Fraudehelpdesk waarschuwt voor valse e-mail RDW

Close-up van een Nederlands rijbewijs

Op dit moment gaat er een malafide e-mail rond uit naam van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Ontvangers worden gevraagd om een kopie van de voor- en achterkant van hun rijbewijs op te sturen om aan de ‘identificatieplicht’ te voldoen. In werkelijkheid proberen oplichters op deze manier voertuig- en persoonsgegevens te bemachtigen.

Dat meldt de Fraudehelpdesk op zijn website.

Kopie moet van ‘hoge resolutie’ zijn

In de mail staat dat de RDW op 1 juni wijzigingen heeft doorgevoerd in het privacybeleid van de organisatie. Daardoor is het zogenaamd onmogelijk om automobilisten te identificeren bij de Basisregistratie Voertuigen (BRV). De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vereist volgens de fraudeurs dat iedereen met een geldig rijbewijs zich opnieuw moet identificeren.

Hiervoor moeten bestuurders een kopie van hun rijbewijs opsturen naar de RDW, zowel van de voor- als de achterkant. “Let erop dat de kwaliteit van uw legitimatiebewijs van hoge resolutie is en er geen essentiële informatie wordt bedekt”, zo staat in het bericht. Een zwart-witkopie wordt bovendien niet geaccepteerd door de BRV. De mail bevat een dubieus e-mailadres waar de kopie naar moet worden opgestuurd.

Oplichters proberen zo veel mogelijk persoonlijke gegevens te stelen

De oplichtingspraktijken houden daarmee niet op. De RDW is zogenaamd benieuwd naar de kwaliteit van de dienstverlening om deze te verbeteren. Daarvoor heeft de instantie een klanttevredenheidsonderzoek opgesteld. Opnieuw via een onbetrouwbare link kunnen ontvangers de vragenlijst invullen. Op deze manier proberen de oplichters om nog meer persoonlijke gegevens van potentiële slachtoffers te bemachtigen.

Deze e-mail is niet afkomstig van de RDW, zo waarschuwt de Fraudehelpdesk. De organisatie roept iedereen die dit nepbericht heeft ontvangen op om deze door te sturen naar de Fraudehelpdesk en hem vervolgens te verwijderen. Klik niet op de linkjes en vul zeker geen gegevens in.

Een rijbewijs bevat allerlei persoonlijke en gevoelige gegevens. Naast voor- en achternaam bevat het ‘roze papiertje’ je geboorteplaats, woonplaats, verloopdatum van het rijbewijs, de verschillende typen rijbewijzen die je hebt behaald, een digitale handtekening en je BSN-nummer. Deze gegevens zijn interessant voor internetcriminelen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen, of door te verkopen aan andere oplichters.

RDW wijzigt inzageprocedure kentekengeschiedenis

Het is de tweede keer in korte tijd dat de RDW in opspraak raakt. Eerder deze week schreven we dat kentekeninzage voortaan gratis is. Voorheen moesten bestuurders bijna vijf euro betalen om hun kentekengeschiedenis van de afgelopen negen jaar op te vragen. Dat diende bovendien schriftelijk te gebeuren. Tot slot moest men een kopie van een identiteitsbewijs aanleveren.

De Consumentenbond trok aan de bel en vroeg aan de Autoriteit Persoonsgegevens om een uitspraak over deze zaak te doen. De toezichthouder gaf de belangenorganisatie gelijk en concludeerde dat dit te veel obstakels zijn voor automobilisten om gebruik te maken van hun recht op inzage. De RDW paste daarop direct hun inzageprocedure aan. Bestuurders kunnen via de site van de RDW met hun DigiD een inzageverzoek indienen. Bovendien hoeven ze niet langer te betalen.

De Consumentenbond nam de proef op de som en vroeg de kentekengeschiedenis van een medewerker op. Die kreeg binnen twee weken een aangetekende brief met daarin alle gegevens tot negen jaar terug.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen