Militaire junta Myanmar blokkeert Wikipedia

Afbeelding van de online encyclopedie Wikipedia op een smartphone

Het leger van Myanmar heeft Wikipedia in heel het land geblokkeerd. De internetencyclopedie is in alle talen ontoegankelijk gemaakt door de militaire junta. De blokkade geldt ook voor zustersites Wikidata, Wikimedia en de website van de Wikimedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia. Daarbovenop heeft het leger een avondklok voor het internet ingesteld.

Dat meldt Netblocks op Twitter. Wikipedia bevestigt het bericht. Via een live weblog houdt de organisatie de blokkade van de online encyclopedie in Myanmar nauwlettend in de gaten.

Militaire junta pleegt staatsgreep na verkiezingen

Eerst even een kort stukje geschiedenis. Tot 1948 was Birma een Britse kolonie en maakte het zodoende onderdeel uit van het Britse Rijk. Eind jaren tachtig besloot het toenmalige bestuur om het land om te dopen tot het huidige Myanmar. Tot 2011 was het land een militaire dictatuur. Onder leiding van Aung San Suu Kyi vonden in 2015 de eerste democratische verkiezingen plaats in het land.

In januari waren er opnieuw verkiezingen in Myanmar. Daarbij werd Aung San Suu Kyi wederom verkozen tot de politiek leider van de republiek. Haar herverkiezing schoot bij de militaire junta, onder leiding van generaal Min Aung Hlaing, in het verkeerde keelgat. Begin februari greep hij met het Myanmarese leger de macht door een coup te plegen. De generaal meende dat er verkiezingsfraude was gepleegd, zonder dat hiervoor overigens bewijs is.

Sinds de militaire coup gaan dagelijks tienduizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen de staatsgreep. Zij eisen dat het leger het democratisch gekozen staatshoofd Aung San Suu Kyi vrijlaat. Generaal Min Aung Hlaing wil daar niets van weten en treedt hard op tegen betogers. Het Myanmarese leger heeft inmiddels duizenden demonstranten opgepakt. Volgens de media zijn er zeker drie betogers gedood, omdat soldaten soms met scherp schieten. Afgelopen weekend werd een 20-jarige vrouw begraven die door haar hoofd was geschoten. Zij wordt als symbool gezien van de protesten tegen de militaire onderdrukking.

Wikipedia sinds donderdagochtend offline in Myanmar

Demonstranten arresteren is niet het enige middel dat generaal Min Aung Hlaing inzet om de orde te handhaven. Hij heeft onder andere de opdracht gegeven om Wikipedia volledig te blokkeren. De internetencyclopedie is sinds vorige week donderdagochtend in geen enkele taal bereikbaar vanuit Myanmar. Dat geldt ook voor zustersites van Wikipedia, zoals Wikidata en Wikimedia. Ook de website van de Wikimedia Foundation is niet langer te bereiken vanuit het Aziatische land.

Over de reden waarom Wikipedia offline is gehaald, kunnen we enkel gissen. Volgens Tweakers.net is er een heuse ‘edit war’ gaande op de Wikipedia-pagina van legerleider Min Aung Hlaing. Deze ‘redactieoorlog’ zou zich richten op de carrière en titel van de generaal. Om dit in de kiem te smoren is een blokkade het meest effectieve wapen.

Leger voert ‘internetavondklok’ in

Daar houdt het niet op. Ook sociale media als Facebook, Twitter en Instagram zijn geblokkeerd door het leger. Daarnaast geldt er een ‘internetavondklok’: Netblocks heeft in kaart gebracht dat van 18:00 ’s avonds tot 09:00 de volgende ochtend het internet nagenoeg niet beschikbaar is in Myanmar. Volgens de meest recente meting komt de capaciteit van de dataconnectiviteit op deze tijden niet boven de 13 procent uit.

Waarom het leger sociale media uit de lucht haalt en het internet ‘op slot’ doet, is simpel: door zoveel mogelijk communicatiemiddelen uit te schakelen, wil de militaire junta het voor burgers zo lastig mogelijk maken om zich te organiseren voor nieuwe demonstraties. Tegelijkertijd wordt het hierdoor een stuk moeilijker om met de buitenwereld en internationale media te communiceren over de situatie in Myanmar.

Facebook blokkeert nieuwspagina leger en staatsomroep

Facebook heeft op zijn beurt de nieuwspagina van het leger ontoegankelijk gemaakt. Volgens het sociale netwerk verspreidde het leger onder de noemer ‘Tatmadaw True News Information’ desinformatie of nepnieuws, en zette het aan tot geweld. Een woordvoerder van Facebook zegt tegenover persbureau Reuters dat dit een “herhaalde schending van onze gemeenschapsnormen [is], die aanzetten tot geweld en het coördineren van schade verbieden”.

Ook de Myanmarese staatsomroep MRTV is eveneens door Facebook van het platform verwijderd. De omroep waarschuwde inwoners dat demonstreren tegen de staatsgreep ‘mensenlevens zal kosten’. Dat is volgens Facebook een schending van de regels van het platform, waar het oproepen of aanzetten tot geweld verboden is.

Turkije heeft eveneens ervaring met internetblokkades

Myanmar is niet het enige land dat een geschiedenis heeft om Wikipedia en sociale media te blokkeren. Turkije heeft zich in het verleden daar meer dan eens schuldig aan gemaakt. In augustus 2016 blokkeerde de Turkse regering Facebook, Twitter, YouTube en Vimeo, omdat de platforms kritische geluiden over premier Erdogan toelieten. In oktober 2019 deed de premier hetzelfde langs de Syrische grens met Facebook, Twitter en WhatsApp. Dit was tijdens een militaire operatie om de Koerden uit de grensstreek te verdrijven. Op deze manier probeerde hij waarschijnlijk om informatieverspreiding tegen te gaan.

Begin vorig jaar kwam er na 991 dagen eindelijk een einde aan de blokkade van Wikipedia. De online encyclopedie werd geblokkeerd nadat enkele pagina’s suggereerden dat hoge Turkse regeringsambtenaren nauwe banden hadden met IS en oliedeals met hen sloten. Ook zou Turkije volgens deze pagina’s terroristische organisaties steunen. Turkije probeerde via de rechter af te dwingen dat de inhoud van deze pagina’s gewijzigd moest worden. Toen dit niet lukte besloot de Turkse overheid dat de website volledig geblokkeerd moest worden, omdat het een bedreiging voor het land vormde.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen