‘Rusland wilde cyberaanvallen uitvoeren tijdens Olympische Zomerspelen in Tokio’

Logo van de Olympische Spelen bij het Olympisch Stadion in Tokio

Rusland had plannen één of meerdere cyberaanvallen uit te voeren tijdens de Olympische en Paralympische Zomerspelen in Tokio. Hoogstwaarschijnlijk werd de aanval ingegeven doordat Russische atleten werden uitgesloten van deelname aan het sportevenement. Het comité dat de Spelen organiseerde zegt “geen significante impact” te hebben waargenomen.

Dat schrijft The Guardian. De Britse krant beroept zich op bronnen binnen het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) en de Amerikaanse inlichtingendiensten.

‘Russisch verkenningsteam onderzocht Zomerspelen’

Afgelopen zomer zouden sportliefhebbers over de hele wereld aan hun trekken zijn gekomen. Van 24 juli tot en met 9 augustus stonden de Olympische en Paralympische Zomerspelen in Tokio gepland. Corona gooide helaas roet in het eten. Het Olympisch Comité moest met pijn in het hart vaststellen dat het door de pandemie onmogelijk en onverantwoord was om de sportevenementen door te laten gaan. Daarom zijn de Spelen verplaatst naar volgend jaar.

Misschien is het maar goed dat de Zomerspelen uitgesteld zijn naar 2021. Volgens Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten had Rusland snode plannen om de sportevenementen te torpederen met één of meerdere cyberaanvallen. Volgens de veiligheidsdiensten onderzocht een Russisch verkenningsteam het organiserend comité, de logistieke dienstverlening en sponsoren.

‘Rusland zinde op wraak om dopingschandaal’

Russische cyberaanvallen worden vaak gericht tegen politieke instanties en opponenten van Moskou. In dit geval waren de Zomerspelen nadrukkelijk het doelwit van Russische hackers. Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat Rusland de Spelen uit wraak wilde aanvallen.

De World Anti-Doping Agency (WADA) bepaalde eind 2019 dat Russische atleten vier jaar lang niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Een onderzoekscommissie stelde eerder dat jaar vast dat tienduizenden testresultaten uit het Moskouse dopinglaboratorium waren gemanipuleerd of verwijderd. Moskou heeft deze beschuldigingen altijd ontkend.

Organisatie doet er alles aan om cyberaanvallen te verhinderen

Het comité dat de Zomerspelen organiseert zegt in een e-mail tegenover The Guardian dat ze niets heeft gemerkt van mogelijke cyberaanvallen. “Tokio 2020 ziet cyberveiligheid als een belangrijk aspect van het organiseren van de Spelen. Het organisatiecomité van Tokio 2020 heeft een reeks maatregelen genomen en grondige voorbereidingen getroffen”, aldus het comité in een persverklaring. Ze zegt nauw samen te werken met relevante organisaties en overheden om ervoor te zorgen dat de veiligheidsmaatregelen goed worden geïmplementeerd.

Een woordvoerder van de Japanse regering zegt dat het land er alles aan doet om ervoor te zorgen dat de uitgestelde Zomerspelen niet getroffen worden door cyberaanvallen. “We kunnen niet voorbijgaan aan een kwaadwillende cyberaanval die het fundament van de democratie kan ondermijnen”, aldus de woordvoerder.

Verenigd Koninkrijk veroordeelt intentie cyberaanvallen

Volgens het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) probeerde Rusland de Zomerspelen wederom te frustreren, onder meer door spearphishingaanvallen tegen prominente figuren uit het organiserend comité, nepwebsites op te zetten en te onderzoeken hoe de accountbeveiliging van comitéleden omzeild kon worden.

Het doel was om, naar eigen zeggen, een ‘logistieke nachtmerrie’ te veroorzaken voor atleten, toeschouwers en zakenmensen. Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, noemt de acties van Rusland ‘cynisch en roekeloos’. “We veroordelen dit op de strengst mogelijke manier”, aldus minister Raab.

VS klaagt zes Russische hackers aan

Het is volgens de Amerikaanse inlichtingendienst niet de eerste keer dat Rusland de Olympische Spelen probeert te verstoren. In 2018, toen in Pyongyang de Olympische en Paralympische Winterspelen plaatsvonden, probeerden Russische hackers de sportevenementen ook al ontwrichten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagde deze week zes Russische hackers aan voor hun aandeel in deze cyberaanval.

“Zoals dit geval aantoont, heeft geen enkel land zijn cybercapaciteiten zo kwaadaardig en onverantwoord op scherp gezet als Rusland, dat moedwillig ongekende bijkomende schade veroorzaakt om kleine tactische voordelen en wraak na te streven”, aldus John Demers, de assistent van de procureur-generaal. Volgens hem maken de Russen die aangeklaagd worden deel uit van de Russische militaire inlichtingendienst GRU.

De Russische ambassade ontkende alle beschuldigingen. “Het is overduidelijk dat dergelijke nieuwsberichten geen invloed hebben op de werkelijkheid. Ze zijn gericht op het oprakelen van anti-Russische gevoelens in de Amerikaanse samenleving, op het initiëren van een ‘heksenjacht’ en spionagemanie. Al jaren zijn dit onderscheidende kenmerken van het politieke leven in Washington”, aldus de ambassadeur.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen