laptop pinpas

4 jaar geëist tegen verdachte in phishing zaak

Laatst bijgewerkt: 14 november 2019
Leestijd: 1 minuut, 36 seconden

Woensdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar cel geëist tegen een 22-jarige man en dertig maanden waarvan 10 voorwaardelijk tegen een achttienjarige man. De twee zouden verantwoordelijk zijn voor oplichting middels phishing van 18 slachtoffers. In totaal zouden ze op deze manier bijna 200.000 euro hebben buitgemaakt.

Nep mails van de bank

Tussen oktober 2017 en december 2018 stuurden de mannen phishing mails naar tientallen slachtoffers. Uiteindelijk hebben zij op deze manier van 18 mensen geld buitgemaakt. Ze wisten de mensen in de e-mails te overtuigen van het feit dat zij van de Rabobank of van International Card Services (ICS) waren. Op deze manier kregen ze mensen zover om hun bankpas en pincode op te sturen. Vervolgens kocht de 22-jarige verdachte onder andere elektronica, een scooter en een reis naar Curaçao van het geld.

Medeplichtig

De achttienjarige verdachte wordt beschuldigd van medeplichtigheid bij de phishing zaken. Hij zou als loopjongen voor de andere verdachte geld hebben gepind, pakketjes hebben vervoerd, en pinpassen hebben aangevraagd. De rechtbank zal over vier weken uitspraak doen in deze zaak.

Wat is phishing

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit die nog altijd veel voorkomt. De criminelen doen zich in een mail, maar soms ook via de telefoon, voor als medewerkers van een vertrouwde instantie. Op deze manier proberen ze mensen zo ver te krijgen om hen geld of informatie toe te sturen. Doordat ze vaak gebruik maken van een vertrouwde merknaam lopen mensen regelmatig in de val. Het kan soms om enorme bedragen gaan. Om phishing te voorkomen is het op de eerste plaats verstandig om je goed te informeren over de werkwijze van dergelijke criminelen. Mocht je een telefoontje, brief, of email van een instantie niet vertrouwen? Zoek dan contact op met die instantie om navraag te doen. Wil je meer weten over deze vorm van oplichting ? Lees dan ons artikel over phishing. Hier vind je ook wat je kunt doen wanneer je slachtoffer van phishing bent geworden.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen