Logo van autofabrikant Tesla op rode Tesla Model S

Tesla lanceert multifactorauthenticatie voor eigen autoapplicatie

Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2020
Leestijd: 3 minuten, 20 seconden

Tesla schroeft de beveiliging van haar eigen app op. Gebruikers kunnen vanaf nu multifactorauthenticatie (MFA) toevoegen. Iedere keer als gebruikers bijvoorbeeld hun auto willen ontgrendelen, moeten ze hun identiteit verifiëren met een geregistreerd apparaat.

Dat ontdekte de site Electrek. Tesla noemt deze nieuwe functionaliteit inmiddels ook op haar eigen website.

Tesla en Elon Musk in een notendop

Tesla een grote Amerikaanse autofabrikant die in juli 2003 werd opgericht. Bekendste medewerker van het bedrijf is de markante topman Elon Musk. In februari 2018 schoot hij met zijn bedrijf SpaceX een Tesla Roadster de ruimte in. Veel mensen keken vol ongeloof toe toen Musk in november vorig jaar de ramen ingooide van zijn ‘onverwoestbare’ Cybertruck. Ondanks de pijnlijke blunder bestelden meer dan 150.000 klanten de nieuwe truck. En wie kent nou niet zijn vlammenwerper ‘Not A Flamethrower’?

Hoe je het ook went of keert, Musk heeft Tesla groot gemaakt en onder zijn leiding rolden er afgelopen jaar meer dan 365.000 auto’s van de band. Tot op heden heeft Tesla meer dan één miljoen elektrische auto’s gemaakt. Bijna 50.000 medewerkers werken dagelijks aan auto’s als de Model S, Model 3, Model X en Model Y.

Dit kun je allemaal met de app van Tesla

Als je je ogen goed de kost geeft, zie je steeds meer Tesla’s op de weg rijden. Met zijn strakke en aerodynamische design zijn de auto’s van de fabrikant een lust voor het oog. De wagens zijn ook nog eens innovatief. Om de nieuwste modellen te ontgrendelen, heb je geen autosleutels maar een app nodig. Met de applicatie kun je ook de kilometerstand bekijken, servicebeurten inplannen en de locatie van je auto bekijken. Handig als je vergeten bent waar je hem geparkeerd hebt in de parkeergarage of op een groot parkeerterrein.

Met een app om je auto te ontgrendelen, is het belangrijk dat je je smartphone en de autoapplicatie goed beveiligt. Op mobiele telefoons kun je een pincode, wachtwoord of veegpatroon instellen. De meeste moderne telefoons zijn standaard uitgerust met biometrische beveiliging, zoals een vingerafdrukscanner, irisscanner of gezichtsherkenningssoftware.

Op verzoek lanceert Tesla multifactorauthenticatie voor autoapplicatie

Tesla heeft nu ook zijn eigen applicatie aangepakt. Klanten vragen al geruime tijd om multifactorauthenticatie. Hiermee is je account nog beter beveiligd: naast een gebruikersnaam en wachtwoord heb je nog code of andere ontgrendelingsmechanisme nodig om je account te openen. Een fijne gedachte, zeker als je nagaat dat iemand er zomaar met je auto vandoor kan gaan als hij jouw telefoon weet te bemachtigen.

In augustus vroeg een gebruiker zich hardop af of en wanneer Tesla tweetrapsverificatie ging introduceren. Musk reageerde op deze vraag en zei dat deze extra beveiligingslaag eraan zat te komen. ‘Hij zit nu in het laatste stadium van validatie’, zo zei de CEO op Twitter. Een exacte lanceringsdatum kon hij niet noemen.

Het lange wachten wordt nu dan eindelijk beloond. Multifactorauthenticatie werkt naar behoren en wordt momenteel uitgerold naar de app. Dit neemt meestal enkele dagen in beslag, zodoende is het mogelijk dat de functionaliteit nog niet beschikbaar is op jouw smartphone.

Zo stel je multifactorauthenticatie in

Om gebruik te kunnen maken van multifactorauthenticatie, moet je een ‘vertrouwd apparaat’ registreren. Dat is een mobiel apparaat (veelal een smartphone) die aan je Tesla-account gekoppeld is. Daarnaast heb de inloggegevens van je Tesla-account en een authenticatie-app nodig. Op de site van Tesla staat dat ‘elke gewenste authenticatie-app van derden’ hiervoor geschikt is, zoals Google Authenticator, Microsoft Authenticator of Authy.

Als je om wat voor reden geen toegang hebt tot de geregistreerde smartphone, kun je je aanmelden met actieve back-upwachtwoordcode. Houd er rekening mee dat een back-upcode slechts één keer gebruikt kan worden. Heb je deze gebruikt, dan moet je via je Tesla-account een nieuwe wachtwoordcode aanmaken.

Op de ondersteuningspagina van Tesla staat een stappenplan om multifactorauthenticatie in te stellen. Hiervoor heb je een smartphone, desktop QR-code of beveiligingssleutel nodig. Tevens vind je hier informatie over hoe je een extra vertrouwd apparaat toevoegt, verwijdert of de naam ervan wijzigt. Tot slot vertelt deze pagina hoe je een back-upwachtwoordcode instelt.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen