GCHQ Bord

ISPs dagen de Britse geheimedienst (GCHQ) voor de internationale rechter vanwege vermeende spionage

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 0 seconde

Internet service  aanbieders (ISPs) uit de hele wereld zijn formele klachten aan het indienen tegen de Britse regering monitoring dienst GCHQ, vanwege het gebruik van schadelijke software om in te breken in hun netwerken.

De hoofden van zeven organisaties uit zes landen – Duitsland, Nederland, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Zimbabwe – zullen toevoegen aan de internationale druk op de regering na onthullingen van Edward Snowden over de spionage en controle van het internet door Britse en Amerikaanse (NSA) inlichtingendiensten .

De claims worden ingediend bij het onderzoeksbevoegdheden tribunaal (IPT), de rechtbank in Londen die klachten over de activiteiten en misbruik van het toezicht door de overheid organisaties beoordeelt. De meeste van haar hoorzittingen worden ten minste gedeeltelijk in het geheim gehouden.

De IPT beoordeelt al een aantal gerelateerde inzendingen. Later deze maand zal het de klachten van mensenrechtenorganisaties over de manier waarop social media sites doelwit zijn van GCHQ onderzoeken.

De overheid heeft de veiligheidsdiensten verdedigt, erop wijzend dat online zoekopdrachten vaak overzee worden gerouteerd en die geacht worden als “externe communicatie”, welke kan worden gecontroleerd zonder de noodzaak van een individuele toestemming. Critici zeggen dat een dergelijke juridische interpretatie een loophole is en dit soort aanpak niet verdedigbaar is voor een overheid.

De laatste bewering is tegen zowel GCHQ, gelegen nabij Cheltenham, en Buitenlandse Zaken gericht. Het is gebaseerd op gepubliceerde artikelen van dit jaar in het Duitse tijdschrift Der Spiegel, die beweerde dat GCHQ een aanval met codenaam `Operation Socialistic´ op de Belgische telecomgroep Belgacom had uitgevoerd, gericht op individuele werknemers met malware (kwaadaardige software).

Een techniek was een “man in the middle ‘aanval, die volgens de documenten die zijn ingediend bij de IPT, encryptie software omzeilt en” werkt door het invoegen van de aanvaller [GCHQ] tussen twee computers die geloven dat ze goed met elkaar communiceren (een soort verborgen VPN dus).

De klacht beweert dat de aanslagen een overtreding zijn op de van de Computer Misuse Act uit 1990 en een aantasting van het recht op privacy van de werknemers in het kader van de Europese conventie over de mensenrechten.

De eisers zijn: de Computer Club Chaos in Duitsland; Greenhost in Nederland; Jinbonet in Zuid-Korea; GREENnet in het Verenigd Koninkrijk; Riseup Netwerken en May First / People Link in de VS; en Mango E-mail service in Zimbabwe.

Hun klacht volgt op artikelen over grootschalige controle in de Guardian op basis van materiaal dat vrijkomt door Edward Snowden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past