In maart ontdekten medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat er een datalek was. De app verzamelde ongevraagd persoonsgegevens van gebruikers, zoals locatiegegevens en informatie over het besturingssysteem. Daardoor voldeed de app niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Europese richtlijn die onze privacy beschermt. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid adviseerde iedereen die de app had geïnstalleerd om deze te verwijderen.

Daags daarna bleek dat de app nog een tweede beveiligingslek bevatte. Met behulp van een unieke gebruikerscode of token, die noodzakelijk is om de installatie te identificeren, was het mogelijk om via een webadres toegang te verkrijgen tot de locatie van een gebruiker. Hierdoor was het mogelijk om iemands bewegingen tot in detail vast te leggen en te volgen. Dit lek is nooit officieel gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). “Omdat er fysieke toegang tot het toestel van de gebruiker nodig was, gebruik van de kwetsbaarheid de nodige technische kennis vereist, de kwetsbaarheid niet publiekelijk bekend was en er geen indicaties zijn dat er misbruik is gemaakt van de kwetsbaarheid, is de conclusie van het extern juridisch advies dat er geen sprake is van een meldingsplichtig datalek”, zo schreef de minister in mei aan de Tweede Kamer.

Andere datalekken bij de overheid

Overheid en ICT lijkt een ongelukkige combinatie. NL-Alert is namelijk niet het enige overheidsproject dat recentelijk het nieuws wist te halen met een datalek. Doordat twee externe harde schijven kwijt waren geraakt, belandden er persoonsgegevens uit het Donorregister van ruim 6 miljoen Nederlanders op straat. De harde schijven zijn nog altijd niet teruggevonden. De kans dat deze ooit weer boven water komen, is bijzonder klein.

En onlangs bleek dat de website van het RIVM Infectieradar.nl een datalek bevatte waardoor anderen de persoons- en medische gegevens van anderen konden inzien. Hiervoor hoefden zij alleen maar een paar getallen in de URL-balk te vervangen. Uit onderzoek bleek dat er geen aanwijzingen zijn dat er misbruik is gemaakt van het lek. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was de ontwikkelaar op de hoogte van het lek, maar was hij deze vergeten te dichten. De eigenaar reageerde met grote verontwaardiging op de uitspraak van de minister en zei tegenover de media dat hij stomverbaasd was. Dit was voor VVD-Kamerlid Hayke Veldman aanleiding om schriftelijke vragen te stellen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen