Ministerie zet Russische techbedrijven op zwarte lijst

Logo van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken in Washington DC

De cyberoorlog tussen de VS en Rusland gaat een nieuwe fase in. Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft vier Russische IT-bedrijven en twee andere ondernemingen op een zwarte lijst gezet. Volgens het departement maken ze zich schuldig ‘agressieve en schadelijke activiteiten’, waaronder digitale spionage. De Russische overheid zou daarbij een prominente rol hebben vervuld.

Dat meldt Reuters.

Vermelding op zwarte lijst betekent handelsverbod

Volgens het Amerikaanse persbureau legde het ministerie van Financiën afgelopen april sancties op aan de zes Russische bedrijven. Het departement richtte zich op bedrijven in de technologiesector met banden met de Russische inlichtingendiensten. De sancties worden door experts gezien als maatregel om Rusland te straffen voor het hacken van Amerikaanse doelen, de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en de vergiftiging van oppositieleider Alexei Navalny. Moskou heeft deze beschuldigingen altijd ontkend.

Het ministerie van Economische Zaken doet een schepje boven op de in april aangekondigde sancties. Het departement heeft de Russische bedrijven op een zwarte lijst gezet. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven met deze partijen. Ze mogen geen apparatuur of onderdelen verkopen, of licenties toekennen.

Tientallen Chinese bedrijven staan eveneens op de zwarte lijst

Het komt zelden voor dat de Amerikaanse overheid buitenlandse bedrijven op een zwarte lijst zet. Donald Trump, de voorganger van president Biden, plaatste Huawei, ZTE en nog zo’n zeventig andere Chinese techbedrijven op de Entity List. Het handelsverbod ging zelfs zover dat Google niet langer updates voor zijn besturingssysteem Android mocht aanbieden aan Huawei, wat de smartphonedivisie van het bedrijf bijna de kop kostte. Volgens Trump vormden de Chinese bedrijven een gevaar voor de nationale veiligheid. De Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse telecomwaakhond, was er ‘overweldigend bewijs’ om deze beschuldiging te onderbouwen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft er maanden aan gewerkt om de Russische IT-bedrijven op de zwarte lijst te krijgen. Onder de bedrijven die aan de lijst zijn toegevoegd horen onder meer een onderzoekscentrum van het Russische ministerie van Defensie en een IT-bedrijf dat onderzoek verricht voor de Russische inlichtingendienst. Diverse bedrijven ontkenden de beschuldigingen van digitale spionage. Eén van de bedrijven zei dat ze had deelgenomen aan ‘de ethische uitwisseling van informatie met de professionele beveiligingsgemeenschap’ en nooit, in welke vorm dan ook, betrokken is geweest bij een aanval op de Amerikaanse infrastructuur.

President Biden en Poetin bespreken ransomware-aanvallen

De aankondiging komt op een opvallend moment. President Biden en zijn Russische ambtsgenoot hebben sinds half juni verschillende gesprekken met elkaar gevoerd over cybersecurity, cyberaanvallen en cybercriminaliteit. De afgelopen maanden is de VS meer dan eens het doelwit geworden van ransomware-aanvallen waarbij de Amerikaanse samenleving en economie ernstige schade hebben oplopen. Denk aan de aanval op aardoliemaatschappij Colonial Pipeline, vleesproducent JBS en wereldwijde supply chain aanval op ICT-dienstverlener Kaseya.

“Ik heb hem [president Poetin, red.] heel duidelijk gemaakt dat de VS verwacht dat, wanneer een ransomware-operatie vanaf zijn grondgebied wordt uitgevoerd, ook al geeft de staat daarvoor geen opdracht, wij verwachten dat zij optreden als wij hun voldoende informatie geven om op te treden tegen wie dat is”, zei Biden onlangs tegen journalisten. Hij heeft met Poetin afgesproken dat ze aan de bel trekken op het moment dat een van de landen vermoedt dat een (staats)hacker een aanval uitvoert op de ander.

President Biden heeft gezegd dat hij bereid is om vergeldingsacties uit te voeren tegen Rusland, mits president Poetin niet ingrijpt tegen Russische hackers die het voorzien hebben op de VS. Een senior medewerker bevestigde dat het zowel om zichtbare als onzichtbare represailles gaat.

REvil van de aardbodem verdwenen door toedoen van de VS?

De verdwijning van de Russische staatshackers REvil wordt door sommigen toegeschreven aan de VS. Van de ene op de andere dag was het hackerscollectief ineens van de digitale aardbodem verdwenen, zowel op het dark web als het reguliere internet. De helpdesk was niet langer bereikbaar en woordvoerder Unknown was verbannen van het populaire hackersforum XSS.

Een woordvoerder van het Kremlin zei vorige week tegen het Russische staatspersbureau TASS dat de Russische regering niets te maken heeft met de verdwijning van REvil. “Ik kan uw vraag niet beantwoorden, omdat ik niet over die informatie beschik”, zo zei hij tegen journalisten. “Ik weet niet waar de groep is, of waar ze naartoe zijn vertrokken.”

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen