Wat is een VPN woordweb

VPN uitgelegd: Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?

Laatst bijgewerkt: 6 oktober 2020
Leestijd: 18 minuten, 36 seconden
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Wat is een VPN: een korte samenvatting

Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Als je via een VPN met het internet verbindt, wordt al jouw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Dit heeft meerdere voordelen:

 • Je bent anoniemer op het internet: je IP-adres en locatie zijn niet langer voor iedereen zichtbaar.
 • Je bent veiliger op het internet: de versleutelde tunnel houdt veel hackers en cybercriminelen tegen.
 • Je bent vrijer op het internet: door andere IP-adressen te gebruiken, krijg je toegang tot websites en online diensten die anders geblokkeerd zouden zijn.

Wil je ook een VPN gebruiken? Dan raden wij ExpressVPN aan. Deze VPN heeft veel opties, biedt ijzersterke beveiliging en komt in onze testen als de ongeslagen nummer 1 naar voren.

Meer informatie over wat een VPN precies doet, hoe het werkt, en hoe je een VPN-verbinding opzet, vind je in de rest van dit artikel.

VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN-verbinding is een gemakkelijke en efficiënte manier om je online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren. Als je nog niet helemaal op de hoogte bent van wat VPN’s zijn en wat ze doen, kan het je best afschrikken. Op deze pagina lees je wat een VPN precies is en hoe je deze kunt gebruiken. We praten je bij over de vele voordelen van een VPN en de mogelijkheden die het biedt. Ook laten we je drie goede VPN-providers zien die perfect dienst doen voor beginnende gebruikers.

Wat is een VPN?

Wat is een VPN preciesEen VPN is een veilige verbinding tussen jouw apparaat (bijvoorbeeld je computer of smartphone) en het internet. Dit ‘virtuele privénetwerk’ stelt je in staat je dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server te sturen. Vanuit daar wordt het dataverkeer weer het internet op gestuurd. Je internetverkeer is op deze manier beveiligd én geanonimiseerd.

Als je het internet op gaat, doe je dit met een uniek IP-adres. Je kunt dit adres vergelijken met je telefoonnummer of woonadres, maar dan voor je computer of smartphone.

Het IP-adres is als het ware de persoonlijke identificatiecode van jouw internetverbinding. Het staat op naam en adres van de persoon die de internetprovider betaalt. Zo ben je online herkenbaar en te traceren bij alles wat je doet. Gelukkig kan je dit grotendeels afschermen als je een VPN gebruikt. Door een VPN te gebruiken verandert het IP-adres dat de rest van het internet te zien krijgt.

Als je meteen aan de slag wilt met een VPN, kun je hier een kort stappenplan vinden. Ook hebben we een lijst met drie van de beste VPN’s gemaakt die je uit kunt proberen. Wil je graag zelf een VPN kiezen? Dan is ons overzicht van VPN-reviews misschien interessant.

Waarom gebruiken mensen een VPN?

Er zijn diverse redenen waarom mensen een VPN gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn online anonimiteit, veiligheid en vrijheid (het omzeilen van online blokkades en censuur).

Anonimiteit en privacy:

 • Anonimiteit op het internet: Een VPN-verbinding verbergt je IP-adres en locatie. Als gebruiker neem je het IP-adres van de VPN-server aan. Het lijkt daardoor alsof jij je bevindt op de locatie van de server. Hierdoor kunnen websites je echte locatie niet achterhalen. Ook anderen op het internet kunnen je niet langer identificeren via je IP-adres, want ze zien slechts het IP-adres van de VPN-server waarmee jij verbonden bent.
 • Anoniem downloaden: Downloaders en uploaders (die bijvoorbeeld gebruikmaken van torrents of Usenet) worden steeds meer gevolgd. Veel mensen willen liever niet dat anderen weten wat ze downloaden en kiezen ervoor om anoniem te downloaden. Een VPN-verbinding is hiervoor de perfecte oplossing.
 • Een digitaal persoonsdossier voorkomen: Advertentienetwerken zoals Facebook, Google en Twitter proberen een zo goed mogelijk profiel over hun gebruikers op te bouwen. Deze informatie kan vervolgens worden doorverkocht aan adverteerders of overheden. Het gebruik van een anonieme VPN-verbinding gaat het opbouwen van zo’n dossier tegen. Je privacy wordt beter beschermd en je komt minder gepersonaliseerde advertenties tegen.

Veiligheid op het internet:

 • Beveiliging tegen hackers en overheden: Er komen steeds meer berichten naar buiten die laten zien hoeveel er op het internet wordt afgeluisterd. Zonder VPN stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Je internetverbinding is hierdoor relatief gemakkelijk af te luisteren. Een VPN versleutelt je dataverkeer, waardoor afluisteren geen zin heeft: je informatie kan niet langer gelezen worden.
 • Veilig internetten op publieke netwerken: Het gebruik van openbare wifi-netwerken is riskant. Andere gebruikers (bijvoorbeeld hackers) kunnen namelijk gemakkelijk al je internetverkeer afluisteren of omleiden. De kans dat je creditcardgegevens of de inloggegevens van je e-mail op deze manier gestolen worden, is groot. Door een VPN te gebruiken, versleutel je alle gegevens die je het netwerk op stuurt. Hierdoor hebben hackers niets aan de afgeluisterde internetgegevens. Zij zien slechts een wirwar van tekens (versleutelde data) in plaats van jouw belangrijke gegevens en wachtwoorden.
 • Toegang tot bedrijfsnetwerken: Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om thuis op hun netwerk in te loggen. Op deze manier kan men veilig vanuit huis werken. Hiervoor worden regelmatig VPN-verbindingen gebruikt. Sterker nog, VPN’s werden in de eerste instantie ontworpen om bedrijfsgegevens te beschermen.

Censuur en blokkades omzeilen:

 • Censuur en overheidsblokkades tegengaan: In diverse landen (zoals China, Turkije en sommige Arabische en Afrikaanse landen) wordt het internet gecensureerd. Deze landen blokkeren de toegang tot bepaalde internetdiensten (WhatsApp, Google, Skype, Facebook, enzovoort) en websites. Ook in Nederland gebeurt dat. Hier wordt bijvoorbeeld The Pirate Bay geblokkeerd. Een VPN verandert je weergegeven geografische locatie (afhankelijk van de gekozen VPN-server). Zo kun je zulke blokkades omzeilen en toch toegang krijgt tot de geblokkeerde websites en diensten.
 • Geografische blokkades omzeilen: Niet alleen overheden doen aan online censuur. Ook online diensten zelf laten bepaalde content vaak alleen in specifieke regio’s zien. Zo kun je in het buitenland online vaak geen Nederlandse televisie kijken. Ook kun je met Netflix in Nederland veel minder films en series kijken dan in Amerika. Een VPN kan helpen om deze geografische blokkades te omzeilen. Op deze manier krijg je toegang tot een breder aanbod van internetdiensten, zoals online streamingdiensten.

Wil je meer weten over de voordelen van VPN’s? Lees dan ons uitgebreidere artikel over waarom mensen een VPN gebruiken.

Hoe werkt een VPN?

In de praktijk werkt een VPN erg gemakkelijk. Je kiest een aanbieder, sluit een abonnement af en downloadt de software. Vervolgens kies je de server waarmee je wilt verbinden. De VPN doet de rest.

Dit is hoe een VPN te werk gaat:

 1. De VPN-software versleutelt je internetverkeer en stuurt jouw data over een beveiligde verbinding naar de VPN-server.
 2. De VPN-server ontvangt jouw versleutelde internetverkeer en ontsleutelt het internetverkeer, zodat het weer leesbaar wordt.
 3. De server stuurt vervolgens het ontsleutelde internetverkeer het internet op. Daarna ontvangt dezelfde server teruggestuurd internetverkeer dat voor jou bedoeld is.
 4. Het internetverkeer dat de VPN-server ontvangt wordt vervolgens versleuteld en via de beveiligde verbinding naar jou teruggestuurd.
 5. De software op jouw apparaat ontsleutelt het internetverkeer weer, waardoor jij het kunt bekijken.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

De VPN-verbinding beveiligt je internetverkeer: door de versleuteling kunnen hackers je data niet zomaar onderscheppen en bekijken. Daarnaast biedt een VPN meer online anonimiteit, doordat je internetverkeer wordt omgeleid via een externe server. Hierdoor registreert de rest van het internet het IP-adres en de locatie van de VPN-server, terwijl jouw echte IP-adres en locatie verborgen blijven.

De VPN-applicatie draait op de achtergrond van je computer, tablet of smartphone. Hier merk je zelf weinig van. Je kunt je computer en het internet gewoon gebruiken zoals je dat gewend bent. Voor meer informatie over de precieze werking van een VPN verwijzen we je graag naar het artikel “Hoe werkt een VPN-verbinding“.

Is een VPN veilig?

Een VPN beveiligt je internetverkeer, maar misschien vraag je je ook af hoe veilig jij bent bij een VPN-provider. Jouw internetverkeer wordt omgeleid en loopt via de servers van de VPN-provider. De provider kan alles zien wat jij doet en het is daarom belangrijk dat je vertrouwen hebt in jouw VPN-aanbieder. De meeste VPN-providers negeren de informatie die bij hen terechtkomt en slaan je gegevens niet op.

Er zijn echter VPN-providers die jouw surfgedrag wél bijhouden en jouw data verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders. Dit komt vooral voor bij gratis VPN-aanbieders. Deze zijn vaak niet veilig. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren onderzoek doet. Later in dit artikel geven we jou een aantal aanbevelingen voor goede en veilige VPN-providers.

Maakt een VPN je internetverbinding trager?

Sommige mensen twijfelen of ze wel een VPN moeten gebruiken, omdat ze gehoord hebben dat het je internetverbinding kan vertragen. Het klopt dat sommige VPN-verbindingen dit effect hebben. Een VPN leidt je verbinding immers om langs een externe server. Dit duurt langer, dus kan je verbinding hier trager van worden. Dit is echter niet altijd zo.

Er zijn veel VPN-providers die alles op alles zetten om jouw internetverbinding zo snel te maken als jij gewend bent (en soms zelfs sneller). Als je zeker wilt weten dat jij een snelle VPN hebt, neem dan een kijkje bij ons onderzoek naar de snelste VPN. De VPN’s die we hier aanraden, hebben stuk voor stuk laten zien dat ze prima werken en geen of slechts minimale vertragingen veroorzaken. Streamen, gamen en gewoon browsen zal dus net zo gemakkelijk gaan als normaal, alleen met meer veiligheid, privacy en vrijheid.

Als je internetverbinding door je internetprovider of een andere partij wordt ingeperkt, kan een VPN je verbinding juist sneller maken. De VPN zorgt ervoor dat deze limiet niet langer voor jou geldt. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons volledige artikel “Maakt een VPN mijn verbinding trager?”.

Is een VPN legaal?

Vrouwe JustitiaSommige mensen vragen zich af of het gebruik van een VPN illegaal is. De verbinding zorgt er immers voor dat je online veel anoniemer bent, wat in het voordeel kan werken van criminelen en hackers. Als zij niet online te volgen zijn, is het ook veel moeilijker om hen op te sporen en te straffen. Toch betekent dit niet dat een VPN illegaal is.

In tegendeel: veel officiële bedrijven werken met VPN’s en raden het gebruik zelfs aan. Ook de Europese Unie, bijvoorbeeld, pleit voor internetvrijheid, wat mogelijk wordt door een VPN te gebruiken. Dus hoe zit dat nu precies?

In veel landen is het gebruik van een VPN geheel legaal. Het uitvoeren van illegale activiteiten terwijl je een VPN gebruikt, is echter – uiteraard – illegaal. Zolang je een VPN gebruikt voor legale activiteiten zoals browsen, gamen, Netflix, en YouTube, dan is er dus geen enkel probleem. Gebruik je een VPN echter om, bijvoorbeeld, illegaal auteursrechtelijke bestanden zoals films en muziek te downloaden, dan ga je tegen de wet in.

Overigens zijn er een aantal landen in de wereld waar het gebruiken van een VPN in zijn geheel wel als illegaal wordt gezien. Voor meer informatie over deze landen en over het legaal en illegaal gebruik van VPN’s, verwijzen we je graag naar dit artikel. Gebruik je in Nederland (en in het grootste deel van de rest van de wereld) een VPN? Maak je dan geen zorgen. Dat is volkomen legaal en zelfs heel erg aan te raden.

Welke VPN-protocollen zijn er?

VPN’s maken gebruik van een versleutelde verbinding. Er zijn verschillende protocollen waarmee een beveiligde verbinding kan worden opgezet. Deze protocollen zorgen ervoor dat jouw gegevens niet zomaar door andere mensen in te zien zijn. De meest gebruikte protocollen zijn:

 • OpenVPN: dit is momenteel één van de meest gebruikte protocollen. OpenVPN is een open-source protocol, wat betekent dat de code voor iedereen in te zien is. Voor de versleuteling wordt OpenSSL en het SSLv3/TLSv1 protocol gebruikt. Het OpenVPN-protocol wordt door de meeste providers ondersteund.  Het protocol is beschikbaar voor diverse platformen. Hieronder vallen Windows, Android, Linux en routers. OpenVPN wordt over het algemeen als de veiligste keuze onder VPN-protocollen gezien. Het enige nadeel is dat OpenVPN niet werkt op Mac OS en iOS, hiervoor kan beter IKEv2/IPsec worden gebruikt.
 • IPSec/L2TP: in dit gecombineerde protocol zorgt IPsec voor de versleuteling (encryptie) en L2TP voor de verbinding (tunnel). IPsec/L2TP zit standaard ingebouwd in de meeste besturingssystemen. Dit protocol is een goede keuze wanneer OpenVPN niet beschikbaar is.
 • IKEv2/IPsec: IKEv2 is een protocol gebaseerd op IPSec. Dit protocol wordt voornamelijk gebruikt op mobiele apparaten, omdat het snel verbinding kan maken met netwerken. Op mobiele devices wordt er regelmatig gewisseld tussen wifi-netwerken en openbare netwerken, wa IKEv2 een goede keuze voor mobiel maakt. IKEv2 is volgens sommige bronnen sneller dan OpenVPN. Toch wordt OpenVPN over het algemeen gezien als het betere protocol.
 • PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) is één van de oudste protocollen. Het protocol kent een aantal veiligheidslekken. Hierdoor is het gebruik van PPTP af te raden, tenzij je snelheid belangrijker acht dan veiligheid. PPTP wordt soms aangeraden voor het bekijken van streamingdiensten.
 • Softether: Softether is een open-source applicatie die over verschillende platformen werkt. Er is ondersteuning voor VPN-protocollen zoals SSL VPN, IPsec/L2TP, OpenVPN en Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol.
 • WireGuard: WireGuard is een redelijk nieuw protocol dat de laatste tijd steeds populairder wordt. Het runt op Linux-kernel en is gericht op nóg betere prestaties dan OpenVPN en IPsec. Momenteel is het echter nog een experimenteel protocol: het zit nog in de ontwikkelingsfase en heeft nu nog weinig meerwaarde ten opzichte van OpenVPN.

Wil je meer informatie over VPN-protocollen? Lees dan ons volledige artikel over dit onderwerp.

Hoe maak je zelf gemakkelijk gebruik van een VPN?

VPN op SmartphoneHet is heel eenvoudig om zelf een VPN te gebruiken. Allereerst sluit je een abonnement af bij een betrouwbare VPN-aanbieder. Je kunt vaak al voor enkele euro’s per maand een VPN-account bij een kwalitatieve provider afsluiten. Na het registreren kun je met je accountgegevens inloggen op de software en verbinding maken met de servers van de aanbieder.

De meeste (grote) aanbieders hebben software voor al je apparaten en besturingssystemen, of het nu gaat om Windows, Mac, iPhone, Android of Linux. Binnen deze programma’s kun je vaak kiezen welk VPN-protocol je wilt gebruiken en met welke servers in welk land je verbonden wilt worden. Binnen enkele klikken heb je vervolgens al verbinding met een VPN-server gemaakt. Vanaf dat moment loopt al je internetverkeer via de beveiligde VPN-verbinding en kun je veiliger, vrijer en anoniemer gebruikmaken van het internet.

Ook het installeren van een VPN is erg gemakkelijk. Hieronder leggen we je in drie stappen uit hoe je een goede VPN vindt en in gebruik neemt.

VPN instellen in 3 simpele stappen

Wil je voor het eerst een VPN gaan gebruiken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen. Het is erg gemakkelijk om met een VPN aan de slag te gaan. Het duurt slechts vijf minuten. Met deze drie simpele stappen ben je binnen de kortste keren beschermd door een VPN:

Stap 1: Kies een betrouwbare VPN-provider

Voor beginnende VPN-gebruikers raden wij CyberGhost of NordVPN aan. We hebben deze providers uitgebreid getest en concludeerden dat ze erg gemakkelijk te begrijpen en gebruiken zijn. Bovendien zijn ze allebei erg snel, staan ze je toe je abonnement op verschillende apparaten tegelijkertijd te gebruiken en hebben ze een lange niet-goed-geld-terug-garantie. Check wel altijd even de site van de VPN-provider die jij wilt gaan gebruiken voor de precieze voorwaarden. Je kunt deze VPN’s dus voor minimaal een maand uitproberen vóór je je aan een abonnement bindt.

Voor meer informatie over deze en andere providers kun je een kijkje nemen in ons review-overzicht. Natuurlijk hebben we ook andere VPN-providers getest. Enkele andere indrukwekkende VPN’s zijn ExpressVPN, PIA, SurfShark en ProtonVPN. Deze laatste VPN biedt toevallig ook een van de beste gratis VPN-abonnementen aan.

Veel gratis VPN’s zijn onveilig en hebben data- of snelheidslimieten, maar bij ProtonVPN is dit niet het geval. We hebben onderzoek gedaan naar gratis VPN’s die wel veilig zijn. Je leest hier meer over in ons artikel: de beste gratis VPN’s.

Zodra je een VPN-provider hebt gekozen, hoef je enkel een abonnement af te sluiten. Maak een account aan en bewaar je inloggegevens goed. Je zult deze info nodig hebben in de volgende stappen.

Stap 2: Download de VPN-app

Nu je een VPN-aanbieder hebt uitgekozen, hoef je enkel de software van de provider te downloaden. Dit kun je doen via de officiële website van je gekozen VPN-provider. Download de app voor je Android-smartphone, iPhone, tablet of computer. Zodra je de software hebt geïnstalleerd, kun je met je gegevens uit stap 1 inloggen.

Stap 3: Activeer de VPN-app en surf veilig en vrij online

Activeer de VPN. Bij veel VPN-providers hoef je hiervoor enkel op de ‘aan’-knop te drukken. De VPN-verbinding wordt dan automatisch opgezet. Over het algemeen zul je nauwelijks merken dat je via een VPN met het internet verbonden bent. Je kunt de software simpelweg op de achtergrond laten draaien.

En dat is alles! Zolang de verbinding actief is, kun je veiliger, vrijer en anoniemer internetten. Hieronder vind je een kort overzicht van de stappen die je moet nemen om een VPN op je computer in te stellen:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop

Voor een gedetailleerdere handleiding voor het instellen van een VPN op verschillende apparaten, verwijzen we je naar onze ‘VPN-instellen’-sectie. Hier vind je handleidingen waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je een VPN op een specifiek apparaat of besturingssysteem installeert.

Drie goede VPN-providers voor beginners

Als je een VPN wilt gebruiken, kies dan een betrouwbare VPN-aanbieder. Wij helpen je graag op weg en hebben de grote VPN-aanbieders van het moment getest. In ons overzicht van de beste VPN-providers vind je uitgebreide omschrijvingen van de beste opties. Mocht je aan de slag willen met een kwalitatieve, gebruiksvriendelijke en betrouwbare VPN, dan kunnen wij ExpressVPN, CyberGhost en NordVPN aanbevelen.

ExpressVPN

ExpressVPN staat bovenaan onze top 5 van de beste VPN’s, en dat is niet zonder reden. Deze provider is supersnel, heeft duizenden servers en werkt goed met Netflix. Zo ben je ook tijdens het online kijken van je favoriete show veilig en heb je toegang tot veel meer content, zoals de Amerikaanse Netflix! De servers zijn ontzettend snel en de software is gemakkelijk in gebruik. Tegenwoordig kun je de app ook in meerdere talen instellen, waaronder Nederlands. De klantenservice van ExpressVPN reageert bovendien erg snel.

Helaas is ExpressVPN niet de goedkoopste aanbieder. Vooral mensen die kwaliteit het belangrijkst vinden, kiezen voor ExpressVPN. Via een speciale kortingsactie beginnen abonnementen nu bij $6,67 per maand. Dan heb je een abonnement waarmee je vijf apparaten tegelijkertijd kunt beveiligen. Klik op de button in de onderstaande box om de site van deze VPN-provider te bezoeken.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

CyberGhost

CyberGhost staat op de tweede plek in onze top 5. Het grootste verschil tussen CyberGhost en ExpressVPN is dat CyberGhost vele malen goedkoper is. Deze provider blinkt uit op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. De software van CyberGhost is ontzettend gemakkelijk te installeren en navigeren. Alles wijst zichzelf uit en je hebt binnen een paar klikken de perfecte server gevonden. Je kunt nu met een gerust hart anoniem downloaden, de Amerikaanse Netflix kijken of simpelweg snel en beveiligd internetten.

Een ander voordeel van CyberGhost is dat het duizenden servers tot zijn beschikking heeft. Dit is handig als je specifieke online pagina’s wilt unblocken. Kortom, CyberGhost is een fantastische VPN voor elke beginnende VPN-gebruiker die ook veel mogelijkheden tot zijn of haar beschikking wil hebben. Het enige nadeel van deze dienst is dat de software (nog) niet beschikbaar is in het Nederlands. Ben je geïnteresseerd in deze provider? Klik dan op de knop in de onderstaande box.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2,75 per maand!
9.3
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

NordVPN

De derde VPN die wij aanraden, is NordVPN. NordVPN blinkt vooral uit op het gebied van veiligheid en unblocking. Op het moment is deze VPN één van de populairste opties in de wereld. NordVPN heeft bovendien al vaak laten zien dat ze de anonimiteit en veiligheid van hun klanten voorop stellen. NordVPN’s klantenservice reageert snel, wat zeker voor beginners erg fijn is. Ook biedt Nord veel opties voor de gevorderde gebruiker, zoals obfuscated servers en dedicated IP-adressen. Deze features maken het makkelijker om geografische blokkades te omzeilen.

Ten slotte is NordVPN een vrij goedkope VPN. Voor slechts een paar euro per maand kun je NordVPN op zes apparaten tegelijkertijd gebruiken. Een heel gezin kan dus gebruikmaken van één abonnement. Er geldt een ruime niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen op alle pakketten. Wil je de huidige kortingen bekijken die je via ons bij NordVPN kunt krijgen? Klik dan op de knop in de onderstaande box om direct naar de juiste pagina van de NordVPN-website te gaan.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,30 per maand bij een 2-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Extra tip: wil je één keer alle apparaten in je huis via de VPN-verbinding online laten gaan? Dan kun je de VPN op de router instellen. Dit kan technisch uitdagend zijn. Het gemakkelijkst is om DD-WRT-routersoftware te gebruiken. Mocht je dit willen doen, dan leggen wij je in dit artikel uit hoe je een VPN op je router instelt.

Waarom is veilig internetten zo belangrijk?

Misschien vraag je je af of het gebruik van een VPN echt nodig is. Een VPN biedt anoniemer, vrijer en veiliger internet, maar het normale internet werkt toch al prima? Tot op zekere hoogte is dat misschien waar. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevaren.

Een steeds groter deel van ons leven vindt online plaats. We regelen onze bankzaken, houden contact met vrienden, controleren onze medische dossiers en werken online. Het is belangrijk dat al deze informatie over jou niet zomaar op straat komt te liggen. Je laat je bankfacturen immers ook niet zomaar rondslingeren. Als je je internetverbinding niet beveiligd, loop je het risico dat hackers, overheden, je internetprovider, websites, je werkgever en allerlei andere partijen meer over jou te weten komen dan jij zou willen. Een VPN schermt je data af voor al deze meekijkende blikken.

Versleutelde VPN Verbinding

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat de dingen die je online deelt, bijvoorbeeld op Facebook of Instagram, je de rest van je leven kunnen achtervolgen. Op dezelfde manier kan alle informatie die jij onbeveiligd het internet opstuurt, een blijvend effect hebben. Wat als een hacker precies ziet waar jij je bankzaken regelt, bijvoorbeeld? Of als je werkgever op de hoogte is van je verspilde uurtjes op social media?

Een VPN geeft je geen volledige garanties: je kan nog steeds gehackt worden en als de overheid écht wil weten waar jij mee bezig bent, zullen ze daar ook andere manieren voor hebben. Toch maakt een VPN de kans dat jouw persoonlijke gegevens, je browsergeschiedenis en al je andere online bezigheden in de handen van anderen vallen, vele malen kleiner.

Wat is een VPN – Samenvatting

Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Het zorgt voor meer online privacy, veiligheid en vrijheid. Er zijn verschillende manieren om een VPN-verbinding op te zetten. Thuisgebruikers kunnen het beste kiezen voor een abonnement bij een VPN-provider.

Een VPN gebruiken heeft enkele voordelen:

 • Je anonimiteit online wordt gewaarborgd.
 • Je internetverbinding is beter beveiligd tegen dreigingen van buitenaf (hackers, cybercriminelen).
 • Je kunt censuur en geografische blokkades omzeilen.

Er zijn een aantal grote providers die je voor weinig geld toegang geven tot servers over de hele wereld. Deze providers zorgen er constant voor dat de beveiliging en snelheid van hun servers op orde is. Wij hebben, na uitgebreid testen, de beste VPN-providers voor je op een rijtje gezet.

VPN's en VPN-gebruik: Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over VPN’s en VPN-gebruik? Wij kunnen je helpen. Klik simpelweg op een van de vragen hieronder en je krijgt automatisch het antwoord te zien. Staat je vraag er niet tussen? Voel je dan vrij om een reactie onder dit artikel te plaatsen en wij proberen je zo snel mogelijk te helpen!

Ja, er zijn gratis VPN’s. Veel hiervan zijn echter ongeschikt omdat ze je data verkopen of malware proberen te installeren. Zelfs de gratis VPN’s die dit niet doen hebben vaak datalimieten of snelheidslimieten. Om iedereen toch te helpen met het beveiligen van hun internetverbinding hebben we onderzoek gedaan naar gratis VPN’s die wel veilig en betrouwbaar zijn. Het overzicht wat daaruit is voortgekomen kun je vinden in ons artikel: de beste gratis VPN’s.

Als je een VPN wilt gaan gebruiken, moet je eerst een VPN-account hebben. Kies dus eerst een goede VPN waar je op kunt vertrouwen. Vervolgens kun je bij jouw VPN-aanbieder de juiste software downloaden, vaak in de vorm van handige apps. Via de app kan je VPN dan gemakkelijk in- of uitschakelen.

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende VPN-providers. Dit maakt het lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Toch zullen de meeste VPN’s tussen de €2 en €7 per maand kosten als je een abonnement voor langere tijd afsluit. Kies je ervoor om een abonnement voor kortere tijd af te sluiten, dan heb je meer controle over het opzeggen, maar betaal je vaak om en nabij de €12 per maand bij de bekendere VPN-providers.

Er zijn ook gratis VPN’s. Hier betaal je niet voor, maar het kan zijn dat er data- of snelheidslimieten gelden. Ook is er een groot aantal gratis VPN-providers die jouw data misbruiken of doorverkopen aan anderen. Lees daarom altijd reviews van VPN’s om te kijken of deze geschikt zijn voor jou.

Een VPN creëert een veilige verbinding tussen jou en het internet. Deze verbinding wordt omgeleid langs een externe VPN-server, waardoor jouw IP-adres, locatie, en dataverkeer verborgen blijven. Bovendien kun je vaak kiezen uit verschillende serverlocaties. Hierdoor kun je het internet betreden alsof je je in een ander land bevindt. Je krijgt online meer privacy, meer veiligheid en meer vrijheid, wat ontzettend veel mogelijkheden geeft. Lees hier meer over wat een VPN voor jou kan betekenen.

Een VPN zorgt voor een versleutelde VPN-tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Al jouw dataverkeer wordt door deze tunnel gestuurd, waardoor niemand van buitenaf meer kan zien wat jij online doet. De VPN verandert bovendien jouw IP-adres in het IP-adres van de VPN-server die jij gebruikt. Hierdoor kan jouw locatie niet langer door iedereen achterhaald worden. Deze versleutelde tunnel is mogelijk door het gebruik van hoogwaardige encryptieprotocollen.

Een goede VPN stelt je in staat om het Netflix-aanbod van andere landen te bekijken. De Amerikaanse Netflix, bijvoorbeeld, bevat veel meer series en films dan de Nederlandse versie. Met de juiste (Amerikaanse) server van de juiste VPN, bijvoorbeeld ExpressVPN, krijg je toegang tot dit grotere aanbod.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
118
Reacties
 1. Sinds kort heb ik een abonnement op Surfshark VPN. Alles werkt naar wens alleen moet ik op sommige sites, als ik na een aantal minuten automatisch wordt uitgelogd en weer opnieuw wil inloggen een IP-adres validatie doen. Is dit te omzeilen/voorkomen?

  • Dit zou in principe niet moeten gebeuren. Toch kan het soms zijn dat, gedurende een dag of twee, je captcha’s moet invullen om te bewijzen dat je geen robot bent. Dit komt omdat er dan veel activiteit is vanaf één bepaalde VPN-server. Vaak duurt dit niet langer dan een dag of twee en soms kan het helpen om van server te wisselen. Mocht je hier langer tegenaan lopen adviseren we je contact op te nemen met de klantenservice van Surfshark.

  • Als ik mijn VPN koppel aan een land buiten de EU (bv. de VS) het en ik zit op mijn 4g, betaal ik dan extra kosten?

   • Goede vraag, maar nee, je maakt geen extra kosten als je verbinding maakt met een server in het buitenland. Je betaalt in ieder geval niet een aangepast tarief. Wat wel zo kan zijn is dat de VPN ervoor zorgt dat je iets meer data verbruikt, omdat het versleutelen en ontsleutelen ook data verbruikt.

 2. Ik wil graag Hallmark Channel en de Amerikaanse Netflix op mijn tablet kijken. Wat kan ik doen? Welke VPN kunnen jullie adviseren?

  • Hallmark Channel is momenteel alleen nog maar te zien binnenin de Verenigde Staten. Voor zover ik nu terug kan vinden moet je aangesloten zitten bij een Amerikaanse televisieprovider om het überhaupt ook live te kunnen streamen. Wellicht dat we in de toekomst nog onderzoek doen naar een manier om toegang te krijgen tot deze zender, maar voor nu kan ik zo snel geen mogelijkheid vinden.

   Wat betreft het kijken van Netflix zijn al onze providers uit de top 5 geschikt om Netflix USA mee te kijken. Ook kun je kijken bij ons ‘Beste VPN voor Amerikaanse Netflix‘-artikel. Daaruit komt ExpressVPN als beste uit de bus. Surfshark is ook een zeer goede (en goedkope) optie.

 3. Kan ik een VPN gebruiken naast het VPN netwerk van mijn werkgever? Ik werk nu thuis en moet voor mijn werk de VPN van de werkgever gebruiken. Kunnen beide naast elkaar?

  • Met twee VPN’s tegelijkertijd verbonden zijn is in theorie mogelijk, maar technisch is dit vrij lastig. Daarnaast kan de VPN van je werk problemen geven wanneer je tegelijkertijd wil verbinden met ene andere (particuliere) VPN. Voor werkzaken zou ik de VPN van je werk gebruiken en wanneer je niet aan het werk bent en de VPN van werk niet nodig hebt zou ik dan de particuliere VPN gebruiken.

 4. Sinds kort Surfshark op zowel mijn laptop als mijn Android. Voor zover ik het kan overzien, werkt het prima. Ietsje trager, maar daar merk ik eigenlijk heel weinig van. Nu trekt de VPN wel hard mijn accu leeg op mijn Android. Een oplossing kan natuurlijk zijn om niet alle apps achter de VPN te zetten. Ik kan daar eigenlijk geen info over vinden. Hebben jullie adviezen welke apps wel en niet achter de VPN of is het gewoon beter om de VPN continu aan te laten staan. Dat laatste zal ongetwijfeld waar zijn, maar is er ook een tussenoplossing.

  • Het is inderdaad het best om je gehele telefoon via de VPN-verbinding te laten lopen, ook al kost dat extra batterij. Mocht je toch overwegen om slechts enkele apps te beveiligen, dan zouden wij kiezen voor twee soorten apps. Allereerst de apps waarbij je een VPN nodig hebt om toegang te krijgen. Als je bijvoorbeeld op je Android-toestel de Amerikaanse Netflix wilt kijken terwijl je in Nederland bent, dan zul je die app via de VPN moeten laten lopen. Ten tweede is het verstandig om apps die gevoelige informatie over jou bevatten, ook via de VPN te laten lopen. Deze apps hebben vaak zelf al een vorm van encryptie, maar extra beveiliging kan daar zeker geen kwaad.

  • Hallo, Ik maak gebruik van een Google Chromecast. Zal een VPN de verbinding tussen mijn netwerk en Google Chromecast storen? Ook kom ik soms in landen waar het internet gecontroleerd (lees beperkt, gecensureerd) wordt. Kan ik via VPN dan toch ongecensureerd op het internet en zo ja hoe?

   • De VPN zou de verbinding tussen je Google Chromecast en netwerk niet moeten storen.

    Wat betreft de censuur in andere landen: een VPN kan je helpen om het ongecensureerde internet te bezoeken. Hiervoor moet je de VPN geïnstalleerd hebben op het device waarmee je het internet wilt bezoeken. Deze VPN kun je dan aanzetten wanneer je de censuur wil omzeilen. Let wel op dat sommige landen optreden tegen VPN-gebruik.

 5. Ik heb sinds kort Surfshark VPN. Iemand had me gezegd dat een VPN enkel beschermt als ik bijvoorbeeld een film download en dat dit helemaal niet veilig is als ik diezelfde film gewoon stream. Klopt dit? En hoe komt het dat dit dan juist enkel werkt bij downloaden?

  • Dit klopt niet. Als je een VPN activeert op je computer, dan is je internetverbinding ook beschermd als je enkel streamt. In sommige gevallen is het juist andersom: bepaalde VPN’s werken wel met je normale internetverkeer (waaronder streaming) terwijl ze je downloads niet kunnen beschermen. Met Surfshark kun je er in ieder geval zeker van zijn dat zowel je downloads als je streaming beschermd zijn.

 6. Is het mogelijk om deze vraag privé te beantwoorden?

 7. Kan ik via een VPN vanuit Duitsland een Nederlands IP-adres van KPN krijgen of is dit altijd een IP-adres van de VPN-provider?

  • We kunnen niet met zekerheid zeggen of een specifieke provider de services van KPN gebruikt. De IP-adressen die providers beschikbaar stellen, veranderen vaak regelmatig. Je kunt dus met dezelfde serverlocatie de ene dag een ander IP-adres hebben dan de andere, en die IP-adressen kunnen mogelijk ook van andere internetproviders zijn. Waarom wil je specifiek een IP-adres van KPN hebben? Wellicht dat we je verder kunnen helpen.

 8. Ik gebruik regelmatig mijn K1 streambox om sportwedstrijden te bekijken. Is het dan nuttig om een VPN te installeren? Wat zijn de voordelen? Kan iemand mij dat vertellen? Heb ik dan een betere verbinding en een beter beeld of ben ik alleen maar anoniem? Alvast bedankt voor jullie reacties.

  • Beste Henk,
   Het kan zeker nuttig zijn om daar een VPN voor te installeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nu geen toegang hebt tot sportwedstrijden die je eigenlijk liever wel zou willen zien. Met een VPN kun je toch toegang krijgen tot deze streams. Voorbeelden zijn de NBA, NFL en kickboksen. Voor meer informatie kun je terecht op onze sportpagina, waar artikelen over allerlei sporten staan. Een VPN maakt je verbinding (meestal) niet sneller, maar je krijgt er dus wel meer opties voor terug dan alleen anonimiteit!

 9. Ik ben altijd dik tevreden geweest over NordVPN maar de laatste tijd kun ik haast niet meer surfen over Google (Firefox). Ik krijg telkens de melding:

  Onze systemen hebben ongebruikelijk verkeer van uw computernetwerk vastgesteld. Op deze pagina wordt gecontroleerd of de verzoeken daadwerkelijk door u worden verzonden en niet door een robot.
  En dan moet ik eerst een captcha invullen om door te gaan, wat overigens ook maar kort werkt want na een andere zoekactie heb ik weer het probleem.
  Als ik mijn NordVPN uitzet, kan ik naar hartlust surfen over Google. Ligt dit nu aan NordVPN door de laatste updates of wellicht aan Firefox instelling?
  Overigens via ‘mijn favorieten’ heb ik ook nergens last van samen met NordVPN.

  • Dit komt waarschijnlijk omdat je een gedeeld IP-adres gebruikt. Grote kans dat andere mensen die van dezelfde publieke NordVPN-server als jij gebruikmaken, ook aan het googlen zijn, waardoor Google vindt dat er verdacht veel bezoek vanuit hetzelfde IP-adres op hun website komt. Om te voorkomen dat dit problemen gaat veroorzaken, willen ze daardoor controleren of het geen geautomatiseerd systeem is dat telkens toegang tot Google vraagt. Je zou dit kunnen oplossen door een dedicated IP bij NordVPN aan te vragen. Dan ben jij de enige die jouw IP-adres gebruikt en wordt je internetverkeer niet langer als ‘ongebruikelijk’ gezien.

 10. Je kan i.p.v. Google ook Opera installeren, of het er gewoon af en toe naast gebruiken.
  Je kan dan in de instellingen aangeven dat je een VPN-verbinding wilt gebruiken. Dat werkt heel simpel en gratis. Geen gedoe en heel veilig.

  • De Opera-browser is inderdaad een stuk beter voor je privacy dan bijvoorbeeld Google Chrome. Als je echter alleen de browser gebruikt, is dat niet voldoende om je hele internetverbinding te beveiligen. Programma’s die buiten je browser om lopen, zoals Spotify, Skype of Bittorrent, zijn dan onbeveiligd. Daarom raden we je aan om toch een ‘volledige’ VPN te gebruiken. Er zijn een aantal gratis VPN’s die wél je hele verbinding beveiligen. Daarover kun je op deze pagina meer lezen. Opera’s VPN werkt trouwens binnen de browser inderdaad prima. Het is alleen zo dat het je apparaat dus geen complete veiligheid geeft.

   • Krijg ik door een VPN minder reclame en minder kans op malware?

    • Jazeker! Veel VPN’s, bijvoorbeeld NordVPN, hebben een ingebouwde adblocker. Deze adblocker houdt een groot gedeelte van de reclames tegen, zodat je bijvoorbeeld geen last meer hebt van vervelende pop-ups. Voor meer informatie over adblockers in het algemeen, kun je dit artikel lezen. Hoewel een VPN je online gegevens en verbinding beschermt (en je dus deels beschermt tegen hackers), maakt het malware niet onschadelijk. Als je op een geïnfecteerde link klikt, kun je dus nog steeds per ongeluk malware op je apparaat downloaden. Het is dan ook verstandig om, naast een VPN, een goede firewall en virusscanner te hebben, zoals bijvoorbeeld Bitdefender.

 11. Ik heb deze middag net NordVPN gekocht. Er was een korting van -70 % die net afgelopen is en had dus geluk. En de snelheid als een pijl zoals jullie dit plegen te noemen. Eerst heb ik wel een kleine week enkele gratis versies uitvoerig getest en en vooral veel info over gelezen. Dat is van belang als je er niet zoveel over weet. Ik denk en vermoed dat ik toch wel een goeie keuze heb gemaakt?

  • Dat klinkt zeker als een goede keuze. NordVPN is niet te duur en werkt uitstekend. Goede beveiliging en erg degelijke snelheid. Dit hebben we zelf ook zo getest in onze uitgebreide review van deze aanbieder. We zijn het dus helemaal eens met je keuze!

   • David ,

    Bedankt voor je antwoord. Ik ben heel erg te spreken op de manier waarop ze bij Nord heel erg goed hun best doen om je te helpen. En dat doen ze heel vakkundig. Voor iemand die moeite heeft met de Engelse taal kan dat lastig zijn, want al het mailverkeer gaat wel in het Engels.

    Ik heb daar niet zo heel erg veel moeite mee (heb de taal in m’n ééntje geleerd zonder school of andere hulp van mensen maar wel met de hulp van radio vanop schepen in de Noordzee vroeger) en je kan ook een vertaalprogramma gebruiken. Soms moet ik wel naar een woordje zoeken.

    Als ik de helpdesk van Nord een cijfer zou moeten geven (dat kennen we niet in België), dan geef ik ze zeker een dikke 10+. Ze zijn snel met antwoorden en wat ze schrijven is goed van uitleg en duidelijk. Het team van Nord zou best een pluim mogen krijgen.

    Ik ben ze erg dankbaar. Wat wel opvalt is dat ze nooit op persoonlijke zaken ingaan, bv zoals over Corona. Daar schreef ik dus iets over, maar géén antwoord. Ze houden het dus wel héél erg strikt zakelijk en misschien een beetje afstandelijk , maar op zich niet erg en altijd een andere persoon als je antwoord krijgt.

    Mvg Herman (vanuit een stilgevallen België)

    • Goed om te horen dat je zo tevreden bent met NordVPN! De helpdesk van Nord is overigens in staat om gesprekken te voeren in het Nederlands. Vaak gebeurt dit wel door middel van een directe vertaling, waarbij je dus eerst het Engelse antwoord en gelijk daaronder het Nederlandse (vertaalde) antwoord te zien krijgt. Mochten mensen dus liever in het Nederlands communiceren, dan is dit tot op zekere hoogte mogelijk.
     Ik kan me overigens voorstellen dat de mensen achter NordVPN’s support niet zo snel in zullen gaan op meer persoonlijke informatie. Ze zijn immers een bedrijf dat draait om privacy, dus zullen ze zo min mogelijk persoonlijke informatie over hun klanten willen weten.

 12. Dat jullie verschillende providers testen en een waarde oordeel toekennen aan de prestaties vind ik mooi.
  Wat ik niet zo leuk vind is dat de providers hun prijzen in euro’s presenteren en met een mini sterretje vermelden dat de bedragen in USD zijn. Goed, ik kan omrekenen. Maar toch. Als je je op wereldniveau presenteert en een website met Nederlandse teksten voorziet, dan hoort zo’n schoonheidsfoutje daar niet thuis.
  Neem bijvoorbeeld ExpressVPN. Voor 12 maanden betaal je per maand €6,34. Waarbij je het eerste jaar 3 maanden extra cadeau krijgt.
  Ze rekenen voor dat dat op jaarbasis €94,98 gaat kosten. Vreemd, want mijn rekenmachine komt niet verder dan €76,08.
  Verder staat er onderaan hun pagina dat er eenmalig USD $99,95 gefactureerd wordt? Nog hoger. En waar dat bedrag vandaan komt, is mij een raadsel. Ik kan dat niet terugvinden. De euro is duurder dan de USD. Dus daar kan het niet in zitten.
  Zoals gezegd testen jullie de prestaties. Maar dit, in mijn ogen, gegoochel met getallen is ook een prestatie. Alleen niet een die ik kan rijmen. Kunnen jullie mij het uitleggen?

  • De situatie bij ExpressVPN is op het moment inderdaad erg verwarrend. Deze provider laat sinds kort zijn prijzen ook in euro’s zien. Waarschijnlijk is met die vertaalslag iets misgegaan, vandaar dat de rekensom (en de claim dat alle bedragen zijn weergegeven in USD terwijl er eurotekens voor staan) op hun bestelpagina nu niet klopt. Dit zou snel opgelost moeten zijn. Overigens zou je géén extra kosten moeten hebben buiten deze abonnementskosten. Van die eenmalige betaling van $99,95 weten wij dan ook niets. Zou je ons kunnen laten weten waar je dit hebt zien staan?
   Bij veel VPN-providers is het trouwens inderdaad zo dat de europrijzen gebaseerd zijn op de prijzen van de dollar. Dit betekent dat je abonnementskosten deels afhankelijk zijn van de wisselkoers. We proberen hier in onze reviews zoveel mogelijk rekening mee te houden, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

   • David , Toen ik via m’n bank NordVPN heb betaald, werd er ook iets van €6 omzetkosten in rekening gebracht, terwijl ik in Euro betaalde. Dat was iets van €118 en nog wat en dan die €6 er ook bij. Dat vind ik niet heel leuk en vooral niet als je daar niet van op de hoogte gebracht wordt. Dat kan toch wel iets beter is m’n mening.

    Mvg Herman

    • Beste Herman,
     Naar dat dit zo is gebeurd! Zijn de kosten daadwerkelijk in rekening gebracht door Nord, of door je bank? Ons advies zou zijn om contact met NordVPN op te nemen en deze kwestie aan hen voor te leggen. Wellicht kunnen ze toelichting geven en/of bekijken wat er mis is gegaan. Succes!

  • Patrick,

   Ik ben het met je eens en daar heb ik ook best wat moeite mee en vind ik ook niet zo heel erg leuk. Ik ben zelfs van mening dat je een klein beetje genaaid wordt (hier in Vlaanderen noemen we dat in t’zak gezet zijn of gesost, haha).

   Via Google kan je die prijzen wel heel makkelijk omrekenen, maar het zou wel handiger zijn als veel duidelijker vermeld wordt wat je echt gaat betalen. Dat zal ook voor minder verwarring zorgen, want nu staat het een in € en dan het andere in $ en géén omzetkosten, en daardoor word je wat misleid.

   Mvg Herman (uit een erg stil Belgie)

   • Het klopt inderdaad dat sommige VPN-providers hun prijzen baseren op de dollar. Dit kan lastig zijn voor mensen die in euro’s betalen, omdat de prijs die ze betalen dan afhangt van de wisselkoers. Gelukkig worden vooral de premium providers hier steeds beter in. Met enige problemen of vragen die je tegenkomt kun je bijna altijd terecht bij hun klantenservice (of bij ons). Wij proberen in onze reviews eveneens een zo compleet mogelijk beeld te geven van de kosten.

 13. Misschien vergis ik me, maar het lijkt erop dat de Top 5 van VPN-aanbieders juist de VPN-aanbieders zijn die voor advertorials betalen (of voor de link als gebruikers daarop klikken). De uitstekende en betere VPN-aanbieders die daar niet aan meedoen worden niet genoemd. Een tendens die je helaas vaker ziet.

  • Hoi Ruud,
   Het klopt inderdaad dat veel van de VPN-providers die wij reviewen gebruikmaken van affiliate marketing. Dit heeft echter verder geen invloed op de hoogte van hun score: wij zullen een VPN niet in de top 5 zetten vanwege advertorials. De reviews zijn een eerlijke afweging van verschillende factoren die wij zelf getest hebben. Als je suggesties hebt voor een goede VPN die we zouden kunnen reviewen, dan horen we dat natuurlijk graag!

 14. Ik mag op meerdere apparaten een VPN gebruiken. Kan ik een van mijn kinderen die in een andere plaats woont daarvan ook laten profiteren?

  • Hallo Hans, het is inderdaad mogelijk om de VPN ook te installeren op het apparaat van je kinderen. Het maakt verder niet uit waar de persoon zich bevindt.

 15. Moet je het dataverkeer van de VPN ook betalen? Ik heb nu een abonnement op Bullguard VPN dienst zit zelf bij Ziggo en gebruik ook mijn mobiele telefoon ook Bullguard VPN app.
  Was iets van 52 euro of zo per jaar. Vraag me af moet ik nu aanvullend ook nog dataverkeer betalen naast eenmalig 52 euro? Dan is het wel duur.
  Vraag me af, hoeveel euro per GB? Of is het onbeperkt? Maak me zorgen omdat ik de GB’s zie lopen via Windows Update wat ik niet wil. Graag antwoord.

  • Geen zorgen. Je hoeft bij de meeste VPN’s niet extra te betalen voor elke GB die je verbruikt. Sommige VPN’s hebben wel een datalimiet. Meestal zijn dit de gratis versies van premium VPN’s. Bij die abonnementen moet je dus wél op je data letten, maar bij bijna alle andere VPN’s is daar geen sprake van – en het lijkt erop dat Bullguard VPN bij die laatste groep hoort. Je kunt dus zoveel data gebruiken als je wilt: je VPN-abonnementskosten blijven hetzelfde.

 16. Hallo!
  Al enige tijd speel ik met de gedachte om samen met een mijn zoon een abonnement bij jullie af te sluiten. Ik moet me nog inlezen voor ik echt hiermee aan de slag ga.
  Om meer te weten over de aanbiedingen heb ik op cyber ghost geklikt om te zien wat dit concreet inhoudt. Ten eerste krijg ik weer verzoek om cookies???
  Bovenaan in de taakbalk zie mijn locatie, mijn ip-adres, providere en heel dreigend in rood: blootgesteld met uitroepteken.
  Eerlijkgezegd Dit weerhoudt mij ervan om verder in actie te komen.

  • Beste Thea,

   Ik snap dat dat erg dreigend overkomt! Het laten zien van je locatie, IP-adres, provider en online status op de website van CyberGhost is een manier om aan te geven hoe kwetsbaar we online zijn. Elke website die je bezoekt, heeft toegang tot deze informatie. Ook andere partijen kunnen deze gegevens zomaar inkijken. Als je hier meer over wilt weten, kun je dit artikel lezen. CyberGhost wil dus met de bovenste balk op hun website laten zien dat je online lang niet zo anoniem bent als mensen wellicht denken.

   Over de cookiemelding: onze website (VPNGids.nl) is een andere website dan die van CyberGhost, waar onze link je naartoe leidt. Vandaar dat je op deze nieuwe website een nieuwe cookiemelding kunt krijgen. Overigens doet dit verder niet af aan de service van CyberGhost: veel websites hebben cookies nodig om te kunnen functioneren. We hopen dat je vragen hiermee zijn beantwoord en dat je een goed overwogen keuze kunt maken! Mocht je nog meer bedenkingen hebben, dan kun je ons altijd opnieuw contacteren.

   • Goedemorgen Priscilla,
    Bedankt voor jouw uitgebreid antwoord. Het is eens te meer duidelijk hoe weinig ik er echt vanaf weet. Vandaar mijn vragen uiteraard. Het was inderdaad schrikken, dat is wel gelukt om bewust te worden hiervan.
    Over de cookies dat heb weleens eerder gehoord en hiermee is het bevestigd.
    Ik ben iemand van de hoed en de rand, dus ga ik me eerst inlezen.
    Heb ik dan nog vragen, dan zie je ze wel langskomen.
    Groet,
    Thea

    • Heel graag gedaan! Veel succes met het verder inlezen. Wij zijn hier als je ons nodig hebt.

     Groetjes

 17. Ik heb onlangs Surfshark gedownload en een abonnement genomen, maar het is me nog niet gelukt om daadwerkelijk verbinding te krijgen.
  Ook al krijg ik via de app wel ‘connecting’ met bijvoorbeeld Amerika te zien, als ik daadwerkelijk het web opga heb ik geen internet. Ik heb wifi gewoon lopen, evenals m’n 4G internet.

  Wie kan me vertellen waar dit aan ligt? Ik heb het zowel op m’n telefoon als op m’n laptop.

  • Dit klinkt inderdaad erg raar en vervelend. Het lijkt niet van je apparaat af te hangen, en ook niet van het soort verbinding dat je hebt. Heb je al geprobeerd een andere server te kiezen binnen de Surfshark software? Als dit ook niet werkt, zou het kunnen zijn dat je een firewall aan hebt staan die je VPN-verbinding tegenhoudt. Probeer eerst eens of Surfshark wél werkt zodra je je firewall uitzet. Als dit het geval is, kun je de instellingen van je firewall aanpassen zodat hij je wel beschermt, maar Surfshark niet tegenhoudt. Vaak moet je dan bepaalde protocollen (zoals UDP en TCP) toestaan binnen de instellingen. Mocht ook dit niet werken, dan adviseren wij je contact op te nemen met de klantenservice van Surfshark.

 18. Ik wil in Nieuw Zeeland mobiel internetten via VPN. Wordt mijn mobiele nr. daar geregistreerd? Heb ik daarvoor ivm mogelijke hogere kosten een provider uit NZ nodig of kan ik met mijn Nederlandse provider uit.

  • Als je buiten de Europese Unie wilt bellen, sms’en of internetten met het netwerk van je telefoon (dus niet via plaatselijke wifi), moet je roamingkosten betalen met je Europese telefoonabonnement. Daarom kun je, als je voor langere tijd in het buitenland blijft, het beste overstappen naar een mobiele provider uit Nieuw Zeeland. Vervolgens kun je het abonnement van je VPN-provider gewoon blijven gebruiken om je internetverbinding veilig en privé te stellen.

 19. Hallo, ik gebruik al een jaar NORDVPN op mijn Windows pc en Linux Mint pc.
  Het werkte tot nu goed bij Linux, Windows geen problemen, maar de laatste dagen, als ik verbinding gemaakt heb, wordt NordVPN na een paar seconden weer uitgeschakeld en vraagt het om mijn gebruikersnaam en wachtwoord. Als ik dat weer invul, kan ik weer verbinding maken, die na een paar seconden weer uitgeschakeld wordt enz. enz.
  Wat kan hier aan de hand zijn?

  • Hallo Koos,
   NordVPN heeft de afgelopen dagen wat technische problemen ondervonden, waarbij mensen moeite hadden met verbinding maken en inloggen. Als het goed is zijn die problemen nu weer opgelost. Kan je alsnog geen verbinding maken met de service? Dan kun je het best contact opnemen met de klantenservice van NordVPN. Zij helpen je dan verder.

   • Goede middag, het gaat nog steeds niet. Ik probeer het over een paar dagen nog eens en als het dan nog niet gaat, neem ik contact op met de klantenservice. Toch nog bedankt voor de moeite. Groet, Koos

    • Graag gedaan. Vervelend dat het nog steeds niet wil lukken. Het klinkt als een bug in de software. De NordVPN klantenservice zou je daarmee moeten kunnen helpen. Een laatste idee is om te kijken of het beter gaat als je de software opnieuw op je apparaat installeert. Misschien verhelpt dit het probleem. Heel veel succes!

 20. Ik ga binnenkort naar Rusland. Ik wil gebruik kunnen maken van online chatdiensten als Viber, Whatsapp en Signal.
  Heb ik een VPN account nodig ?
  Peter

  • Hoi Peter,
   Zover wij weten, worden Viber, WhatsApp en Signal op dit moment niet geblokkeerd in Rusland. Andere chatdiensten, zoals Telegram, zijn wel geblokkeerd. In principe heb je geen VPN nodig als je alleen Viber, WhatsApp of Signal wilt gebruiken. Toch raden wij dit wel aan. Met een VPN is jouw online dataverkeer beter beveiligd en jouw privacy beter beschermd.

 21. hallo ik heb express vpn ingestelt op mijn gsm met behulp van mijn laptop maar hoe kan ik die vpn delen met de gsm van mijn vriend?
  of zijn gsm aansluiten bij mij ?

  • Hoi Helena. Als je vriend de ExpressVPN voor Android of iOS (afhankelijk van wat voor smartphone hij heeft) installeert, kan hij daarop inloggen met jouw accountgegevens. Let wel op dat een ExpressVPN-abonnement maximaal 3 verbindingen tegelijkertijd toestaat. Als je via jouw account inlogt op méér dan drie apparaten, kunnen die dus niet allemaal tegelijkertijd gebruikmaken van de VPN. Hopelijk helpt dit!

 22. Ik heb ExpressVPN. Kan ik beter op al m’n apparaten afzonderlijk de app installeren of is het beter om het al op m’n router te installeren?

  • Als je al je apparaten wil beschermen kun je waarschijnlijk beter ExpressVPN op je router installeren. Het is hiervoor wel van belang op te zoeken op Google of je router hiervoor geschikt is. Wil je alleen ‘zo nu en dan’ gebruik maken van ExpressVPN dan zou ik ExpressVPN afzonderlijk po je devices installeren. Het ligt er dus maar net aan wat je zelf prettiger vindt.

 23. is een vpn verbinding terug opzegbaar? of ben ik verplicht een bepaalde periode er te blijven op betalen?

  • Meestal heb je een geld-terug-garantie. Deze verschilt per provider, soms is het 3 dagen, soms is het 45 dagen. Je kunt bij onze reviews kijken hoe lang deze garantie is per VPN-provider. Binnen die periode kun je het volledige bedrag terugvragen, daarna gaat het lastig worden. Je kunt er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten dat per maand opzegbaar is, deze zijn wel veel duurder.

 24. Goede dag

  Kan ik ook KPN tv blijven kijken in Nederland en kan dit ook in het buitenland zoals nu op mijn telefoon of iPad met VPN

  • Wij hebben vooralsnog geen berichten gekregen over dat KPN TV niet werkt met VPN. Dit is geen garantie, maar het zou dus mogelijk moeten zijn.

 25. Bij item: Hoe werkt een VPN? nr. 3 staat: De VPN server stuurt het ontsleutelde internet verkeer het internet op.
  Is dit dan door anderen te lezen?
  Hoe komt het versleutelde bericht van mij bij de andere persoon aan?
  Versleuteld?/Onversleuteld?
  Op welk moment wordt het bericht ontsleuteld, zodat de ontvanger het kan lezen?

  • Alles wat je doet online is als het ware internetverkeer. Als jij klikt op een link, dan doet jouw computer via je internetprovider een verzoek aan de website. De website reageert daarop door ene reactie terug te sturen (bijvoorbeeld door het tonen van een nieuwe pagina). Ook bij het invullen van gegevens of het versturen van berichten werkt dit zo. De VPN software op je device versleutelt deze data, deze versleutelde data wordt via je router, internetprovider en eventueel andere tussenliggende stations doorgestuurd naar de VPN server. Deze VPN server pakt de versleutelde data uit en communiceert met de website. Vervolgens wordt de reactie teruggestuurd naar de VPN-server. Daar wordt deze reactie weer ingepakt en teruggestuurd naar jouw computer. Hier wordt de reactie uitgepakt door de VPN software en krijg jij te zien wat je wil zien.

   Het bericht wordt dus ontsleuteld bij de VPN server. De enige manier hoe iemand anders er dus bij zou kunnen komen, is als hij zou inbreken op de verbinding tussen de VPN-server en het eindpunt. Deze verbinding wordt echter vrij sterk beveiligd door de VPN providers en aanbieders van servers. Zelfs al zou het onderschept worden, dan weet een hacker nog steeds niet waar het bericht vandaan komt, hij ziet alleen dat de VPN-server een verzoek heeft gedaan.

 26. Goedemorgen,
  Vraag. heeft het gebruik van VPN ook automatisch tot gevolg dat je b.v. veiliger op crypto Exchanges kan handelen? Dus de kans dat je dan gehackt wordt nihil is? Tenzij de Exchange zelf gehackt wordt dan.

  • Een VPN zorgt er inderdaad voor dat je veiliger op crypto exchanges kunt handelen. Veelal zal deze veiligheid worden gewonnen doordat een VPN je meer privacy biedt, waardoor het moeilijker, zo niet onmogelijk, wordt om te achterhalen is vanaf welk IP-adres wordt gehandeld. Daarnaast beschermt een VPN je goed tegen Man-in-the-middel-aanvallen. Dit is wanneer iemand de informatie die jij verstuurt onderschept. Met een VPN is deze informatie versleuteld, waardoor de hacker hier weinig mee kan. Als je handelt in Bitcoin is het aan te raden om een VPN te gebruiken, puur om je internetverbinding te beveiligen. Dit neemt niet weg dat je ook goed je computer of ander type wallet sterk moet beveiligen. Denk aan virusscanners, tweestapsauthenticatie en meer.

 27. Ik gebruik een VPN op mijn smartphone die alleen met 4G verbinding maakt.
  Nu is 4G voor data, en dus maak ik, als ik gewoon bel, ook gebruik van dit datanetwerk.
  Dus gaat het telefoonverkeer dus automatisch via de VPN, toch?
  Sommige providers laten je met je smartphone gewoon bellen via je eigen internetverbinding, via wifi.
  (Spaart hen de bouw en onderhoud van zendmasten.)
  Weer gaat dit dan via de VPN (via Amerika als je wil).
  Waar is mijn redenering hier fout?

  Telefoon gaat overigens al jaren via internet, en toch durven ze je een kapitaal te vragen als je internationaal belt.
  Zou niks uit mogen maken of ik nou met China, of met de Achterhoek bel.

  • Als je belt vanuit een 06-nummer dan is dit vaak niet via het internet. Dit soort telefonie gaat nog gewoon via zendmasten. Als ik jou dus zou bellen van mijn 06 naar jouw 06, dan gaat dit dus via ouderwetse zendmasten, en niet via het internet. Er is wel een mogelijkheid om via internet te bellen, maar dit werkt anders dan reguliere telefonie. Bellen via internet met een VPN kan door middel van internettelefonie-apps of door het gebruik van SIP-accounts (internettelefoonnummers).

 28. Beste redactie,

  Wanneer de VPNsoftware eenmaal geïnstalleerd is ben je dan verplicht om deze altijd te gebruiken of kun je ook aan/uit zetten om Gb’s te besparen?

  • Beste Bluesboy,
   Je kunt de de VPN gewoon aan- en uitzetten. Als je een VPN hebt die het aantal GB’s limiteert kun je er dus voor kiezen om deze alleen aan te zetten als je hem nodig hebt. De meeste VPN software heeft een duidelijke knop waarmee je de VPN aan- of uitzet.

 29. In de afgelopen jaren heb ik meerdere VPN aanbieders geprobeerd, Private Internet Access, Goose, Opera VPN en nu ExpressVPN. Ik gebruik het vooral op mijn telefoon en tablet als ik onderweg ben, voor extra bescherming.
  Waar ik echter regelmatig tegenaan loop is dat sommige WiFi verbindingen niet meer werken als ik de VPN aan zet. Bijvoorbeeld het WiFi netwerk van de openbare bibliotheek, of die in de trein (al weet ik die niet meer zeker).

  Enig idee waar dat door komt en, belangrijker, hoe ik het kan verhelpen? De enige die daar geen last van had was overigens Opera VPN.

  • Het zou kunnen dat het netwerk VPN verbindingen probeert te blokkeren.
   Je zou eens kunnen proberen om het OpenVPN protocol te selecteren. Dit VPN protocol is wat moeilijk te herkennen en dus moeilijker te blokkeren.

 30. Ik wil vanuit het buitenland mijn beveiligingscamera’s benaderen. Normaal gebeurt dit via mijn IP adres, kan dit ook als ik een VPN gebruik?

  • Ik weet niet precies hoe je beveiligingscamera’s werken, maar als ze je herkennen aan je IP-adres van thuis dan werken ze waarschijnlijk niet als je een ander IP-adres hebt (tenzij je nog een ander IP-adres toestaat op je camera’s). Een VPN geeft je een ander IP-adres, maar niet je IP-adres van thuis (het is afhankelijk van de VPN-server die je kiest). Wat je zou kunnen proberen is een VPN-aanbieder kiezen die Dedicated-IP mogelijk maakt. Je hebt dan een vast IP-adres bij de VPN-aanbieder, en dan kun je deze toestaan op je camera’s.

 31. heb je een vpn nodig per PC, of is 1 genoeg voor mijn kpn router ????

 32. Ik wil graag een vpn zodat ik het meeste uit Google home kan halen(locatie usa).
  Is dit mogelijk? Vereist dit veel extra instellingen in bijvoorbeeld mijn modem (ziggo)
  Bij voorbaat dank… Een Vpn leek.

  • Is zeker mogelijk, gebruik bijvoorbeeld ExpressVPN en verbind deze via de router. Dan wordt al het internetverkeer dat via de router loopt automatisch beveiligd en omgeleid door ExpressVPN.

 33. David, dank je! Zeer interessante info, ik ben geen nerd en dat hoeft van mij ook niet, ieder zijn specialiteit. Maar ik heb toch een vraag over hoe een VPN werkt. Als ik via een VPN een e-mail verstuur of een reactie op een website achterlaat, dan wordt dat bericht versleuteld verstuurd naar de VPN toe. Maar het wordt dan toch vanaf de VPN-server naar die ander onversleuteld doorgestuurd en omgekeerd ook? Tenzij die ander of de betreffende site ook een VPN heeft, begrijp ik dat nou goed?

  • Exact, het laatste stukje tussen de VPN en de uiteindelijke mailserver/website kan niet worden beveiligd door de VPN (tenzij er ook VPN software geïnstalleerd is bij die mailprovider of op de server waarop die website draait). Meestal zijn mailprogramma’s wel op andere wijze beveiligd/versleuteld. Vooral Wifi-netwerken zijn zeer kwetsbaar voor hacks; de (bekabelde) verbinding tussen de VPN-server en de server van de website of mailprovider die je bezoekt is veel minder kwetsbaar voor een hack. Het betreft vaak professionele bedrijven met gedegen beveiliging. De grote kwetsbaarheid ligt veelal bij mensen thuis, en daar biedt een VPN een oplossing voor.

 34. Op mijn smartphone kon ik op een gegeven moment geen series meer kijken omdat e.e.a. werd geblockt door VPN/Proxy. Nooit gehad of gemerkt tot dan. Mijn VPN mogelijkheid er af gehaald via mobiele netwerken. Ik kan nu weer Netflix kijken maar ben dus niet tegen streamen beveiligd? Overigens had ik nooit blokkades tot deze week.Op mijn PC en laptop werkt alles gewoon goed en heb ik dus denk ik nooit VPN bescherming gehad?
  Ik ben beveiligd door AVAST. De schuldige is dus Netflix. Mijn provider ZIGGO kon het probleem niet verhelpen en de hulpdienst van Netflix weet ook van niets of doen alsof. Wat nu?

  • Netflix doet actief haar best om VPN-gebruik te blokkeren. Hier lees je meer over hoe dat precies zit en welke VPN-aanbieders goed werken met Netflix: https://www.vpngids.nl/unblock/streaming/amerikaanse-netflix-in-nederland/

   • Het gaat mij helemaal niet om de Amerikaanse Netflix. Gewoon bij het aanbod van het reguliere nederlandse aanbod treedt het probleem op.

    • Een VPN provider die erg in opkomst is en tot op heden goede ondersteuning voor Netflix heeft is SurfShark. Die zou je kunnen overwegen in plaats van Avast.

 35. Beste redactie,
  Ik ga binnenkort naar Italië en wil daar graag via de KPN-app Nederlandse tv kunnen kijken. Maar ik zou ook graag daar gebruik willen maken van het FON-netwerk dat ik bij KPN heb. Die FON mogelijkheid is volgens mij verbonden met mijn IP-adres (want ik moet zelf een stukje van mijn wifi thuis opgeven om gebruik te kunnen maken van wifi van andere FON gebruikers).
  Voor de ene toepassing heb ik dus juist wel mijn eigen IP-adres nodig (FON), en voor de ander juist niet (TV kijken in het buitenland).
  Als ik een VPN-abonnement neem kan ik dan kiezen via welk IP-adres ik wil internetten?
  Alvast bedankt voor een reactie.
  Karel

  • Goededag,

   In Italië maakt u verbinding met andermans FON-verbinding. Deze verbinding komt tot stand op basis van een wachtwoord en gebruikersnaam neem ik aan. Na verbinding te hebben gemaakt kunt u doorgaans gewoon gebruikmaken van de VPN. U verbindt met FON en daarmee KPN, daarna wordt uw internetverkeer doorgestuurd naar de VPN-server, en vanuit de VPN-server wordt uw internetverkeer weer het web opgestuurd, bijvoorbeeld naar de servers van KPN. Op die manier zou u gewoon Nederlandse televisie moeten kunnen kijken via FON in Italië.

 36. Beste redactie,
  Kunnen jullie ook iets vertellen van de Tunnel Bear vpn?
  Heb die in spanje maar straks in Ned wil ik de vpn handhaven.
  Bevalt goed maar lees nergens iets.Heb een abonnement €5,49 voor 3 apparaten
  Vr gr Wa vd Haagen

  • Tunnelbear VPN staat vooral bekend om hun gratis VPN-pakket (voor een gratis VPN is die dienst best aardig, al kent elke gratis VPN behoorlijk wat beperkingen). In ons artikel over gratis VPN services (klik!) hebben we wat geschreven over onder andere Tunnelbear. Daarnaast hebben we TunnelBear ook uitgebreid bekeken, zie daarvoor onze TunnelBear review.

 37. Voel er veel voor om VPN te gebruiken voor mijn computer. Momenteel heb ik Ziggo als provider, kan ik die gewoon blijven houden? Heb n.l. een drie in één pakket.Ik heb begrepen dat ik niet van provider hoef te veranderen.Is dat juist?

  • Beste Jan,

   Ja hoor, het is perfect mogelijk om een VPN te gebruiken in combinatie met Ziggo. Daar zijn geen rare extra stappen voor nodig. Gewoon de VPN installeren en alles is klaar voor gebruik.

 38. Lees hier nogal ‘incrowd-talk’. Heb geen behoefte om me in allerlei tunnell-verhalen, ssl-versies en wat nog meer te verdiepen, maar ben wel geïnteresseerd in een veilig wifi-netwerk. Wie weet een gebruiksvriendelijke oplossing?

  • Beste Jacques,

   Wil je op simpele wijze je wifi-netwerk beveiligen, gebruik dan gewoon een VPN. Dat werkt gewoon via een programma’tje of applicatie die je downloadt op je computer, tablet en smartphone. Door de applicatie te activeren beveilig je je wifi-verkeer, zo simpel is het. In dit overzicht vind je enkele goede, betrouwbare VPN aanbieders: https://www.vpngids.nl/reviews/beste-vpn/

   • Dank je, David, ga het proberen.

 39. Ik kan mijn emails niet meer versturen, hoe los ik dit op?

  • Dit is moeilijk om te diagnosticeren op basis van deze informatie. Hangt het niet kunnen versturen van e-mails samen met het gebruik van een VPN (aangezien u het in dit topic plaatst)? Als er een probleem is ofwel met de instellingen van de mailclient danwel de internetverbinding dan kan het voorkomen dat e-mails niet verstuurd worden. Is uw mailaccount nog actief, en heeft de mailbox van de ontvangende partij genoeg capaciteit?

 40. Ik ben afwisselend drie maanden in Nederland en drie maanden in Spanje.
  Moet ik dan twee abonnementen afsluiten?

  • Nee hoor, je kan hetzelfde abonnement wereldwijd gebruiken.

 41. Welke invloed heeft vpn op je thuisnetwerk (nas, andere pc)? Of is vpn alleen van invloed op de laptop van waaruit je downloadt?!

  • Als je de VPN alleen op je laptop installeert en hebt draaien, dan is alleen het verkeer via je laptop beveiligd. De rest van het netwerk blijft onveranderd.

 42. hoeveel uur kun je ongeveer kijken met 50 GB van Goose?

  • Netflix streamen in hoge kwaliteit kost ongeveer 1GB per uur, dus met de maandelijkse 50GB van GOOSE VPN kan je zo’n 50 uur streamen.

 43. Ik gebruik de openvpn mogelijkheid van mijn NAS synology (DSM) op mijn laptop. Ik krijg na het opstarten van openvpn een 10.8.0.X ip toegewezen. Net probeerde ik een torrent te downloaden en kreeg de melding met mijn eigen ip adres terwijl openvpn actief is. Ik zit dus thuis en maak gebruik van mijn wifi op mijn eigen router. Werkt mijn vpn wel goed en hoe kan ik dat testen. Ik gebruik deze openvpn ook op mijn iphone en tablet.

  Ik dacht al een hele poos veilig te werken, vooral als ik via externe wifi punten inlog.

  Wat gebeurt hier?

  • Dat klinkt inderdaad alsof er iets niet goed gaat met de VPN-verbinding. Je zou ter bevestiging een IP-check kunnen doen met je laptop, dit zou uitsluitsel moeten geven over welke IP-adres je toegewezen hebt gekregen. Indien hier problemen optreden, eens kijken naar de VPN-instellingen op de router.

 44. Welke internetdata gebruik je dan die van jouw provider (bv Orange) of die van het vpn-abonnement?

  • Je verbruikt data bij zowel je internetprovider als bij de VPN aanbieder. Als je een VPN gebruikt, loopt alle data nog steeds eerst via je internetprovider. De data moet bijvoorbeeld eerst via een glasvezelkabel je huis verlaten of binnenkomen, en die glasvezelkabel is van de internetprovider. Hetzelfde geldt voor 3g en 4g, dit netwerk is van de internetprovider. Wat de VPN doet is echter al je data versleutelen, dus je internetprovider ziet nog steeds jouw dataverkeer voorbij komen in zijn netwerk, maar kan het niet langer ontcijferen. Ze zien hoeveel data je gebruikt, maar hebben geen idee wat voor data het is, wat je downloadt, welke websites je bezoekt. Het is één grote gecodeerde wirwar. Je data loopt vervolgens ook via de VPN-provider, de route die je dataverkeer aflegt wordt simpelweg langer en je data passeert zowel de internetprovider als de VPN-provider. Het tekeningetje in dit artikel is daarom misschien iets verwarrend. Maar het antwoord is dus dat je bij beide providers data verbruikt.

 45. Ik heb mijn laptop security geregeld met Avast (en eigenlijk al de laatste 3 computers daarvoor ook) en heb nooit problemen en het is gratis. Enige waar ik oplet is dat ik niet aan al die Google programma’s blijf hangen die ze promoten. Nu biedt Avast ook VPN aan voor een lage maandprijs afhankelijk van hoe lang je afsluit. Ze claimen van alles te hebben dat jullie hier als belangrijk noemen zoals geen log, 5 apparaten en snel enz. Hebben jullie ervaring met Avast?

  • Avast VPN hebben wij zelf nog niet uitebreid getest, staat wel op de planning. Wij kunnen daar op dit moment geen uitspraak over doen. Internationale reviews bekijkend lijken ze redelijk te zijn, maar niet behorend tot de top. Wij kunnen slechts adviseren enkele aanbieders te bekijken waar wij zelf goede ervaring mee hebben, zoals CyberGhost of ExpressVPN bijvoorbeeld.

   • In diverse artikelen over het VPN van Avast wordt gewaarschuwd dat Avast bv gebruikers die illegaal downloaden niet actief aangeeft, maar desgevraagd door instanties e.d., de gegevens van die gebruikers wel doorgeeft!

    • Ik heb inmiddels NordPVN geinstalleerd. Ben er tot nu toe tevreden over.

 46. hoe kan ik een vpn opzetten met mijn ipad en iphone?

 47. Wat vinden jullie beter? Een VPN om veilig te internetten of een proxy server?
  En is een gratis VPN net zo goed als een betaalde?

  • Dag Youri, ligt er aan hoe je veilig internetten definieert. Met een proxy mis je de versleuteling van een VPN, hetgeen de verbinding in dat opzicht minder veilig maakt. Een proxy kan je wel vaak een bepaalde mate van anonimiteit bieden, in de zin dat je IP-adres niet bekend wordt bij de website die je bezoekt.

   Er zijn wel degelijk goede gratis VPN-services. Wel heeft een gratis dienst de nodige beperkingen, maar afhankelijk van wat je met je VPN wil doen zijn die beperkingen soms te overzien. Kijk ook eens bij onze review-sectie, daar zit mogelijk een gratis of betaalde VPN-optie tussen die geschikt is voor je.

  • Hallo, Vpn express gedownload want wij willen graag de race formule 1 zien morgenvroeg maar hoe nu verder? Ik kan hem verbinden met Australië maar ik weet niet wat te doen daarna.. hoe kan ik nu de race vinden?

   Wie kan mij helpen?
   Mvg H D

   • Hallo HD, eerst zul je ook ergens een account moeten hebben op een site waarop F1 wordt uitgezonden. Het probleem is alleen dat buitenlandse sites je nog wel eens willen blokkeren als je niet in dat land woont. Daarvoor is de VPN. Door de VPN aan te zetten op een specifieke locatie (bijvoorbeeld Engeland) en dan in te loggen met een account op een Engelse site (bijvoorbeeld Channel 4) voorkom je dat je wordt geblokkeerd.

  • Een proxy server houd logs bij dus niet echt veilig te noemen.
   NordVPN geeft aan dat niet te doen dus is het niet “mogelijk” om je te achterhalen.
   Helaas is niets 100% waterdicht en is er door veiligheid diensten (gelukkig) altijd wel een mogelijkheid om je identiteit te achterhalen maar dan moet je wel iets heel ergs van plan te zijn.

Een reactie plaatsen