Burgers lopen over straat

90 procent afgetapte NSA-data gaat over gewone burgers

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 9 seconden

Een rapport van de Washington Post heeft beweerd dat maar liefst negentig procent van de mensen die wordt gecontroleerd door de NSA gewone Amerikanen zijn en geen buitenlandse surveillance targets.

Volgens de Washington Post, werden onschuldige burgers “gevangen in een net dat de National Security Agency had geworpen voor iemand anders” en veel van de verzamelde informatie, waarvan het grootste deel zeer persoonlijke blijkt te zijn, werd ondanks die weinig tot geen waarde behouden.De informatie werd door de voormalige NSA werknemer Edward Snowden aan de krant verstrekt.

Zo’n 160.000 e-mails en instant-berichten en 7900 documenten uit 11.000 online accounts, verzameld door de NSA tussen 2009 en 2012, zijn onderzocht door de Washington Post, die beweert dat negen van de tien van de bespioneerden het beoogde doel helemaal niet waren. Volgens het rapport, geeft de verzamelde informatie geen verrassend inzicht in het leven van gewone Amerikanen, maar is het ook toptaal niet van enige waarde voor de inlichtingen dienst. De verzamelde informatie vertelt een verhaal van “liefde en hartzeer, illegale seksuele relaties, geestelijke gezondheidszorg crises, politieke en religieuze bekeringen, financiële zorgen en teleurgestelde hoop”, aldus het rapport.

Echter, de andere tien procent van de verzamelde gegevens bevat naar verluidt “ontdekkingen van grote  waarde voor inlichtingendiensten”, wat suggereert dat de opvallende  grote hoeveelheid van andere data, de 90%, de “collateral damage” voor de privacy van personen wordt gezien door de Amerikaanse overheid als een noodzakelijk kwaad.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past