Politie arresteert twee verdachten voor helpdeskfraude via AnyDesk

Man houdt smartphone vast met het logo van AnyDesk op het beeldscherm

Op maandag 29 november 2021 heeft de politie twee mannen aangehouden op verdenking van helpdeskfraude. Via het computerprogramma AnyDesk zouden zij tientallen mensen hebben geprobeerd op te lichten. Bij zeker zeven slachtoffers hebben de daders geld weten buit te maken.

Dat heeft de politie dinsdag bekend gemaakt.

Helpdeskfraude in een notendop

Helpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij cybercriminelen zich voordoen als een medewerker van een vertrouwde instantie, zoals een bank. Ze benaderen nietsvermoedende slachtoffers, veelal senioren op leeftijd, met de mededeling dat ze direct actie moeten ondernemen, bijvoorbeeld om hun spaargeld veilig te stellen. Daarvoor heeft de ‘helpdeskmedewerker’ toegang nodig tot de computer van het slachtoffer.

Sommige oplichters zijn zo brutaal dat ze bij iemand langsgaan en vragen of ze de computer mogen bekijken. Anderen vragen hun slachtoffer of ze speciale software willen installeren, zodat ze van afstand kunnen helpen. Op een gegeven moment verschijnt er een nagemaakte betaalomgeving in beeld. Deze is vaak zeer moeilijk van de echte te onderscheiden. De fraudeurs vragen aan hun slachtoffer of ze hier hun betaal- en inloggegevens kunnen invullen, niet wetende dat deze in de handen van de criminelen belanden.

Nu de oplichters over de inloggegevens beschikken, hebben ze toegang tot de bankrekening van hun slachtoffer. Deze kunnen ze op ieder moment plunderen. Als het slachtoffer door heeft dat hij is bedonderd, is het vaak al te laat. Gemiddeld ligt de financiële schade van helpdeskfraude in Nederland tussen de 500 en 3.000 euro.

Vloek en een zegen

Eén van de programma’s die internetoplichters gebruiken om bank- en inloggegevens te achterhalen, is AnyDesk. Is de software eenmaal geïnstalleerd en geef je een ander toestemming om mee te kijken, dan heeft hij volledige toegang tot alle bestanden en andere data op jouw computer. Zeer handig als je met een probleem zit dat je zelf niet kunt oplossen. Levensgevaarlijk als de verkeerde personen met jouw pc aan de haal gaan.

Digitaal rechercheur Toon Cardinaal ziet dat dergelijke remote desktop tools in praktijk vaak misbruikt worden door cybercriminelen. “We horen soms letterlijk terug van daders van bankhelpdeskfraude dat het erg lang kan duren om geld los te peuteren van slachtoffers. Daarom zijn deze criminelen ook steeds op zoek naar nieuwe manieren van online oplichting. Het gebruik van programma’s als AnyDesk of Teamviewer zien we al langer: een zogenoemde bankmedewerker vraagt het slachtoffer over de telefoon om dit te installeren.”

De politie waarschuwde vorig jaar al voor oplichters die via TeamViewer slachtoffers probeerden te maken.

Politie betrapt criminelen op heterdaad

Eind vorig jaar maakte Cardinaal een zaak mee waar twee verdachten in levenden lijve bij iemand aan de deur verschenen om AnyDesk zelf te installeren. De politie betrapte het duo, respectievelijk 22 en 24 jaar oud, op heterdaad in Amsterdam. Ze hebben vermoedelijk geprobeerd om tientallen mensen op te lichten met AnyDesk. Tot nu toe heeft de politie zeven slachtoffers gekoppeld aan de verdachten, die in totaal meer dan 20.000 euro hebben buitgemaakt.

De mannen zitten inmiddels niet meer vast, maar zijn nog wel verdachten in de zaak. De politie-eenheid Midden-Nederland zet het onderzoek voort. Agenten hebben telefoons en laptops van de verdachten in beslag genomen voor verder onderzoek.

Tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van helpdeskfraude

De politie roept mensen op om melding te maken als er onlangs mensen aan de deur zijn geweest met de vraag om een computerprogramma te mogen installeren. Om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van helpdeskfraude, adviseert de politie om nooit je inloggegevens te delen met iemand die je niet kent.

Staat er iemand voor je deur met de vraag of hij software op je computer mag installeren? Laat deze persoon dan niet binnen. Laat tot slot een onbekend iemand nooit zomaar achter je computer zitten.

Hacker probeert drinkwater te vergiftigen

In de VS ging het bijna al een keer goed mis toen een aanvaller via TeamViewer de drinkwatervoorziening in een dorpje probeerde te vergiftigen. De hacker gebruikte deze software om toegang te krijgen tot het computersysteem van het regionale drinkwaterbedrijf. Daarmee verstuurde en installeerde hij malware om de controle over de computers over te nemen.

Eenmaal binnen probeerde de man de zuurtegraad van het drinkwater aan te passen door natriumhydroxide toe te voegen. Door deze stof aan het water toe te voegen, worden giftige stoffen als lood en koper teruggebracht. Natriumhydroxide is een ongevaarlijke stof, tenzij je deze in hoge concentraties toevoegt aan het water.

Een medewerker sloeg op tijd alarm, waardoor alles goed afliep. De lokale politie noemde de poging om de drinkwatervoorziening te vergiftigen een ‘wake-up call’. De FBI waarschuwde na afloop dat hackers wel vaker programma’s als TeamViewer gebruiken om kwaadaardige programma’s te installeren.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen