Hengelo stopt tijdelijk met WiFi-tracking

Smartphone toont beschikbare WiFi-netwerken

De gemeente Hengelo gaat voorlopig geen burgers volgen met WiFi-tracking. De gemeente meent dat ze aan alle wettelijke vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldoet. Uit voorzorg zegt ze de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens aandachtig te willen bestuderen.

Dat schrijft de gemeente Hengelo in een persverklaring.

Enschede krijgt privacyboete van 600.000 euro van toezichthouder

Directe aanleiding voor het besluit is de boete van 600.000 euro die de Autoriteit Persoonsgegevens afgelopen week oplegde aan de gemeente Enschede. Het college van B&W van de gemeente besloot in 2017 om de drukte van de binnenstad te meten. Daarvoor schakelde het City Traffic in. Dat bedrijf plaatste meerdere meetkastjes met sensoren in het centrum die WiFi-signalen opvangen. Dit wordt ook wel WiFi-tracking genoemd. Door deze signalen op te tellen, krijg je een beeld van de drukte.

WiFi-tracking is een effectieve manier om het aantal bezoekers van de binnenstad vast te stellen, maar niet bepaald privacyvriendelijk. Iedere smartphone die een WiFi-signaal uitzond, werd apart geregistreerd met een unieke code. Als je mensen maar lang genoeg op deze manier registreert, kun je ze volgen en leefpatronen herkennen.

De toezichthouder concludeerde dat het ‘niet de intentie’ was van de gemeente Enschede om burgers te volgen. Tegelijkertijd zei de privacywaakhond dat de gemeente op ‘structurele wijze’ en voor een langere periode de AVG overtrad. Tevens verwerkte de gemeente langer dan noodzakelijk persoonsgegevens voor het doel dat ze voor ogen had. De boete van 6 ton was daarom proportioneel en gerechtvaardigd.

Gemeente Hengelo wil ‘volledige duidelijkheid’

De gemeente Hengelo doet eveneens zaken met City Traffic om de drukte op diverse locaties in kaart te brengen. Daarvoor gebruikt het bedrijf eveneens WiFi-tracking. In het persbericht schrijft de gemeente dat de WiFi-signalen van passanten eens per half uur worden geregistreerd om de drukte in een winkelstraat te meten. “Dit levert relevante informatie op in het kader van openbare bestuur (bijvoorbeeld het effect van herinrichting) en veiligheid”, aldus de gemeente.

Hengelo zegt dat ze niet de intentie heeft om burgers te volgen: het gaat puur om het tellen. “Er is in Hengelo géén systeem beschikbaar om te volgen, alleen om te tellen. Hengelo voldoet daarmee dan ook aan de wettelijke vereisten van de AVG”, aldus de gemeente. Uit voorzorg heeft het college van B&W besloten om tijdelijk te stoppen met WiF-tracking. Dat heeft de gemeente de tijd om het boetebesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens te bestuderen.

De gemeente wil ‘volledige duidelijkheid’ krijgen over ‘eventuele consequenties voor de Hengelose situatie’. “Het belang van de privacy voor onze bezoekers is en blijft een belangrijke voorwaarde voor de gemeente Hengelo.”

Enschede gaat boete aanvechten

Het verhaal krijgt nog een staartje. Burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen heeft aangegeven de boete aan te vechten. Zijn gemeente heeft nooit burgers gevolgd en hun privacy altijd voorop gesteld. “Het waarborgen van de privacy van onze binnenstadbezoekers is vanaf het begin een voorwaarde geweest. Bezoekerstellingen zijn nodig om het effect van investeringen en beleid op de aantrekkelijkheid, de leefbaarheid en veiligheid van je stad te meten. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat het kunnen monitoren van de drukte in je stad actueler dan ooit is, en wij zijn geblinddoekt.”

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen