Meer toezicht op cyberweerbaarheid door Agentschap Telecom

Vergrootglas liggend op een laptop

Het aantal cyberaanvallen en andere digitale dreigingen neemt alsmaar toe. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor onze maatschappij. Daarom intensiveert het Agentschap Telecom komend jaar het toezicht op de cyberweerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven en organisaties die actief zijn in de vitale sector.

Dat meldt het de toezichthouder in zijn jaarplan voor 2022.

Maatschappelijke ontwrichting door cyberaanvallen

De digitale infrastructuur van ons land wordt bedreigd, zo stelt het Agentschap Telecom in een persverklaring. Winkelketens, zorginstellingen en complete sectoren zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Als je bijvoorbeeld door een DDoS-aanval op een financiële dienstverlener je boodschappen niet kunt afrekenen met je betaalpas, dan is dat uiterst vervelend.

Als leveranciers van nutsvoorzieningen (drinkwater, elektriciteit) of telecombedrijven getroffen worden door een cyberaanval, kan dat ernstige gevolgen hebben. In het ergste geval kan dat leiden tot een ontwrichting van het maatschappelijke leven. Vanwege de impact en verregaande gevolgen van cyberaanvallen, heeft het Agentschap Telecom besloten om dit jaar extra aandacht te besteden aan de cyberweerbaarheid van bedrijven en organisaties.

Telecombedrijven krijgen vanaf oktober extra controles

Eén van de sectoren die op extra controle kan rekenen, is de telecomsector. Om uitval en manipulatie van netwerken te voorkomen, moeten providers er alles aan doen om hun netwerken veilig en betrouwbaar te houden. Om 5G-netwerken zo goed mogelijk te beschermen tegen spionage en misbruik, stelde het kabinet eind 2020 de ministeriële regeling veiligheid en integriteit telecommunicatie op.

Aan de hand van deze regeling gaat het Agentschap Telecom komend jaar het toezicht op providers vergroten. Eerst geeft de telecomwaakhond voorlichting over het onderwerp en de noodzaak om het serieus te nemen. In oktober volgen er gerichte inspecties om te kijken of providers hun zaakjes op orde hebben.

Ook de energiesector kan meer inspecties verwachten

Ook de energiesector krijgt dit jaar met extra controles te maken. Het Agentschap Telecom verwacht dat fabrikanten en dienstverleners alles uit de kast halen om de cyberweerbaarheid van hun diensten, producten, systemen en processen te waarborgen. Graafwerkzaamheden voor extra leidingen en kabels kunnen ervoor zorgen dat er tijdelijk geen stroom is. Het agentschap doet zijn uiterste best om deze onderbrekingen tot een minimum te beperken en de werkzaamheden veilig verlopen.

“De energietransitie kan niet slagen zonder onberispelijke werking van laadpalen, energiemeters, zonnepanelen of warmtepompen”, zo schrijft het Agentschap Telecom. Daarom onderzoekt het agentschap het komend jaar de impact en risico’s van elektrische apparatuur die aan het elektriciteitsnet en het internet gekoppeld zijn (het Internet of Things of IoT-toepassingen).

Minimale veiligheidseisen

Tot slot gaat het Agentschap Telecom het toezicht op apparatuur die niet voldoet aan de Europese veiligheidseisen vergroten. “Apparaten moeten storingsvrij werken, maar ook in digitale  en elektrische zin veilig te gebruiken zijn. Dat is elementair voor het vertrouwen in de digitalisering”, aldus het agentschap. Apparaten die niet aan de eisen van de EU voldoen, mogen niet verkocht worden in Europa.

Eind vorig jaar stelde de EU minimumeisen aan slimme apparaten, zoals beveiligingscamera’s, babyfoons en deurbellen. Op deze manier probeert Europa consumenten beter te beschermen tegen hackers en cybercriminelen. Deze producten moeten om te beginnen over een sterk wachtwoord beschikken. Daarnaast moeten ze software-updates ondersteunen, getest zijn op veiligheidslekken, persoonlijke en financiële informatie afschermen en consumenten en organisaties de mogelijkheid geven om deze data te beheren en beschermen.

Het Agentschap Telecom zei blij te zijn met de minimale veiligheidseisen die de EU had bedacht. “Dit is heel goed nieuws voor Nederland. Gebruikers zijn straks beter beschermd tegen digitale veiligheidsrisico’s”, zo zei Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van het agentschap. “Het is nu aan de fabrikanten en importeurs om te zorgen dat er digitaal veilige apparatuur komt. En aan de consument om scherp te letten op de aanwezigheid van de CE-markering. Zo maken we samen Nederland digitaal veiliger.”

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen