Spaanse politie arresteert Brit voor betrokkenheid aanval Twitter

Smartphone met inlogscherm Twitter ligt op een laptop in een donkere kamer

De Spaanse politie heeft een 22-jarige Britse man aangehouden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de grootschalige hack van Twitter. Hackers namen daarbij tientallen accounts van bekende twitteraars over om volgers op te lichten met een bitcoin scam. Daarnaast wordt hij verdacht van computervredebreuk, het hacken van TikTok- en Snapchat-accounts en cyberstalking van twee minderjarigen.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persverklaring.

Zo vond de cyberaanval op Twitter plaats

In juli 2020 was Twitter het doelwit van kortstondige, maar grootschalige hackaanval. Of een ‘gecoördineerde social engineering aanval’ zoals Twitter het omschreef. Een onbekend aantal aanvallers slaagde erin om de accounts van verschillende prominente twitteraars en techbedrijven over te nemen. Hackers wisten de accounts van onder meer Elon Musk, Bill Gates, Barack Obama, Joe Biden, Jeff Bezos, Kanye West, Kim Kardashian, Apple en Uber over te nemen. In totaal ging het om 130 accounts.

Via hun accounts voerden de aanvallers een bitcoin scam uit. Ze riepen volgers op om ‘iets terug te doen voor de samenleving’ en bitcoins over te maken naar een specifieke cryptowallet. Het bedrag dat op deze rekening binnenkwam, zouden zij dan verdubbelen. Velen gaven daar gehoor aan. In korte tijd werd er 12,9 bitcoin overgemaakt, wat destijds een waarde had van ongeveer 100.000 dollar (85.000 euro). Eenmaal op de rekening werd het bedrag direct weggesluisd.

De hackers wisten de accounts te hacken via een telefonische spearphishingaanval. Op deze manier wisten ze de inloggegevens van medewerkers te ontfutselen, zodat ze toegang kregen tot de support tools en het interne netwerk van Twitter. Sinds de aanval heeft Twitter de beveiliging van haar systemen verbeterd, onder meer door de toegang tot interne systemen te beperken.

Deze misdrijven heeft de verdachte op zijn kerfstok

Tot nu toe wisten de Amerikaanse opsporings- en veiligheidsdiensten nog geen verdachten aan te houden. Tot nu toe. Het ministerie van Justitie meldt dat de Spaanse politie de 22-jarige Joseph O’Connor heeft gearresteerd in Estepona, een plaats in de zuidelijke regio Andalusië. Dat gebeurde op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

De veiligheidsdiensten verdenken O’Connor ervan deel te hebben genomen aan de grootschalige aanval op Twitter. Hij heeft echter nog meer misdrijven op zijn kerfstok. Het ministerie van Justitie verdenkt de man van meerdere gevallen van computervredebreuk, het hacken en overnemen van meerdere TikTok- en Snapchat-accounts en cyberstalking van twee minderjarigen.

De federale rechtbank van het Northern District of California neemt de zaak in behandeling. Wanneer de rechtszaak van start gaat en wanneer we een uitspraak kunnen verwachten, is onbekend.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen