Politie arresteert verdachte voor kopen nep inlogsites

Close-up van een man die met zijn creditcard iets koopt op internet

Het cybercrimeteam van de politie-eenheid Den Haag heeft dinsdagochtend 6 juli een 22-jarige man uit Den Haag aangehouden. Hij wordt ervan verdacht inlogpanels te hebben gekocht die leken op de digitale omgeving van banken. Daarmee kon hij de inloggegevens van zijn slachtoffers verzamelen. De verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dat schrijft de politie op haar website.

Verdachte kocht phishing panel van veroordeelde cybercrimineel

Het cybercrimeteam van de politie Den Haag kwam de man op spoor door het onderzoek dat tegen de 20-jarige Anthony E. loopt. Deze laatste, in hackerskringen beter bekend onder de nom de guerre ‘Haiku’, leverde aan ten minste 49 internetcriminelen of criminele organisaties phishing panels. Dat is software waarmee oplichters via phishing gebruikersnamen en wachtwoorden van slachtoffers proberen te stelen.

Omdat de nepsites bijna niet van de echte zijn te onderscheiden, vullen bezoekers vaak zonder er hun inlog- en persoonsgegevens in. Oplichters misbruiken deze gegevens om geld van de bankrekening van hun slachtoffer over te sluizen naar één of meerdere andere rekeningen. Tegen de tijd dat de slachtoffers erachter komen dat ze zijn opgelicht, is het kwaad al geschied.

Rechtbank veroordeelt E. tot een gevangenisstraf van drie jaar

Anthony E. leverde op bestelling nep inlogsites aan afnemers. Daarmee was E. een belangrijke ‘facilitator’ in het criminele circuit en leverde hij een dienst die we ‘Cybercrime-as-a-Service’ noemen.

Begin deze maand veroordeelde de rechtbank van Den Haag E. tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De officier van justitie eiste een geldboete van 50.000 euro, maar daar ging de rechter niet in mee. Voorwaarde voor de gevangenisstraf is dat de man na het uitzitten van zijn straf deelneemt aan Hack_Right. Dat is een programma waarmee de politie hackers op het rechte pad probeert te krijgen en houden. Het idee is dat hackers hun IT-kennis en vaardigheden inzetten voor het goede.

Het Openbaar Ministerie maakte deze week bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. “Deze leerstraf is bedoeld voor jonge, niet eerder veroordeelde delinquenten, met de bedoeling hen op een positieve manier hun kennis te laten gebruiken”, vertelde een woordvoerder van het OM. Dat is volgens de officier van justitie niet van toepassing in deze zaak: bij zijn aanhouding in oktober 2020 vond de politie een geladen pistool in zijn huis.

Verdachte kocht phishing panel van E.

De 22-jarige verdachte uit Den Haag die de politie eerder deze week arresteerde, wordt ervan verdacht een phishing panel van E. te hebben gekocht en gebruikt om slachtoffers te maken. Hoeveel mensen hij met de software heeft opgelicht en hoeveel financiële schade hij daarmee heeft aangericht, is vooralsnog onbekend. Dat wordt momenteel onderzocht door de politie.

Naast het in bezit hebben van illegale software wordt de man tevens verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. Bij de huiszoeking in zijn woning vond de politie gegevensdragers, contant geld en cryptocurrency zoals bitcoin.

De Hagenaar is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Wanneer de rechtszaak tegen de man van start gaat, is onbekend.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen