Waymo zelfrijdende auto voor Google-gebouw

179 miljoen dollar boete voor oud-werknemer van Google

Laatst bijgewerkt: 5 maart 2020
Leestijd: 1 minuut, 39 seconden

In de Verenigde Staten heeft de rechtbank gisteren bepaald dat Anthony Levandowski, een man die eerst bij Google werkte en vervolgens gegevens over zelfrijdende auto’s doorverkocht aan Uber, een boete van $179 miljoen dollar aan Google moet betalen. Al eerder was er een schikking tussen Waymo (een zusterbedrijf van Google) en Uber over deze zaak.

Vertrouwelijke bestanden van Google in handen van Uber

Anthony Levandowski werkte voorheen voor Google als techneut en vertrok in 2016 om zijn eigen bedrijf op te richten. Dit bedrijf, Otto, maakte zelfrijdende auto’s. In augustus werd het bedrijf voor $700 miljoen opgekocht door Uber, al werd dat bedrag uiteindelijk minder omdat Otto-medewerkers het bedrijf verlieten. Levandowski werd door Google beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen en het doorspelen van deze technologische informatie aan Uber. Hij zou duizenden vertrouwelijke bestanden van de servers van het bedrijf hebben gedownload. De informatie in kwestie ging over de technologie achter zelfrijdende auto’s.

$179 miljoen boete voor doorverkochte informatie

Hoewel deze zaak al een tijd liep, heeft de rechter gisteren besloten dat Levandowski 179 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 160 miljoen euro) schuldig is aan Waymo. Waymo is het zusterbedrijf van Google waar Levandowski als techneut werkte en waar hij de geheime bestanden van zou hebben gestolen.

Al in 2017 klaagde Waymo Uber aan over ditzelfde voorval. Een jaar later schikten zij in de rechtzaal, waarbij Waymo een aandeel in Uber kreeg. Dit aandeel, hoewel het slechts een klein percentage was, bestond al snel uit honderden miljoenen euro’s. Uber beloofde bovendien om de technologie en informatie van Waymo niet zelf te gebruiken.

Digitale diefstal leidt tot einde carrière

Levandowski klom de afgelopen jaren snel op in de techwereld en werd gezien als een ware pionier op het gebied van zelfrijdende auto’s. Na het werken bij Waymo (Google) en het oprichten van zijn eigen bedrijf, ging hij dan ook veelbelovend aan de slag voor Uber. Tijdens de schikking in 2018 werd Levandowski daar echter ontslagen. De boete die hij gisteren opgelegd kreeg, vormt opnieuw een zware schok voor zijn carrière.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen