RusVPN PNG Logo

RUSVPN Review 2021

Update: 21 juli 2021
Hoogtepunten
 • Simpele, makkelijk te navigeren app
 • Vraagtekens bij de anonimiteit van gebruikers
 • Werkt niet met de Amerikaanse Netflix
Score
5.5

Onze RUSVPN score

 • Snelheid
  6.0
 • Veiligheid
  4.5
 • Gebruiksgemak
  7.0
 • Servers
  5.0

RusVPN Review (2021)

RusVPN is één van de meest recente nieuwkomers op de VPN-markt. Deze provider is in juni 2019 opgericht en het hoofdkantoor staat op Dominica, een klein eiland in de Caribische zee. RusVPN heeft een zeer internationaal team van medewerkers uit Spanje, Turkije, Rusland, Egypte en andere landen. De naam RusVPN is misschien een beetje verwarrend, gezien het feit dat RusVPN geen Russische VPN-dienst is. Naar eigen zeggen begon RusVPN wel met een focus op de Russische markt.

Het is jammer dat veel van de informatie hierboven niet op de website van RusVPN vermeld staat. Transparantie is namelijk een beetje een probleem bij RusVPN en veel informatie zul je niet of moeilijk op de website kunnen vinden (hier later meer over). Vooral bij een nieuwe VPN die nog echt vertrouwen moet creëren, is dit toch een beetje jammer. Wat ook nergens vermeld staat, maar natuurlijk wel mooi is, is dat je RusVPN op vijf verschillende apparaten tegelijk kunt gebruiken.

Het zou goed kunnen dat veel van RusVPN’s 200000+ bezoekers van het bovenstaande gebruik gaan maken. Het moet namelijk gezegd worden dat de apps en de browsersextensies (hier later meer over) fijn en makkelijk werken. We hebben de Windows en Android app en de Google Chrome browserextensie getest en die waren allemaal eenvoudig en overzichtelijk. Dit is dan naar onze mening meteen één van de grootste pluspunten van RusVPN. Veel moderne VPN-providers kiezen voor enorm veel extra functies en features. Dit is natuurlijk mooi, maar heeft vaak wel als gevolg dat de applicaties minder overzichtelijk en soms zelfs iets rommeliger worden. RusVPN kiest precies de omgekeerde strategie: ze houden alles simpel, weinig features maar een fijne overzichtelijke app en interface.

Qua prijs is RusVPN redelijk te noemen. Het goedkoopste abonnement – dit is een drie-jarig abonnement – kost je $2.99 per maand. Er zijn daarmee goedkopere opties te vinden, bijvoorbeeld Surfshark en Ivacy.

Snelheid – Hoe snel is RusVPN?

Snelheid is natuurlijk een zeer belangrijk aspect van een VPN. Het is nou eenmaal een feit dat elke (veilige) VPN in ieder geval op papier je snelheid tot op zekere hoogte vermindert. Echter, je wilt natuurlijk niet dat dit een negatief effect heeft op je surf-, stream-. download- en andere internetactiviteiten. Als je op RusVPN’s website afgaat, zou je denken dat dit wel goed zit. Ze stellen namelijk dat hun snelheid “superieur” is en dat ze beschikken over een “premium streaming speed”. Om te kijken of dit inderdaad het geval is, hebben wij RusVPN, net als alle andere VPN’s die wij testen, uiteraard aan uitgebreide snelheidstesten onderworpen. De resultaten van deze testen vind je hieronder.

Speedtest resultaten RusVPN

Hieronder zie je de resultaten van de verschillende snelheidstests die we hebben uitgevoerd met RusVPN. We hebben voor deze snelheidstesten gebruik gemaakt van speedtest.net. De tests zijn uitgevoerd vanuit Nederland.

Zonder VPN (speedtest. net)

RUSVPN speedtest zonder VPN

Hierboven zie je de snelheid van onze verbinding als we niet met een VPN-server verbonden zijn. We tonen dit resultaat, zodat je een idee hebt van onze “basissnelheid” en hier de speedtest resultaten van RusVPN mee kunt vergelijken.

Met een Nederlandse RusVPN server

RusVPN speedtest NL server

Zoals je hierboven kunt zien is bij verbinding met een Nederlandse RusVPN server (Amsterdam #1) onze snelheid al best drastisch afgenomen. We zijn ongeveer één derde van onze downloadsnelheid verloren en onze ping is vervijfvoudigd. Onze uploadsnelheid is wel nagenoeg gelijk gebleven. Voor een VPN provider die spreekt over “premium streaming speed” is deze afgenomen downloadsnelheid toch een opvallende meting.

Met een Amerikaanse RusVPN server

RusVPN speedtest US server

Zoals je hierboven ziet, neemt de snelheid van onze verbinding fors af als we ons met een Amerikaanse RusVPN server verbinden. We hebben nog maar zo’n 10% van onze oorspronkelijke downloadsnelheid over en minder dan de helft van onze uploadsnelheid. Daarbij is onze ping zeer hoog. Het is met deze snelheden, in ieder geval op papier, moeilijk aan te nemen dat RusVPN zich leent voor streamen, downloaden of gamen op een Amerikaanse server. Of dat ook het geval is, lees je in het volgende stuk.

Snelheid in alledaags gebruik

Ook als het gaat om alledaags gebruik, moeten we concluderen dat RusVPNs claims over “superieure snelheden” en “premium streaming speeds” misschien toch wat te veelbelovende uitingen zijn, op zijn zachts gezegd. Tijdens het browsen met een Nederlandse VPN-server merkten we inderdaad weinig tot geen vertraging, dat moet gezegd worden. Echter, toen we ons met een Amerikaanse server (in New Jersey) verbonden, merkten we toch dat een groot aantal pagina’s openen in een korte tijd niet helemaal lekker ging. We kunnen ons dan ook voorstellen dat iemand die erg “klik-graag” is en wil dat alles waar die op klikt razendsnel opent, de Amerikaanse servers van RusVPN net iets te langzaam vindt. Voor de meesten echter, voorspellen wij dat RusVPNs browse-snelheden, zelfs op een Amerikaanse server, volstaan.

Wat betreft streamen moet gezegd worden dat RusVPN wederom beter presteert dan de speedtest resultaten doen verwachten. Sterker nog, wij merkten bij verbinding met een Nederlandse server nagenoeg geen verschil bij het streamen van video’s op zowel YouTube als Netflix. Wat wel storend was, was dat de opmerkingen op YouTube video’s niet leken te laden. Dit ging zo langzaam (er verschenen gewoon geen comments), dat we naar een aantal andere video’s zijn gegaan, waar we hetzelfde probleem hadden. Toen we verbonden met een Amerikaanse server, hadden we (uiteraard) hetzelfde probleem. Daar kwam nog bij dat video’s op Netflix net een tikkeltje langzamer waren dan met een Nederlandse server. Echter, dit was niet storend. Wat ons vooral opviel tijdens het streamen met een Amerikaanse server, is dat de overzichtspagina’s op Netflix iets langer laadden en het net iets langer duurde voor de video begon. Echter, problemen met het bufferen van video’s merkten we zelfs op de Amerikaanse server niet.

Downloaden is eigenlijk het enige waarbij we de snelheden van RusVPN echt problematisch vonden. We hebben dit zowel met een Nederlandse RusVPN server (in Amsterdam) als met een Amerikaanse (in New Jersey) geprobeerd. In beide gevallen kwamen we bij het downloaden van torrents rond de 700 MB niet boven snelheden van 500 kb/s uit. Stel dat je dit doortrekt naar het downloaden van computerspellen op bijvoorbeeld Steam of Uplay, dan zou dit betekenen dat het downloaden van een zeer grote game zoals Red Dead Redemption 2 voor PC, ongeveer 61 uur zou duren met de RusVPN servers die wij hebben getest (twee en een halve dag). Hier is natuurlijk geen beginnen aan. Daarom moeten wij ook concluderen dat RusVPN voor het downloaden van grote (torrent) bestanden geen geschikte keuze is.

Door RusVPN’s gamesnelheden waren wij positief verrast. Ondanks de relatief hoge ping op zowel de Nederlandse als de Amerikaanse RusVPN server, ging gamen erg soepel en snel. We merkten dan eigenlijk ook geen vertraging tijdens het gamen in het spel zelf. Wel merkten we bij online flash games, dat het opstarten van spellen erg langzaam ging bij verbinding met een Amerikaanse VPN server. Echter, het spelen van onze primaire test game (Warmerise red vs blue) ging zonder zichtbare lag, korrelig schieten of dat soort zaken.

Ook niet onbelangrijk tot slot, is dat verbinding maken met sommige RusVPN servers, vooral als ze wat verder weg zijn (zoals in de VS of Hong Kong bijvoorbeeld), erg lang kan duren.

Conclusie snelheid RusVPN

Naar aanleiding van onze testen, zijn onze conclusies omtrent RusVPN’s snelheid als volgt:

 • Vooral de downloadsnelheid en ping gaan op papier flink achteruit bij gebruik van RusVPN.
 • RusVPN’s browse- en streamingsnelheden hebben ons, in het licht van onze speedtest, positief verrast.
 • (Torrents) downloaden met RusVPN gaat erg langzaam.
 • RusVPN is een prima VPN om af en toe online mee te gamen.
 • RusVPN heeft wel wat “snelheidseigenaardigheden”, zoals comments die niet laden op YouTube en erg langzaam opstartende flash games.
 • Soms duurt het erg lang om verbinding te maken met RusVPN. Vooral als je een server kiest die verder weg ligt, bijvoorbeeld in de VS of Hong Kong.

Veiligheid & Privacy – Hoe veilig is RusVPN?

Veiligheid en privacy zijn wellicht de meest belangrijke aspecten van een VPN. Velen nemen een VPN vanwege de veiligheid en privacy die goede encryptie en een veranderd IP-adres bieden. Daarom testen wij alle VPN-providers  op onze website uitvoerig op veiligheid en privacy. Hieronder vind je onze bevindingen omtrent de privacy en veiligheid van RusVPN.

Ook over zijn veiligheid en privacy is RusVPN zeer te spreken. Zo stellen zij op hun website: “Jouw data – geëncodeerd. Jouw privacy – anoniem.” Klinkt goed natuurlijk. Echter, op het eerste gezicht straalt RusVPN niet zo veel veiligheid en privacy uit als bijvoorbeeld NordVPN, ExpressVPN of PIA. RusVPN biedt bijvoorbeeld weinig zichtbare beveiligingsfeatures aan in hun app. RusVPN biedt wel een kill-switch, maar daar houdt het wel bij op. Geen anti-malware toepassingen zoals bij NordVPN bijvoorbeeld, of een extra firewall zoals bij Ivacy, of een anti-ad tracker, custom DNS, etc.

Aan de ene kant is het bovenstaande logisch, omdat RusVPN gaat voor een minimalistische, overzichtelijke en simpele app. Echter, iets dat hier niet goed door verklaard wordt is het gebrek aan transparantie en uitleg op hun website, bijvoorbeeld over welke encryptieprotocollen ze gebruiken (hier later meer over).

RUSVPN What is my IP?Tot slot vonden we nog iets anders wat zorgelijk m.b.t. RusVPN’s privacy. Om te zien of het veranderen van ons IP-adres en onze locatie en anonimiseren van onze verbinding allemaal goed ging bij RusVPN, hebben we gebruik gemaakt van vijf tools. Vreemd genoeg waren twee van deze tools, whatismyipaddress.com en www.whatismyip.com, gewoon instaat om te zien dat we in Nederland waren. We hebben dit met servers in Rusland en Hong Kong geprobeerd. Whatismyipaddress.com wist zelfs precies onze locatie te bepalen, tot aan postcode aan toe! Ook waren ze in staat nog veel meer over ons te achterhalen, zoals onze internetprovider. Dit zorgt wel echt voor een paar vragen omtrent RusVPN’s anonimiteitsgarantie.

Hieronder bespreken we RusVPN’s veiligheid uitgebreider en gaan we meer in op RusVPN’s encryptieprotocollen, logbeleid en de gegevens die ze nodig hebben van hun gebruikers.

RusVPNs encryptieprotocollen

Om de een of andere reden vermeldt RusVPN niet welke encryptieprotocollen de VPN-provider biedt op zijn website. Wel wordt vermeld dat RusVPN gebruik maakt van een 2048-bit key voor zijn encryptie. Volgens veel experts is dit nu nog afdoende. Echter, dit zou in de nabije toekomst kunnen veranderen door de komst van zeer krachtige Kwantumcomputers.

Behalve het bovenstaande, is er eigenlijk niks te vinden over de encryptie die RusVPN gebruikt. Daarom hebben we contact opgenomen met de customer support van RusVPN (hier later meer over). We vroegen ze hoe gebruikers kunnen kiezen uit verschillende encryptieprotocollen in de RusVPN app. We werden verteld dat dit automatisch gebeurt aan de hand van de server die je kiest en een algoritme dat bepaalt welk VPN-protocol op dat moment het snelst en efficiëntst is. Er wordt bij dit proces, volgens de customer support, “gekozen” uit OpenVPN (TCP of UDP), L2TP/IPSEC en PPTP.

We vonden dit toch een ietwat apart antwoord. We zijn nog steeds niet geheel overtuigd van de veiligheid van dit systeem. Ten eerste, als nieuwe VPN-provider wil je natuurlijk vertrouwen wekken. Een goede manier om dat te doen is door veiligheidsoplossingen te bieden die internationaal een goede reputatie hebben. Het zou dus mooi zijn als RusVPN bijvoorbeeld duidelijk op zijn website vermeldt dat ze een betrouwbaar encryptieprotocol gebruiken, zoals OpenVPN (en dit vervolgens ook echt doen, uiteraard). Of nog beter, ze zouden gebruikers kunnen laten kiezen uit verschillende sterke protocollen, waaronder een paar extra veilige OpenVPN TCP poorten.

Het lastige is nu dat een customer support agent ons een naar onze mening ietwat vaag en niet extern verifieerbaar antwoord heeft gegeven over protocollen die “automatisch” gekozen worden zonder dat betalende gebruikers daar enig inzicht in hebben, in feite. Dit wekt natuurlijk niet echt vertrouwen.

Ten tweede, zelfs als we er blind op vertrouwen dat dit systeem werkt zoals hierboven beschreven, moeten (betalende) VPN-gebruikers tot op zekere hoogte gewoon de controle hebben over hun eigen privacy, vinden wij. Natuurlijk is het zo dat bepaalde protocollen geschikter zijn voor verschillende doeleinden. Wil je bijvoorbeeld fijn en snel kunnen streamen met een VPN en vind je anonimiteit even wat minder belangrijk, prima, dan kun je voor het PPTP protocol kiezen. Dit protocol is immers veel minder veilig, maar kan soms hogere snelheden behalen dan OpenVPN, zoals je in ons uitgebreide overzicht van alle populaire VPN-protocollen kunt lezen. Echter, sommige online activiteiten vereisen wel weer veel veiligheid en privacy, zoals anoniem downloaden en bankzaken doen. Als je in dit soort gevallen niet handmatig een protocol kunt kiezen waarvan je weet dat het echt veilig is, zoals OpenVPN, vinden wij dat een slechte zaak.

Met andere woorden, wij zijn geen groot fan van het protocolsysteem dat RusVPN hanteert. Een betere oplossing zouden wij vinden, vooral als beginnende VPN-provider, om klanten slechts te laten kiezen uit verschillende varianten van het veilige OpenVPN protocol (verschillende TCP en UDP poorten). In plaats van niks vermelden over protocollen op de website en klanten maar erop laten vertrouwen dat “automatisch” het beste protocol voor ze wordt gekozen.

RusVPN logbeleid

Volgens het privacybeleid van de provider, houdt RusVPN alleen tijdelijke connectie-logs bij. Dit doen ze om technische problemen te kunnen verhelpen, naar eigen zeggen. Volgens RusVPN worden deze elke paar uur verwijderd.

Dat RusVPN geen browserlogs bijhoudt, dus wat gebruikers allemaal doen terwijl ze verbonden zijn met de VPN, is inderdaad aannemelijk. Immers, RusVPN is officieel gevestigd op het eiland Dominica. Dit eiland kent gunstige privacywetgeving en zodoende is RusVPN niet wettelijk verplicht om internetlogs van zijn gebruikers bij te houden, in tegenstelling tot veel andere landen. Een ander privacyvoordeel van RusVPNs hoofdlocatie is dat Dominica geen 5, 9, of 14-eyes land is.

Verder geeft RusVPN ook goed aan wat er gebeurt als ze een DMCA (copyright-gerelateerde) klacht binnenkrijgen vanwege potentieel illegaal downloaden op RusVPN’s servers, of als Dominica’s wetgeving op de een of andere manier zo verandert dat RusVPN wel logs bij moet gaan houden.

Het feit dat RusVPN hoogstwaarschijnlijk geen browserlogs bijhoudt en slechts tijdelijke connectie-logs, gecombineerd met hun goede en professionele toelichting, betekent ons inziens dat ze over een sterk en privacygericht logbeleid beschikken. Dit is één van de dingen waar deze provider gelukkig wel transparant over is op de website. Wel was het natuurlijk nog beter geweest als er zelfs geen connectie-logs bij werden gehouden. Dit is nog iets waarin ze wat kunnen verbeteren, als ze een andere manier vinden om technische mankementen aan te pakken.

Welke gegevens heeft RusVPN nodig?

Als je een VPN-abonnement afsluit, wil je natuurlijk zo min mogelijk gegevens van jezelf prijsgeven. Het hele idee van een VPN is namelijk je identiteit en privacy beschermen. Dit is precies waarom wij van alle VPN-providers die wij testen tevens in kaart brengen welke (persoons)gegevens je door moet geven om een abonnement af te sluiten, maar ook om contact op te nemen met de klantenservice.

RusVPN vraagt gebruikers om een zeer minimale hoeveelheid informatie als ze een abonnement af willen sluiten: alleen een e-mailadres. Je e-mailadres wordt gebruikt om de bevestiging van je accountactivatie naartoe te sturen en bijvoorbeeld voor wachtwoordwijzigingen. Om op je account in te loggen, moet je uiteraard ook zelf een wachtwoord aanmaken. Echter, zolang je een e-mailadres en wachtwoord gebruikt die niet naar jou te herleiden zijn, zou dit voor je privacy geen probleem moeten zijn.

Uiteraard moet je ook betaalgegevens invullen bij het afsluiten van een abonnement, maar je kunt er bij RusVPN voor kiezen om met Bitcoin te betalen. Dit wordt beschouwd als een zeer veilig en anoniem betaalmiddel. Wij raden ook aan hiervan gebruik te maken om zo anoniem mogelijk te blijven bij het afsluiten van een RusVPN abonnement, of elk ander VPN-abonnement.

In contact komen met de klantenservice van RusVPN is erg makkelijk en kun je vrij anoniem doen. RusVPN biedt namelijk een live chat aan op zijn website waarbij je zonder gegevens in te vullen je vragen kunt stellen aan een klantenservicemedewerker. Dit betekent dat je verbinding kunt maken met een VPN of proxy (met RusVPN als je al een abonnement hebt afgesloten) en, zonder in te loggen op de RusVPN website uiteraard, je vragen anoniem kunt stellen via de live chat. RusVPN vermeldt wel dat zij wat gegevens van bezoekers op hun website bijhouden via Google Analytics om deze te kunnen verbeteren, maar je kunt hier add-ons tegen installeren, bijvoorbeeld Google Analytics Opt-out Add-on voor Google Chrome.

Conclusie veiligheid RusVPN

Aan de hand van onze analyse van de privacy en veiligheid van RusVPN, concluderen we het volgende:

 • RusVPN is op zijn website niet transparant over welke encryptieprotocollen worden gebruikt en hoe.
 • Je kunt (vooralsnog) niet handmatig een encryptieprotocol kiezen bij RusVPN.
 • De encryptiestrategie van RusVPN, zoals deze aan ons is uitgelegd door een customer support medewerker, komt op ons niet als heel veilig en betrouwbaar over.
 • Naast een kill-switch, biedt RusVPN eigenlijk geen extra veiligheidsopties, zoals een anti-ad tracker of anti-malware functie bijvoorbeeld.
 • RusVPN houdt geen browserlogs bij, maar wel tijdelijke connectie-logs – deze zouden elke paar uur verwijderd worden.
 • Om een RusVPN account te maken, hoef je alleen een e-mailadres door te geven en een wachtwoord aan te maken. Wij raden aan om bij beide te zorgen dat ze niet naar jou herleidbaar zijn. Ook de klantenservice kun je behoorlijk anoniem benaderen, door gebruik te maken van de strategie in de alinea hierboven.
 • Omdat enkele tools aangaven dat onze locatie noch onze gegevens geanonimiseerd werden door RUSVPN, kunnen wij de kwaliteit en veiligheid van de VPN-tunnels en servers van RusVPN niet garanderen.
 • Je kunt bij RusVPN betalen met Bitcoin. Dit is een erg anonieme betaalmethode.

De gebruiksvriendelijkheid van RusVPN

RusVPN is wat betreft gebruiksvriendelijkheid net een blad: het heeft 2 kanten. Enerzijds zijn zowel de app als de (freemium) browserextensie erg minimalistisch en daardoor erg overzichtelijk. Dit is iets dat we best kunnen waarderen. Natuurlijk is het mooi dat veel moderne VPN-providers veel handige extra features bieden, maar eerlijk toegegeven, is een simpele VPN met een zeer overzichtelijke en makkelijke app ook een keer fijn. Vooral beginnende VPN-gebruikers zullen dit waarderen, verwachten wij. Eerlijk is eerlijk, qua design (vooral qua “geliktheid”) kan RusVPN nog wel iets leren van bijvoorbeeld NordVPN en Ivacy. Maar dat neemt niet weg dat de eenvoud van RusVPN zorgt voor een fijne en overzichtelijke app waar je in één oogopslag alle belangrijke informatie ziet: de server waarmee je verbonden bent of met één klik jezelf mee kunt verbinden, de knop om een server mee te selecteren, de connect/disconnect knop en het tandwieltje om naar het simpele en overzichtelijke opties-menu te navigeren.

Aan de andere kant kan de website van RusVPN nog wel wat verbeteren qua gebruiksvriendelijkheid. Om te beginnen zijn sommige belangrijke zaken of gewoon niet vermeld op de website, of behoorlijk weggestopt. Zo is op de website helemaal geen informatie te vinden over RusVPNs encryptieprotocollen. Ook is niet helemaal duidelijk op hoeveel apparaten je de app kunt gebruiken. Eén klantenservicemedewerker vertelde ons dat je RusVPN op 5 apparaten kunt gebruiken; een andere had het over 6 apparaten. We zullen nu in meer detail gaan kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van RusVPN door achtereenvolgens de RusVPN website, installatieprocedure, app en browserextensie, betaalmogelijkheden en klantenservice onder de loep te nemen.

De RusVPN website

Screenshot RUSVPN languagesZoals reeds aangegeven, kan de RusVPN website nog wel wat verbeteren qua gebruiksvriendelijkheid en informativiteit. Zo is bijvoorbeeld geen informatie te vinden op de website over de protocollen die RusVPN gebruikt en over het systeem dat RusVPN gebruikt om automatisch een encryptieprotocol voor een gebruiker te selecteren (zie het kopje “RusVPN’s encryptieprotocollen). Wij vinden deze informatie dermate belangrijk dat dit wel op de website zou moeten staan. Daarnaast geeft de website niet duidelijk aan waar potentiële klanten de voordelen van RusVPN vinden en welke informatie over VPN’s in het algemeen gaat. Het lijkt alsof de marketing van RusVPN op de eigen website teveel gemengd is met voordelen van VPN’s in het algemeen, waardoor het gebruikers niet snel duidelijk zal worden wat nou echt de voordelen zijn van RusVPN t.o.v. concurrenten.

Ook heeft de website een paar technische mankementen. Zo stelt de website beschikbaar te zijn in 18 talen, maar werken meer dan de helft van de talen niet. Dat wil zeggen, als je bijvoorbeeld op Portugees, Italiaans, Japans of Nederlands klikt, kom je gewoon bij de Engelse versie gericht. Dit zal voor de meesten misschien geen ramp zijn, maar het laat toch zijn dat de kwaliteit van de RusVPN website nog wat kan verbeteren.

Het laatste betekent dus dat de website van RusVPN vooralsnog niet in het Nederlands beschikbaar is. Dit geldt ook voor de software en browserextensies van RUSVPN. Op het moment zijn die alleen nog maar in het Engels beschikbaar.

Installatieprocedure RusVPN

De installatieprocedure van RusVPN is super eenvoudig en zeer snel. Door de volgende stappen te volgen kun je binnen no-time aan de slag met RusVPN.

 1. Ga naar de RusVPN website.
 2. Klik op de groene “get your special offer” knop of scroll naar beneden – als je eerst wat meer informatie wilt – en klik op de groene “order” knop.
 3. Selecteer je abonnement, vul je e-mailadres in, kies je betaalmethode en betaal.
 4. Je krijgt nu instructies via je e-mail om in te kunnen loggen op de RusVPN website. Volg deze en log in.
 5. Ga weer naar de website en klik op de groene “Download VPN” knop rechts bovenin.
 6. Kies je besturingssysteem en klik op de blauwe downloadknop.
 7. Doorloop het installatieproces en voila!

Naast een handige app heeft RusVPN ook nog een zeer makkelijke en gebruiksvriendelijke browserextensie, voor zowel Google Chrome als Mozilla Firefox. Deze kun je allebei downloaden via de RusVPN website of door op de links in de vorige zin te klikken. Het “installeren” van deze browserextensies is nog makkelijker, omdat je ze met één klik toevoegt aan je browser. We zullen straks dieper op deze handige extensie ingaan.

Gebruiksvriendelijkheid RusVPN app en browserextensie

Zoals reeds benadrukt, beschikt RusVPN over een zeer minimalistische en gebruiksvriendelijke app. De app mist de vele extra features die veel premium VPN-providers tegenwoordig bieden. Echter, velen, waaronder wijzelf, zullen het waarschijnlijk waarderen dat RusVPN alle features biedt die absoluut noodzakelijk zijn in een klein, overzichtelijk pakket. Zo beschikt de app over een klein uitklapbaar venster, waar je jouw gewenste VPN-server kunt selecteren, een aan/uit knop (connectieknop) en een kill-switch in het opties-menu. Je zou kunnen stellen dat dit alle functies zijn die voor een VPN absoluut essentieel zijn. Naar onze mening zou er ook een optie moeten zijn om te kiezen uit verschillende encryptieprotocollen, maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen pakt RusVPN dit nou eenmaal anders aan.

Wel kent de RusVPN app toch een (klein) mankement. Iedere keer dat je de RusVPN app afsluit (of op het minnetje klikt, wat om de een of andere reden de app ook afsluit), is het best een gedoe om de app opnieuw op te starten. Als je de app probeert te openen, krijg je het volgende bericht: “Application “RusVPN” already run.” Vermoedelijk heeft dit iets te maken met het feit dat RusVPN op de achtergrond actief blijft, zelfs na afsluiten. Wat je nu zult moeten doen, is gebruikmaken van Ctrl + Alt + Delete om bij takenbeheer te komen (Task Manager). Als je hier bent, scroll je tot je RusVPN vindt in de lijst en dan zul je RusVPN handmatig moeten “stoppen”. Hierna kun je de app weer gewoon openen. Dit is natuurlijk wel een beetje een gedoe. We hebben al contact opgenomen met de ontwikkelaars van RusVPN over deze bug, dus hopelijk wordt het snel opgelost.

RusVPN heeft naast een app ook een zeer handige browserextensie, voor zowel Chrome als Firefox. De browserextensie is in principe gratis, maar zonder RusVPN abonnement heb je slechts toegang tot een zeer beperkt aantal servers. Zelfs al heb je wel een RusVPN abonnement, dan zouden wij het gebruik van deze extensie toch aanraden, misschien zelfs boven dat van de app. De extensie biedt namelijk het zelfde aantal servers als de app, werkt naar ons idee soepeler en sneller en is nog gebruiksvriendelijker en overzichtelijker dan de app. Daar komt bij dat deze extensie ook het probleem beschreven in de vorige alinea niet vertoont. Het enige nadeel van de browserextensie is dat deze geen kill-switch heeft.

Prijzen en betaalmogelijkheden

RusVPN is redelijk geprijsd en biedt verschillende abonnementen van verschillende duur en kosten. Op de RusVPN website hebben ze ergens staan “The Best Price.” Hoewel de prijs van RusVPN inderdaad best goed is, zouden wij zo ver niet gaan. Opties als Surfshark en Ivacy zijn bijvoorbeeld allebei een stuk voordeliger. Hoe het ook zij, een los maandabonnement bij RusVPN kost $9,99. Voor een jaarabonnement betaal je $4,99 per maand. Het voordeligste abonnement van RusVPN is een 3-jarig abonnement, voor $2,99 per maand.

RusVPN pricing and subscriptions

Zoals je hierboven kunt zien, biedt RusVPN tevens een 30-dagen geld-terug-garantie. Echter, je kunt alleen gebruikmaken van deze geld-terug-garantie, als je niet meer dan 500MB aan data hebt verstuurd via de VPN-verbinding. RusVPN biedt geen gratis versie aan van zijn app, maar wel een gratis browserextensie, hoewel je met de gratis extensie maar een paar servers kunt gebruiken (geen Amerikaanse server). Echter, je zou uiteraard wel de browserextensie kunnen gebruiken om RusVPN uit te proberen voor je een abonnement afsluit. Je kunt bij RusVPN kiezen uit de volgende betaalmethoden:

RusVPN payment methods

Klantenservice

De klantenservice van RusVPN is goed te bereiken. Ze bieden een live chat waarmee je makkelijk je vraag kunt stellen en over het algemeen binnen een paar minuten een antwoord krijgt. Volgens de website van RusVPN is hun customer support 24/7 beschikbaar. Voor een nieuw VPN-bedrijf dat nog niet zo groot is, is het natuurlijk mooi dat ze dit kunnen bieden. Op de website is ook een contactformulier waarmee je vragen kunt stellen, maar omdat de live chat zo snel en makkelijk werkt, raden wij aan om hier gebruik van te maken.

We hebben de klantenservice van RusVPN uiteraard getest. Zo hebben we ze een vraag gesteld over de encryptieprotocollen die RusVPN gebruikt en hier kregen we snel een antwoord op. Toen iets ons nog niet helemaal duidelijk was aan het antwoord, hebben we om meer uitleg gevraagd en ook hier werden we goed bij geholpen. Iets om wel te beseffen is dat je alleen in het Engels gebruik kunt maken van de klantenservice. Het hangt er een beetje vanaf hoe goed degene waar je mee chat Engels spreekt. Het kan soms gebeuren dat één van de klantenservicemedewerkers gewoon wat informatie kopiëert en plakt van de website, bij wijze van antwoord op je vraag. Maar over het algemeen werden we goed geholpen door de klantenservice.

Conclusie gebruiksgemak RusVPN

Op basis van onze test van RusVPN zijn dit onze conclusies wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van RusVPN:

 • Zowel de app als de browserextensie van RusVPN zijn minimalistisch, overzichtelijk en erg gebruiksvriendelijk (vooral de extensie).
 • Er is wel vaak een probleem met het opstarten van de RusVPN app (zie het kopje “Gebruiksvriendelijkheid RusVPN app en browserextensie”).
 • De website kan nog wel wat verbetering gebruiken qua vindbaarheid van informatie en ook ontbreekt sommige belangrijke informatie.
 • De installatieprocedure van RusVPN is erg gemakkelijk en snel.
 • RusVPN is vrij voordelig geprijsd, in ieder geval bij een abonnement van drie jaar, en accepteert veel betaalmethoden, waaronder Bitcoin.
 • RusVPN biedt geen gratis app, maar wel een handige gratis browserextensie voor Google Chrome en Mozilla Firefox.
 • RusVPN is vooralsnog helaas niet beschikbaar in het Nederlands.

Servernetwerk RusVPN

Vooralsnog heeft RusVPN een klein servernetwerk, bestaande uit 53 servers in 37 landen. Echter, op de website staat vermeld dat RusVPN wel meer dan 350 servers heeft, verspreid over deze 37 landen. Volgens de klantenservice van RusVPN komt dit omdat veel van deze servers nog in ontwikkeling en in de testfase zijn. Dit is wel ietwat misleidend zouden wij zeggen. Aan de andere kant, het geeft wel aan dat, als het aan RusVPN ligt, hun servernetwerk binnenkort behoorlijk uitgebreid zal worden. Dit is natuurlijk mooi.

RusVPN heeft op het moment van schrijven 5 servers in Nederland en ook 5 in Amerika. Dit moeten er respectievelijk 14 en 42 worden. Dat klinkt, samen met de rest van de geplande uitbreiding, als een mooi netwerk. Echter, als je echt op zoek bent naar een ultieme “unblocking VPN”, met een zeer groot aantal servers in een heleboel verschillende landen, dan raden wij toch eerder een VPN als ExpressVPN (met 3000+ servers in 94 landen) aan.

RusVPN werkt niet met verschillende typen servers. Dat wil zeggen, de provider biedt geen speciale P2P-servers voor downloaden of bijvoorbeeld speciale streaming-servers, zoals Ivacy bijvoorbeeld. Bij RusVPN is het idee dat je gewoon elke server voor elke activiteit kunt gebruiken (hier later meer over).

Tot slot biedt RusVPN helaas geen dedicated IP-adres. Dedicated IP-adressen kunnen soms erg handig zijn, omdat sommige websites en apps, zoals Netflix en Ziggo, VPN-gebruikers blokkeren. Als je een dedicated IP-adres gebruikt is het moeilijker voor websites om te zien dat je een VPN gebruikt. Hierdoor heb je dus een kleinere kans dat je geblokkeerd wordt met een dedicated IP. Als je op zoek bent naar een goede VPN-provider die dedicated IP-adressen biedt en erg geschikt is voor unblocking, kunnen wij NordVPN aanraden.

RusVPN opties en mogelijkheden

Zoals reeds besproken, houdt RusVPN het erg basaal als het op opties en mogelijkheden aankomt. In principe biedt RusVPN, naast wat opstart-tweaks, eigenlijk maar drie functionaliteiten: een server kunnen kiezen, de VPN-verbinding aan of uit kunnen zetten en een kill-switch. In essentie zou je kunnen zeggen dat dit alles is dat een VPN écht moet kunnen. Echter, het zou mooi zijn als RusVPN wat extra opties zou bieden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Ivacy en Surfshark, twee VPN-providers die allebei toch iets goedkoper zijn dan RusVPN, bieden deze 2 VPN’s veel meer opties en functies dan RusVPN. Zo biedt Ivacy bijvoorbeeld een Nat-firewall, dedicated IP-adressen en split-tunneling. Surfshark biedt op zijn beurt ook split-tunneling (white-listing), en daarnaast ook statische IP’s, dubbele VPN-verbindingen en diverse extra privacy- en veiligheidsopties. Het is jammer dat RusVPN meer kost, maar minder features biedt dan bovengenoemde VPN-providers.

Wel beschikt RusVPN gelukkig over een kill-switch. Dit is een belangrijke veiligheidsfunctie die, als deze ingeschakeld is, ervoor zorgt dat je internetverbinding wegvalt als je VPN-verbinding om de een of andere reden wordt onderbroken. Dit gebeurt, althans bij RUSVPN, alleen als de VPN-verbinding verbroken raakt, dus niet als je deze zelf handmatig uitzet. We hebben deze functie ook kunnen testen door ons met een VPN-server van een andere provider te verbinden terwijl we verbonden waren met RusVPN. De RusVPN-verbinding werd hierdoor onderbroken en, inderdaad, de kill-switch zorgde ervoor dat we geen toegang meer hadden tot het internet. De kill-switch functie van RusVPN lijkt dan ook goed te werken.

We zullen nu kijken hoe geschikt RusVPN is voor gebruik met Netflix en torrents.

RusVPN en Netflix

RusVPN werkt helaas niet met de Amerikaanse Netflix. Dat wil zeggen, zelfs al ben je verbonden met een Amerikaanse RusVPN-server, kom je als je naar Netflix gaat gewoon terecht bij de Nederlandse versie (als je in Nederland bent). We merkten ditzelfde probleem toen we via een Britse RusVPN-server toegang probeerden te krijgen tot de BBC iPlayer. We hebben het ook voor de zekerheid met de Japanse versie van Netflix geprobeerd, en ook deze was RusVPN niet in staat om te “unblocken”. Het lijkt er dus op dat RusVPN geen geschikte VPN is voor unblocking, in ieder geval niet van populaire streamingdiensten. Dat is natuurlijk jammer, want dit is voor veel mensen juist een belangrijke reden om een VPN te nemen.

We weten niet precies hoe dit komt, maar we vonden het ook al apart dat twee van de tools die we hebben gebruikt om de VPN te testen gewoon konden zien dat we in Nederland zaten, ook al waren we verbonden met een buitenlandse server. Deze vondst, in combinatie met RusVPN’s onvermogen om verschillende Netflix versies en de BBC iPlayer te unblocken, zou wel eens kunnen duiden op een probleem met de VPN-tunnel of de servers. Dat hopen we natuurlijk niet, maar het is goed om in het achterhoofd te houden.

RusVPN en torrents

Je kunt RusVPN gebruiken om torrents te downloaden, maar wees je er bewust van dat dit vaak erg langzaam gaat. Tijdens onze pogingen om diverse torrents te downloaden, kwamen we bijvoorbeeld nooit boven de 500 kb/s. Dit betekent dat zelfs een download van slechts 500 MB meestal langer dan een kwartier zal duren, tenzij je misschien een hele snelle verbinding hebt. Hoe het ook zij, als je kijkt naar het snelheidsverlies bij downloaden – dit is ook iets dat te verwachten was n.a.v. de speedtests – moeten we concluderen dat RusVPN geen geschikte optie is om torrents te downloaden.

RUSVPN mogelijkheden conclusie

Op basis van ons onderzoek van de mogelijkheden en opties van RusVPN, concluderen wij het volgende:

 • W.b.t. extra opties, biedt RusVPN eigenlijk alleen een kill-switch.
 • RusVPN biedt hiermee aanzienlijk minder opties dan concurrenten in dezelfde of zelfs lagere prijsklassen (bijv. Surfshark en Ivacy).
 • RusVPN is (nog) niet in staat om de Amerikaanse Netflix te “unblocken”. Het lijkt erop dat het unblocken van (populaire) streamingdiensten in het algemeen een probleem is.
 • Je kunt torrents downloaden met RusVPN. Echter, dit ging naar onze ervaring dermate langzaam dat wij RusVPN hiervoor niet aan kunnen raden.

RusVPN conclusie

N.a.v. onze testen en onderzoek, moeten we helaas concluderen dat RusVPN vrijwel overal punten laat liggen, t.o.v. concurrenten in dezelfde of zelfs lagere prijsklassen (zoals Surfshark, Ivacy en CyberGhost). Zo zijn RusVPN’s browse en stream snelheden redelijk goed, maar de downloadsnelheden zorgwekkend laag, is het onduidelijk welke encryptieprotocollen er gebruikt worden en of de VPN-tunnels naar de servers toe wel op en top werken, en biedt de provider aanzienlijk minder features dan concurrenten.

De voornaamste redenen die we ons kunnen bedenken om een RusVPN abonnement af te sluiten zijn de zeer overzichtelijke en minimalistische interface en het feit dat onbekendere VPN’s eventueel een minder populair doelwit zijn voor cybercriminelen (vanwege het minder grote gebruikersaantal). Aan de andere kant betekent deze minimalistische interface ook een gebrek aan opties en mogelijkheden en is verder de veiligheid en privacy die RusVPN biedt, minder indrukwekkend dan die van concurrenten als PIA, ExpressVPN, CyberGhost en veel andere concurrenten.

RusVPN is nog zeer jong op de VPN-markt en heeft dus nog genoeg tijd om te verbeteren. Echter, vooralsnog moeten wij concluderen dat er op dit moment zeker betere VPN-alternatieven zijn in deze prijsklasse. Als je wilt weten welke VPN-providers dit zijn, kijk dan gerust naar onze Top 5 VPN-providers of naar ons review overzicht van populaire VPN’s. Hieronder zetten we nog even alle plus- en minpunten van RusVPN voor je neer in een overzichtelijke tabel.

PluspuntenMinpunten
RusVPN heeft goede browse- en streamingsnelheden.Het duurt soms erg lang om verbinding te maken met een server, vooral met verre buitenlandse servers.
Zowel op Nederlandse als Amerikaanse servers kun je met RusVPN prima gamen.Sommige dingen gaan eigenaardig langzaam – Youtube comments laden bijvoorbeeld nauwelijks.
RusVPN biedt een kill-switch.Torrents downloaden met RusVPN duurt erg lang.
RusVPN houdt geen browser (inhoudelijke) logs bij.RusVPN is niet altijd even transparant, bijvoorbeeld over zijn encryptieprotocollen.
De RusVPN app is erg overzichtelijk en simpel.Het is onduidelijk of RusVPN de anonimiteit van gebruikers kan garanderen en of de VPN-tunnels/servers optimaal werken (zie het kopje: Veiligheid & Privacy – Hoe veilig is RUSVPN?)
RusVPN biedt een handige “freemium” (deels gratis) browserextensie.RusVPN heeft een ietwat irritant probleem bij het opstarten van de app, omdat deze altijd op de achtergrond blijft draaien.
RusVPN is erg makkelijk te installeren.RusVPN is vooralsnog niet beschikbaar in het Nederlands
RusVPN werkt niet met de Amerikaanse Netflix
RusVPN biedt beduidend minder mogelijkheden dan veel VPN’s in dezelfde of zelfs lagere prijsklassen.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“RUSVPN is een gebruiksvriendlijke VPN, maar laat wel op veel vlakken punten liggen en biedt aanzienlijk minder opties dan veel VPN's in dezelfde en zelfs lagere prijsklassen.”
Onze score
5.5
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek RusVPN