Facebook Messenger mobiel

2,7 miljoen Europeanen getroffen door dataschandaal bij Facebook

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Er komen steeds meer cijfers naar buiten over de gegevens van Facebookgebruikers die onbedoeld in de handen van het bedrijf Cambridge Analytica vielen. De Europese Commissie vroeg Facebook om meer details over het aantal getroffen Europese gebruikers. Donderdag liet Facebook daarop in een brief aan de Europese Commissie weten dat het om gegevens van 2,7 miljoen Europese gebruikers gaat. Een dag eerder werd al bekend dat maximaal 90.000 Nederlandse Facebookgebruikers slachtoffer zijn geworden van het datamisbruik. Wereldwijd gaat het mogelijk om 87 miljoen accounts, waarvan het in 80% van de gevallen om Amerikaanse gebruikers ging (70,6 miljoen).

Thisisyourdigitallife

De gegevens werden via de app thisisyourdigitallife verzameld voor wetenschappelijk onderzoek, maar werden uiteindelijk voor commerciële doeleinden doorgestuurd naar Cambridge Analytica. Niet alleen de gegevens van mensen die de app daadwerkelijk op hun telefoon hadden staan werden verzameld, maar ook van hun vrienden. Slechts 28 Nederlanders zijn door gebruik van de app direct slachtoffer geworden van datamisbruik. Bij de andere 90.000 gebruikers was dat indirect, doordat een vriend de app geïnstalleerd had. Het getal van 90.000 mogelijke slachtoffers is gebaseerd op het aantal Nederlandse Facebookgebruikers dat in 2014 bevriend was met iemand die thisisyourdigitallife gebruikte.

Controleren

Facebook stelt een tool beschikbaar, waarmee gecontroleerd kan worden of gebruikers bij de 90.000 Nederlanders horen die slachtoffer zijn geworden van het dataschandaal. Deze tool verschijnt komende maandag op de Facebooktijdlijn.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past