Overplay PNG Logo

OverPlay VPN Review 2021

Update: 4 januari 2021
Hoogtepunten
 • Grote hoeveelheid servers
 • Erg duur
 • Niet zo goed als IPVanish (van hetzelfde bedrijf)
Score
6.8

Onze OverPlay VPN score

 • Snelheid
  7.0
 • Veiligheid
  7.0
 • Gebruiksgemak
  5.5
 • Servers
  7.5

Review: OverPlay VPN provider (2021) – Redelijke VPN, geen hoogvlieger!

Update december 2020: Het is bij ons bekend geworden dat OverPlay niet langer bestaat, maar is ondergebracht bij StrongVPN.

OverPlay is een vrij nieuwe speler in de markt van de VPN aanbieders. Primair biedt OverPlay een SmartDNS dienst aan, maar deze is tevens uit te breiden met een VPN abonnement. In deze review bespreken wij alle ins & outs van de VPN dienst van OverPlay. Het hoofdkantoor van Overplay staat in Engeland, en OverPlay is een snel groeiende VPN provider op de huidige markt. OverPlay is vooral bekend geworden als een van de eerste aanbieders van (commerciele) SmartDNS mogelijkheden. Deze zijn later uitgebreid met VPN mogelijkheden. Overplay heeft talloze (snelle) servers in meer dan 50 landen en is daardoor een zeer geschikte en interessante aanbieder voor mensen en bedrijven die op zoek zijn naar een VPN-dienst. Toch zijn wij iets meer gecharmeerd van het broertje van Overplay, namelijk IPVanish.

Specificaties Overplay

Wat is SmartDNS

Via SmartDNS kan een computer (of ander Internet apparaat) toegang krijgen tot regio-beperkte of geblokkeerde inhoud. Een verbinding tussen een internet-apparaat en de website die de geblokkeerde inhoud bevat wordt tot stand gebracht via een proxy-server die zich binnen de erkende gebieden bevindt, hierdoor lijkt het alsof de gebruiker zich op deze lokatie bevindt.
Echter, in tegenstelling tot een virtual private network (VPN) proxy, biedt SmartDNS geen enkele vorm van versleuteling van de data of volledige IP-adres wijziging, maar verandert het de DNS en onderschept daarnee de gegevens van een apparaat die nodig zijn om in te loggen of toegang te krijgen tot content die normaal gesproken wordt geblokkeerd. Deze techniek wordt ook ingezet door hackers om mensen (zonder dat ze het door hebben) naar vervalste internetsites te lokken.

Aangezien ik de toegenomen anonimiteit en encryptie-veiligheid die een VPN biedt hoog in het vaandel heb staan zal ik in deze review alleen de VPN mogelijkheden van OverPlay bespreken. SmartDNS wordt buiten beschouwing gelaten.


OverPlay VPN features

Overplay VPN biedt toegang tot een groot aantal servers in meer dan 50 landen, waardoor ze een van de beste dekkingen bieden op het moment.
Ze bieden alle 3 de VPN protocollen: OpenVPN, L2TP en PPTP. De Overplay VPN-software draait op OpenVPN met 128-bit Blowfish encryptie.
De software is eenvoudig te installeren en te gebruiken, en biedt een gebruiksvriendelijke interface en gedetailleerde serverlijst.

De VPN-dienst heeft speciale A naar B servers gecreëerd waardoor routing afstanden korter worden en snelheden toenemen. Ze bieden ook speciale gaming servers waar encryptie is uitgeschakeld, waardoor een maximale bandbreedte zonder problemen gehaald kan worden, terwijl censeur / geoblokkade nog steeds omzeilt wordt.
Speciaal voor hun VPN-service, hebben ze gemakkelijk te volgen installatiehandleidingen ontworpen voor een flinke lijst apparaten± van smartphones en gaming consoles tot AppleTV, Boxee apparatuur en zelfs routers. De tutorials zijn goed gemaakt en voorzien van youtube video’s. Deze eenvoud zie je ook terug in hun Windows / Mac Applicatie.
De SmartDNS functies kunnen worden gebruikt om (geo)blokkades te omzeilen, met behoud van je maximale download / upload snelheid.


OverPlay VPN-Server Snelheid

Ik heb een aantal servers in en buiten Nederland getest. De servers in Nederland gaven nog een acceptabele snelheid, maar buiten Nederland lag het snelheidslimiet t.a.v. files gehost in Nederland of in het buitenland rond de 300kb/seconden. Prima voldoende om te interneten, wat muziek te luisteren en dergelijke, maar om te gebruiken in combinatie met een downloadservice minder geschikt.

Ook heb ik Netflix geprobeerd in combinatie met een USA server van OverPlay. Dit werkte, dat wil zeggen dat ik het USA aanbod kreeg en de films / series laden, maar Netflix koos automatisch voor een lagere beeldkwaliteit om het continu streamen te waarborgen. Jammer, maar een probleem dat wij bij meerdere VPN aanbieders tegenkomen. Hiervoor zou de SmartDNS dus bruikbaarder zijn, aangezien je dit verkeer over het algemeen niet zult willen verbergen, alleen je geolocatie wil veranderen.

Ook andere reviewers (met name uit Amerika) komen tot de conclusie dat de snelheid van de VPN dienst (en dus bruikbaarheid) wisselt.


OverPlay security

De op OpenVPN-gebaseerde software van Overplay VPN maakt gebruik van adequate encryptie en OverPlay (claimt) geen logs bij te houden. L2TP en PPTP bieden niet voldoende encryptie en dus adviseer ik deze ook niet te gebruiken (discussies hierover kunnen de in comments). De minimum 128-bit Blowfish CBC OpenVPN-verbinding is prima. Er worden geen extra beveiligingslagen aangeboden door Overplay VPN, op het gebied van security en privacy scoort OverPlay matig. De service is meer gericht op streaming en gaming.


OverPlay Server Locaties

OverPlay heeft servers verdeelt over 48 Landen. hiermee kan OverPlay VPN goed meekomen met zijn concurrentie. In de volgende landen heeft OverPlay servers:

Egypte Zuid-Afrika, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Indië, Turkije, Hong Kong Israël, Taiwan, Spanje, Griekenland, Litouwen, Portugal, Wit-Rusland, Hongarije, België, Roemenië, Oostenrijk, Bulgarije , sjechië, Bahamas, Estland, Rusland, Letland Luxemburg, IJsland, Oekraïne, Europa, Verenigde Staten , Canada, Mexico, Ierland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken Frankrijk, Italië, Noorwegen, Polen, Duitsland, Zweden Zwitserland, Finland, Zuid-Amerika, Noord Amerika, Oceanië / Australië, Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Brazilië, Venezuela


Gebruiksgemak

Overplay is erg makkelijk te gebruiken. Allereerst dien je een account aan te maken en een abonnement af te sluiten.
Hierna dien je voor je besturingssysteem een applicatie te downloaden (Windows, OSx, iOS, android, etc.).
Daarna is het een kwestie van applicatie opstarten, (eenmalig) inloggevens invoeren en door middel van een overzichtelijk menu de gewenste server selecteren en verbinden.

OverPlay windows applicatie

OverPlay windows applicatie


Overplay Prijs / kosten

Een OverPlay VPN-abonnement kost $9,95 per maand. Hoe meer maanden toegang je in één keer koopt, hoe goedkoper het wordt. Zo kun je ook een jaar-abonnement nemen en dan kost het $8,33 per maand. Er geldt een 5 dagen geld-terug garantie. Daarnaast kun je ook alleen een SmartDNS abonnement nemen. Deze zijn goedkoper. Qua prijs is OverPlay redelijk duur vergeleken met andere VPN-aanbieders.

Overplay prijzen 2019


Conclusie

Overplay VPN heeft een zeer groot netwerk aan VPN servers en daarmee een goede wereldwijde dekking. Helaas was ik niet erg onder de indruk van de snelheid en prestaties. De website bevat gebrekkige informatie. Een sterk punt is het feit dat ze (zeggen!) weinig tot niets te loggen . Op internet zijn er vele positieve ervaringen, maar zeker ook negatieve te lezen. De eenvoud van hun applicatie kan veel velen als sterk punt gezien worden, ik ben zelf geneigd wat meer instellingen te willen en meer details. Over het algemeen beoordelen wij  deze VPN aanbieder als iets bovengemiddeld.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“OverPlay is een aardige VPN-dienst, al prefereren wij IPVanish (dat wordt beheerd door hetzelfde bedrijf).”
Onze score
6.8
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek Overplay