Tencent moet updates eerst voorleggen aan Chinese overheid

Logo van het Chinese techbedrijf Tencent op het hoofdkwartier in China

De Chinese president Xi Jinping treedt hard op tegen technologiebedrijf Tencent. Als het Chinese technologiebedrijf in de toekomst nieuwe applicaties of updates wil uitbrengen, moet het bedrijf deze eerst voorleggen aan de overheid. De regering meent dat Tencent met een aantal apps ‘de rechten en belangen van gebruikers’ heeft geschonden.

Dat schrijven het Chinese dagblad South China Morning Post en Amerikaanse persbureau Reuters.

Toezichthouder waarschuwt bedrijven achter tientallen apps

Het ministerie van Industrie en Informatietechnologie bepaalde woensdag dat Tencent nieuwe apps en updates moet laten keuren voordat deze naar de Google Play Store en App Store worden geüpload. Dat is volgens het departement hard nodig, omdat het Chinese techbedrijf ‘de rechten en belangen van gebruikers’ overtreedt.

Begin november dicteerden de Chinese autoriteiten dat de bedrijven achter 38 populaire applicaties onmiddellijk moesten stoppen met het ‘excessief verzamelen van persoonlijke gegevens’ van gebruikers. De toezichthouder dreigde met torenhoge boetes als de bedrijven geen gehoor geven aan het bevel.

Tencent geeft gehoor aan bevel toezichthouder

Eén van de apps die zich hier schuldig aan zou maken, is het Chinese sociale netwerk en betaalplatform WeChat. Dat kent wereldwijd meer dan 1,2 miljard gebruikers. Een woordvoerder van Tencent, eigenaar van WeChat, zegt dat de app blijft functioneren en beschikbaar blijft om te downloaden.

“We werken voortdurend aan het verbeteren van de beschermingsfuncties voor gebruikers binnen onze apps, en werken ook regelmatig samen met relevante overheidsinstanties om naleving van de regelgeving te waarborgen”, zo vertelt een woordvoerder van Tencent tegenover Reuters. De maatregel om nieuwe apps en updates te laten inspecteren, geldt in ieder geval tot 31 december van dit jaar.

Chinese overheid gaat strijd aan met machtige technologiebedrijven

De Chinese regering en Chinese technologiebedrijven staan al enige tijd tegenover elkaar. Afgelopen zomer kwam president Xi Jinping met meerdere voorstellen om Chinese techbedrijven aan banden te binden. Er kwam een verbod op neprecensies, is intellectueel eigendom voortaan beter beschermd en mogen techbedrijven als Tencent en Alibaba het technisch niet  onmogelijk maken voor klanten om gebruik te maken van elkaars diensten.

Begin deze maand trad een nieuwe wet in werking die de online privacy van Chinese internetgebruikers beter moet waarborgen. Sindsdien zijn technologiebedrijven wettelijk verplicht om de opslag van persoonsgegevens te verbeteren. Dataminimalisatie -het beginsel dat bedrijven alleen noodzakelijke gegevens mogen verwerken die nodig zijn om een dienst aan te bieden- is voortaan het uitgangspunt. Verder zijn er regels geformuleerd waaronder techbedrijven persoonsgegevens mogen verzamelen en dat er regelmatig audits uitgevoerd moeten worden zodat de informatiebeveiliging op orde is.

Bedrijven die de nieuwe regels overtreden, kunnen rekenen op forse boetes. De Chinese toezichthouder PCPD mag in ‘ernstige gevallen’ sancties opleggen die kunnen oplopen tot omgerekend 6,8 miljoen euro, of 5 procent van de totale jaaromzet. Tevens mag de PCPD bedrijven dwingen om hun activiteiten te staken of hun bedrijfsvergunning intrekken.

China overweegt verplichte cybersecuritytoets

Om ervoor te zorgen dat de beveiliging bij Chinese techbedrijven op orde is, overweegt de regering om een verplichte cybersecuritytoets in te voeren. Bedrijven die overwegen om naar de beurs te gaan en waarbij de nationale veiligheid mogelijk in gevaar komt, zouden deze toets moeten ondergaan.

Het wetsvoorstel is vaag over wat ze precies verstaat onder ‘nationale veiligheid’ en wanneer deze mogelijk in het geding is. Bedrijven die persoonsgegevens van één miljoen gebruikers of meer verwerken, moeten sowieso de cybersecuritytoets ondergaan. Het wetsvoorstel wordt momenteel besproken. Half december wil de regering de knoop doorhakken.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen