Wat is een VPN? De voordelen & nadelen van een VPN, met keuzehulp

Wat is een VPN - VPN icoon op laptop
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Wat is een VPN: een korte samenvatting

Een VPN (Virtual Private Network) zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Als je via een VPN met het internet verbindt, wordt al jouw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Dit heeft meerdere voordelen:

 • Je bent anoniemer op het internet: je IP-adres en locatie zijn niet langer voor iedereen zichtbaar.
 • Je bent veiliger op het internet: de versleutelde tunnel houdt veel hackers en cybercriminelen tegen, bijvoorbeeld op openbare wifi.
 • Je bent vrijer op het internet: doordat een VPN je een ander IP-adres geeft, krijg je toegang tot websites en online diensten die anders geblokkeerd zouden zijn.

Wil je zelf eens een VPN gebruiken of uitproberen? Dan raden wij NordVPN aan. Deze VPN-aanbieder heeft veel opties en biedt ijzersterke beveiliging.

Meer informatie over wat een VPN precies doet, hoe het werkt, en hoe je een VPN-verbinding opzet, vind je in de rest van dit artikel.

Steeds meer mensen hebben inmiddels van de term VPN gehoord of gebruiken zelf een VPN-dienst. Op deze pagina lees je wat een VPN precies is. Ook vertellen we je hoe een VPN werkt, welke mogelijkheden het biedt en welke voor- en nadelen er zitten aan het gebruik van een VPN. Daarnaast bespreken we enkele goede VPN-diensten die geschikt zijn voor beginnende gebruikers.

Wat is een VPN?

Een laptop, desktop en smartphone verbonden met het internet via een VPN-schildVPN staat voor Virtual Private Network. In het Nederlands zeggen we ook wel ‘Virtueel Particulier Netwerk’. Een VPN gebruiken is een makkelijke en efficiënte manier om je online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren.

Wanneer je het internet gebruikt, wisselt je smartphone of computer continu informatie uit met andere partijen op het wereldwijde web. Een VPN versleutelt de verbinding tussen jouw apparaat en de rest van het internet. Hierbij stuurt de VPN al jouw dataverkeer via deze beveiligde verbinding eerst naar een externe server: de VPN-server. Van daaruit wordt jouw dataverkeer verder het internet op gestuurd.

Je internetverkeer omleiden via een VPN-server heeft meerdere voordelen die we later in dit artikel uitgebreid bespreken. De belangrijkste zijn:

 • Een VPN verbergt je identiteit voor de buitenwereld.
 • Je dataverkeer is door de sterke encryptie goed beveiligd.
 • Je geniet van internetvrijheid, ook in landen met hevige censuur.

Video-uitleg: wat is een Virtual Private Network?

Voor wie visueel is ingesteld, hebben we een korte animatievideo gemaakt om uit te leggen wat een VPN is en hoe het werkt. Veel kijkplezier! Het artikel gaat verder onder de video.

Hoe werkt een VPN?

In de praktijk werkt een VPN erg gemakkelijk voor gebruikers. Je kiest een van de vele VPN-diensten, sluit een abonnement af en downloadt de VPN-software. Vervolgens kies je de server waarmee je wilt verbinden. De VPN doet de rest.

Achter de schermen werkt een VPN zo:

 1. De VPN-software versleutelt je internetverkeer en stuurt jouw data via een beveiligde verbinding naar de VPN-server. Deze data gaat eerst langs je internetprovider, maar die kan niet langer meekijken door de versleuteling.
 2. De VPN-server ontvangt jouw versleutelde internetverkeer en ontsleutelt jouw data, zodat deze weer leesbaar wordt.
 3. Het ontsleutelde internetverkeer gaat verder het internet op, richting de eindbestemming. De VPN-server communiceert dus namens jou met het internet. Al het inkomende internetverkeer dat voor jou bedoeld is, gaat dus ook eerst naar de VPN-server.
 4. De VPN-server versleutelt het voor jou bestemde internetverkeer, dat het vervolgens via de beveiligde verbinding naar jou stuurt.
 5. De software op jouw apparaat ontsleutelt het internetverkeer, waardoor jij het kunt bekijken.

Illustratie die laat zien welke verbinding versleuteld is als je middels VPN verbinding maakt met het internet

De VPN-applicatie draait op de achtergrond van je computer, tablet of smartphone. Hier merk je zelf weinig van. Je kunt je computer en het internet doorgaans gewoon gebruiken zoals je dat gewend bent.

Hoe je zelf gemakkelijk een VPN gebruikt

Donkere laptop met daarop een VPN-schildHet is heel eenvoudig om zelf een VPN te gebruiken:

 1. Allereerst sluit je een abonnement af bij een betrouwbare VPN-dienst. Je kunt vaak al voor enkele euro’s per maand een VPN-account bij een kwalitatief goede provider afsluiten.
 2. Na het registreren log je met je accountgegevens in op de VPN-software en maak je verbinding met een VPN-server van de aanbieder.

De meeste (grote) VPN-diensten hebben software voor al je apparaten en besturingssystemen, of het nu gaat om Windows, Mac, iPhone, Android of Linux. Zelfs voor smart-tv’s bestaan er speciale apps. Binnen deze programma’s kun je vaak kiezen welk VPN-protocol (de manier van beveiliging) je wilt gebruiken en met welke servers in welk land je verbonden wilt worden.

Binnen enkele klikken heb je verbinding met een VPN-server gemaakt. Vanaf dat moment loopt al je internetverkeer via de beveiligde VPN-verbinding en kun je veiliger, vrijer en anoniemer gebruikmaken van het internet.

Ook het installeren van een VPN is erg gemakkelijk. Hieronder leggen we je in drie stappen uit hoe je een goede VPN vindt en instelt.

Een VPN instellen: versleutel je gegevens in 3 simpele stappen

Wil je voor het eerst een VPN gebruiken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen. Het is erg gemakkelijk om met een VPN aan de slag te gaan. Het duurt slechts enkele minuten. Met deze drie simpele stappen ben je binnen de kortste keren beschermd door een VPN:

Stap 1: Kies een betrouwbare VPN-provider

Voor beginnende VPN-gebruikers raden wij Surfshark of NordVPN aan. We hebben deze providers uitgebreid getest en concluderen dat ze erg gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn. Bovendien zijn ze allebei erg snel en staan ze je toe je abonnement op verschillende apparaten tegelijkertijd te gebruiken.

Voor meer informatie over deze en andere providers, neem eens een kijkje in ons review-overzicht. Enkele andere indrukwekkende VPN’s die we hebben getest zijn PIA, ZenMate en ProtonVPN. Deze laatste VPN biedt toevallig ook een van de beste gratis VPN-abonnementen aan.

Bij gratis VPN’s moet je wel oppassen. Veel gratis VPN’s zijn onveilig en hebben data- of snelheidslimieten. Dit is bij ProtonVPN niet het geval. We hebben onderzoek gedaan naar gratis VPN’s die wel veilig zijn. Je leest hier meer over in ons artikel over de beste gratis VPN’s.

Je hebt een abonnement nodig

Zodra je een VPN-dienst hebt gekozen, hoef je enkel een abonnement af te sluiten. Maak hiervoor een account aan en bewaar je inloggegevens goed. Deze heb je nodig in de volgende stappen.

Surfshark en NordVPN hebben allebei een lange niet-goed-geld-terug-garantie, net als de derde VPN in onze lijst: Private Internet Access (PIA). Hiermee kun je de VPN een maand lang rustig uitproberen voordat je vastzit aan een abonnement. Hoe je deze garantie benut lees je in onze uitleg over de Surfshark trial, NordVPN trial en PIA trial. Check wel altijd even de site van de VPN-provider die jij wilt gaan gebruiken voor de precieze voorwaarden.

Stap 2: Download de VPN-app

Nu je een VPN-aanbieder hebt uitgekozen, hoef je enkel de software van de provider te downloaden. Dit doe je via de officiële website van je gekozen VPN-provider. Download de VPN-app voor je Android-smartphone, iPhone, tablet, macOS of andere apparaat. Zodra je de VPN-software hebt geïnstalleerd, kun je met je gegevens uit stap 1 inloggen.

Stap 3: Activeer de VPN-app en surf veilig en vrij online

Nu hoef je alleen nog maar de VPN te activeren. Bij veel VPN-providers hoef je hiervoor enkel op de ‘aan’-knop te drukken. De VPN-verbinding wordt dan automatisch opgezet. Over het algemeen zul je nauwelijks merken dat je via een VPN met het internet verbonden bent. Je kunt de software simpelweg op de achtergrond laten draaien.

En dat is alles! Zolang de VPN-verbinding actief is, kun je veiliger, vrijer en anoniemer internetten. Hieronder vind je een visuele weergave van de stappen die je moet nemen om een VPN op je computer in te stellen:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop

Voor een gedetailleerde handleiding voor het instellen van een VPN op verschillende apparaten, verwijzen we je naar onze ‘VPN-instellen’-sectie. Hier vind je artikelen en handleidingen waarin we stap-voor-stap uitleggen hoe je een VPN op een specifiek apparaat of besturingssysteem installeert.

Welke VPN-aanbieders zijn er allemaal?

Er zijn vele honderden bedrijven die een commerciële VPN aanbieden. Kijk maar eens in de App Store en Play Store. Daar vind je al een duizelingwekkend aantal VPN-apps – veelal gratis te downloaden. Ook zijn er legio partijen die zakelijke VPN-pakketten aanbieden.

Wij helpen je graag op weg en hebben al tientallen VPN-diensten getest. Gedetailleerde informatie van al deze tests vind je in onze sectie met VPN-reviews.

Geschikte VPN-providers voor beginners

Als je een VPN wilt gebruiken, kies dan een betrouwbare VPN-aanbieder. In ons overzicht van de beste VPN-providers vind je uitgebreide omschrijvingen van de beste opties.

De meeste VPN-providers kun je gratis uitproberen. Dat is erg handig, als je nog niet zeker weet of een VPN wat voor jou is. Lees hier hoe je gebruikmaakt van de proefperiode van een goede VPN-provider. Mocht je aan de slag willen met een kwalitatief goede, gebruiksvriendelijke en betrouwbare VPN, dan kunnen wij NordVPN, Surfshark en Private Internet Access aanbevelen.

Extra tip voor geavanceerde gebruikers: wil je in één keer alle apparaten in je huis via de VPN-verbinding online laten gaan? Stel dan de VPN op je router in. Dit kan technisch uitdagend zijn. Het gemakkelijkst is om DD-WRT-routersoftware te gebruiken. Mocht je dit willen doen, dan leggen wij je in dit artikel uit hoe je een VPN op je router instelt.

NordVPN: gebruiksvriendelijke en veilige VPN

De eerste VPN die wij aanraden, is NordVPN. NordVPN blinkt vooral uit op het gebied van veiligheid en unblocking. Op het moment is deze VPN wereldwijd een van de populairste opties. NordVPN heeft bovendien al vaak laten zien dat het de anonimiteit en veiligheid van zijn klanten vooropstelt. Deze VPN houdt geen logs bij en gebruikt ijzersterke encryptie.

NordVPN’s klantenservice reageert snel, wat zeker voor beginners erg fijn is. Ook biedt NordVPN veel opties voor de gevorderde gebruiker, zoals obfuscated servers en dedicated IP-adressen. Deze features maken het makkelijker om geografische blokkades te omzeilen. Ook over de snelheid van NordVPN zijn we erg tevreden.

Ten slotte is NordVPN een vrij goedkope VPN. Voor slechts een paar euro per maand kun je NordVPN op zes apparaten tegelijkertijd gebruiken. Een heel gezin kan dus gebruikmaken van één abonnement. Er geldt bovendien een ruime niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen op alle pakketten.

Wil je de huidige kortingen bekijken die je via ons bij NordVPN kunt krijgen? Klik dan op de knop in de onderstaande box om direct naar de juiste pagina van de NordVPN-website te gaan.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Surfshark: snelle en goedkope VPN

Surfshark staat op de tweede plek in onze top 5 beste VPN’s. Het grootste verschil tussen Surfshark en veel andere VPN-diensten is dat Surfshark vele malen goedkoper is. De VPN-software van Surfshark is ook uiterst gebruiksvriendelijk en erg snel. Je hebt het binnen de kortste keren geïnstalleerd en bent binnen enkele klikken met de juiste VPN-server verbonden.

Ook kun je de VPN niet alleen gebruiken om anoniem te surfen, maar zelfs om een van de vele buitenlandse Netflix-bibliotheken te bekijken. Wat dacht je van de talloze films en series op de Amerikaanse Netflix?

Surfshark heeft geen limiet op het aantal apparaten dat je kunt gebruiken met één abonnement. Het is dus mogelijk om elk apparaat binnen het huishouden aan te sluiten op één abonnement.

Naast de standaard VPN-service biedt Surfshark talloze andere opties, waaronder een anonieme browser. Als je wilt zien welke opties deze VPN-dienst allemaal biedt, kun je onze volledige review van deze provider bekijken. Om het even kort samen te vatten: Surfshark is een fantastische VPN voor elke beginnende VPN-gebruiker die veel mogelijkheden tot zijn of haar beschikking wil hebben.

Surfshark heeft een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen, zodat je ook deze VPN-provider even kunt uitproberen. Ben je geïnteresseerd in deze VPN-service? Klik dan op de knop in de onderstaande box.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Private Internet Access: de VPN die zich hard maakt voor jouw privacy

Private Internet Access, of PIA, is snel, heeft duizenden servers en werkt goed met Netflix. Zo ben je ook tijdens het online kijken van je favoriete show beschermd. Het is bovendien mogelijk om toegang te krijgen tot veel meer content, zoals de Amerikaanse catalogus van HBO Max!

De servers zijn ontzettend snel en de software is gemakkelijk in gebruik. Tegenwoordig kun je de app ook in meerdere talen instellen, waaronder Nederlands. De klantenservice van PIA reageert bovendien erg snel. En het mooiste is misschien nog wel dat PIA een bewezen ‘no log’-VPN is. In de rechtbank is meermalen vastgesteld dat de provider geen gegevens over je bijhoudt.

PIA is bovendien erg goedkoop en je beveiligt met je abonnement 10 apparaten tegelijkertijd. Je kunt gebruikmaken van de 30-dagen geld-terug-garantie en de VPN eerst op je gemak uitproberen. Klik op de button in de onderstaande box om de site van deze VPN-dienst te bezoeken.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 30 dagen geld-terug-garantie
Vanaf
€1.99
8.6
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA

PrivadoVPN: een goede gratis VPN

Maak je niet veel gebruik van je VPN en vind je het dus niet erg om met datalimieten te werken? Dan is PrivadoVPN een goede keuze. Deze VPN-aanbieder houdt geen logs bij en stelt servers in negen landen gratis beschikbaar voor zijn gebruikers. Je kunt er bovendien gewoon mee torrenten.

Speciaal voor lezers van VPNGids.nl zorgt PrivadoVPN ervoor dat ook de gratis service werkt met Netflix. Met de 10 GB data die je per maand kunt besteden bij dit abonnement, kun je dus bijna drie uur van series en films genieten.

Als de service je goed bevalt, kun je ook overstappen naar de betaalde service van PrivadoVPN. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot een veel uitgebreider servernetwerk én je mag je abonnement dan op meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken. Klik op de onderstaande knop om direct het (gratis) abonnement van PrivadoVPN af te sluiten.

PrivadoVPN
Vanaf
€4.99
8.0
 • Veilige VPN met sterke encryptie
 • Houdt geen logs bij
 • Serveraanbod beperkt
Bezoek PrivadoVPN

VPN-aanbieders voor de consumentenmarkt

Er zijn natuurlijk veel meer VPN-diensten. Hieronder vind je een bescheiden selectie om je een beeld te geven van de wat grotere en bekendere VPN-partijen die actief zijn op onder meer de Nederlandse markt. We benoemen daarbij ook onder welke jurisdictie elke VPN-aanbieder valt en of de VPN-aanbieder in een 5, 9 of 14 eyes-land gevestigd is. Dit zijn landen waarvan de overheden data uitwisselen.

De jurisdictie kan implicaties hebben voor de privacy van VPN-gebruikers, omdat in elk land weer andere privacywetgeving van kracht is. In de praktijk zijn er dan ook verschillen in welke data VPN-aanbieders van hun gebruikers opslaan. Met het oog op de privacy wil je idealiter een VPN gebruiken die niets logt of bijhoudt over jouw internetactiviteiten.

VPN-providerJurisdictie (vestigingsland)Jurisdictie (14 eyes)
AirVPNItalië14 eyes
Atlas VPNVerenigde Staten5 eyes
Avast SecureLine VPNTsjechiëNee
Bitdefender VPNRoemeniëNee
BolehVPNItalië14 eyes
CactusVPNCanada5 eyes
CyberGhostRoemeniëNee
ExpressVPNBritse MaagdeneilandenNee
FastVPNVerenigde Staten5 eyes
FastestVPNKaaimaneilandenNee
FrootVPNSeychellenNee
F-Secure FREEDOM VPNFinlandNee
Goose VPNNederland9 eyes
Hide.meMaleisiëNee
HMA VPNVerenigd Koninkrijk5 eyes
Hotspot ShieldVerenigde Staten5 eyes
IPVanishVerenigde Staten5 eyes
IronsocketHongkongNee
IvacyHongkongNee
IVPNGibraltarNee
LeVPNHongkongNee
Mozilla VPNVerenigde Staten5 eyes
MullvadZweden14 eyes
NordVPNPanamaNee
Perfect PrivacyZwitserlandNee
PrivadoVPNZwitserlandNee
Private Internet AccessVerenigde Staten5 eyes
PrivateVPNZweden14 eyes
ProtonVPNZwitserlandNee
PureVPNHongkongNee
Planet Free VPN (voorheen RusVPN)DominicaNee
SafeLabsCanada5 eyes
StrongVPNVerenigde Staten5 eyes
SurfEasyCanada5 eyes
SurfsharkNederland9 eyes
SwitchVPNVerenigde Staten5 eyes
TorGuardVerenigde Staten5 eyes
TunnelBearCanada5 eyes
Urban VPNVerenigde Staten5 eyes
VeePNPanamaNee
VPN.acRoemeniëNee
VPN SecureAustralië5 eyes
VyprVPNZwitserlandNee
Webroot WiFi SecurityCanada5 eyes
WindscribeCanada5 eyes
ZenmateDuitsland14 eyes
ZoogVPNGriekenlandNee

Dit is slechts een kleine selectie van de beschikbare VPN-aanbieders. Er zijn enkele hele goede VPN’s op de markt, een hoop middelmatige VPN’s en nog veel meer slechte, misleidende of zelfs gevaarlijke VPN’s. Let ook op met gekraakte VPN’s. Dit zijn illegale versies van premium-VPN’s die vaak meer problemen opleveren dan dat ze oplossen.

VPN-aanbieders voor de zakelijke markt

Naast VPN’s voor consumenten zijn er ook de nodige zakelijke VPN-oplossingen. Grote bedrijven en overheden kunnen deze VPN-oplossingen gebruiken om medewerkers en andere bevoegden op afstand toegang tot het netwerk te verlenen.

Hieronder een kleine greep uit het aanbod zakelijke VPN-aanbieders:

 • Perimeter81, onderdeel van StrongVPN
 • NordVPN Teams
 • VPN voor bedrijven van VyprVPN
 • Cisco AnyConnect
 • FortiClient
 • Pulse Connect Secure
 • Citrix
 • GlobalProtect
 • Sentry
 • Zscaler
 • Netmotion
 • Twingate

Welke voordelen biedt een VPN?

Er zijn diverse redenen waarom mensen een VPN gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn: online anonimiteit, veiligheid en vrijheid, zoals het omzeilen van online blokkades en censuur. Deze en andere voordelen lichten we hieronder verder toe.

Voordeel 1: Anonimiteit op het internet

Smartphone met daarop het icoon van een incognito mannetjeNormaal gesproken kunnen jouw locatie en zelfs jouw identiteit zonder al te veel moeite achterhaald worden dankzij je IP-adres. Dit IP-adres is uniek voor jouw internetverbinding. Het is een soort online postcode, die aangeeft wie jij bent en waar je precies bent. Het stelt anderen in staat jouw internetgedrag te koppelen aan jou als persoon.

Een VPN verbergt je IP-adres en je locatie. Een VPN leidt je internetverkeer om via een andere server en koppelt jouw online activiteiten aan het IP-adres van de VPN-server. Je internetactiviteiten zijn dus niet meer aan je eigen ‘echte’ IP-adres verbonden.

Als je een VPN gebruikt, kunnen websites, marketeers, streamingdiensten, overheden, cybercriminelen en opsporingsinstanties je niet langer identificeren via je IP-adres. Ze zien immers slechts het IP-adres van de VPN-server waarmee jij verbonden bent. Hieraan kunnen ze je daadwerkelijke locatie niet aflezen. Het lijkt voor de buitenwereld dat jij je bevindt op de locatie van de VPN-server.

Dus door een VPN te gebruiken kunnen jouw online activiteiten niet langer aan jouw eigen IP-adres gekoppeld worden. Dit betekent dat je anoniemer kunt internetten.

Voordeel 2: Beveiliging tegen hackers en overheden

HackerEen VPN versleutelt je dataverkeer middels sterke encryptieprotocollen, waardoor het onderscheppen en aflezen van jouw data een stuk lastiger wordt. Waarom is dit belangrijk? We leven in een tijdperk waarin er op het internet op grote schaal wordt afgeluisterd, meegekeken en gesurveilleerd.

Er zijn veel partijen geïnteresseerd in jouw internetverkeer, waaronder bedrijven, overheden, cybercriminelen en zelfs je internetprovider. De versleutelde tunnel van een VPN maakt het voor hen dus een stuk complexer om jouw data in te zien. Dit vergroot jouw veiligheid.

Daarbij moet wel gezegd worden dat een VPN geen allesomvattende bescherming biedt tegen cybercriminelen. We raden aan om een VPN altijd te combineren met een goede antivirussoftware, omdat beide soorten software tegen een ander type dreiging bescherming bieden. Ze vullen elkaar dus mooi aan. Lees voor meer informatie hierover ons artikel over de verschillen tussen een VPN en antivirus.

Voordeel 3: Veilig internetten op publieke netwerken

Wifi met schild en slotHet gebruik van openbare wifi-netwerken is riskant. Andere gebruikers, waaronder hackers, kunnen namelijk relatief eenvoudig je internetverkeer afluisteren of omleiden. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van een man-in-the-middle-aanval. De kans dat je creditcardgegevens of de inloggegevens van je e-mail op deze manier gestolen worden, is aanzienlijk. Terwijl jij rustig aan het surfen bent op het internet, kan een hacker ongemerkt jouw persoonsgegevens stelen en deze gebruiken voor identiteitsfraude.

Door een VPN te gebruiken, versleutel je alle gegevens die je openbare wifi-netwerken opstuurt (ook op vakantie). Hierdoor hebben hackers niets aan de afgeluisterde internetgegevens. Zij zien slechts een wirwar van tekens (versleutelde data) in plaats van jouw belangrijke gegevens en wachtwoorden.

Voordeel 4: Overheidscensuur tegengaan

Laptop met oogIn diverse landen (zoals China, Rusland, Belarus, Turkije en tot op zekere hoogte zelfs het Verenigd Koninkrijk en de VS) wordt het internet gecensureerd. Deze landen blokkeren de toegang tot bepaalde internetdiensten en websites. Denk daarbij aan WhatsApp, Google, Instagram, YouTube, Skype, Spotify en Facebook.

Ook nieuwssites en journalistieke platformen worden vaak geblokkeerd wanneer deze als een bedreiging worden gezien door de gevestigde orde. Zelfs in Nederland zijn er blokkades en beperkingen op het internet. Hier wordt bijvoorbeeld The Pirate Bay geblokkeerd op last van de rechter.

Een VPN leidt je internetverkeer om via een server in een land naar keuze. Je verandert daarmee je ‘digitale locatie’. Zo kun je het internet gebruiken alsof je in een ander land zit. Je omzeilt dan blokkades en krijgt toegang tot websites en diensten die normaal gesproken niet zouden werken.

Voordeel 5: Geografische blokkades omzeilen

Unblocking met een VPNNiet alleen overheden doen aan online censuur. Ook online diensten zelf laten bepaalde content vaak alleen in specifieke regio’s zien. Streamingdiensten zijn hier een goed voorbeeld van. Zo kun je in het buitenland online vaak geen Nederlandse televisie kijken. Soms kun je jouw favoriete Nederlandse Netflix-serie niet kijken op vakantie of staat de serie die jij wilt kijken juist alleen op de Amerikaanse Netflix. Bovendien zijn sportwedstrijden vaak in een beperkt aantal landen live te bekijken.

Een VPN helpt om deze geografische blokkades te omzeilen. Ook hier werkt dit middels het omleiden van je internetverkeer via een ander land en het aanmeten van een ander IP-adres. Op deze manier krijg je toegang tot een breder aanbod van internetdiensten, zoals online streamingdiensten.

Voordeel 6: Anoniem downloaden

Laptop met daarbovenop een downloadknop-icoonMensen die gebruikmaken van torrentnetwerken, Usenet of discutabele streamingplatformen als Popcorn Time, worden steeds meer gevolgd en getraceerd. Een organisatie die hier voornamelijk op let is Stichting Brein. Veel mensen willen liever niet dat anderen weten wat ze downloaden (bijvoorbeeld bij pornografie) en kiezen ervoor om anoniem te downloaden.

Downloaden via een VPN is hiervoor een efficiënte oplossing. Doordat een VPN je echte IP-adres afschermt, kunnen je downloadactiviteiten niet langer aan jou gelinkt worden. Dit kan ook prettig zijn als je niet wilt dat de beheerder van je netwerk jouw downloadactiviteiten kan terugzien.

Voordeel 7: Een digitaal persoonsdossier voorkomen

Incognito icoon naast een laptop met daarop de Google-kleuren en een vergrootglasAdvertentienetwerken, zoals Facebook en Instagram, proberen een zo accuraat mogelijk profiel over hun gebruikers op te bouwen. Deze informatie verkopen ze vervolgens door aan adverteerders of overheden. Het gebruik van een anonieme VPN-verbinding maakt het lastiger om zo’n persoonsdossier op te bouwen. Je privacy wordt beter beschermd en je komt minder gepersonaliseerde advertenties tegen.

Een VPN is hierbij echter niet de enige tool die je helpt. Het gaat browser fingerprinting namelijk niet tegen. Ook blokkeert een VPN geen advertenties en trackers, zoals bepaalde browserextensies wel doen.

Voordeel 8: Toegang tot bedrijfsnetwerken

Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om op afstand op het bedrijfsnetwerk in te loggen. Op deze manier kan men veilig vanuit huis werken. Hiervoor gebruiken ze regelmatig VPN-verbindingen. Een VPN maakt het makkelijker én veiliger om op afstand bij een netwerk in te loggen.

Wil je meer weten over de voordelen van VPN’s? Lees dan ons uitgebreide artikel over de voordelen van een VPN-verbinding.

Wat zijn de beperkingen en nadelen van een VPN?

Een VPN heeft veel te bieden, maar is natuurlijk geen virtueel wondermiddel. Om écht veiliger en anoniemer te internetten, zijn er naast het gebruik van een VPN andere veiligheidsregels die je in acht moet nemen. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om alert blijven op phishingberichten en andere vormen van oplichting.

Een VPN biedt aanzienlijk meer anonimiteit en veiligheid online. Het is daarnaast zonder twijfel een belangrijk onderdeel van je beveiliging tegen hackers en schenders van privacy. Desalniettemin is het goed om je bewust te zijn van de beperkingen van een VPN en de extra compenserende maatregelen die je hiertegen moet nemen. Gelukkig hebben wij een artikel dat je alles vertelt over deze maatregelen: Hoe kan ik anoniem internetten?

Er zijn andere manieren om je identiteit te achterhalen

Als je bij bijvoorbeeld Google bent ingelogd, kun je wel met een buitenlandse VPN-server verbinden, maar kan Google toch een profiel over jou als internetgebruiker opmaken. Het kan dan namelijk je zoekopdrachten aan je Google-account koppelen. Het maakt in dit geval niet uit dat je jouw IP-adres met een VPN hebt gemaskeerd.

Er zijn nog meer manieren waarop partijen je identiteit achterhalen waartegen een VPN geen bescherming biedt. Als je Google Maps bijvoorbeeld gebruikt, moet je vaak je GPS-locatie aanzetten. Je GPS geeft dan jouw locatie door aan Google.

Daarnaast zijn er nog geavanceerdere manieren om het mysterie van jouw identiteit te ontrafelen, zoals browser fingerprinting. Welke browser en apparaat je gebruikt en hoe je deze gebruikt worden ingezet om je te onderscheiden van andere internetgebruikers. Aan de hand van je handelingen kan iemand dus je identiteit bepalen.

Maakt een VPN je internetverbinding trager?

Computer met een snelheidsmeter naast een VPN-schildSommige VPN-verbindingen kunnen je internetverbinding vertragen. Een VPN leidt je verbinding immers om langs een externe server. Dit duurt langer, dus kan je verbinding hier trager van worden. Dit is echter niet altijd zo.

Er zijn veel VPN-services die alles op alles zetten om jouw internetverbinding zo snel te maken als jij gewend bent en soms zelfs sneller. Als je zeker wilt weten dat jij een snelle VPN hebt, neem dan een kijkje bij ons onderzoek naar de snelste VPN. De VPN’s die we hier aanraden hebben stuk voor stuk laten zien dat ze prima werken en geen of slechts minimale vertragingen veroorzaken. Streamen, gamen en gewoon browsen zal dus net zo gemakkelijk gaan als zonder VPN, maar mét meer veiligheid, privacy en vrijheid.

Als je internetverbinding door je internetprovider of een andere partij wordt ingeperkt, kan een VPN je verbinding bovendien juist sneller maken. De VPN zorgt ervoor dat deze limiet niet langer voor jou geldt. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons volledige artikel: Maakt een VPN mijn internetverbinding trager?.

Sommige diensten werken VPN-gebruik tegen

Zolang je een VPN gebruikt voor legale activiteiten, zoals browsen, gamen, Netflix, en YouTube, dan is het gebruik volledig legaal. Gebruik je een VPN om illegaal auteursrechtelijke bestanden zoals films en muziek te downloaden, dan ga je wel tegen de wet in. De wet is echter niet de enige hindernis als het gaat om toegang krijgen tot content met een VPN.

Websites, apps en diensten werken VPN-gebruikers soms actief tegen. Netflix is hier een goed voorbeeld van. De streamingdienst probeert namelijk te detecteren of je Netflix bereikt via een VPN-server. Vervolgens blokkeert de dienst de toegang tot de website voor zo’n server. VPN-services vechten natuurlijk terug en starten weer nieuwe servers. Zo blijft het een kat-en-muisspel tussen de streamingdienst en een VPN.

Is een VPN veilig?

Laptop Met SlotEen VPN beveiligt je internetverkeer, maar misschien vraag je je ook af hoe veilig je bent bij een VPN-provider. Omdat jouw internetverkeer via de servers van een VPN-dienst loopt, kan de provider alles zien wat jij doet. Daarom is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in jouw VPN-aanbieder. De meeste VPN-services negeren de informatie die bij hen terecht komt gelukkig en slaan je gegevens niet op.

Bij VPNGids.nl analyseren we de ontwikkelingen in de VPN-branche, lezen we onafhankelijke auditrapporten en houden we rechtszaken in de gaten waar VPN-services bij betrokken zijn.

Helaas zijn er in de loop der jaren behoorlijk wat VPN-aanbieders van hun voetstuk gevallen, bijvoorbeeld doordat bij rechtszaken bleek dat ze stiekem logs bijhielden van gebruikers (Hide My Ass, PureVPN en IPVanish). Ook zijn er de nodige VPN’s gelinkt aan discutabele overheden.

Er zijn ook VPN-services die jouw surfgedrag wél bijhouden en je data verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders. Dit komt vooral voor bij gratis VPN-aanbieders. Denk maar aan Hola VPN. Deze zijn vaak onveilig. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren onderzoek doet.

Het uitzoeken van een betrouwbare VPN is dus een must. Je leidt immers al je internetverkeer om via deze partij. Daarom moet je 100% kunnen vertrouwen op de goede bedoelingen en integriteit van de door jou gekozen VPN-aanbieder. Wij helpen je graag bij de keuze voor de beste VPN.

Is een VPN legaal?

Vrouwe Justitia die een zwaard vasthoudtSommige mensen vragen zich af of het gebruik van een VPN illegaal is. De VPN-verbinding zorgt er immers voor dat je online veel anoniemer bent, wat in het voordeel kan werken van criminelen en hackers. Als zij niet online te volgen zijn, dan is het veel moeilijker om hen op te sporen en te straffen. Toch betekent dit niet dat een VPN illegaal is.

Integendeel: veel bedrijven werken met VPN’s en raden het gebruik zelfs aan. Ook de Europese Unie, bijvoorbeeld, pleit juist voor internetvrijheid. Dit wordt mogelijk door een VPN te gebruiken.

In veel landen is het gebruik van een VPN geheel legaal. Het uitvoeren van illegale activiteiten via een VPN is uiteraard wel illegaal. Een goede vuistregel om aan te houden is “als je het zonder VPN niet mag, mag je het met VPN ook niet.”

Overigens beschouwt een aantal landen het gebruik van een VPN wél als illegaal. Voor meer informatie over deze landen en over het legaal en illegaal gebruik van VPN’s, verwijzen we je graag naar het artikel over de (il)legaliteit. Gebruik je een VPN in Nederland of in het grootste deel van de rest van de wereld? Maak je dan geen zorgen. Dat is volkomen legaal en zelfs heel erg aan te raden.

Welke VPN-protocollen zijn er?

VPN’s maken gebruik van een versleutelde verbinding. Hiervoor gebruiken ze verschillende protocollen. Deze protocollen zorgen ervoor dat jouw gegevens niet zomaar door andere mensen in te zien zijn. De meest gebruikte protocollen zijn:

 • OpenVPN. OpenVPN geldt als de veiligste keuze onder VPN-protocollen. Dit open-source VPN-protocol gebruikt OpenSSL en het SSLv3/TLSv1 protocol als versleuteling. OpenVPN is beschikbaar voor diverse platformen, waaronder Windows, Android, Linux en routers.
 • IPSec/L2TP. In dit gecombineerde protocol zorgt IPsec voor de versleuteling (encryptie) en L2TP voor de verbinding (tunnel). Dit protocol is een goede keuze wanneer OpenVPN niet beschikbaar is.
 • IKEv2/IPsec. Dit op IPSec gebaseerde protocol maakt snel verbinding met netwerken, wat vooral op mobiele devices handig is. IKEv2 is volgens sommige bronnen sneller dan OpenVPN.
 • PPTP. PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) kent een aantal veiligheidslekken en is hierdoor af te raden. Soms wordt PPTP vanwege zijn snelheid aangeraden voor het bekijken van streamingdiensten.
 • WireGuard. WireGuard is een redelijk nieuw protocol dat de laatste tijd steeds populairder wordt. Het runt op een Linux-kernel en is gericht op nóg betere prestaties dan OpenVPN en IPsec.
 • Softether. Softether is eigenlijk geen VPN-protocol. Het is een open-source applicatie die over verschillende platformen werkt. Er is ondersteuning voor protocollen zoals SSL VPN, IPsec/L2TP, OpenVPN en Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol.

Meer informatie vind je in ons volledige artikel over VPN-protocollen.

Waarom is veilig internetten zo belangrijk?

Misschien vraag je je af of het gebruik van een VPN echt nodig is. Surfen via een VPN-verbinding zorgt voor anoniemer, vrijer en veiliger internet, maar het normale internet werkt toch al prima? Tot op zekere hoogte is dat waar. Toch brengt het normale internet gevaren met zich mee die je gemakkelijk kunt omzeilen met een VPN.

Een steeds groter deel van ons leven vindt online plaats. We regelen onze bankzaken, houden contact met vrienden, controleren onze medische dossiers en werken online. Het is belangrijk dat al deze informatie over jou niet zomaar op straat komt te liggen. Je laat je bankfacturen immers ook niet zomaar rondslingeren.

Als je je internetverbinding niet beveiligt, loop je het risico dat hackers, overheden, je internetprovider, websites, je werkgever en allerlei andere partijen meer over jou te weten komen dan jij zou willen. Een VPN schermt je persoonlijke data af voor al deze meekijkende blikken.

Versleutelde VPN Verbinding

De dingen die je online deelt, bijvoorbeeld op Snapchat of Reddit, kunnen je de rest van je leven achtervolgen. Op dezelfde manier kan alle informatie die jij onbeveiligd het internet opstuurt, een blijvend effect hebben. Wat als een hacker precies ziet waar jij je bankzaken regelt, bijvoorbeeld? Of als je werkgever op de hoogte is van je verspilde uurtjes op social media?

Een VPN geeft je geen volledige garanties. Je kunt nog steeds gehackt worden en als de overheid écht wil weten waar jij mee bezig bent, zal ze ook andere manieren hebben om dit te achterhalen. Toch maakt een VPN de kans dat jouw persoonlijke gegevens, je browsergeschiedenis en al je andere online bezigheden in de handen van anderen vallen vele malen kleiner.

Samenvatting: wat is nu een VPN-verbinding?

Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Het zorgt voor meer online privacy, veiligheid en vrijheid. Er zijn verschillende manieren om een VPN-verbinding op te zetten. Thuisgebruikers kunnen het beste kiezen voor een abonnement bij een betrouwbare VPN-provider.

Een VPN gebruiken heeft enkele voordelen:

 • Het waarborgt je online anonimiteit.
 • Je internetverbinding wordt beter beveiligd tegen dreigingen van buitenaf.
 • Je omzeilt censuur en andere geografische blokkades, bijvoorbeeld bij sportuitzendingen en streamingdiensten.

Er zijn een aantal grote VPN-providers die je voor weinig geld toegang geven tot servers overal ter wereld. Deze providers zorgen er constant voor dat de beveiliging en snelheid van hun servers op orde is. Wij hebben, na uitgebreid testen, de beste VPN-providers voor je op een rijtje gezet.

VPN's en VPN-gebruik: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over VPN’s en VPN-gebruik? Wij kunnen je helpen. Klik simpelweg op een van de vragen hieronder en je krijgt automatisch het antwoord te zien. Staat je vraag er niet tussen? Voel je dan vrij om een reactie onder dit artikel te plaatsen en wij proberen je zo snel mogelijk te helpen!

Ja, er zijn gratis VPN’s. Veel hiervan zijn echter ongeschikt omdat ze je data verkopen of malware proberen te installeren. Zelfs de gratis VPN’s die dit niet doen hebben vaak datalimieten of snelheidslimieten.

Om iedereen toch te helpen met het beveiligen van hun internetverbinding hebben we onderzoek gedaan naar gratis VPN’s die wel veilig en betrouwbaar zijn. Het overzicht wat daaruit is voortgekomen kun je vinden in ons artikel: de beste gratis VPN’s.

Als je een VPN wilt gebruiken, moet je de volgende stappen volgen:

 • Maak een account aan bij een betrouwbare, goede VPN-dienst.
 • Download de juiste software, vaak in de vorm van handige apps.
 • Schakel de VPN gemakkelijk in of uit via de app.

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende VPN-providers. Dit maakt het lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Toch zullen de meeste VPN’s tussen de €2 en €7 per maand kosten als je een abonnement voor langere tijd afsluit. Kies je ervoor om een abonnement voor kortere tijd af te sluiten, dan heb je meer controle over het opzeggen, maar betaal je vaak om en nabij de €12 per maand bij de bekendere VPN-providers.

Er zijn ook gratis VPN’s. Hier betaal je niet voor, maar het kan zijn dat er data- of snelheidslimieten gelden. Ook is er een groot aantal gratis VPN-providers die jouw data misbruiken of doorverkopen aan anderen. Lees daarom altijd reviews van VPN’s om te kijken of deze geschikt zijn voor jou.

Een Virtual Private Network (VPN) creëert een veilige verbinding tussen jou en het internet. Deze verbinding wordt omgeleid langs een externe VPN-server, waardoor jouw IP-adres, locatie, en dataverkeer verborgen blijven. Bovendien kun je vaak kiezen uit verschillende serverlocaties. Hierdoor kun je het internet betreden alsof je je in een ander land bevindt.

Je krijgt online dus meer privacy, meer veiligheid en meer vrijheid, wat ontzettend veel mogelijkheden geeft.

Een VPN zorgt voor een versleutelde VPN-tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Al jouw dataverkeer wordt door deze tunnel gestuurd, waardoor niemand van buitenaf meer kan zien wat jij online doet. De VPN verandert bovendien jouw IP-adres in het IP-adres van de VPN-server die jij gebruikt. Hierdoor kan jouw locatie niet langer door iedereen achterhaald worden. Deze versleutelde tunnel is mogelijk door het gebruik van hoogwaardige encryptieprotocollen.

Een goede VPN stelt je in staat om het Netflix-aanbod van andere landen te bekijken. De Amerikaanse Netflix, bijvoorbeeld, bevat veel meer series en films dan de Nederlandse versie. Met de juiste (Amerikaanse) server van de juiste VPN, bijvoorbeeld NordVPN, krijg je toegang tot dit grotere aanbod.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
136
Reacties
Plaats een reactie
 1. Goedendag
  Als ik een vpn zou aanschaffen
  Werkt dit dan op de hele wereld?
  Als ik in nigeria ben of enig land in west africa
  Bijvoorbeeld
  Dan loopt mijn internet verbinding via nederlandse server
  Of hoe zit dit precies ?
  Groet david

  • Hallo David, Een VPN werkt inderdaad over de hele wereld. Als je verbinding maakt met een VPN-server in Nederland, dan loopt je internetverbinding inderdaad via Nederland. Als je een server in Japan kiest, dan gaat je internetverkeer via Japan. Dus ook al ben je in bijvoorbeeld Nigeria, websites zullen denken dat je in het land van de VPN-server bent. We leggen dit proces in meer detail uit in het artikel ‘Hoe werkt een VPN?
   Wel zijn er landen die VPN-gebruik proberen te blokkeren. In dat geval is het handig om een VPN te gebruiken met verborgen (obfuscated) servers. Zo verberg je dat je een VPN gebruikt. NordVPN is een provider die dit soort servers aanbiedt.

 2. Hoi. Goede info hier over VPN, bedankt.
  Ik zit nog wel met een vraagje: Ik heb NordVPN geïnstalleerd in windows 10, maar als ik een verbinding heb gemaakt met NordVPN, kan ik daarna mijn NAS niet meer bereiken vanuit verkenner! Enig idee hoe ik dit toch voor elkaar kan krijgen? Overigens is het me in het verleden niet opgevallen, dus ik weet niet of een update iets gewijzigd heeft? Ik kom er in ieder geval niet uit.

  • Hallo Wim, Verbinden met een VPN kan het lastig maken om verbinding te krijgen met apparaten op je lokale netwerk. NordVPN heeft hiervoor een handige ‘LAN invisibility’ functie, zodat het verkeer binnen je thuisnetwerk niet via de VPN gaat. Meer informatie over dit soort split-tunneling kun je lezen op deze pagina: ‘Wat is split-tunneling

 3. Ik heb kpn tv en heb 22 gb per maand om tv te kijken in Spanje…..kan ik dan met vpn meer?

  • Met een VPN zou je onder andere toegang kunnen krijgen tot een groter aanbod van Netflix en ook diensten unblocken die niet beschikbaar zijn op KPN iTV. Daarnaast zit er op een goede VPN geen datalimiet en ben je beter beschermd als je gebruikmaakt van het internet. Een VPN heeft vele mogelijkheden, dus het zou kunnen dat een VPN je meer opties geeft, maar het ligt er wel aan waar je specifiek naar op zoek bent.

 4. Wat is het verschil tussen een peer2peer VPN en een site2site VPN?

  • Site2Site is wanneer twee netwerken met elkaar verbonden zijn, bijvoorbeeld het netwerk van een hoofdkantoor en een kleiner kantoor. Tussen de twee netwerken is beveiligd verkeerd over en weer mogelijk. Peer2Peer is een systeem waarbij twee systemen met elkaar verbonden zijn, meestal wordt hierover gesproken bij het uitwisselen van torrents. Wat betreft VPNs zijn er twee soorten: Site2Site en Remote access. Site2Site is, zoals gezegd, de beveiligde verbinding tussen twee netwerken. Bij remote access kunnen medewerkers, vanaf verschillende locaties, verbinding maken met een beveiligd netwerk (bijvoorbeeld bedrijfsnetwerk).

   Als je met Peer2Peer Point-to-Point bedoelt, dan is dat te vergelijken met Remote access, waarbij iemand verbinding kan maken met een ander netwerk.

   Ook is er het VPN-protocol PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol). Dit is echter een verouderd protocol wat niet meer zo veilig is.

 5. Vraagje, kunnen we straks, binnen 2 a 3 weken, het Europees voetbal volgen in Turkije via VPN? Dank op voorhand!

  • Mocht je het EK niet willen kijken op een lokale Turkse zender dan kan een VPN als het goed is uitkomst bieden. Je zou daarmee namelijk, vanuit Turkije, toegang moeten kunnen krijgen tot streams die normaliter alleen in Nederland beschikbaar zijn.

 6. hallo vraagje. Ik gebruik NordVPN, dus zet de app aan op een Android dus volgens de app heb ik een IP uit Amerika. maar als ik gewoon bij mijn netwerk kijk in het Android apparaat staat daar nog steeds een Nederlands IP! dan werkt het toch niet of moet ik daar dan niet kijken.

  • De netwerk provider en het Wi-Fi adres verandert op je telefoon niet. Voor sites lijkt het echter alsof je vanuit het IP-adres van de VPN-server komt. Als het goed is zou het dus gewoon moeten werken!

  • Vindt met VPN versleuteling plaats van de informatie via wifi en via kabel?

   • De versleuteling vindt zowel plaats via Wi-Fi als via kabel.

 7. Nu heb ik in Zwitserland, waar ik woon, een unlimited abonnement afgesloten maar dat is alleen unlimited in Zwitserland. Als ik nu op een Nederlandse server inlog denkt mijn provider dan ook dat ik in Nederland ben waardoor ik niet meer unlimited voordeel heb?
  Groet Daan

  • Hey Daan, nee je internetprovider zal gewoon denken dat je in Zwitserland zit. Ze kunnen alleen niet zien welke site je bezoekt, ze zien enkel dat je verbinding maakt met een Nederlandse server (de VPN-server). De site die je bezoekt zal wel denken dat je vanuit Nederland komt, omdat ze enkel zien dat het verkeer afkomstig is van de Nederlandse VPN-server.

  • Ik surf met NordVPN, vervolgens bezoek ik een website en krijg een paar uur later van dat bedrijf een e-mail met het bericht dat ze gezien hebben dan ik naar een bepaald artikel heb gekeken en of ze me kunnen helpen. Hoe kan dit?

   • Dit is alleen mogelijk als je op dat platform bent ingelogd met een bepaald e-mailadres of ergens ej e-mailadres hebt achtergelaten om toegang te krijgen tot een pagina, whitepaper of om een reactie achter te laten. Zelfs als je geen VPN gebruikt zou een website je e-mailadres niet moeten kunnen achterhalen.

 8. Sinds kort heb ik een abonnement op Surfshark VPN. Alles werkt naar wens alleen moet ik op sommige sites, als ik na een aantal minuten automatisch wordt uitgelogd en weer opnieuw wil inloggen een IP-adres validatie doen. Is dit te omzeilen/voorkomen?

  • Dit zou in principe niet moeten gebeuren. Toch kan het soms zijn dat, gedurende een dag of twee, je captcha’s moet invullen om te bewijzen dat je geen robot bent. Dit komt omdat er dan veel activiteit is vanaf één bepaalde VPN-server. Vaak duurt dit niet langer dan een dag of twee en soms kan het helpen om van server te wisselen. Mocht je hier langer tegenaan lopen adviseren we je contact op te nemen met de klantenservice van Surfshark.

  • Als ik mijn VPN koppel aan een land buiten de EU (bv. de VS) het en ik zit op mijn 4g, betaal ik dan extra kosten?

   • Goede vraag, maar nee, je maakt geen extra kosten als je verbinding maakt met een server in het buitenland. Je betaalt in ieder geval niet een aangepast tarief. Wat wel zo kan zijn is dat de VPN ervoor zorgt dat je iets meer data verbruikt, omdat het versleutelen en ontsleutelen ook data verbruikt.

 9. Ik wil graag Hallmark Channel en de Amerikaanse Netflix op mijn tablet kijken. Wat kan ik doen? Welke VPN kunnen jullie adviseren?

  • Hallmark Channel is momenteel alleen nog maar te zien binnenin de Verenigde Staten. Voor zover ik nu terug kan vinden moet je aangesloten zitten bij een Amerikaanse televisieprovider om het überhaupt ook live te kunnen streamen. Wellicht dat we in de toekomst nog onderzoek doen naar een manier om toegang te krijgen tot deze zender, maar voor nu kan ik zo snel geen mogelijkheid vinden.

   Wat betreft het kijken van Netflix zijn al onze providers uit de top 5 geschikt om Netflix USA mee te kijken. Ook kun je kijken bij ons ‘Beste VPN voor Amerikaanse Netflix‘-artikel. Daaruit komt ExpressVPN als beste uit de bus. Surfshark is ook een zeer goede (en goedkope) optie.

 10. Kan ik een VPN gebruiken naast het VPN netwerk van mijn werkgever? Ik werk nu thuis en moet voor mijn werk de VPN van de werkgever gebruiken. Kunnen beide naast elkaar?

  • Met twee VPN’s tegelijkertijd verbonden zijn is in theorie mogelijk, maar technisch is dit vrij lastig. Daarnaast kan de VPN van je werk problemen geven wanneer je tegelijkertijd wil verbinden met ene andere (particuliere) VPN. Voor werkzaken zou ik de VPN van je werk gebruiken en wanneer je niet aan het werk bent en de VPN van werk niet nodig hebt zou ik dan de particuliere VPN gebruiken.

 11. Sinds kort Surfshark op zowel mijn laptop als mijn Android. Voor zover ik het kan overzien, werkt het prima. Ietsje trager, maar daar merk ik eigenlijk heel weinig van. Nu trekt de VPN wel hard mijn accu leeg op mijn Android. Een oplossing kan natuurlijk zijn om niet alle apps achter de VPN te zetten. Ik kan daar eigenlijk geen info over vinden. Hebben jullie adviezen welke apps wel en niet achter de VPN of is het gewoon beter om de VPN continu aan te laten staan. Dat laatste zal ongetwijfeld waar zijn, maar is er ook een tussenoplossing.

  • Het is inderdaad het best om je gehele telefoon via de VPN-verbinding te laten lopen, ook al kost dat extra batterij. Mocht je toch overwegen om slechts enkele apps te beveiligen, dan zouden wij kiezen voor twee soorten apps. Allereerst de apps waarbij je een VPN nodig hebt om toegang te krijgen. Als je bijvoorbeeld op je Android-toestel de Amerikaanse Netflix wilt kijken terwijl je in Nederland bent, dan zul je die app via de VPN moeten laten lopen. Ten tweede is het verstandig om apps die gevoelige informatie over jou bevatten, ook via de VPN te laten lopen. Deze apps hebben vaak zelf al een vorm van encryptie, maar extra beveiliging kan daar zeker geen kwaad.

  • Hallo, Ik maak gebruik van een Google Chromecast. Zal een VPN de verbinding tussen mijn netwerk en Google Chromecast storen? Ook kom ik soms in landen waar het internet gecontroleerd (lees beperkt, gecensureerd) wordt. Kan ik via VPN dan toch ongecensureerd op het internet en zo ja hoe?

   • De VPN zou de verbinding tussen je Google Chromecast en netwerk niet moeten storen.

    Wat betreft de censuur in andere landen: een VPN kan je helpen om het ongecensureerde internet te bezoeken. Hiervoor moet je de VPN geïnstalleerd hebben op het device waarmee je het internet wilt bezoeken. Deze VPN kun je dan aanzetten wanneer je de censuur wil omzeilen. Let wel op dat sommige landen optreden tegen VPN-gebruik.

 12. Ik heb sinds kort Surfshark VPN. Iemand had me gezegd dat een VPN enkel beschermt als ik bijvoorbeeld een film download en dat dit helemaal niet veilig is als ik diezelfde film gewoon stream. Klopt dit? En hoe komt het dat dit dan juist enkel werkt bij downloaden?

  • Dit klopt niet. Als je een VPN activeert op je computer, dan is je internetverbinding ook beschermd als je enkel streamt. In sommige gevallen is het juist andersom: bepaalde VPN’s werken wel met je normale internetverkeer (waaronder streaming) terwijl ze je downloads niet kunnen beschermen. Met Surfshark kun je er in ieder geval zeker van zijn dat zowel je downloads als je streaming beschermd zijn.

 13. Is het mogelijk om deze vraag privé te beantwoorden?

 14. Kan ik via een VPN vanuit Duitsland een Nederlands IP-adres van KPN krijgen of is dit altijd een IP-adres van de VPN-provider?

  • We kunnen niet met zekerheid zeggen of een specifieke provider de services van KPN gebruikt. De IP-adressen die providers beschikbaar stellen, veranderen vaak regelmatig. Je kunt dus met dezelfde serverlocatie de ene dag een ander IP-adres hebben dan de andere, en die IP-adressen kunnen mogelijk ook van andere internetproviders zijn. Waarom wil je specifiek een IP-adres van KPN hebben? Wellicht dat we je verder kunnen helpen.

 15. Ik gebruik regelmatig mijn K1 streambox om sportwedstrijden te bekijken. Is het dan nuttig om een VPN te installeren? Wat zijn de voordelen? Kan iemand mij dat vertellen? Heb ik dan een betere verbinding en een beter beeld of ben ik alleen maar anoniem? Alvast bedankt voor jullie reacties.

  • Beste Henk,
   Het kan zeker nuttig zijn om daar een VPN voor te installeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nu geen toegang hebt tot sportwedstrijden die je eigenlijk liever wel zou willen zien. Met een VPN kun je toch toegang krijgen tot deze streams. Voorbeelden zijn de NBA, NFL en kickboksen. Voor meer informatie kun je terecht op onze sportpagina, waar artikelen over allerlei sporten staan. Een VPN maakt je verbinding (meestal) niet sneller, maar je krijgt er dus wel meer opties voor terug dan alleen anonimiteit!

 16. Ik ben altijd dik tevreden geweest over NordVPN maar de laatste tijd kun ik haast niet meer surfen over Google (Firefox). Ik krijg telkens de melding:

  Onze systemen hebben ongebruikelijk verkeer van uw computernetwerk vastgesteld. Op deze pagina wordt gecontroleerd of de verzoeken daadwerkelijk door u worden verzonden en niet door een robot.
  En dan moet ik eerst een captcha invullen om door te gaan, wat overigens ook maar kort werkt want na een andere zoekactie heb ik weer het probleem.
  Als ik mijn NordVPN uitzet, kan ik naar hartlust surfen over Google. Ligt dit nu aan NordVPN door de laatste updates of wellicht aan Firefox instelling?
  Overigens via ‘mijn favorieten’ heb ik ook nergens last van samen met NordVPN.

  • Dit komt waarschijnlijk omdat je een gedeeld IP-adres gebruikt. Grote kans dat andere mensen die van dezelfde publieke NordVPN-server als jij gebruikmaken, ook aan het googlen zijn, waardoor Google vindt dat er verdacht veel bezoek vanuit hetzelfde IP-adres op hun website komt. Om te voorkomen dat dit problemen gaat veroorzaken, willen ze daardoor controleren of het geen geautomatiseerd systeem is dat telkens toegang tot Google vraagt. Je zou dit kunnen oplossen door een dedicated IP bij NordVPN aan te vragen. Dan ben jij de enige die jouw IP-adres gebruikt en wordt je internetverkeer niet langer als ‘ongebruikelijk’ gezien.

 17. Je kan i.p.v. Google ook Opera installeren, of het er gewoon af en toe naast gebruiken.
  Je kan dan in de instellingen aangeven dat je een VPN-verbinding wilt gebruiken. Dat werkt heel simpel en gratis. Geen gedoe en heel veilig.

  • De Opera-browser is inderdaad een stuk beter voor je privacy dan bijvoorbeeld Google Chrome. Als je echter alleen de browser gebruikt, is dat niet voldoende om je hele internetverbinding te beveiligen. Programma’s die buiten je browser om lopen, zoals Spotify, Skype of Bittorrent, zijn dan onbeveiligd. Daarom raden we je aan om toch een ‘volledige’ VPN te gebruiken. Er zijn een aantal gratis VPN’s die wél je hele verbinding beveiligen. Daarover kun je op deze pagina meer lezen. Opera’s VPN werkt trouwens binnen de browser inderdaad prima. Het is alleen zo dat het je apparaat dus geen complete veiligheid geeft.

   • Krijg ik door een VPN minder reclame en minder kans op malware?

    • Jazeker! Veel VPN’s, bijvoorbeeld NordVPN, hebben een ingebouwde adblocker. Deze adblocker houdt een groot gedeelte van de reclames tegen, zodat je bijvoorbeeld geen last meer hebt van vervelende pop-ups. Voor meer informatie over adblockers in het algemeen, kun je dit artikel lezen. Hoewel een VPN je online gegevens en verbinding beschermt (en je dus deels beschermt tegen hackers), maakt het malware niet onschadelijk. Als je op een geïnfecteerde link klikt, kun je dus nog steeds per ongeluk malware op je apparaat downloaden. Het is dan ook verstandig om, naast een VPN, een goede firewall en virusscanner te hebben, zoals bijvoorbeeld Bitdefender.

 18. Ik heb deze middag net NordVPN gekocht. Er was een korting van -70 % die net afgelopen is en had dus geluk. En de snelheid als een pijl zoals jullie dit plegen te noemen. Eerst heb ik wel een kleine week enkele gratis versies uitvoerig getest en en vooral veel info over gelezen. Dat is van belang als je er niet zoveel over weet. Ik denk en vermoed dat ik toch wel een goeie keuze heb gemaakt?

  • Dat klinkt zeker als een goede keuze. NordVPN is niet te duur en werkt uitstekend. Goede beveiliging en erg degelijke snelheid. Dit hebben we zelf ook zo getest in onze uitgebreide review van deze aanbieder. We zijn het dus helemaal eens met je keuze!

   • David ,

    Bedankt voor je antwoord. Ik ben heel erg te spreken op de manier waarop ze bij Nord heel erg goed hun best doen om je te helpen. En dat doen ze heel vakkundig. Voor iemand die moeite heeft met de Engelse taal kan dat lastig zijn, want al het mailverkeer gaat wel in het Engels.

    Ik heb daar niet zo heel erg veel moeite mee (heb de taal in m’n ééntje geleerd zonder school of andere hulp van mensen maar wel met de hulp van radio vanop schepen in de Noordzee vroeger) en je kan ook een vertaalprogramma gebruiken. Soms moet ik wel naar een woordje zoeken.

    Als ik de helpdesk van Nord een cijfer zou moeten geven (dat kennen we niet in België), dan geef ik ze zeker een dikke 10+. Ze zijn snel met antwoorden en wat ze schrijven is goed van uitleg en duidelijk. Het team van Nord zou best een pluim mogen krijgen.

    Ik ben ze erg dankbaar. Wat wel opvalt is dat ze nooit op persoonlijke zaken ingaan, bv zoals over Corona. Daar schreef ik dus iets over, maar géén antwoord. Ze houden het dus wel héél erg strikt zakelijk en misschien een beetje afstandelijk , maar op zich niet erg en altijd een andere persoon als je antwoord krijgt.

    Mvg Herman (vanuit een stilgevallen België)

    • Goed om te horen dat je zo tevreden bent met NordVPN! De helpdesk van Nord is overigens in staat om gesprekken te voeren in het Nederlands. Vaak gebeurt dit wel door middel van een directe vertaling, waarbij je dus eerst het Engelse antwoord en gelijk daaronder het Nederlandse (vertaalde) antwoord te zien krijgt. Mochten mensen dus liever in het Nederlands communiceren, dan is dit tot op zekere hoogte mogelijk.
     Ik kan me overigens voorstellen dat de mensen achter NordVPN’s support niet zo snel in zullen gaan op meer persoonlijke informatie. Ze zijn immers een bedrijf dat draait om privacy, dus zullen ze zo min mogelijk persoonlijke informatie over hun klanten willen weten.

 19. Dat jullie verschillende providers testen en een waarde oordeel toekennen aan de prestaties vind ik mooi.
  Wat ik niet zo leuk vind is dat de providers hun prijzen in euro’s presenteren en met een mini sterretje vermelden dat de bedragen in USD zijn. Goed, ik kan omrekenen. Maar toch. Als je je op wereldniveau presenteert en een website met Nederlandse teksten voorziet, dan hoort zo’n schoonheidsfoutje daar niet thuis.
  Neem bijvoorbeeld ExpressVPN. Voor 12 maanden betaal je per maand €6,34. Waarbij je het eerste jaar 3 maanden extra cadeau krijgt.
  Ze rekenen voor dat dat op jaarbasis €94,98 gaat kosten. Vreemd, want mijn rekenmachine komt niet verder dan €76,08.
  Verder staat er onderaan hun pagina dat er eenmalig USD $99,95 gefactureerd wordt? Nog hoger. En waar dat bedrag vandaan komt, is mij een raadsel. Ik kan dat niet terugvinden. De euro is duurder dan de USD. Dus daar kan het niet in zitten.
  Zoals gezegd testen jullie de prestaties. Maar dit, in mijn ogen, gegoochel met getallen is ook een prestatie. Alleen niet een die ik kan rijmen. Kunnen jullie mij het uitleggen?

  • De situatie bij ExpressVPN is op het moment inderdaad erg verwarrend. Deze provider laat sinds kort zijn prijzen ook in euro’s zien. Waarschijnlijk is met die vertaalslag iets misgegaan, vandaar dat de rekensom (en de claim dat alle bedragen zijn weergegeven in USD terwijl er eurotekens voor staan) op hun bestelpagina nu niet klopt. Dit zou snel opgelost moeten zijn. Overigens zou je géén extra kosten moeten hebben buiten deze abonnementskosten. Van die eenmalige betaling van $99,95 weten wij dan ook niets. Zou je ons kunnen laten weten waar je dit hebt zien staan?
   Bij veel VPN-providers is het trouwens inderdaad zo dat de europrijzen gebaseerd zijn op de prijzen van de dollar. Dit betekent dat je abonnementskosten deels afhankelijk zijn van de wisselkoers. We proberen hier in onze reviews zoveel mogelijk rekening mee te houden, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

   • David , Toen ik via m’n bank NordVPN heb betaald, werd er ook iets van €6 omzetkosten in rekening gebracht, terwijl ik in Euro betaalde. Dat was iets van €118 en nog wat en dan die €6 er ook bij. Dat vind ik niet heel leuk en vooral niet als je daar niet van op de hoogte gebracht wordt. Dat kan toch wel iets beter is m’n mening.

    Mvg Herman

    • Beste Herman,
     Naar dat dit zo is gebeurd! Zijn de kosten daadwerkelijk in rekening gebracht door Nord, of door je bank? Ons advies zou zijn om contact met NordVPN op te nemen en deze kwestie aan hen voor te leggen. Wellicht kunnen ze toelichting geven en/of bekijken wat er mis is gegaan. Succes!

  • Patrick,

   Ik ben het met je eens en daar heb ik ook best wat moeite mee en vind ik ook niet zo heel erg leuk. Ik ben zelfs van mening dat je een klein beetje genaaid wordt (hier in Vlaanderen noemen we dat in t’zak gezet zijn of gesost, haha).

   Via Google kan je die prijzen wel heel makkelijk omrekenen, maar het zou wel handiger zijn als veel duidelijker vermeld wordt wat je echt gaat betalen. Dat zal ook voor minder verwarring zorgen, want nu staat het een in € en dan het andere in $ en géén omzetkosten, en daardoor word je wat misleid.

   Mvg Herman (uit een erg stil Belgie)

   • Het klopt inderdaad dat sommige VPN-providers hun prijzen baseren op de dollar. Dit kan lastig zijn voor mensen die in euro’s betalen, omdat de prijs die ze betalen dan afhangt van de wisselkoers. Gelukkig worden vooral de premium providers hier steeds beter in. Met enige problemen of vragen die je tegenkomt kun je bijna altijd terecht bij hun klantenservice (of bij ons). Wij proberen in onze reviews eveneens een zo compleet mogelijk beeld te geven van de kosten.

 20. Misschien vergis ik me, maar het lijkt erop dat de Top 5 van VPN-aanbieders juist de VPN-aanbieders zijn die voor advertorials betalen (of voor de link als gebruikers daarop klikken). De uitstekende en betere VPN-aanbieders die daar niet aan meedoen worden niet genoemd. Een tendens die je helaas vaker ziet.

  • Hoi Ruud,
   Het klopt inderdaad dat veel van de VPN-providers die wij reviewen gebruikmaken van affiliate marketing. Dit heeft echter verder geen invloed op de hoogte van hun score: wij zullen een VPN niet in de top 5 zetten vanwege advertorials. De reviews zijn een eerlijke afweging van verschillende factoren die wij zelf getest hebben. Als je suggesties hebt voor een goede VPN die we zouden kunnen reviewen, dan horen we dat natuurlijk graag!

 21. Ik mag op meerdere apparaten een VPN gebruiken. Kan ik een van mijn kinderen die in een andere plaats woont daarvan ook laten profiteren?

  • Hallo Hans, het is inderdaad mogelijk om de VPN ook te installeren op het apparaat van je kinderen. Het maakt verder niet uit waar de persoon zich bevindt.

 22. Moet je het dataverkeer van de VPN ook betalen? Ik heb nu een abonnement op Bullguard VPN dienst zit zelf bij Ziggo en gebruik ook mijn mobiele telefoon ook Bullguard VPN app.
  Was iets van 52 euro of zo per jaar. Vraag me af moet ik nu aanvullend ook nog dataverkeer betalen naast eenmalig 52 euro? Dan is het wel duur.
  Vraag me af, hoeveel euro per GB? Of is het onbeperkt? Maak me zorgen omdat ik de GB’s zie lopen via Windows Update wat ik niet wil. Graag antwoord.

  • Geen zorgen. Je hoeft bij de meeste VPN’s niet extra te betalen voor elke GB die je verbruikt. Sommige VPN’s hebben wel een datalimiet. Meestal zijn dit de gratis versies van premium VPN’s. Bij die abonnementen moet je dus wél op je data letten, maar bij bijna alle andere VPN’s is daar geen sprake van – en het lijkt erop dat Bullguard VPN bij die laatste groep hoort. Je kunt dus zoveel data gebruiken als je wilt: je VPN-abonnementskosten blijven hetzelfde.

 23. Hallo!
  Al enige tijd speel ik met de gedachte om samen met een mijn zoon een abonnement bij jullie af te sluiten. Ik moet me nog inlezen voor ik echt hiermee aan de slag ga.
  Om meer te weten over de aanbiedingen heb ik op cyber ghost geklikt om te zien wat dit concreet inhoudt. Ten eerste krijg ik weer verzoek om cookies???
  Bovenaan in de taakbalk zie mijn locatie, mijn ip-adres, providere en heel dreigend in rood: blootgesteld met uitroepteken.
  Eerlijkgezegd Dit weerhoudt mij ervan om verder in actie te komen.

  • Beste Thea,

   Ik snap dat dat erg dreigend overkomt! Het laten zien van je locatie, IP-adres, provider en online status op de website van CyberGhost is een manier om aan te geven hoe kwetsbaar we online zijn. Elke website die je bezoekt, heeft toegang tot deze informatie. Ook andere partijen kunnen deze gegevens zomaar inkijken. Als je hier meer over wilt weten, kun je dit artikel lezen. CyberGhost wil dus met de bovenste balk op hun website laten zien dat je online lang niet zo anoniem bent als mensen wellicht denken.

   Over de cookiemelding: onze website (VPNGids.nl) is een andere website dan die van CyberGhost, waar onze link je naartoe leidt. Vandaar dat je op deze nieuwe website een nieuwe cookiemelding kunt krijgen. Overigens doet dit verder niet af aan de service van CyberGhost: veel websites hebben cookies nodig om te kunnen functioneren. We hopen dat je vragen hiermee zijn beantwoord en dat je een goed overwogen keuze kunt maken! Mocht je nog meer bedenkingen hebben, dan kun je ons altijd opnieuw contacteren.

   • Goedemorgen Priscilla,
    Bedankt voor jouw uitgebreid antwoord. Het is eens te meer duidelijk hoe weinig ik er echt vanaf weet. Vandaar mijn vragen uiteraard. Het was inderdaad schrikken, dat is wel gelukt om bewust te worden hiervan.
    Over de cookies dat heb weleens eerder gehoord en hiermee is het bevestigd.
    Ik ben iemand van de hoed en de rand, dus ga ik me eerst inlezen.
    Heb ik dan nog vragen, dan zie je ze wel langskomen.
    Groet,
    Thea

    • Heel graag gedaan! Veel succes met het verder inlezen. Wij zijn hier als je ons nodig hebt.

     Groetjes

 24. Ik heb onlangs Surfshark gedownload en een abonnement genomen, maar het is me nog niet gelukt om daadwerkelijk verbinding te krijgen.
  Ook al krijg ik via de app wel ‘connecting’ met bijvoorbeeld Amerika te zien, als ik daadwerkelijk het web opga heb ik geen internet. Ik heb wifi gewoon lopen, evenals m’n 4G internet.

  Wie kan me vertellen waar dit aan ligt? Ik heb het zowel op m’n telefoon als op m’n laptop.

  • Dit klinkt inderdaad erg raar en vervelend. Het lijkt niet van je apparaat af te hangen, en ook niet van het soort verbinding dat je hebt. Heb je al geprobeerd een andere server te kiezen binnen de Surfshark software? Als dit ook niet werkt, zou het kunnen zijn dat je een firewall aan hebt staan die je VPN-verbinding tegenhoudt. Probeer eerst eens of Surfshark wél werkt zodra je je firewall uitzet. Als dit het geval is, kun je de instellingen van je firewall aanpassen zodat hij je wel beschermt, maar Surfshark niet tegenhoudt. Vaak moet je dan bepaalde protocollen (zoals UDP en TCP) toestaan binnen de instellingen. Mocht ook dit niet werken, dan adviseren wij je contact op te nemen met de klantenservice van Surfshark.

 25. Ik wil in Nieuw Zeeland mobiel internetten via VPN. Wordt mijn mobiele nr. daar geregistreerd? Heb ik daarvoor ivm mogelijke hogere kosten een provider uit NZ nodig of kan ik met mijn Nederlandse provider uit.

  • Als je buiten de Europese Unie wilt bellen, sms’en of internetten met het netwerk van je telefoon (dus niet via plaatselijke wifi), moet je roamingkosten betalen met je Europese telefoonabonnement. Daarom kun je, als je voor langere tijd in het buitenland blijft, het beste overstappen naar een mobiele provider uit Nieuw Zeeland. Vervolgens kun je het abonnement van je VPN-provider gewoon blijven gebruiken om je internetverbinding veilig en privé te stellen.

 26. Hallo, ik gebruik al een jaar NORDVPN op mijn Windows pc en Linux Mint pc.
  Het werkte tot nu goed bij Linux, Windows geen problemen, maar de laatste dagen, als ik verbinding gemaakt heb, wordt NordVPN na een paar seconden weer uitgeschakeld en vraagt het om mijn gebruikersnaam en wachtwoord. Als ik dat weer invul, kan ik weer verbinding maken, die na een paar seconden weer uitgeschakeld wordt enz. enz.
  Wat kan hier aan de hand zijn?

  • Hallo Koos,
   NordVPN heeft de afgelopen dagen wat technische problemen ondervonden, waarbij mensen moeite hadden met verbinding maken en inloggen. Als het goed is zijn die problemen nu weer opgelost. Kan je alsnog geen verbinding maken met de service? Dan kun je het best contact opnemen met de klantenservice van NordVPN. Zij helpen je dan verder.

   • Goede middag, het gaat nog steeds niet. Ik probeer het over een paar dagen nog eens en als het dan nog niet gaat, neem ik contact op met de klantenservice. Toch nog bedankt voor de moeite. Groet, Koos

    • Graag gedaan. Vervelend dat het nog steeds niet wil lukken. Het klinkt als een bug in de software. De NordVPN klantenservice zou je daarmee moeten kunnen helpen. Een laatste idee is om te kijken of het beter gaat als je de software opnieuw op je apparaat installeert. Misschien verhelpt dit het probleem. Heel veel succes!

 27. Ik ga binnenkort naar Rusland. Ik wil gebruik kunnen maken van online chatdiensten als Viber, Whatsapp en Signal.
  Heb ik een VPN account nodig ?
  Peter

  • Hoi Peter,
   Zover wij weten, worden Viber, WhatsApp en Signal op dit moment niet geblokkeerd in Rusland. Andere chatdiensten, zoals Telegram, zijn wel geblokkeerd. In principe heb je geen VPN nodig als je alleen Viber, WhatsApp of Signal wilt gebruiken. Toch raden wij dit wel aan. Met een VPN is jouw online dataverkeer beter beveiligd en jouw privacy beter beschermd.

 28. hallo ik heb express vpn ingestelt op mijn gsm met behulp van mijn laptop maar hoe kan ik die vpn delen met de gsm van mijn vriend?
  of zijn gsm aansluiten bij mij ?

  • Hoi Helena. Als je vriend de ExpressVPN voor Android of iOS (afhankelijk van wat voor smartphone hij heeft) installeert, kan hij daarop inloggen met jouw accountgegevens. Let wel op dat een ExpressVPN-abonnement maximaal 3 verbindingen tegelijkertijd toestaat. Als je via jouw account inlogt op méér dan drie apparaten, kunnen die dus niet allemaal tegelijkertijd gebruikmaken van de VPN. Hopelijk helpt dit!

 29. Ik heb ExpressVPN. Kan ik beter op al m’n apparaten afzonderlijk de app installeren of is het beter om het al op m’n router te installeren?

  • Als je al je apparaten wil beschermen kun je waarschijnlijk beter ExpressVPN op je router installeren. Het is hiervoor wel van belang op te zoeken op Google of je router hiervoor geschikt is. Wil je alleen ‘zo nu en dan’ gebruik maken van ExpressVPN dan zou ik ExpressVPN afzonderlijk po je devices installeren. Het ligt er dus maar net aan wat je zelf prettiger vindt.

 30. is een vpn verbinding terug opzegbaar? of ben ik verplicht een bepaalde periode er te blijven op betalen?

  • Meestal heb je een geld-terug-garantie. Deze verschilt per provider, soms is het 3 dagen, soms is het 45 dagen. Je kunt bij onze reviews kijken hoe lang deze garantie is per VPN-provider. Binnen die periode kun je het volledige bedrag terugvragen, daarna gaat het lastig worden. Je kunt er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten dat per maand opzegbaar is, deze zijn wel veel duurder.

 31. Goede dag

  Kan ik ook KPN tv blijven kijken in Nederland en kan dit ook in het buitenland zoals nu op mijn telefoon of iPad met VPN

  • Wij hebben vooralsnog geen berichten gekregen over dat KPN TV niet werkt met VPN. Dit is geen garantie, maar het zou dus mogelijk moeten zijn.

 32. Bij item: Hoe werkt een VPN? nr. 3 staat: De VPN server stuurt het ontsleutelde internet verkeer het internet op.
  Is dit dan door anderen te lezen?
  Hoe komt het versleutelde bericht van mij bij de andere persoon aan?
  Versleuteld?/Onversleuteld?
  Op welk moment wordt het bericht ontsleuteld, zodat de ontvanger het kan lezen?

  • Alles wat je doet online is als het ware internetverkeer. Als jij klikt op een link, dan doet jouw computer via je internetprovider een verzoek aan de website. De website reageert daarop door ene reactie terug te sturen (bijvoorbeeld door het tonen van een nieuwe pagina). Ook bij het invullen van gegevens of het versturen van berichten werkt dit zo. De VPN software op je device versleutelt deze data, deze versleutelde data wordt via je router, internetprovider en eventueel andere tussenliggende stations doorgestuurd naar de VPN server. Deze VPN server pakt de versleutelde data uit en communiceert met de website. Vervolgens wordt de reactie teruggestuurd naar de VPN-server. Daar wordt deze reactie weer ingepakt en teruggestuurd naar jouw computer. Hier wordt de reactie uitgepakt door de VPN software en krijg jij te zien wat je wil zien.

   Het bericht wordt dus ontsleuteld bij de VPN server. De enige manier hoe iemand anders er dus bij zou kunnen komen, is als hij zou inbreken op de verbinding tussen de VPN-server en het eindpunt. Deze verbinding wordt echter vrij sterk beveiligd door de VPN providers en aanbieders van servers. Zelfs al zou het onderschept worden, dan weet een hacker nog steeds niet waar het bericht vandaan komt, hij ziet alleen dat de VPN-server een verzoek heeft gedaan.

 33. Goedemorgen,
  Vraag. heeft het gebruik van VPN ook automatisch tot gevolg dat je b.v. veiliger op crypto Exchanges kan handelen? Dus de kans dat je dan gehackt wordt nihil is? Tenzij de Exchange zelf gehackt wordt dan.

  • Een VPN zorgt er inderdaad voor dat je veiliger op crypto exchanges kunt handelen. Veelal zal deze veiligheid worden gewonnen doordat een VPN je meer privacy biedt, waardoor het moeilijker, zo niet onmogelijk, wordt om te achterhalen is vanaf welk IP-adres wordt gehandeld. Daarnaast beschermt een VPN je goed tegen Man-in-the-middel-aanvallen. Dit is wanneer iemand de informatie die jij verstuurt onderschept. Met een VPN is deze informatie versleuteld, waardoor de hacker hier weinig mee kan. Als je handelt in Bitcoin is het aan te raden om een VPN te gebruiken, puur om je internetverbinding te beveiligen. Dit neemt niet weg dat je ook goed je computer of ander type wallet sterk moet beveiligen. Denk aan virusscanners, tweestapsauthenticatie en meer.

 34. Ik gebruik een VPN op mijn smartphone die alleen met 4G verbinding maakt.
  Nu is 4G voor data, en dus maak ik, als ik gewoon bel, ook gebruik van dit datanetwerk.
  Dus gaat het telefoonverkeer dus automatisch via de VPN, toch?
  Sommige providers laten je met je smartphone gewoon bellen via je eigen internetverbinding, via wifi.
  (Spaart hen de bouw en onderhoud van zendmasten.)
  Weer gaat dit dan via de VPN (via Amerika als je wil).
  Waar is mijn redenering hier fout?

  Telefoon gaat overigens al jaren via internet, en toch durven ze je een kapitaal te vragen als je internationaal belt.
  Zou niks uit mogen maken of ik nou met China, of met de Achterhoek bel.

  • Als je belt vanuit een 06-nummer dan is dit vaak niet via het internet. Dit soort telefonie gaat nog gewoon via zendmasten. Als ik jou dus zou bellen van mijn 06 naar jouw 06, dan gaat dit dus via ouderwetse zendmasten, en niet via het internet. Er is wel een mogelijkheid om via internet te bellen, maar dit werkt anders dan reguliere telefonie. Bellen via internet met een VPN kan door middel van internettelefonie-apps of door het gebruik van SIP-accounts (internettelefoonnummers).

 35. Beste redactie,

  Wanneer de VPNsoftware eenmaal geïnstalleerd is ben je dan verplicht om deze altijd te gebruiken of kun je ook aan/uit zetten om Gb’s te besparen?

  • Beste Bluesboy,
   Je kunt de de VPN gewoon aan- en uitzetten. Als je een VPN hebt die het aantal GB’s limiteert kun je er dus voor kiezen om deze alleen aan te zetten als je hem nodig hebt. De meeste VPN software heeft een duidelijke knop waarmee je de VPN aan- of uitzet.

 36. In de afgelopen jaren heb ik meerdere VPN aanbieders geprobeerd, Private Internet Access, Goose, Opera VPN en nu ExpressVPN. Ik gebruik het vooral op mijn telefoon en tablet als ik onderweg ben, voor extra bescherming.
  Waar ik echter regelmatig tegenaan loop is dat sommige WiFi verbindingen niet meer werken als ik de VPN aan zet. Bijvoorbeeld het WiFi netwerk van de openbare bibliotheek, of die in de trein (al weet ik die niet meer zeker).

  Enig idee waar dat door komt en, belangrijker, hoe ik het kan verhelpen? De enige die daar geen last van had was overigens Opera VPN.

  • Het zou kunnen dat het netwerk VPN verbindingen probeert te blokkeren.
   Je zou eens kunnen proberen om het OpenVPN protocol te selecteren. Dit VPN protocol is wat moeilijk te herkennen en dus moeilijker te blokkeren.

 37. Ik wil vanuit het buitenland mijn beveiligingscamera’s benaderen. Normaal gebeurt dit via mijn IP adres, kan dit ook als ik een VPN gebruik?

  • Ik weet niet precies hoe je beveiligingscamera’s werken, maar als ze je herkennen aan je IP-adres van thuis dan werken ze waarschijnlijk niet als je een ander IP-adres hebt (tenzij je nog een ander IP-adres toestaat op je camera’s). Een VPN geeft je een ander IP-adres, maar niet je IP-adres van thuis (het is afhankelijk van de VPN-server die je kiest). Wat je zou kunnen proberen is een VPN-aanbieder kiezen die Dedicated-IP mogelijk maakt. Je hebt dan een vast IP-adres bij de VPN-aanbieder, en dan kun je deze toestaan op je camera’s.

 38. heb je een vpn nodig per PC, of is 1 genoeg voor mijn kpn router ????

 39. Ik wil graag een vpn zodat ik het meeste uit Google home kan halen(locatie usa).
  Is dit mogelijk? Vereist dit veel extra instellingen in bijvoorbeeld mijn modem (ziggo)
  Bij voorbaat dank… Een Vpn leek.

  • Is zeker mogelijk, gebruik bijvoorbeeld ExpressVPN en verbind deze via de router. Dan wordt al het internetverkeer dat via de router loopt automatisch beveiligd en omgeleid door ExpressVPN.

 40. David, dank je! Zeer interessante info, ik ben geen nerd en dat hoeft van mij ook niet, ieder zijn specialiteit. Maar ik heb toch een vraag over hoe een VPN werkt. Als ik via een VPN een e-mail verstuur of een reactie op een website achterlaat, dan wordt dat bericht versleuteld verstuurd naar de VPN toe. Maar het wordt dan toch vanaf de VPN-server naar die ander onversleuteld doorgestuurd en omgekeerd ook? Tenzij die ander of de betreffende site ook een VPN heeft, begrijp ik dat nou goed?

  • Exact, het laatste stukje tussen de VPN en de uiteindelijke mailserver/website kan niet worden beveiligd door de VPN (tenzij er ook VPN software geïnstalleerd is bij die mailprovider of op de server waarop die website draait). Meestal zijn mailprogramma’s wel op andere wijze beveiligd/versleuteld. Vooral Wifi-netwerken zijn zeer kwetsbaar voor hacks; de (bekabelde) verbinding tussen de VPN-server en de server van de website of mailprovider die je bezoekt is veel minder kwetsbaar voor een hack. Het betreft vaak professionele bedrijven met gedegen beveiliging. De grote kwetsbaarheid ligt veelal bij mensen thuis, en daar biedt een VPN een oplossing voor.

 41. Op mijn smartphone kon ik op een gegeven moment geen series meer kijken omdat e.e.a. werd geblockt door VPN/Proxy. Nooit gehad of gemerkt tot dan. Mijn VPN mogelijkheid er af gehaald via mobiele netwerken. Ik kan nu weer Netflix kijken maar ben dus niet tegen streamen beveiligd? Overigens had ik nooit blokkades tot deze week.Op mijn PC en laptop werkt alles gewoon goed en heb ik dus denk ik nooit VPN bescherming gehad?
  Ik ben beveiligd door AVAST. De schuldige is dus Netflix. Mijn provider ZIGGO kon het probleem niet verhelpen en de hulpdienst van Netflix weet ook van niets of doen alsof. Wat nu?

  • Netflix doet actief haar best om VPN-gebruik te blokkeren. Hier lees je meer over hoe dat precies zit en welke VPN-aanbieders goed werken met Netflix: https://www.vpngids.nl/unblock/streaming/amerikaanse-netflix-in-nederland/

   • Het gaat mij helemaal niet om de Amerikaanse Netflix. Gewoon bij het aanbod van het reguliere nederlandse aanbod treedt het probleem op.

    • Een VPN provider die erg in opkomst is en tot op heden goede ondersteuning voor Netflix heeft is SurfShark. Die zou je kunnen overwegen in plaats van Avast.

 42. Beste redactie,
  Ik ga binnenkort naar Italië en wil daar graag via de KPN-app Nederlandse tv kunnen kijken. Maar ik zou ook graag daar gebruik willen maken van het FON-netwerk dat ik bij KPN heb. Die FON mogelijkheid is volgens mij verbonden met mijn IP-adres (want ik moet zelf een stukje van mijn wifi thuis opgeven om gebruik te kunnen maken van wifi van andere FON gebruikers).
  Voor de ene toepassing heb ik dus juist wel mijn eigen IP-adres nodig (FON), en voor de ander juist niet (TV kijken in het buitenland).
  Als ik een VPN-abonnement neem kan ik dan kiezen via welk IP-adres ik wil internetten?
  Alvast bedankt voor een reactie.
  Karel

  • Goededag,

   In Italië maakt u verbinding met andermans FON-verbinding. Deze verbinding komt tot stand op basis van een wachtwoord en gebruikersnaam neem ik aan. Na verbinding te hebben gemaakt kunt u doorgaans gewoon gebruikmaken van de VPN. U verbindt met FON en daarmee KPN, daarna wordt uw internetverkeer doorgestuurd naar de VPN-server, en vanuit de VPN-server wordt uw internetverkeer weer het web opgestuurd, bijvoorbeeld naar de servers van KPN. Op die manier zou u gewoon Nederlandse televisie moeten kunnen kijken via FON in Italië.

 43. Beste redactie,
  Kunnen jullie ook iets vertellen van de Tunnel Bear vpn?
  Heb die in spanje maar straks in Ned wil ik de vpn handhaven.
  Bevalt goed maar lees nergens iets.Heb een abonnement €5,49 voor 3 apparaten
  Vr gr Wa vd Haagen

  • Tunnelbear VPN staat vooral bekend om hun gratis VPN-pakket (voor een gratis VPN is die dienst best aardig, al kent elke gratis VPN behoorlijk wat beperkingen). In ons artikel over gratis VPN services (klik!) hebben we wat geschreven over onder andere Tunnelbear. Daarnaast hebben we TunnelBear ook uitgebreid bekeken, zie daarvoor onze TunnelBear review.

 44. Voel er veel voor om VPN te gebruiken voor mijn computer. Momenteel heb ik Ziggo als provider, kan ik die gewoon blijven houden? Heb n.l. een drie in één pakket.Ik heb begrepen dat ik niet van provider hoef te veranderen.Is dat juist?

  • Beste Jan,

   Ja hoor, het is perfect mogelijk om een VPN te gebruiken in combinatie met Ziggo. Daar zijn geen rare extra stappen voor nodig. Gewoon de VPN installeren en alles is klaar voor gebruik.

 45. Lees hier nogal ‘incrowd-talk’. Heb geen behoefte om me in allerlei tunnell-verhalen, ssl-versies en wat nog meer te verdiepen, maar ben wel geïnteresseerd in een veilig wifi-netwerk. Wie weet een gebruiksvriendelijke oplossing?

  • Beste Jacques,

   Wil je op simpele wijze je wifi-netwerk beveiligen, gebruik dan gewoon een VPN. Dat werkt gewoon via een programma’tje of applicatie die je downloadt op je computer, tablet en smartphone. Door de applicatie te activeren beveilig je je wifi-verkeer, zo simpel is het. In dit overzicht vind je enkele goede, betrouwbare VPN aanbieders: https://www.vpngids.nl/reviews/beste-vpn/

   • Dank je, David, ga het proberen.

 46. Ik kan mijn emails niet meer versturen, hoe los ik dit op?

  • Dit is moeilijk om te diagnosticeren op basis van deze informatie. Hangt het niet kunnen versturen van e-mails samen met het gebruik van een VPN (aangezien u het in dit topic plaatst)? Als er een probleem is ofwel met de instellingen van de mailclient danwel de internetverbinding dan kan het voorkomen dat e-mails niet verstuurd worden. Is uw mailaccount nog actief, en heeft de mailbox van de ontvangende partij genoeg capaciteit?

 47. Ik ben afwisselend drie maanden in Nederland en drie maanden in Spanje.
  Moet ik dan twee abonnementen afsluiten?

  • Nee hoor, je kan hetzelfde abonnement wereldwijd gebruiken.

 48. Welke invloed heeft vpn op je thuisnetwerk (nas, andere pc)? Of is vpn alleen van invloed op de laptop van waaruit je downloadt?!

  • Als je de VPN alleen op je laptop installeert en hebt draaien, dan is alleen het verkeer via je laptop beveiligd. De rest van het netwerk blijft onveranderd.

 49. hoeveel uur kun je ongeveer kijken met 50 GB van Goose?

  • Netflix streamen in hoge kwaliteit kost ongeveer 1GB per uur, dus met de maandelijkse 50GB van GOOSE VPN kan je zo’n 50 uur streamen.

 50. Ik gebruik de openvpn mogelijkheid van mijn NAS synology (DSM) op mijn laptop. Ik krijg na het opstarten van openvpn een 10.8.0.X ip toegewezen. Net probeerde ik een torrent te downloaden en kreeg de melding met mijn eigen ip adres terwijl openvpn actief is. Ik zit dus thuis en maak gebruik van mijn wifi op mijn eigen router. Werkt mijn vpn wel goed en hoe kan ik dat testen. Ik gebruik deze openvpn ook op mijn iphone en tablet.

  Ik dacht al een hele poos veilig te werken, vooral als ik via externe wifi punten inlog.

  Wat gebeurt hier?

  • Dat klinkt inderdaad alsof er iets niet goed gaat met de VPN-verbinding. Je zou ter bevestiging een IP-check kunnen doen met je laptop, dit zou uitsluitsel moeten geven over welke IP-adres je toegewezen hebt gekregen. Indien hier problemen optreden, eens kijken naar de VPN-instellingen op de router.

 51. Welke internetdata gebruik je dan die van jouw provider (bv Orange) of die van het vpn-abonnement?

  • Je verbruikt data bij zowel je internetprovider als bij de VPN aanbieder. Als je een VPN gebruikt, loopt alle data nog steeds eerst via je internetprovider. De data moet bijvoorbeeld eerst via een glasvezelkabel je huis verlaten of binnenkomen, en die glasvezelkabel is van de internetprovider. Hetzelfde geldt voor 3g en 4g, dit netwerk is van de internetprovider. Wat de VPN doet is echter al je data versleutelen, dus je internetprovider ziet nog steeds jouw dataverkeer voorbij komen in zijn netwerk, maar kan het niet langer ontcijferen. Ze zien hoeveel data je gebruikt, maar hebben geen idee wat voor data het is, wat je downloadt, welke websites je bezoekt. Het is één grote gecodeerde wirwar. Je data loopt vervolgens ook via de VPN-provider, de route die je dataverkeer aflegt wordt simpelweg langer en je data passeert zowel de internetprovider als de VPN-provider. Het tekeningetje in dit artikel is daarom misschien iets verwarrend. Maar het antwoord is dus dat je bij beide providers data verbruikt.

 52. Ik heb mijn laptop security geregeld met Avast (en eigenlijk al de laatste 3 computers daarvoor ook) en heb nooit problemen en het is gratis. Enige waar ik oplet is dat ik niet aan al die Google programma’s blijf hangen die ze promoten. Nu biedt Avast ook VPN aan voor een lage maandprijs afhankelijk van hoe lang je afsluit. Ze claimen van alles te hebben dat jullie hier als belangrijk noemen zoals geen log, 5 apparaten en snel enz. Hebben jullie ervaring met Avast?

  • Avast VPN hebben wij zelf nog niet uitebreid getest, staat wel op de planning. Wij kunnen daar op dit moment geen uitspraak over doen. Internationale reviews bekijkend lijken ze redelijk te zijn, maar niet behorend tot de top. Wij kunnen slechts adviseren enkele aanbieders te bekijken waar wij zelf goede ervaring mee hebben, zoals CyberGhost of ExpressVPN bijvoorbeeld.

   • In diverse artikelen over het VPN van Avast wordt gewaarschuwd dat Avast bv gebruikers die illegaal downloaden niet actief aangeeft, maar desgevraagd door instanties e.d., de gegevens van die gebruikers wel doorgeeft!

    • Ik heb inmiddels NordPVN geinstalleerd. Ben er tot nu toe tevreden over.

 53. hoe kan ik een vpn opzetten met mijn ipad en iphone?

 54. Wat vinden jullie beter? Een VPN om veilig te internetten of een proxy server?
  En is een gratis VPN net zo goed als een betaalde?

  • Dag Youri, ligt er aan hoe je veilig internetten definieert. Met een proxy mis je de versleuteling van een VPN, hetgeen de verbinding in dat opzicht minder veilig maakt. Een proxy kan je wel vaak een bepaalde mate van anonimiteit bieden, in de zin dat je IP-adres niet bekend wordt bij de website die je bezoekt.

   Er zijn wel degelijk goede gratis VPN-services. Wel heeft een gratis dienst de nodige beperkingen, maar afhankelijk van wat je met je VPN wil doen zijn die beperkingen soms te overzien. Kijk ook eens bij onze review-sectie, daar zit mogelijk een gratis of betaalde VPN-optie tussen die geschikt is voor je.

  • Hallo, Vpn express gedownload want wij willen graag de race formule 1 zien morgenvroeg maar hoe nu verder? Ik kan hem verbinden met Australië maar ik weet niet wat te doen daarna.. hoe kan ik nu de race vinden?

   Wie kan mij helpen?
   Mvg H D

   • Hallo HD, eerst zul je ook ergens een account moeten hebben op een site waarop F1 wordt uitgezonden. Het probleem is alleen dat buitenlandse sites je nog wel eens willen blokkeren als je niet in dat land woont. Daarvoor is de VPN. Door de VPN aan te zetten op een specifieke locatie (bijvoorbeeld Engeland) en dan in te loggen met een account op een Engelse site (bijvoorbeeld Channel 4) voorkom je dat je wordt geblokkeerd.

  • Een proxy server houd logs bij dus niet echt veilig te noemen.
   NordVPN geeft aan dat niet te doen dus is het niet “mogelijk” om je te achterhalen.
   Helaas is niets 100% waterdicht en is er door veiligheid diensten (gelukkig) altijd wel een mogelijkheid om je identiteit te achterhalen maar dan moet je wel iets heel ergs van plan te zijn.

Een reactie plaatsen