MH17

65.000 tweets van Russische trollenfabriek na neerstorten vlucht MH17

Laatst bijgewerkt: 13 mei 2019
Leestijd: 1 minuut, 18 seconden

De Internet Research Agency (IRA), een groep in Sint-Petersburg die ik ook wel de Russische trollenfabriek genoemd wordt, heeft in de twee dagen na de crash van de MH17 meer dan 65.000 tweets geplaatst. In die tweets werd de schuld van het neerhalen van het vliegtuig bij Oekraïne gelegd. De Groene Amsterdammer heeft daar op eigen initiatief onderzoek naar gedaan. Vorig jaar werd al bekendgemaakt dat Russische internettrollen zich hadden gemengd in de discussie over de MH17, maar de omvang daarvan was tot nu toe nog onbekend.

Georganiseerde operatie

De Groene Amsterdammer analyseerde negen miljoen tweets die afkomstig waren van de IRA. Volgens het opinieweekblad werd na het neerhalen van vlucht MH17 een georganiseerde campagne gevoerd, waarbij geprobeerd werd om Rusland vrij te pleiten. De tweets van de trollenfabriek waren daar maar een onderdeel van. Pro-Russische media zouden ook theorieën verspreid hebben om de aandacht af te leiden van Rusland als schuldige.

Minder dan 24 uur

Volgens De Groene Amsterdammer duurde de operatie van de trollenfabriek minder dan 24 uur. Na 19 juli 2014 zouden er nog wel tweets geplaatst zijn over de MH17, maar niet meer zo actief als binnen die 24 uur. De ochtend na de crash verstuurde de trollenfabriek 40.931 tweets, waarin de hashtags #Kievheeftboeingneergeschoten, #KievProvocatie en #Kievspreekdewaarheid gebruikt werden. De volgende dag werden er nog 24.844 andere tweets geplaatst.

De MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in het oosten van Oekraïne. Na onderzoek van het Joint Investigation Team bleek dat het vliegtuig neergeschoten was met een buk-raket, afkomstig van een Russische basis bij Koersk. Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, waarvan 196 Nederlanders.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past