Politie houdt 9 verdachten aan in Belgisch phishingonderzoek

Creditcard bevestigd aan een vishaakje met een donkerblauwe achtergrond

De Nederlandse politie heeft in verschillende delen van ons land negen verdachten aangehouden. Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die via phishing miljoenen euro’s heeft uitgemaakt. De uitleveringsprocedure aan België is in gang gezet.

Dat meldt de politie dinsdagavond in een persbericht.

Verdachten stalen via phishing miljoenen euro’s van slachtoffers

Op verzoek van de Belgische politie en parket Oost-Vlaanderen hebben politie-eenheden uit de regio Amsterdam, Midden-Nederland, West-Brabant, Rotterdam, Oost-Nederland en Den Haag 24 woningen doorzocht. Daarbij werden een vuurwapen, dure designer kleding, luxe horloges en tienduizenden euro’s aan cash in beslag genomen.

De verdachten zijn acht mannen in de leeftijd van 25 tot en met 36 jaar uit Amsterdam, Almere, Rotterdam en Spijkenisse. Ook is een 25-jarige vrouw uit Deventer aangehouden. Ze worden verdacht van phishing, internetoplichting en geld witwassen.

De verdachten benaderden hun slachtoffers via e-mail, sms of WhatsApp. In het betreffende bericht was een URL opgenomen die hen doorstuurde naar een neppagina van een bank. Daar moesten de gedupeerden hun inloggegevens invullen. Deze informatie gebruikten de daders om toegang te krijgen tot de bankrekeningen van hun slachtoffers. Op deze manier hebben de verdachten naar schatting miljoenen euro’s buit weten te maken.

‘Grensoverschrijdende criminaliteit tegengaan’

Het Belgische parket van Oost-Vlaanderen diende een onderzoeksbevel in bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Daarin werd gevraagd om de verdachten aan te houden en hun woningen te doorzoeken naar bewijsmateriaal. Op dinsdagochtend 21 juni vielen diverse politie-eenheden door heel het land de woningen binnen.

De negen verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Het Belgisch parket heeft om hun uitlevering gevraagd. De uitleveringsprocedure is inmiddels in volle gang. Mogelijk blijft het niet bij deze negen verdachten: de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Deze casus bewijst volgens de politie dat criminaliteit geen grenzen kent en dat handhavingsinstanties zich daardoor niet laten tegenhouden. “Het onderzoek is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische politie om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. In dit geval hebben politiezone Aalter, de Federale Gerechtelijke Politie, parket Oost-Vlaanderen, de Nederlandse Politie, OM Amsterdam en Europol samen gewerkt. Het is een signaal aan criminelen dat opsporing niet stopt bij een landsgrens”, aldus de politie.

Meerdere Nederlanders verdacht van phishing in België

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Nederlandse politie op verzoek van het Belgisch parket een verdachte van phishing in ons land aanhoudt. Afgelopen week arresteerde de politie nog een 22-jarige man uit IJmuiden. Hij zou bij onze zuiderburen tienduizenden euro’s van tientallen slachtoffers hebben gestolen.

Bij huiszoeking van de woning van de man nam de politie meerdere gegevensdragers, luxeartikelen en een onbekend bedrag aan contanten in beslag. Ook werd er een woning in Zandvoort doorzicht. Naast cash geld trof de politie hier drugs en een vuurwapen aan.

De politie heeft meerdere verdachten op het oog. Twee mannen en twee vrouwen uit Heemskerk en Haarlem traden naar verluidt op als geldezel. Dat betekent dat criminelen gebruik mochten maken van hun bankrekening, in ruil voor een deel van de opbrengst. Vooralsnog zijn de verdachten op vrije voeten. Wel zijn hun mobiele telefoons in beslag genomen en worden ze op een later tijdstip verhoord.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen