Windows 10 en 11 niet langer te downloaden in Rusland

Laptop met startscherm van Windows 11

Russische internetgebruikers die het besturingssysteem van Microsoft willen updaten, komen bedrogen uit. Windows 10 en 11 zijn niet langer te downloaden in Rusland. Wie het toch probeert, krijgt een foutmelding in beeld te zien.

Dat melden diverse media, waaronder BleepingComputer en het Russische staatspersbureau TASS.

Internetgebruikers krijgen foutmeldingen te zien

Windows 10 is het besturingssysteem van Microsoft dat in juli 2015 werd gelanceerd. Sindsdien rolt het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf regelmatig nieuwe updates en patches uit. De nieuwste versie van Microsofts operating system is Windows 11. Deze iteratie werd in juni 2021 aangekondigd en is sinds oktober van dat jaar voor iedereen verkrijgbaar. De overstap van Windows 10 naar 11 is gratis.

Internetgebruikers in Rusland die hun besturingssysteem willen upgraden naar Windows 10 of 11, komen bedrogen uit. Zij worden doorgestuurd naar een ondersteuningspagina van Microsoft. In plaats van het installatiebestand krijgen ze daar een 404-error te zien. Dat houdt in dat een webbrowser niet in staat is om met de betreffende server te communiceren. Anders gezegd, de installatiebestanden zijn niet langer toegankelijk.

Zo kun je alsnog Windows 10 en 11 downloaden in Rusland

BleepingComputer heeft met behulp van een VPN getest of het verhaal klopt. De techsite koos via de VPN-provider een Russische serverlocatie en probeerde Windows 10 Update Assistant, Windows 10 Media Creation Tool en Windows 11 Installation Assistant te downloaden. In alle gevallen verscheen er een foutmelding in beeld.

In een poging om dit te omzeilen, probeerde de redactie om de ISO-bestanden van het besturingssysteem binnen te halen. Ook dat lukte niet: in beeld verscheen de melding dat er “een probleem was met het verzoek”.

De techsite slaagde er wel in om Windows 11 Media Creation Tool te downloaden. Toen het installatiebestand werd opgestart, verscheen er alsnog een foutmelding in beeld. Deze zei het volgende: “Om een onbekende reden kan deze tool niet op jouw computer draaien”.

Gelukkig is er een workaround. Russische internetgebruikers die een VPN gebruiken en een serverlocatie buiten Rusland selecteren, kunnen alsnog Windows 10 en 11 downloaden en installeren.

Russische censuur

Rusland kent een strenge censuur. Het land probeert al jaren een eigen internet te ontwikkelen, eentje die volledig kan worden afgesloten van en functioneren zonder het wereldwijde internet. Hoewel het Kremlin geen voorstander is van VPN-diensten, jagen handhavingsinstanties niet actief op internetters die er gebruik van maken.

Benieuwd wat de beste VPN-providers zijn om de Russische censuur te omzeilen? Lees dan ons achtergrondartikel over dit onderwerp.

Microsoft belooft Russische klanten zo goed mogelijk te helpen

Dat Russische inwoners niet langer Windows 10 en 11 kunnen downloaden, komt niet als een grote verrassing. Afgelopen maart kondigde het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf aan om niet langer nieuwe producten en diensten in Rusland te verkopen. Dat had alles te maken met de Russische invasie in Oekraïne. Eerder deze maand maakte Microsoft bekend haar activiteiten in het Rusland verder af te bouwen. Het bedrijf beloofde Russische klanten zo goed mogelijk te zullen blijven ondersteunen.

Russische blokkades van Tor en VPN-diensten

Het is niet de eerste keer dat het Kremlin de toegang tot diensten blokkeert. Sinds eind vorig jaar is het Tor-netwerk niet langer te gebruiken vanuit Rusland. De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de webbrowser als een dreiging voor de nationale veiligheid. Meer dan 300.000 Russen gebruikten deze browser om anoniem over het internet te surfen.

Vorig jaar juni legde de Russische toezichthouder Roskomnadzor een verbod op aan twee VPN-diensten: OperaVPN en VyprVPN. In december werden nog eens zes VPN-providers verboden in Rusland: Betternet, Lantern, X-VPN, Cloudflare WARP, Tachyon VPN en PrivateTunnel. In totaal zijn er nu 15 VPN-diensten officieel verboden in het communistische land.

Rusland schroeft cybersecurity op

Beveiligingsonderzoekers van Microsoft concludeerden in april dat Rusland sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne minimaal 237 cyberaanvallen hebben uitgevoerd. Ten minste zes hackersgroepen die nauwe banden hebben met het Kremlin zijn daarbij betrokken. De Threat Analysis Group (TAG) van Google ziet het aantal spam- en phishingcampagnes van Russische staatshackers voortdurend toenemen.

Rusland zegt zelf ook regelmatig het doelwit te zijn van de ‘cyberagressie’ van Westerse landen. Om aan te tonen dat hij het meent, maakte Poetin onlangs bekend dat hij de cyberverdediging van zijn land gaat opschroeven. Tevens zei de Russische president dat hard- en software uit eigen land een grotere rol moet gaan spelen in de toekomst. “We praten hier al lang over, we werken hier zeer actief aan, en ik hoop dat het resultaat binnenkort bereikt zal worden”, aldus Poetin.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen