Meer gemeentes doorzoeken afval naar persoonsgegevens

Meerdere afvalzakken op een grote stapel

Gemeentes zijn het helemaal zat dat inwoners zonder pardon hun oud vuil illegaal aan straat zetten of dumpen. Om te achterhalen wie de daders zijn, gaan sommige gemeentes heel ver: ze graaien door het afval in de hoop de NAW-gegevens van de daders te vinden. Na Amsterdam en Rotterdam begint de gemeente Eindhoven hier volgende maand mee.

Dat bevestigt de gemeente tegenover EditieNL.

Eindhoven maakt jacht op inwoners die afval dumpen

Van afval dat naast de container belandt weten ze alles af in Eindhoven. Volgens Eric Dent, woordvoerder van de burgemeester John Jorritsma, zorgt het voor een hoop overlast en irritatie. Nu belandt gedumpt afval nog in een container en wordt het verwerkt.

Vanaf mei gaat de afdeling handhaving door het vuilnis spitten om het afval te controleren op persoonsgegevens. Op deze manier hoopt de gemeente te achterhalen wie het afval heeft gedumpt. Deze persoon kan dan uiteraard op een boete rekenen.

Luiheid, corona en kopieergedrag oorzaak van afval dumpen

In onze hoofdstad wordt ook regelmatig afval gedumpt. En dan gaat het niet alleen om volle vuilniszakken, maar ook matrassen en oud meubilair. Volgens wethouder Laurens Ivens wordt dit soort afval op willekeurige momenten buiten gezet. “Op sommige plekken in de gemeente, vooral rondom afvalcontainers, is het een enorme bende”, zo vertelt hij aan EditieNL.

Volgens de wethouder is het vaak de schuld van de mensen zelf. Luiheid speelt daarbij een grote rol. Hij wijst erop dat mensen oude dozen eerst klein moet maken. Sommigen vinden dat teveel moeite en proberen dozen in z’n geheel in de vuilcontainer te stoppen. Daardoor komt hij klem te zitten en gooien mensen hun oud papier naast de container.

Vanwege het coronavirus zijn er ook mensen die de vuilcontainer voor het oud papier niet durven aan te raken. Daarom zetten ze hun afval naast de container. Wethouder Ivens wijst daarbij op kopieergedrag van anderen. “Er staat al vuil naast [de container] dus zetten ze dat erbij.”

Amsterdam schrijft op jaarbasis 20.000 boetes uit voor illegaal dumpen afval

De gemeente Amsterdam heeft al langer ervaring met het doorzoeken van gedumpt afval. Sinds vorig jaar struinen handhavers de stad af, op zoek naar illegaal gestort afval. Zij kijken of ze namen en adressen aantreffen en brengen vervolgens een bezoekje aan deze personen.

Deze werkwijze levert volgens de gemeente op jaarbasis 20.000 boetes op, een kleine honderd per dag. “Het feit dat je dagelijks zo’n aantal boetes uitschrijft, toont aan dat het een probleem is”, vertelt Ivens.

Advocaat: ‘Privacy ondergeschikt bij illegaal dumpen van afval’

Is het doorzoeken van illegaal gedumpt afval om persoonsgegevens te vinden eigenlijk wel toegestaan? Privacyadvocaat Els Doornhein vertelt aan EditieNL dat gemeentes hier best ver in mogen gaan. “Per gemeente zijn er regels opgesteld over dat mensen hun vuilnis in de container moeten doen of het moeten laten ophalen. Op het moment dat ze afval dumpen gaan ze in overtreding.”

Privacy speelt in zo’n geval een ondergeschikte rol, zo vertelt Doornhein. “Dan mag er gekeken worden in dat afval of daar persoonsgegevens zoals een naam of adres in te vinden zijn. Het is ook niet erg handig als je daarin informatie over jezelf en je adres laat zitten, je veroorzaakt dan je eigen datalek.”

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen