Reclamebord van het merk Swatch aan de gevel van een filiaal in Zwitserland

Horlogemaker Swatch getroffen door cyberaanval

Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2020
Leestijd: 2 minuten, 24 seconden

Het Zwitserse horlogebedrijf Swatch is het slachtoffer geworden van hackers. Het bedrijf is afgelopen weekend getroffen door een cyberaanval. Het gaat naar eigen zeggen om een gerichte aanval. Hierdoor was het bedrijf genoodzaakt om enkele IT-systemen tijdelijk uit te schakelen.

Dat bevestigt Swatch tegenover BleepingComputer.

Swatch is nieuwste slachtoffer van cybercriminelen

Cybercriminelen slaan steeds vaker en harder toe. Dat maken recentelijke gebeurtenissen pijnlijk duidelijk. In augustus en september waren onder meer Xerox, Intel, Spie International, Brown-Forman (het moederbedrijf van onder meer Jack Daniel’s) en Universal Health Services (UHS) het doelwit van hackers. Internetserviceproviders in Frankrijk en België werden in deze periode bestookt met DDoS-aanvallen. Ook in ons land hadden providers hun handen vol om deze aanvallen af te slaan. Zowel de politie als het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bevestigde dat de DDoS-aanvallen ‘uitzonderlijk groot’ waren voor Nederlandse maatstaven.

Aan dit indrukwekkende lijstje kunnen we een nieuwe naam toevoegen: Swatch. Swatch is een horlogemaker dat gevestigd is in het Zwitserse Biel. Het werd opgericht in de jaren tachtig en geniet wereldwijde bekendheid met zijn horloges. Het bedrijf heeft tientallen vestigingen waar meer dan 36.000 mensen uit vijftig landen werken. Afgelopen jaar boekte Swatch een omzet van 9,6 miljard dollar.

Swatch nam direct maatregelen

Wat er precies is voorgevallen, laat Swatch in het midden. Tegenover BleepingComputer bevestigt de Zwitserse horlogemaker dat ze is getroffen door een cyberaanval. Mogelijk is het bedrijf getroffen door gijzelsoftware, maar daarover wil Swatch niets zeggen. Het is onbekend of de daders bedrijfsgevoelige data of andere gegevens hebben gestolen. We weten evenmin of ze bestanden hebben versleuteld, een deel van het computernetwerk hebben overgenomen of dat ze losgeld hebben geëist.

Op dit moment moeten we genoegen nemen met de onderstaande persverklaring.

“Swatch Group bevestigt dat het afgelopen weekend duidelijke signalen heeft geïdentificeerd dat een deel van zijn IT-systemen zijn getroffen door een cyberaanval die in ontwikkeling was. Om veiligheidsmaatregelen nam Swatch direct maatregelen en sloot ze uit voorzorg een deel van zijn IT-systemen af. Dit had gevolgen voor sommige activiteiten.

 Swatch Group heeft onmiddellijk de aard van de aanval beoordeeld en geanalyseerd. Op basis daarvan heeft Swatch passende maatregelen getroffen en noodzakelijke correcties doorgevoerd. De situatie zal op korte termijn weer als vanouds zijn. Vanzelfsprekend dient Swatch een klacht in tegen de [onbekende] daders.”

‘Meer bedrijven bereid om te investeren in cybersecurity’

De horlogemaker ging niet in op het verzoek van BleepingComputer om meer tekst en uitleg te geven over de cyberaanval. Volgens de Nederlandse securityexpert Roland Prins vinden bedrijven het lastig om open en eerlijk te praten als ze het slachtoffer zijn van hackers en cybercriminelen. In een interview met RTL Nieuws zegt Prins dat statelijke actoren als Rusland en China een steeds grotere dreiging vormen voor ondernemers. Probleem is dat deze dreiging vaak ‘onzichtbaar’ is. Tegelijkertijd ziet hij dat steeds bedrijven bereid zijn om te investeren in het vergroten van hun cybersecurity en digitale weerbaarheid.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen