Man met mondkapje hoest in de binnenkant van zijn elleboog

RIVM start opnieuw met website Infectieradar.nl

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2020
Leestijd: 3 minuten, 18 seconden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat Infectieradar.nl opnieuw lanceren. De organisatie heeft de zomermaanden gebruikt om het eerder geconstateerde datalek te dichten en de site grondig te testen op andere veiligheidsissues.  Binnen nu en enkele weken kunnen nieuwe deelnemers zich aanmelden.

Dat schrijft het RIVM in een persbericht op haar website.

Dit moet je weten over Infectieradar

Het kabinet treft allerlei maatregelen om het coronavirus het hoofd te bieden. Daarbij laten premier Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zich adviseren door de experts van het Outbreak Management Team (OTM) en RIVM. Laatstgenoemde instantie verzamelt actief gegevens van coronapatiënten om lokale en regionale brandhaarden te signaleren. Voor dat doel heeft het RIVM de site Infectieradar.nl ontwikkeld.

Hoe werkt dit? Deelnemers vullen wekelijks op Infectieradar.nl een vragenlijst in waar ze meer vertellen over hun gezondheid, of ze last hebben van coronagerelateerde klachten, medische voorgeschiedenis en medicijngebruik. Persoonsgegevens als naam, adres en contactgegevens moeten ze eveneens doorgeven. Je mag ervan uitgaan dat deze data goed beveiligd is.

Infectieradar geplaagd door datalek

Dat bleek echter niet het geval te zijn. NOS-redacteur Joost Schellevis en beveiligingsonderzoeker Tom Wolters ontdekten begin juni een datalek op de website. Door een paar getallen in de URL-balk te veranderen, was het mogelijk om de antwoorden van andere deelnemers te bekijken. Gevoelige privégegevens lagen voor het oprapen. Daarop besloot het RIVM om de website direct offline te halen.

Wat volgde was een welles-nietesspelletje tussen minister De Jonge en Formdesk, het bedrijf dat de website had ontwikkeld. De Jonge zei dat het lek het gevolg was van een ‘menselijke fout’ en dat de ontwikkelaar daarvan op de hoogte was. Marco Beuk, algemeen directeur van Formdesk, verdedigde zijn bedrijf en zei dat de minister het bij het verkeerde eind had. Een aantal weken later trok de bewindsman zijn woorden in.

‘Infectieradar is de afgelopen maanden uitvoerig getest’

Het datalek was voor het RIVM geen aanleiding om Infectieradar.nl in de prullenbak te gooien. In plaats daarvan ging het instituut sleutelen aan de site. Formdesk kreeg de taak om de site van de grond af opnieuw op te bouwen. Het RIVM hoopte dat de site in september weer online kon gaan, omdat dan verkoudheidsvirussen de kop opsteken. Deze deadline is weliswaar niet gehaald, maar de vernieuwde site gaat op korte termijn weer online.

Medewerkers hebben de afgelopen zomermaanden gebruikt om een ‘nieuwe toekomstbestendige website’ te ontwikkelen. “De nieuwe Infectieradar is in de afgelopen maanden meerdere keren zorgvuldig getest”, zo schrijft het RIVM in een persbericht. De site is naar eigen zeggen een “veilige en toekomstbestendige oplossing” die ze in de toekomst wil inzetten om andere infectieziekten te volgen.

‘Infectieradar is een mooie aanvulling’

Na een adempauze van enkele maanden kunnen deelnemers zich weer melden op Infectieradar.nl. Het RIVM gaat stapsgewijs de oorspronkelijke 40.000 deelnemers opnieuw uitnodigen om weer mee te doen en wekelijks vragenlijsten in te vullen. Over een paar weken kunnen ook nieuwe deelnemers zich aanmelden op de site. “De informatie die dat oplevert is een mooie aanvulling op de andere gegevens en onderzoeken van het RIVM over het nieuwe coronavirus. Juist nu het virus weer om zich heen grijpt is dat belangrijk”, zo schrijft het RIVM.

We weten dat veel mensen met het nieuwe coronavirus milde of weinig klachten hebben. Ze wachten soms even met het maken van een testafspraak. Of ze laten zich niet testen. Door bij te houden of mensen in Nederland klachten hebben die kunnen wijzen op het nieuwe coronavirus kunnen we een opleving of daling van het virus snel oppikken. Zo is Infectieradar een mooie aanvulling op de andere cijfers die het RIVM voortdurend verzamelt, analyseert en publiceert over het nieuwe coronavirus.”

De resultaten van de eerste ronde van Infectieradar.nl -van lancering tot de stopzetting begin juni- zijn te vinden op de website van het RIVM. De resultaten van de tweede ronde worden begin november verwacht. Deze worden gepubliceerd op deze pagina.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Privacy’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen