Providers bezorgd om Private Relay van Apple

Netwerkkabels aangesloten op switches

Europese providers maken zich grote zorgen om een privacy feature van Apple. Het Amerikaanse technologiebedrijf introduceerde afgelopen jaar Private Relay, een functie om internetverkeer te anonimiseren. Verschillende grote telecombedrijven vrezen dat het de ‘digitale soevereiniteit’ van Europa aantast. Ze willen daarom dat deze functionaliteit verboden wordt op het Europese vasteland.

Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Dit moet je weten over Private Relay

Vorig jaar september rolde Apple de nieuwste versie van haar besturingssysteem uit: iOS 15. In deze iteratie besteedde het in Cupertino techbedrijf veel aandacht aan privacy. Het nieuwe besturingssysteem introduceerde onder meer de mogelijkheid om onzichtbare tracking pixels uit commerciële e-mails te verwijderen, een privacyrapport voor apps en Hide My Email. Over deze en andere nieuwe privacy features lees je alles in ons artikel ‘Privacyinstellingen in iOS’.

Een andere nieuwe privacyoptie die Apple toevoegde aan iOS 15, was Private Relay. Private Relay is een VPN-dienst die je internetverkeer versleutelt door het naar twee servers door te sturen. Apple onderhoudt de eerste server en ontdoet het webverkeer van zijn IP-adres. Apple kent een anoniem IP-adres toe en stuurt het internetverkeer door naar een tweede server. Een externe partij onderhoudt deze server en wijst een tijdelijk IP-adres toe aan het internetverkeer. Tot slot stuurt het gebruikers door naar de website die ze willen bezoeken.

Door deze informatie te scheiden, weet niemand welke websites je bezoekt. Zelfs Apple en je internetprovider weten niet wat je uitspookt op internet. Zo tracht Apple de privacy van haar klanten te waarborgen. Private Relay werkt vooralsnog alleen met Safari. Tevens heb je een iCloud+ abonnement nodig om gebruik te kunnen maken van deze dienst.

Europese providers bang voor afbreuk ‘digitale soevereiniteit’

De Europese telecombedrijven Vodafone, T-Mobile, Orange en Telefónica zijn niet te spreken over Private Relay. In augustus vorig jaar, nog voordat Apple iOS 15 uitrolde, stuurden de providers een brief naar de Europese Commissie waarin ze hun zorgen uitdrukten over de nieuwe privacyfunctie. Ze zijn bang dat Private Relay de ‘digitale soevereiniteit’ van Europa ondermijnt.

Doordat providers in het duister tasten over het verkeer op de digitale snelweg, zien ze naar eigen zeggen geen ‘essentiële netwerkgegevens en metadata’ meer. Daardoor is het moeilijker om netwerken efficiënter te beheren en om internetgebruikers te behoeden van digitale dreigingen. Tot slot zijn de telecombedrijven bang dat Apple innovatie in de kiem smoort. Wat ze daar precies mee bedoelen leggen ze niet uit in hun brandbrief.

Europa wil krachtiger kunnen optreden tegen hackers en cybercriminelen

Europa worstelt al jaren over vraagstukken als privacy en encryptie. Enerzijds vinden Europarlementariërs en beleidsmakers dat de inwoners van lidstaten recht hebben om vrij en ongestoord te communiceren, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat er iemand stiekem over hun schouder meekijkt.

Tegelijkertijd willen Europese instanties kordaat en krachtig kunnen optreden tegen hackers en cybercriminelen. Encryptie maakt het werk van opsporings- en handhavingsinstanties een stuk lastiger. Eind 2020 stemde de Europese Raad in met een conceptresolutie over versleuteling. Daarin stelden de regeringsleiders van alle 27 EU-lidstaten voor dat diensten als WhatsApp en Signal naast een private key en public key ook een master key maken en opslaan.

“De rechtshandhavings­instanties en de rechterlijke macht zijn steeds afhankelijker van toegang tot elektronisch bewijsmateriaal om terrorisme, georganiseerde misdaad, seksueel misbruik van kinderen en andere cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit doeltreffend te kunnen bestrijden”, zo zei de Raad. “Toegang [tot versleutelde berichten, red.] is essentieel voor een succesvolle rechtshandhaving en strafrechtspleging in cyberspace. In sommige gevallen maakt versleuteling het echter uiterst moeilijk of zelfs praktisch onmogelijk om toegang te krijgen tot bewijsmateriaal en de inhoud ervan te analyseren.”

Providers: ‘Verbiedt Private Relay in Europa’

De Europese providers die de brandbrief opstelden, pleiten voor een verbod van Private Relay in Europa. Ze denken dat ze grote kans maken als de Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA) straks een feit zijn. Deze wetgeving moet Europese burgers beter beschermen tegen de macht van grote technologiebedrijven, ook wel Big Tech genoemd. Als zij te groot en concurrentieverstorend dreigen te worden, kunnen zij gedwongen worden om zichzelf op te splitsen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen