Oplichter verdiende 120.000 euro met malafide webshops

Miniatuur winkelwagen met pakketjes op een laptop

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt een man die naar schatting 200 mensen via internet heeft opgelicht. Hij bood dure merkkleding en andere spullen van topmerken aan met hoge kortingen. Op deze manier verdiende hij in korte tijd meer dan 120.000 euro.

Dat schrijft het OM in een persverklaring.

Verdachte ging geraffineerd te werk

De verdachte is een 28-jarige man die in juni 2020 werd aangehouden door de politie. Via meerdere malafide webwinkels verkocht hij dure jassen, tassen en schoenen tegen soms wel 70 procent korting. Meer dan 200 slachtoffers tuinden in de oplichtingspraktijken van de man: ze betaalden de verdachte en kregen vervolgens niets geleverd. De officier van justitie vermoedt dat hij hiermee ruim 120.000 euro verdiende.

Maandag vond de voorbereidende zitting plaats. Het Openbaar Ministerie zei tegen de rechter dat hij, vanwege de omvang van de fraude en de vele slachtoffers, hoopte op een voorspoedige behandeling van de zaak. “Maar ook vanwege het gemak waarmee verdachte dit deed en bleef doen, ook nadat hij meermalen in het televisieprogramma Opgelicht was geconfronteerd met de gevolgen van zijn handelen”, aldus de officier van justitie.

Volgens het OM ging de verdachte geraffineerd te werk. Om niet betrapt te worden gebruikte hij 12 nepwinkels en meerdere geldezels nadat zijn bankrekeningen werden geblokkeerd.

OM wil ‘spoedige behandeling’ van de zaak

Het Openbaar Ministerie wil met deze zaak een signaal afgeven aan cybercriminelen die denken dat online oplichting makkelijk is en vinden dat er niet te zwaar aan getild moet worden. Door zo te denken wordt het vertrouwen in het online handelsverkeer ondermijnd. “Daarom vindt het Openbaar Ministerie het van groot belang om ook dit type zaken spoedig voor de rechter te brengen”, zo meldt de officier van justitie in het persbericht.

Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvindt, is onbekend. De rechter bepaalde maandag dat er eerst meer getuigen gehoord moeten worden.

Malafide webwinkels herkennen

Eerder deze maand meldde het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van de politie dat er dit jaar ruim vijf keer zoveel aangiftes van internetoplichting zijn gedaan in vergelijking met heel 2019. Tot nu toe ontving de politie 15.732 meldingen van online oplichting. Ruim de helft van het aantal aangiftes werden gedaan tegen webwinkels die helemaal niet bestaan.

Het OM adviseert consumenten om eerst te controleren of er negatieve reviews over de verkoper online te vinden zijn. Via de website van de politie kan men informatie zoeken over de URL van de webwinkel, een telefoonnummer, e-mailadres of rekeningnummer.

Dat biedt echter geen garantie dat de verkoper te vertrouwen is. In het artikel ‘Veilig webwinkelen: zo herken je een malafide webshop’ geven we tips en trucs hoe je de rotte appels uit de mand kunt halen als je online gaat shoppen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen