Rapport SIDN: vorig jaar 27.000 waarschuwingen voor phishing

deel van website met https

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de domeinnamen voor het .nl-domein beheert, heeft in een jaar tijd ruim 30.000 domeinnaamhouders gewaarschuwd voor malware en phishing. Dat meldt de organisatie in een transparantierapport. Het gaat om de periode vanaf het vierde kwartaal van 2020 tot en met het derde kwartaal van 2021. Bij de meeste gevallen betrof het waarschuwingen voor phishing.

SIDN grijpt in bij overtredingen

In het rapport stelt SIDN dat het .nl-domein “een van de veiligste topleveldomeinen ter wereld” is. De stichting zegt het voortouw te nemen in “het bestrijden van abuse”. Hierdoor ziet de organisatie zich soms genoodzaakt om in te grijpen. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder het weghalen van domeinnamen uit de .nl-zone. Het ingrijpen kan op eigen initiatief zijn, maar ook naar aanleiding van juridische procedures. Volgens SIDN zelf wordt er relatief gezien niet vaak ingegrepen: “Afgezet tegen het totale aantal .nl’s van ruim 6 miljoen, is het aantal keer dat we ingrijpen heel beperkt.”

Om zaken als phishing en malware in de .nl-zone te verminderen, startte SIDN het programma Abuse204.nl (abuse ’to zero for .nl’). De organisatie stuurt op basis van een ingekochte feed waarschuwingen uit naar de betrokken houders, hosters en registrars. Hierin staat het verzoek om te kijken naar het probleem en – indien er inderdaad sprake is van phishing en malware – dit op te lossen.

SIDN stuurt herhaaldelijke waarschuwingen. Wanneer het probleem na maximaal 114 uur nog niet is opgelost, voert de organisatie zelf een controle uit. Mocht het probleem nog bestaan, dan haalt SIDN de domeinnaam uit de zone. De stichting informeert de registrar hierover. Deze kan de nameservers weer koppelen aan de domeinnaam als de malafide code is verwijderd. Zo kan de domeinnaam weer worden opgenomen in de .nl-zone.

Ruim 30.000 waarschuwingen

In de periode van Q4 2020 tot en met Q3 2021 gaf SIDN waarschuwingen voor cybercrime uit aan ruim 30.000 domeinnaamhouders. Voor het grootste gedeelte gaat het om phishing-waarschuwingen; maar liefst 27.000 keer. Uiteindelijk maakte de organisatie 750 domeinnamen inactief.

Bijna 3.000 keer stuurde SIDN een waarschuwing over zogenoemde webshells. Dit zijn scripts die aanvallers op webservers plaatsen. Vervolgens kunnen ze de server op afstand benaderen en allerlei commando’s uitvoeren. SIDN meldde aan ruim 300 domeinnaamhouders dat er een shopping site skimmer op hun website actief was, die creditcardgegevens van klanten onderschept.

SIDN ontving zelf 60 Notice-and-Take-Down (NTD) verzoeken. Dit zijn meldingen over onrechtmatige of strafbare content op een website, waarbij het betrokken partijen niet lukt de content weg te halen. SIDN haalt de domeinnaam vervolgens uit de zone. De stichting heeft 26 van de 60 verzoeken toegewezen.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen