Man achter laptop

10.000 datalekken gemeld in 2017 bij Autoriteit Persoonsgegevens

Laatst bijgewerkt: 8 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat er in 2017 10.000 datalekken gemeld zijn. Dit betekent een stijging van 70 procent ten opzichte van 2016, toen er iets meer dan 5800 meldingen gedaan werden. De stijging komt waarschijnlijk doordat er meer aandacht is geweest voor de meldplicht en lekken daardoor eerder gemeld worden. Deze meldplicht is van kracht sinds 1 januari 2016.

Sectoren

De sectoren waarin de meeste datalekken gemeld werden zijn hetzelfde gebleven als in 2016. Het gaat dan om de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening.

In 47 procent van de gemelde lekken ging het om persoonsgegevens die naar de verkeerde ontvanger gestuurd werden. De gegevens waar het om gaat zijn bijvoorbeeld namen, adresgegevens, geboortedatum of BSN-nummer. In 15 procent van de gevallen ging het om persoonsgegevens die kwijtraakten door bijvoorbeeld een verloren of gestolen laptop, USB-stick of dossiers.

AVG

Vanaf 25 mei gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming in. De regels voor het melden en registreren van datalekken worden dan strenger. Boetes voor het niet melden worden hoger.

De Autoriteit Persoonsgegevens deed in 2017 635 onderzoeken naar beveiliging en datalekken, waarvan een deel van de onderzoeken nog loopt. Hierbij horen ook onderzoeken naar datalekken die mogelijk niet gemeld waren. Hier wil de AP in 2018 meer aandacht aan besteden. Als zo’n lek ontdekt wordt krijgt de betreffende instantie meestal een waarschuwing.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past