Politie waarschuwt Nederlanders voor gevonden inloggegevens

Vrouw bedient touchpad van een laptop

De politie-eenheid Den Haag heeft 2.500 Nederlanders gewaarschuwd dat hun e-mailadres en wachtwoord zijn gestolen door hackers. Het cybercrimeteam ontving van cybersecuritybedrijf NFIR het bericht dat hun gegevens zijn aangetroffen op een buitenlandse server. Gedupeerden krijgen het advies om hun wachtwoord te veranderen.

Dat schrijft de politie op haar weblog.

NFIR deelt 2.500 unieke e-mailadressen met politie

Cybersecurity en informatiebeveiliging zijn vandaag de dag belangrijker dan ooit. Het aantal datalekken, cyberaanvallen en aanvallen met gijzelsoftware zijn aan de orde van de dag. Vrijwel dagelijks lees je in de media verhalen over bedrijven die stil zijn komen te vallen door het handelen van hackers en cybercriminelen.

Om jullie een indruk te geven van de omvang en impact van cyberaanvallen, schreven we recentelijk twee achtergrondartikelen: de een gaat over de 10 grootste datalekken van 2021, het andere artikel staat uitgebreid stil bij de 10 grootste cyberaanvallen van afgelopen jaar.

Het Nederlandse cybersecuritybedrijf NFIR is zich als geen ander bewust van de schade die hackers en cybercriminelen kunnen aanrichten. Toen medewerkers ontdekten dat op een buitenlandse server de inloggegevens van een grote groep Nederlanders stond, trokken ze direct aan de bel. Al met al gaat het om zo’n 2.500 unieke e-mailadressen met bijna net zoveel wachtwoorden, zo meldt het cybercrimeteam van de politie-eenheid Den Haag.

Politie waarschuwt gedupeerden

De politie aarzelde geen moment en nam direct contact op met het Openbaar Ministerie. In overleg besloten ze om de slachtoffers hiervan op de hoogte te brengen. Gedupeerden ontvingen daarom vandaag een e-mail van de politie waarin ze gewaarschuwd werden dat hun inloggegevens bekend zijn bij cybercriminelen. In het bericht legt de politie uit wat de gevaren daarvan zijn. Verder krijgen ze het advies om hun wachtwoord te wijzigen.

Op haar blog schrijft de politie dat publiek-private samenwerking een belangrijk onderdeel van hun werk is om cybercriminaliteit te bestrijden. “Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland”, aldus de politie.

Zo voorkom je dat jij het slachtoffer wordt van cybercriminelen

Verder geeft de politie op haar weblog een aantal tips om de kans te verkleinen om het volgende slachtoffer te worden van internetcriminelen. Allereerst adviseert de politie om computers, laptops en andere (mobiele) apparaten goed te beveiligen en updates te installeren zodra deze beschikbaar zijn. Hoe beveilig je je apparatuur? Onder meer door een antivirusprogramma, firewall en scriptblocker te installeren. Een scriptblocker is een programma dat scripts tegenhoudt die virussen kunnen bevatten.

Een ander advies dat de politie geeft is om alleen sterke wachtwoorden te gebruiken, en indien beschikbaar tweestapsverificatie. Je ontvangt dan een toegangscode op een vertrouwd apparaat, zoals je smartphone. Daarmee voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je online accounts, omdat hackers niet kunnen inloggen met enkel je gebruikersnaam en wachtwoord. Klik nooit zomaar op een link, zo raadt de politie aan. De kans bestaat namelijk dat je wordt doorverwezen naar een nagemaakte (betaal)omgeving waar hackers je bankrekeningnummer en andere persoonlijke gegevens proberen buit te maken.

Een andere tip die de politie geeft is om nooit je inloggegevens af te staan, ook niet als iemand claimt voor de bank of de politie te werken. Dergelijke instanties vragen nooit naar persoonlijke gegevens als je wachtwoord, pincode of bankrekeningnummer. Tot slot adviseert de politie om regelmatig back-ups te maken van belangrijke bestanden. Mocht een hacker deze data achter slot en grendel gooien met ransomware, dan heb je altijd een kopie achter de hand. Vergeet niet om je back-ups regelmatig te testen en (als dat kan) ze elders op te slaan.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen