Binnenhof Torentje

Nederland slecht gewapend tegen toenemende cybercriminaliteit

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 18 seconden

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft een rapport uitgebracht over de online weerbaarheid van Nederland. Het ‘Cybersecuritybeeld Nederland 2017’ bevat informatie over dreigingen van cybercriminaliteit. Het rapport gaat daarbij ook in op de manier waarop Nederlanders zich hier tegen wapenen. De NCTV stelt daarbij dat Nederlandse bedrijven, overheden en burgers niet goed zijn voorbereid op het groeiende aantal digitale dreigingen.

Een somber beeld

Het rapport van de NCTV schetst eigenlijk een somber beeld. Volgens onderzoekers zou het gat tussen dreiging en maatregelen in Nederland juist groter worden, in plaats van kleiner. Zowel thuis als op het werk zijn mensen zich vaak maar weinig bewust van online veiligheid. Snelheid op het internet staat voorop, ook als dit ten koste van die veiligheid gaat. Organisaties zijn zich over het algemeen wél bewust van de risico’s, maar handelen hier vervolgens onvoldoende naar. De installatie van updates en patches loopt vaak achter en hiermee is er grotere kans op besmetting door kwaadaardige software.

Cybercriminaliteit en spionage

De grootste dreiging online zijn volgens het Cybersecuritybeeld professionele cybercriminelen en andere staten. Criminelen vallen voornamelijk aan voor financieel gewin. Andere staten zijn online gevaarlijk wanneer zij zich bezig houden met online spionage. Nederlandse overheden zijn al meerdere keren slachtoffer geweest van dergelijke digitale spionage.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft op het rapport gereageerd. Hij noemt het geschetste beeld zorgelijk. Het is voor hem duidelijk dat we met elkaar moeten werken aan een veilige gedigitaliseerde wereld: “Bedrijven door bijvoorbeeld geld te reserveren om hun netwerk veilig te houden, gewone Nederlanders door digitaal veilige spullen te kopen”.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
2
Reacties
  1. Is VPN wel veilig?

    • Een VPN zal niet beschermen tegen bepaalde vormen van cybercriminaliteit. Je kan nog steeds malware (Virussen, ransomware) oplopen als je gebruik maakt van een VPN. Goede anti-malware software is altijd aan te raden. Dit staat verder los van VPN-gebruik.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past