Schade datingfraude bedraagt nu al ruim 9 ton

Sprankelend hartje tussen enkele toetsen van een keyboard

De financiële schade als gevolg van datingfraude loopt al aardig in de papieren. In de eerste vijf maanden van het jaar hebben oplichters al ruim 930.000 euro weten buit te maken. In totaal zijn 71 personen het slachtoffer geworden van deze zwendel.

Dat meldt Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van KRO/NCRV.

Zo werkt datingfraude

Bij datingfraude leert een potentieel slachtoffer een leuke man of vrouw kennen via internet. Om het vertrouwen te winnen chat de fraudeur een hele poos met zijn doelwit. Op deze manier proberen ze het vertrouwen van hun slachtoffer te winnen. Dit doen ze vaak bij tientallen nietsvermoedende mannen en vrouwen. Vaak zijn het mannen die zich schuldig maken aan datingfraude: ze doen alsof ze een aantrekkelijke dame of rijke man zijn.

Als de oplichter eenmaal het vertrouwen van de ander heeft gewonnen, komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw: ze zeggen dat ze dringend geld nodig hebben. Daarvoor gebruiken ze uiteenlopende smoezen. Denk aan een familielid dat doodziek is en een ‘levensreddende operatie’ nodig heeft. Of met hoge schulden zit en hij zijn huis dreigt kwijt te raken als er niet snel geld over de brug komt. Of iemand zijn geliefde dolgraag wil zien, maar geen geld heeft om een vliegticket te kopen.

Omdat het slachtoffer verliefd is en hem of haar wil helpen, maakt hij geld over naar de man of vrouw waar hij al weken of maanden mee chat. Sommige fraudeurs zijn zo brutaal dat ze daarna vaker om geld blijven vragen. Zodra het slachtoffer argwaan krijgt, is het te laat. Dan is hij vaak duizenden euro’s lichter en kan hij fluiten naar zijn geld.

Schadebedrag valt lager uit dan vorig jaar

De eerste helft van het jaar zit er bijna op. Voor de onderzoeksjournalisten van Pointer was dat aanleiding om een voorlopige balans op te maken. Zij keken hoeveel slachtoffers de dupe zijn geworden van datingfraude.

En het ziet er niet goed uit. Van januari tot en met mei hebben internetoplichters alles bij elkaar opgeteld 932.604 euro gestolen van nietsvermoedende slachtoffers. In totaal hebben 71 Nederlanders hun geld verloren aan datingfraude. De gemiddelde financiële schade door datingfraude bedraagt in de eerste vijf maanden van het jaar ruim 13.000 euro.

Ter vergelijking: afgelopen jaar kwam de gemiddelde schade uit op 31.000 euro.

 Minder meldingen datingfraude door corona

Dat klinkt als een fors bedrag, maar valt volgens een woordvoerder van Fraudehelpdesk nog reuze mee. De totale schade loopt in de tweede helft van het jaar gegarandeerd verder op. Een getal kan de woordvoerder niet noemen. Dat komt enerzijds omdat niet alle slachtoffers zich melden bij de Fraudehelpdesk. “Onze telefoonlijnen waren in bepaalde periodes van het jaar gesloten in verband met de lockdown. Met name datingfraudeslachtoffers bellen vaak liever dan dat ze een webformulier invullen”, legt de woordvoerder van de Fraudehelpdesk uit.

Anderzijds loopt het schadebedrag per slachtoffer vaak sterk uiteen. De een is een relatief klein bedrag kwijt, bijvoorbeeld omdat hij dacht een vliegtuigticket te kopen of schulden af te lossen. Verblind door gevoelens van verliefdheid zijn sommige gedupeerden een ton of meer lichter.

Nieuwe trend in opkomst

Volgens de Fraudehelpdesk is er een nieuwe trend gaande. Daarbij wordt datingfraude gecombineerd met beleggingsfraude. De oplichter doet alsof hij rijk is geworden door beleggen. Na een tijdje chatten stelt hij aan het slachtoffer voor om geld te investeren in aandelen of cryptomunten. Zodra het slachtoffer zijn geld overmaakt naar de oplichter, is hij zijn geld kwijt.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen