Waymo zelfrijdende auto voor Google-gebouw

179 miljoen dollar boete voor oud-werknemer van Google

Laatst bijgewerkt: 12 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 14 seconden

In de Verenigde Staten heeft de rechtbank gisteren bepaald dat Anthony Levandowski, een man die eerst bij Google werkte en vervolgens gegevens over zelfrijdende auto’s doorverkocht aan Uber, een boete van 179 miljoen dollar aan Google moet betalen. Al eerder was er een schikking tussen Waymo (een zusterbedrijf van Google) en Uber over deze zaak.

Dat schrijft persbureau Reuters.

Vertrouwelijke bestanden van Google in handen van Uber

Anthony Levandowski werkte voorheen voor Google als hoofdingenieur op de afdeling voor zelfrijdende auto’s. In 2016 verliet hij Google om zijn eigen bedrijf op te richten. Dit bedrijf, Otto, maakte zelfrijdende auto’s. In augustus werd het bedrijf voor 700 miljoen dollar opgekocht door Uber, al werd dat bedrag uiteindelijk minder omdat Otto-medewerkers het bedrijf verlieten.

Levandowski werd door Google beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen en het doorspelen van 14.000 documenten met details over deze technologische informatie aan Uber. Hij zou duizenden vertrouwelijke bestanden van de servers van het bedrijf hebben gedownload. De informatie in kwestie ging over de technologie achter zelfrijdende auto’s. Dat leidde tot een aanklacht, een rechtszaak en een schikking tussen Waymo (het zusterbedrijf van Google) en Uber.

179 miljoen dollar boete voor doorverkochte informatie

In december 2019 oordeelde een arbitragerechtbank dat Levandowski zich met zijn collega Lior Ron schuldig maakte aan oneerlijke concurrentie door een rivaliserend bedrijf te beginnen en medewerkers van Google over te halen om voor hen te werken. Gisteren besloot de rechter dat Levandowski 179 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 160 miljoen euro) schuldig is aan Waymo. Waymo is het zusterbedrijf van Google waar Levandowski als techneut werkte en waar hij de geheime bestanden van zou hebben gestolen.

Al in 2017 klaagde Waymo Uber aan over ditzelfde voorval. Een jaar later schikten zij in de rechtszaal, waarbij Waymo een aandeel in Uber kreeg. Dit aandeel, hoewel het slechts een klein percentage was, bestond al snel uit honderden miljoenen euro’s. Uber beloofde bovendien om de technologie en informatie van Waymo niet zelf te gebruiken.

Digitale diefstal leidt tot einde carrière

Levandowski klom de afgelopen jaren snel op in de techwereld en werd gezien als een ware pionier op het gebied van zelfrijdende auto’s. Na het werken bij Waymo (Google) en het oprichten van zijn eigen bedrijf, ging hij dan ook veelbelovend aan de slag voor Uber. Tijdens de schikking in 2018 werd Levandowski daar echter ontslagen. De boete die hij gisteren opgelegd kreeg, vormt opnieuw een zware schok voor zijn carrière.

Volgens Reuters heeft Levandowski faillissement aangevraagd. Volgens de aanvraag heeft de ingenieur tussen de 50 en 100 miljoen dollar aan bezittingen. Zijn passiva of schulden bedragen echter tussen de 100 en 500 miljoen dollar. Zijn voormalig collega Ron heeft afgelopen maand een schikking van 9,7 miljoen dollar betaald aan Google. Waymo heeft bevestigd dat dit bedrag inmiddels is overgemaakt.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen