Nintendo waarschuwt voor nepwebwinkels die Switch verkopen

Jongen speelt game op zijn Nintendo Switch

Zie je op internet een Nintendo Switch te koop voor een (te) scherpe prijs? Let dan goed op en kijk eerst of het wel zuivere soep is. Op het web zijn diverse malafide webwinkels te vinden die zogenaamd de Nintendo Switch met hele flinke korting verkopen. Als je je geld overmaakt naar deze mensen, ben je het kwijt.

Het Japanse gamingbedrijf waarschuwt gamers voor deze oplichtingspraktijken via een persbericht.

Nintendo: ‘Pas op voor identiteitsfraude’

De persverklaring en een tweet over dit onderwerp werden vorige week vrijdag al verstuurd. Maar omdat beide in het Japans zijn geschreven, duurde het even voordat het nieuws ons bereikte. Nintendo schrijft dat ze meerdere malafide webwinkels op internet heeft aangetroffen die de homepage van het bedrijf hebben vervalst, inclusief bedrijfslogo. Hierdoor lijkt het alsof gamers daadwerkelijk op de site van Nintendo surfen.

“Deze nepsites hebben niets met ons te maken”, zo vertelt het gamingbedrijf. Oplichters wekken de indruk dat ze de Nintendo Switch tegen flinke korting verkopen. In werkelijkheid proberen fraudeurs een slaatje te slaan uit de scam. “Het kopen van producten op malafide webshops kan leiden tot financiële schade en identiteitsfraude”, zo staat er vrij vertaald in het persbericht van Nintendo.

Het advies is simpel: koop geen Nintendo Switch, andere gaming console of spellen van deze websites. Slachtoffers die eenmaal betaald hebben, zijn hun geld vaak kwijt. Nintendo heeft de relevante autoriteiten in eigen land op de hoogte gebracht van deze oplichtingspraktijken. Of het ook in Europa en de VS speelt, is onduidelijk.

Zo herken je een nepwinkel

Ieder jaar kopen we meer en meer via het internet. Enerzijds heeft dat met de coronapandemie te maken (winkels die noodgedwongen gesloten zijn), anderzijds met het gemak dat online shoppen met zich meebrengt. Tegelijkertijd zien cybercriminelen hun kans schoon en verleggen ze hun werkterrein. Uit de meest recente cijfers van de politie blijkt dat cybercrime in 2021 tot een recordhoogte steeg. Het toenemend aantal gevallen van Marktplaatsfraude en het feit dat er steeds meer malafide webwinkels zijn, horen bij deze trend. Naar schatting is één op de vijf webshops in Nederland nep.

Er zijn een aantal manieren waarop je een nepwinkel kunt herkennen. Allereerst is het verstandig om research te doen als je overweegt iets te bestellen bij een webshop die je niet kent. Via de ledenlijst van Thuiswinkel.org kun je controleren of een webwinkel hier bij is aangesloten of niet. Ook kun je de gegevens controleren op de website van de Kamer van Koophandel. Heeft een webshop geen veiligheidscertificaat of contactformulier? Dan is dan aanleiding dat je beter elders kunt shoppen.

Dat geldt ook als een aanbieding bijna te mooi is om waar te zijn. Krijg je extreem veel korting en beloven ze een product snel te leveren Dan is dat mogelijk een teken dat er iets niet in orde is. Als je geen reviews over een webwinkel kan vinden en het alleen mogelijk is vooraf te betalen, denk dan drie keer na voordat je je zuurverdiende centen daar uitgeeft.

Ben je toch onverhoopt opgelicht via een malafide webwinkel? Dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen. Deze beschrijven we uitgebreid in ons artikel ‘Veilig webwinkelen’.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen