Maza-forum doelwit van hackers

Close-up van een vrouw die op haar laptop typt

Het Maza-forum is aangevallen door hackers. De contactgegevens van bijna drieduizend leden liggen nu op straat, wat voor opsporings- en handhavingsinstantie interessante informatie is. Het is de zoveelste aanval in relatief korte tijd op de hackerscommunity.

Dat schrijven diverse media, waaronder BleepingComputer en Flashpoint.

Gegevens van bijna drieduizend accounts op straat

Het Maza-forum, of voluit het Mazafuka-forum, is een van de oudste en meeste beruchte plekken op het dark web waar cybercriminelen hun heil zoeken om gestolen informatie te verkopen. Voor de oorsprong van Maza moeten we terug naar 2003. Op dat moment is het een forum waar voornamelijk Russisch wordt gesproken. Al snel werd Maza een hangplek voor notoire cybercriminelen en oplichters van over de hele wereld. Ze praten er voluit over identiteitsfraude, creditcarddiefstal, ransomware en andere cybercrime gerelateerde onderwerpen. Sommigen bieden hun diensten aan op het forum.

Het befaamde forum voor hackers is nu zelf het doelwit van een cyberaanval. Onbekenden slaagden erin om de hand te leggen op gevoelige gegevens van 2.982 accounts. Naast gebruikersnamen en User ID’s wisten de aanvallers ook namen, e-mailadressen, gehashte wachtwoorden, certificaatgegevens en contactgegevens van diensten als ICQ, AIM, MSN, Skype en Yahoo buit te maken.

Grote zorgen onder forumleden

De hackers van het forum hebben een waarschuwing in het Engels en Russisch geplaatst. Deze is gericht aan alle forumleden. De aanvallers zeggen dat hun gegevens open en bloot op straat liggen. Volgens Flashpoint maken sommige leden zich grote zorgen. Ze stellen voor om niet langer e-mailadressen te gebruiken voor het registratieproces van het forum. Anderen claimen dat de database die gelekt is oud en incompleet is.

Desalniettemin is de gelekte informatie interessant voor handhavings- en opsporingsinstanties die jacht maken op hackers. Met de gelekte gegevens kunnen ze wellicht contact opnemen met de aanvallers, of ze uit de tent lokken.

Andere hackersfora eveneens doelwit van cyberaanvallen

Maza is het zoveelste doelwit in een reeks van aanvallen op criminele fora. Flashpoint schrijft dat hackers in februari het forum van de Russisch sprekende cybercrime community Verified hadden overgenomen. Een maand eerder wisten ze al succesvol binnen te dringen.

Ook bij Club2Crd, een forum voor hackers en cybercriminelen voor het uitwisselen van creditcardgegevens, ging het afgelopen maand mis. ‘Mak’, een vooraanstaande en gerenommeerde moderator van het hackersforum, merkte dat zijn account was gekaapt door een onbekende partij. Andere leden klaagden dat er geld was gestolen van hun accounts.

Tot slot werd het discussieplatform Dread, ook wel het ‘Reddit van het dark web’ genoemd, in februari aangevallen door hackers. De voorvallen laten zien dat niemand veilig is voor cyberaanvallen, zelfs hackers niet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen