Populaire online games: wat je moet weten

Een vader is aan het gamen op zijn laptop terwijl zijn kinderen ook aan het gamen zijn op verschillende devices

Klik hier voor een korte samenvatting
Dit moet je weten over de populairste games van dit moment

Kinderen en tieners spelen tegenwoordig enorm veel games. Als ouder kan het lastig zijn om hier controle over te houden. Wil je graag weten wat je kind precies aan het spelen is? We leggen de populairste games van dit moment voor je uit:

 • Fortnite
 • Apex Legend
 • PlayerUnknown’s Battleground (PUBG)
 • The Sims
 • Minecraft
 • Hay Day
 • Subway Surfers
 • Among Us
 • RoBlox
 • Rocket League

Spelletjes spelen is leuk voor jong en oud. Veel ouders zien hun kinderen liever actief bezig met een spelletje dan lui voor de televisie. Kinderen en tieners zijn het hier volmondig mee eens. Het spelen van een game geeft ze een uitdaging, een kans om te winnen. Veel spelletjes zijn op de computer en online te vinden. Zeker puberende tieners zijn nogal eens bezig met een online game. Zodra spelletjes op een scherm plaatsvinden, kan het als ouder lastig zijn om te weten wat je kind aan het doen is. Ze hebben het wel de hele tijd over dat ‘Fortnite’-spel, maar wat houdt dat nu precies in?

In dit artikel sommen we enkele populaire spellen onder kinderen en jongeren voor je op. We leggen uit hoe de spellen werken, wat een aantal kenmerken en features van de games zijn, en waar mogelijk gevaren op de loer liggen.

Zijn online games gevaarlijk?

Videogame poppetje op een computerschermHoewel de meeste games onschuldig zijn, kunnen er soms wel risico’s aan het gamen verbonden zijn. Het ontwikkelen van een gameverslaving is daar natuurlijk een voorbeeld van. Ook de platformen die verbonden zijn aan het gamen, zoals Twitch en Discord, kunnen gevaarlijk zijn. Deze gevaren hebben te maken met de mogelijkheid dat je kind het slachtoffer wordt van grooming, online seksueel misbruik of andere online misdaden. Grooming is een soort online kinderlokken wat soms kan resulteren in zeer nare situaties.

Veel ouders maken zich zorgen over het effect van gewelddadige spelletjes op de mentale gezondheid van hun kinderen. Games zoals Fortnite en APEX Legends zijn erg populair en hebben als doel om andere spelers te vermoorden. Of dit daadwerkelijk effect heeft op kinderen, bijvoorbeeld in de vorm van meer agressief gedrag, is onderwerp van hevige discussies. Ook maken ouders zich zorgen over nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van (social) VR-games waarin de online ervaringen heftiger over kunnen komen op kinderen.

Op dit gebied is het aan jou als ouder om te besluiten of een spel goed of slecht is voor je kind. Worden ze er angstig van of kunnen ze niet goed tegen geweld? Laat ze het dan niet spelen. In andere gevallen kan het vooral erg leuk en ontspannend voor je kind zijn om even met een spelletje bezig te zijn. Het is dus niet per definitie nodig om je kind zijn Playstation-account te laten verwijderen.

Wat zijn de populairste games van dit moment?

Het is als ouder erg fijn en in sommige gevallen zelfs belangrijk om te weten wat de meest populaire games van het moment zijn. Hoe werken ze? Welke mogelijkheden heeft je kind als hij of zij ze speelt? We behandelen hier dan ook de meest gespeelde games voor kinderen van verschillende leeftijden om je een helpende hand te bieden. Op zoek naar een specifieke game? Klik erop in het overzicht hieronder, dan kun je meteen gericht verder lezen.

Fortnite

Fortnite LogoDe mega populaire game Fortnite bestaat sinds 2017 en wordt door miljoenen kinderen en jongeren over de hele wereld gespeeld. Vooral in 2018 was er een enorme hype rondom dit spel. Fortnite is uitgegeven door Epic Games. Het is een spannende game in een speelse omgeving. Hoewel het spel draait om het neerschieten van je tegenstanders, wordt dit allemaal vormgegeven in een vriendelijke cartoon-stijl.

Wat is Fortnite?

Het spel Fortnite heeft drie verschillende spelmodi: Save the World, Battle Royale en Creative. Fortnite: Save the World is een overlevingsspel waarin je met een team van vier spelers moet zien te overleven in een post-apocalyptische wereld. Fortnite Creative geeft spelers de kans om zelf van alles te bouwen op een leeg eiland. Je zou het kunnen vergelijken met Minecraft, een game waar we het later nog over zullen hebben. Veruit de meest populaire versie van het spel is Fortnite Battle Royale.

In Battle Royale moeten honderd spelers in één arena zo lang mogelijk proberen te overleven. De uitdaging begint wanneer je met een luchtballon op het eiland wordt gedropt. Wie als laatste overblijft, wint. Je kunt overleven door aan te vallen en tegenspelers neer te schieten, of door een fort te bouwen waarin je jezelf veilig kunt stellen. Gedurende het spel wordt het speelveld om de zoveel tijd kleiner. De spanning wordt daardoor steeds hoger. Het hele spel focust zich op de spanning die spelers tijdens het gamen ervaren.

Wat moet je weten over Fortnite?

Benieuwd naar wat je kind doet wanneer het Fortnite speelt? Hier vind je meer informatie over hoe dit populaire spel werkt:

 • Fortnite heeft een leeftijdsadvies van 12 jaar en ouder.
 • Het spel is gratis te spelen, maar heeft wel ‘kleine’ in-game aankopen, zoals nieuwe danspasjes of nieuwe outfits. Ook de Battle Pass kost geld; hiermee kun je V-bucks verdienen door het voltooien van uitdagingen binnen de game.
 • De focus ligt niet alleen op het uitschakelen van andere spelers. Ook het samenwerken binnen een team, het verdedigen van dit team en het bouwen van allerlei bouwwerken staan centraal.
 • Deze game kan gespeeld worden op de PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, maar ook gewoon op je PC of laptop en zelfs op je smartphone.
 • Fortnite werkt met verschillende seizoenen: elke twee maanden wordt het spel compleet veranderd. Zo kan het zijn dat er een vuurbal is ingeslagen op het speelveld of iedere speler ineens een hoverboard heeft.
 • Je ervaart Fortnite vanuit het derde perspectief: je kijkt in vogelvlucht mee met wat er gebeurt en wat jouw avatar doet.

Apex Legends

Apex Legens LogoApex Legends is een meer volwassen en serieuzere versie van Fortnite, uitgegeven door EA (Electronic Arts). De battle royale-modus die we bij Fortnite tegenkwamen, komt ook bij Apex Legends terug. Deze modus is ontzettend populair. Je speelt namelijk niet in je eentje of met vrienden, maar met tientallen anderen van over de hele wereld. Drie dagen nadat Apex Legends in 2019 uitkwam, waren er al 10 miljoen speler. Inmiddels is de populariteit iets afgenomen.

Wat is Apex Legends?

Ook bij de game Apex Legends word je in battle royale-stijl met 59 andere spelers in een veld gedropt. Je doel? Zo lang mogelijk overleven. In tegenstelling tot Fortnite, speel je Apex Legends altijd in een team van vier spelers. Het doel is dat je hele team uiteindelijk overleeft.

Wat moet je weten over Apex Legends?

Hoewel Apex Legends ontzettend veel op Fortnite lijkt, is er één groot verschil: de vrolijke, cartoonachtige stijl van Fortnite zie je bij Apex Legends niet terug. Er is een kans dat je tiener dit spel boven Fortnite verkiest vanwege de visuals. Hier volgen een aantal kenmerken van Apex Legends:

 • Apex Legends is niet geschikt voor kinderen. In tegenstelling tot Fortnite is alles in deze spelomgeving een stuk realistischer in beeld gebracht. Het schieten staat centraal en het gekozen perspectief maakt alles veel ‘echter’. Mede hierdoor heeft Apex Legends een leeftijdskeuring van 16 jaar en ouder.
 • Ook bij dit spel is het doel om zo lang mogelijk te overleven. Dit kun je doen door met je team te vluchten, een fort te bouwen of tegenspelers neer te schieten.
 • Je speelt Apex Legends in de eerste persoon. Je ervaart alles wat je doet dus vanuit de ogen van je avatar. Dit zorgt ervoor dat je acties veel directer en echter lijken.
 • Apex Legends is een gratis spel dat je kunt spelen op je pc, Xbox One en PlayStation 4.
 • Je kunt bij Apex Legends in-game aankopen doen. Zo kun je je kledingstukken upgraden en andere wapens kopen.

PlayerUnknown’s Battleground (PUBG)

PlayerUnknown's Battleground LogoPlayerUnknown’s Battleground (PUBG) is nóg een spel met een battle royale-modus. In dit populaire schietspel strijden honderd mensen op één speelveld tegen elkaar om te overleven. Opnieuw is er maar één persoon of één team dat uiteindelijk kan winnen. PUBG is ontwikkeld door PUGB Corp nadat Brendan Greene, oftewel PlayerUnknown, met het idee kwam. In 2017 ging het spel live. Het was onmiddellijk een groot succes: in januari 2018 zorgde PUBG voor een nieuw record op Steam, met 3,2 miljoen spelers tegelijkertijd.

Wat is PUBG?

De game speelt zich af op een eiland, waar je (vergelijkbaar met de filmreeks The Hunger Games) zoveel mogelijk spullen moet verzamelen om te overleven. Denk hierbij aan wapens, eten en allerlei gereedschappen die je kans op succes vergroten. Strategie speelt een grote rol. Wanneer een speler een tegenstander uitschakelt, krijgt deze al zijn of haar spullen en wordt de kans om te overleven groter. Het feit dat de speler met 99 tegenspelers in één spelomgeving probeert te overleven, maakt PUBG een ontzettend spannende game. Je weet nooit wie er op de loer ligt. Bovendien wordt het speelveld constant kleiner gemaakt. Zo komen spelers elkaar vanzelf tegen, tot er maar één winnaar over is.

Wat moet je weten over PUBG?

Net als Apex Legends, is ook PUBG minder geschikt voor jonge kinderen. De spelomgeving ziet er ontzettend realistisch uit en wordt door veel spelers ook op die manier ervaren.

 • PUBG is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar. Het wordt vooral door volwassenen gespeeld en valt in een oudere leeftijdscategorie dan Fortnite.
 • PlayerUnknown’s Battleground is beschikbaar voor Windows, Android, iOS, PlayStation 4 en de Xbox One.
 • De game is te spelen vanuit de eerste of derde persoon. Veel spelers vinden het spelen vanuit de ogen van hun avatar fijner, al geeft een uitkijk van bovenaf (in derde persoon) een strategisch voordeel tijdens het vechten. Je ziet dan immers meer en kunt bijvoorbeeld ook in de gaten houden wat er achter je avatar gebeurt.
 • Je gebruikt verschillende (vuur)wapens om je tegenstanders uit te schakelen en uiteindelijk als enige (team) over te blijven. Hoewel dit natuurlijk op het gebruik van geweld duidt, wordt dit tijdens de game niet overduidelijk in beeld gebracht. Alsnog is het voor veel kinderen niet geschikt vanwege de suggesties en de uitstraling van het spel.
 • Ook bij PUBG is er de mogelijkheid tot in-game aankopen. Over het algemeen gaat het hier over kleine bedragen. Cosmetische aanpassingen kunnen verkregen worden door deze uit kistjes te halen. Om deze kisten te openen, moet je betalen.
 • Het spel is niet gratis te verkrijgen. Op de officiële website is het te koop voor €29,99.

The Sims

The Sims LogoAls je dit spel zelf niet hebt gespeeld, dan heb je er vast wel van gehoord: The Sims. Het is nog even populair als toen het in 2000 op de markt kwam. The Sims is al bijna 20 jaar oud, maar heeft constant nieuwe versies en updates gekregen, zodat het toch mee kan met onze snel ontwikkelende samenleving. Het is uitgebracht door EA (Electronic Arts) en populair onder zowel kinderen als volwassenen. Maar wat voor game is de Sims eigenlijk?

Wat is The Sims?

The Sims is een spel dat het echte leven simuleert. Je maakt je eigen virtuele avatar, een ‘Sim’. Deze geef je een specifiek uiterlijk, een eigen kledingstijl en een persoonlijkheid. Als je wilt, kun je hele families maken. Daarna bouw je zelf een huis, richt je alle kamers in en ben je klaar om het leven van je Sims te starten.

Je Sim en zijn of haar familie kunnen in het huis gaan wonen dat jij gebouwd hebt. Het is jouw taak om vervolgens voor ze te zorgen. Je kunt vriendschappen opbouwen met andere Sims, talenten ontwikkelen, dieren aanschaffen en een baan zoeken. Er is geen einddoel, al kunnen personages wel doodgaan en kunnen er nieuwe geboren worden. Je leeft het leven met je Sim en krijgt het hele huisje, boompje, beestje mee. Het is een manier om het volwassen leven te ervaren, maar dan in een virtuele spelomgeving.

Wat moet je weten over The Sims?

Natuurlijk is alles niet precies zoals in het echte leven. Het spel heeft verschillende kenmerken die wellicht handig zijn om te weten.

 • The Sims heeft een leeftijdsadvies van 12 jaar en ouder. Hoewel jongere kinderen (7+) ook gemakkelijk overweg kunnen met de game, adviseert PEGI deze leeftijd vanwege het lichte geweld en de seksuele suggesties die soms in het spel voorkomen.
 • De Sim van de speler heeft gevoelens, gedachten en behoeften. De speler moet zijn of haar Sim zo gelukkig mogelijk zien te houden door aan deze behoeften te voldoen, bijvoorbeeld de Sim naar de wc laten gaan. De Sims kunnen zelf ook reageren op bepaalde gebeurtenissen, maar hebben de hulp van de speler nodig met de dagelijkse bezigheden.
 • Soms vinden spelers het leuk om hun Sims expres ongelukkig te maken. Zo kan de speler ervoor kiezen om de Sim niet naar het toilet te laten gaan, waardoor de avatar uiteindelijk in zijn broek plast. Ook kun je een Sim ‘vermoorden’ door bijvoorbeeld het trapje van het zwembad te verwijderen zodat de Sim verdrinkt.
 • Hoewel Sims kunnen overlijden, in een depressie kunnen raken en met elkaar op de vuist kunnen gaan, worden al deze heftige dingen op een luchtige manier weergegeven. Je ziet het niet als personages met elkaar onder de dekens gaan en gevechten spelen zich af in een grote ‘rookwolk’. Er is dus geen direct geweld zichtbaar, al wordt dat soms wel geïmpliceerd.
 • Net als veel andere games kan The Sims ook verslavend werken.
 • The Sims heeft veel verschillende versies die verschillen in de graphics, de mogelijkheden en de uitbreidingspakketten. Elk pakket heeft zijn eigen extra mogelijkheden die toegevoegd worden aan het basisspel. The Sims 4 is de meest recente versie.
 • The Sims is vooral bekend als computerspel voor zowel Mac als Windows. Naast de PC en Mac kan The Sims ook gespeeld worden op mobiel en tablet. Het spel kost in het geval van The Sims 4 rond de 40 euro. Na aanschaf is deze game gratis te spelen.
 • The Sims FreePlay is een app die gratis te downloaden is. Ook is er een speciale versie voor smartphones die The Sims Mobile heet. Bij deze spellen zijn in-game aankopen mogelijk.
 • The Sims is een spel dat zonder internetverbinding gespeeld kan worden. Je speelt het in je eentje en kunt dus geen vreemden tegenkomen. Wél is er een internetverbinding nodig om het spel te kunnen downloaden en installeren, als je de game niet op cd-rom hebt gekocht uiteraard.
 • Hoewel het spel offline gespeeld wordt, is er veel online aandacht voor het spel. Op YouTube zijn talloze video’s te vinden van mensen die The Sims spelen. Spelers doen allerlei uitdagingen zoals de ‘100 babies challenge’, waarbij je één Sim 100 baby’s probeert te laten krijgen. Ook maken spelers vaak de personages van hun favoriete films of boeken na en maken ze zo allerlei scenes en fictieve werelden na.

Minecraft

Minecraft LogoJe hebt of kent vast wel kinderen die helemaal gek zijn op de game Minecraft. Minecraft is een van de spellen die je jouw kids met een gerust hart kunt laten spelen. Het is namelijk niet alleen kindvriendelijk, maar heeft ook nog eens de potentie om schoolprestaties te verbeteren. Bovendien is het met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren de best verkochte PC-game ter wereld.

Wat is Minecraft?

Minecraft is één groot avontuur, een soort digitale zandbak met allerlei mogelijkheden. De virtuele LEGO-achtige omgeving geeft de speler volop mogelijkheden om een eigen wereld te creëren. Minecraft heeft geen grenzen: de speler heeft alle vrijheid om te bouwen, te reizen en eigen creaties vorm te geven en neer te zetten. Het maakt niet uit wat voor idee je hebt; binnen Minecraft kun je het uitvoeren. Daarnaast kunnen de activiteiten binnen Minecraft op een leuke en gemakkelijke manier gekoppeld worden aan de echte wereld. Je kunt bijvoorbeeld samen LEGO-creaties bouwen, een Minecraft-taart maken en ga zo maar door.

Wat moet je weten over Minecraft?

Het feit dat Minecraft met grote regelmaat wordt ingezet binnen schoolomgevingen zegt misschien al genoeg. Het is namelijk één van de weinige games waarvan is bewezen dat kinderen er écht iets van leren. Zowel hun strategisch vermogen als hun creativiteit wordt geprikkeld in een wereld waar niets te gek is. Er wordt zelfs gezegd dat een half uurtje Minecraft per dag voor betere prestaties op school zorgt!

 • Minecraft kan door kinderen vanaf 10 jaar gespeeld worden. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen namelijk beter in staat om doelen te begrijpen en hun technische vaardigheden enigszins te ontwikkelen.
 • Online zijn er veel verschillende gratis Minecraft-spellen te vinden. Het officiële spel voor PC en Mac kost echter € 23,95 en is te koop via de Minecraft-website.
 • Er zijn in-game aankopen mogelijk binnen Minecraft. Je kunt allerlei extra items kopen. Hier worden speciale Minecraft-munten voor gebruikt.
 • Minecraft is beschikbaar voor veel verschillende apparaten, waaronder Windows (10), Mac, Linux, Xbox One en 360, PlayStation 3, 4 en Vita, Nintendo Wii U, Nintendo Switch en New Nintendo 3DS. Ook kun je het spel spelen op iOS, Android, Windows Phone, Kindle Fire, Gear VR, Apple TV en Fire TV.
 • Minecraft geeft kinderen de mogelijkheid om allerlei (creatieve) vaardigheden te ontwikkelen. Het maken van gebouwen vraagt om specifiek denkwerk. Een blok bestaat uit vier houten planken. De speler moet iedere keer weer berekenen of er wel genoeg hout aanwezig is om een bepaald bouwwerk te maken. Is dat er niet, dan moet er een creatieve oplossing gevonden worden.
 • Hoewel Minecraft geen specifieke doelen heeft, worden spelers wel beloond wanneer ze een bepaalde taak hebben voltooid.
 • Minecraft beschikt ook over een multiplayermodus waarin kinderen samen kunnen bouwen en spelen. Dat vraagt natuurlijk om teamwork, waar spelers veel van kunnen leren.
 • Het online gedeelte van de game kan wel gevaren met zich meebrengen. Zo komt het voor dat kinderen hun wereld hier voor anderen openstellen en vreemden vervolgens alles kapot maken, spullen afpakken, en de host vermoorden. Dit wordt wel griefing genoemd en is erg vervelend voor het slachtoffer.

Hay Day

Hay Day LogoEen ander spel dat geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, is Hay Day. Dit is een kleurrijke, vrolijke game die helemaal in cartoon-stijl is gemaakt. Hay Day is een ontzettend populaire game onder kinderen. Het is ontwikkeld en uitgebracht door Supercell en gaat over het onderhouden van een virtuele boerderij. Deze app was in meer dan 100 landen tijdenlang het meest populaire spel op Google Play.

Wat is Hay Day?

Bij de game Hay Day ga je naar de boerderij van je oom. Hij gaat met pensioen en jij mag de boerderij van hem overnemen. Je hoeft dat gelukkig niet alleen te doen: meneer Wicker helpt je met het werk dat gedaan moet worden. Hij leert je alles wat je moet weten over het leven op de boerderij: van het oogsten van gewassen en het verzorgen van dieren tot het produceren van goederen. Deze goederen verkoop je vervolgens aan de mensen in de omgeving. Zo verdien je het geld dat je nodig hebt om de boerderij te blijven runnen.

Wat moet je weten over Hay Day?

In de game Hay Day staat het leven op de boerderij centraal. De spelers leren dan ook allerlei belangrijke lessen. Denk aan het verzorgen van dieren, het leveren van diensten en het ontvangen van betalingen.

 • De game is geschikt voor kinderen vanaf zo’n 10 jaar. Dit is vooral omdat de lees- en begripsvaardigheid op deze leeftijd meestal voldoende ontwikkeld is om de game goed te kunnen begrijpen.
 • Hay Day prikkelt het strategisch inzicht van kinderen. Alle organisatie die nodig is om de boerderij te runnen, vraagt natuurlijk het nodige denk- en organisatorisch werk.
 • Je kunt de app van Hay Day gratis downloaden en spelen. Wel heeft ook dit spel in-game aankopen, zoals bepaalde producten of speelvoorwerpen. Als ouder kun je deze optie uitschakelen, wat het spel erg kindvriendelijk maakt.
 • De game werkt met verschillende niveaus. Hoe beter jij de boerderij runt, hoe groter je bedrijf wordt en hoe meer mensen je om brood, eieren en melk komen vragen. Dit maakt het lastiger om alles goed te laten verlopen en zorgt dus voor extra uitdaging.
 • Je kunt Hay Day installeren op zowel de iPhone, iPad en iPod Touch als op Android.

Subway Surfers

Subway Surfers LogoNog zo’n vrolijke, cartoon-achtige game is Subway Surfers. Ook dit spel is hartstikke leuk en aantrekkelijk voor kinderen – en dit keer zelfs voor kinderen vanaf 5 jaar. Subway Surfers zit vol uitdagende situaties, spanning, vrolijke scènes en aansprekende beelden.

Wat is Subway Surfers?

De game Subway Surfers speelt zich af op het spoornetwerk van Las Vegas. Het spoor wordt bewaakt door een strenge spoorwegbewaker en zijn hondje. Zij hebben jou graffiti zien spuiten en komen achter je aan. Jouw avatar rent automatisch over het speelveld terwijl jij hard je best doet om allerlei obstakels te ontwijken. Denk aan rijdende treinen, wagentjes, struiken en ga zo maar door. Terwijl je aan het rennen bent, kun je munten verzamelen. Deze munten kun je vervolgens in de shop gebruiken om toffe items zoals surfboards te kopen.

Wat moet je weten over Subway Surfers?

Subway Surfers is een simpel en gemakkelijk spel voor bijna alle leeftijden. De spanning komt van de achtervolging en het sparen van de muntjes.

 • De game is al geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.
 • Subway Surfers is een eindeloos spel. Je zou dus voor altijd door kunnen gaan. Wél kun je allerlei verschillende missies en dagelijkse uitdagingen aangaan. Als je die wint, krijg je uiteindelijk een hogere score.
 • Het spel is gemakkelijk te bedienen. Terwijl de avatar automatisch over het speelveld rent, hoeft de speler alleen maar naar links, rechts, boven of onder te vegen om obstakels te ontwijken.
 • Ook bij Subway Surfers worden in-game aankopen aangeboden. Als ouder kun je deze optie uitzetten, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je kind per ongeluk geld aan deze game uitgeeft.
 • Het spel is gratis, maar er komt af en toe wel reclame in beeld.
 • Subway Surfers is een Engelstalig spel. Gelukkig is het bedienen van het spel zo simpel en is het concept zo duidelijk dat dit het spelen niet moeilijker maakt. Zelfs kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven, kunnen Subway Surfers spelen.
 • Het gaat allemaal om het behalen van de hoogste score. Daarnaast kun je munten en andere objecten verzamelen, die je speciale vaardigheden geven of die je in kunt ruilen voor leuke outfits, personages en andere extra’s.
 • Subway Surfers is geschikt voor de iPad, iPhone, iPod touch en voor alle Android-toestellen.

Among Us

Among Us LogoAmong Us is een spel van Innersloth dat online gespeeld wordt met vier tot tien spelers. Het is uitgebracht in 2018, maar kreeg pas midden 2020 grootschalig succes dankzij streamers op Twitch en later YouTube. De coronapandemie heeft hier vermoedelijk eveneens aan bijgedragen. Among Us oogt kinderlijk door de ‘cartoony’ vormgeving, maar bevat onder de oppervlakte toch meer volwassen onderwerpen.

Wat is Among Us?

In Among Us vormen de spelers samen de bemanning van een ruimteschip, en voeren taken uit ten behoeve van een missie. Een paar spelers zijn echter ‘bedriegers’. Deze bedriegers saboteren juist het schip, voeren neptaken uit, en vermoorden andere bemanningsleden.

Op deze manier ontstaan er twee teams, zonder dat deze herkenbaar zijn voor de spelers. Het is aan de ‘echte’ bemanningsleden om te achterhalen wie de bedriegers zijn, en dat terwijl ze hun taken voor de missie uitvoeren. Om de bedriegers te identificeren moeten de spelers samenwerken door te communiceren via chat of spraakfuncties in het spel.

Als alle taken volbracht zijn of alle bedriegers geïdentificeerd zijn, wint de bemanning. Wanneer er evenveel bemanning over is als het aantal bedriegers, of als er voldoende taken gesaboteerd zijn, winnen de bedriegers.

Wat moet je weten over Among Us?

Among Us is een leuke sociale game om bijvoorbeeld met je vrienden te spelen. Maar het sociale aspect is direct ook de lastigheid: wanneer je kind de game met vreemden speelt is het moeilijk om zicht te houden op wie dit zijn.

 • Je kunt Among Us gratis downloaden in de App Store en de Google PlayStore. Op Steam kun je de game kopen voor € 3,99.
 • In de game werk je samen met je team om te ontdekken wie de “bedrieger” is.
 • Among Us is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
 • De game kun je spelen op Android, iOS en Windows of op de Switch, XBox of PlayStation.
 • Among Us wordt gespeeld met minimaal 4 maximaal 15 spelers. Je kunt met bekenden spelen, maar ook met vreemden.
 • De game Among Us kent geen in-game aankopen.

RoBlox

Roblox LogoRoblox is uitgebracht in 2006. Het is enorm populair onder kinderen. Wereldwijd spelen miljoenen mensen Roblox.

Wat is RoBlox?

Roblox is een online platform waar je games kunt spelen en zelf kunt maken. Het is dus niet één game, maar er staan wel 18 miljoen spellen op het platform. Kinderen kunnen de games van anderen spelen of dus zelf games ontwikkelen. Daarnaast heeft het platform ook een ingebouwde chatfunctie waardoor je contact kunt houden met je vrienden en andere spelers.

De risico’s tijdens het spelen liggen voornamelijk in de communicatie met vreemden. Er zijn opties om het voor kinderen veiliger te maken op het platform, door bijvoorbeeld de privacy-instellingen aan te passen en Safe Chat in te stellen.

Wat moet je weten over Roblox?

Voor ouders kan het verstandig zijn om zicht te houden op de Roblox-activiteit van je kind gezien er in sommige gevallen ook geld in om gaat en er ook volwassenen in de chat kunnen zitten.

 • In principe kun je bij Roblox gratis spellen spelen en maken. Voor sommige extra’s moet je wel betalen. Met een Roblox premium account krijg je per maand een aantal Robux, de digitale munteenheid van het spel.
 • Roblox kan een leuke leerzame omgeving zijn voor kinderen met een interesse in het maken van games.
 • Het gaming-platform Roblox functioneert soms ook als sociale media omdat mensen er ook kunnen chatten en spelen met vrienden.
 • Roblox is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar oud.
 • Tot de leeftijd van 13 staan accounts van kinderen standaard op Privacy Mode. Ook wordt er tot die leeftijd gezorgd voor een Safe chat waarin grof taalgebruik, het delen van persoonlijke informatie, en verwijzingen naar seksuele handelingen actief worden gecensureerd. Toch werkt deze Safe Chat niet geheel naar behoren in het Nederlands.

Lees meer over de veiligheid en privacy van je kind op Roblox in ons artikel over het game-platform.

Rocket League

Rocket League LogoRocket League kwam uit in 2015, maar is nog altijd razend populair. Eerst was Rocket League alleen te spelen op de Play Station 4 of Windows, maar inmiddels kun je ook op de Xbox One, Nintendo Switch, macOS en Linux de game spelen. In 2020 werd de game gratis verkrijgbaar waardoor Rocket League nu toegankelijk is voor iedereen.

Wat is Rocket League?

Rocket League is een soort voetbalgame, alleen speel je niet met mensen maar met autootjes tegen elkaar. Een wedstrijd duurt vijf minuten met eventuele extra tijd en een sudden death-principe wanneer het gelijk staat. Je speelt minimaal een tegen een en maximaal vier tegen vier.

Momenteel is de game cross-platform, wat betekent dat je als PC-speler in een game terecht kunt komen met iemand die het spel via de XBox speelt.

Hoewel je het spel met alleen vrienden kunt spelen, zullen de meeste mensen tegen vreemden spelen. Het is dan moeilijk te reguleren met wie kinderen in contact komen. Daarnaast is de chat in Rocket League erg vervuild met naar taalgebruik. Anders dan bij veel andere games heeft de chat van Rocket League geen filter voor scheldwoorden of ander onwenselijk taalgebruik. De chat staat er dan ook om bekend om behoorlijk “toxic” te zijn.

Wat moet je weten over Rocket League?

 • De game is gratis verkrijgbaar, en je kunt het zowel online als offline spelen.
 • Rocket League kun je met vrienden, maar ook met vreemden spelen.
 • Voorheen had het spel lootboxes, maar die zijn verwijderd toen de nieuwe kansspelenwet van kracht ging. Wel kun je nog season passes kopen om bepaalde evenementen in de game te kunnen spelen.
 • De game is beschikbaar voor de Xbox One, Nintendo Switch, Playstation 4, Windows, macOS en Linux.
 • Roblox is cross-platform waardoor spelers op verschillende spelcomputers en besturingssystemen in dezelfde game terecht komen.
 • De game zou geschikt zijn voor alle leeftijden, maar de chat van Rocket League heeft geen filter voor scheldwoorden.
Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen