The Privacy Collective gaat in hoger beroep om massaclaim

Voorzittershamer op het toetsenbord van een laptop

Stichting The Privacy Collective gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam. De rechter verklaarde dat de massaclaim van de stichting tegen Oracle en Salesforce niet-ontvankelijk is. Daar is de stichting het niet mee eens en zet de juridische strijd voort.

Dat meldt The Privacy Initiative in een persverklaring.

Stichting lanceert massaclaim tegen Oracle en Salesforce

De rechtszaak tegen Oracle en Salesforce krijgt een staartje. In augustus 2020 kondigde The Privacy Collective aan dat het een massaschadeclaim ging starten tegen de techbedrijven. De stichting meende dat de Amerikaanse bedrijven de Europese privacywetgeving schonden door op grote schaal gegevens van websitebezoekers te verzamelen.

Om deze data te verwerken, gebruikten Oracle en Salesforce volgens de stichting speciaal ontwikkelde cookies. Ze gebruikten deze om persoonlijke gebruikersprofielen op te stellen. Deze verkochten de technologiebedrijven door aan beheerders van advertentienetwerken (zoals Google en Meta) en andere commerciële partijen.

Oracle en Salesforce hadden volgens The Privacy Collective echter geen toestemming van bezoekers om gebruikersprofielen op te stellen. “Deze partijen handelen in strijd met het recht op privacy van internetgebruikers. Het recht op bescherming van persoonsgegevens en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer worden erkend als fundamentele rechten”, aldus de advocaat van de Nederlandse privacystichting Alberdingk Thijm. De stichting eiste een schadevergoeding van 500 euro per privacyklacht. Ze zegt tien miljoen Nederlandse internetgebruikers te vertegenwoordigen.

Rechtbank verklaart massaschadeclaim niet-ontvankelijk

Eind vorig jaar gooide de rechtbank van Amsterdam roet in het eten. De rechter verklaarde dat de massaclaim van The Privacy Collective niet-ontvankelijk was. De stichting had ruim 75.000 likes verzamelt. Daarmee wilde de stichting aantonen dat er een hoop onvrede is over de werkwijze van Oracle en Salesforce en dat Nederlanders de rechtszaak tegen de bedrijven breed steunen.

De tienduizenden likes was volgens de rechtbank niet representatief voor de groep die de stichting vertegenwoordigt. “Hun steun betekent niet meer dan dat zij sympathiek staan tegenover de ingestelde vorderingen, maar zij kunnen daarmee niet worden gezien als onderdeel van de achterban van The Privacy Collective”, zo zei de rechter afgelopen december. Tevens had de stichting niet om contactgegevens gevraagd. Daardoor was het volgens de rechtbank erg moeilijk om met de deelnemers te communiceren.

‘Vuist maken tegen onrechtmatige commerciële exploitatie’

De Privacy Collective legt zich niet neer bij deze beslissing. Via een persbericht laat de stichting weten in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechtbank. “De stichting is deze procedure gestart omdat Oracle en Salesforce stelselmatig fundamentele rechten en Europese privacywetgeving schenden. Zonder rechtmatige grondslag verzamelen en verwerken zij de gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers”, zo zegt Femke Hendriks, voorziter van The Privacy Collective.

Ze vervolgt haar verhaal. “Gedupeerden kunnen individueel geen vuist maken tegen de onrechtmatige commerciële exploitatie van hun online profiel. Een collectieve actie om dit gedrag te stoppen is daarom de enige optie. Met dit hoger beroep willen wij ervoor zorgen dat die miljoenen mensen door de rechter gehoord kunnen worden.”

“De rechtbank vindt onder meer dat de steun die The Privacy Collective heeft gekregen van de organisaties niet meetelt voor de representativiteit. Daar zijn we het niet mee eens. Daarom gaan we in hoger beroep”, vult bestuurslid Anton Ekker zijn collega aan. Met ‘de organisaties’ doelt Ekker op nationale en internationale groeperingen als Bits of Freedom, De Datavakbond, Stichting Privacy First, de Consumentenbond en de Oostenrijkse privacyorganisatie Noyb.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen