Grote cyberaanval op Oekraïense overheidswebsites

Man in hoodie met computer

Een grote cyberaanval heeft donderdagavond en vrijdagochtend Oekraïense overheidswebsites plat gelegd. Het is een waarschuwing voor Oekraïne zich voor te bereiden voor het ergste. De woordvoerder van het buitenlands ministerie vertelt Reuters dat nog onbekend is wie de dader is, maar dat het vergelijkbaar is met eerdere aanvallen vanuit Rusland.

De aanval trof onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Kabinet en de Raad van Veiligheid en Defensie. Op de websites was in het Oekraïens, Pools en Russisch het volgende te lezen:

“Oekraïne! Al je persoonlijke data is geüpload naar een openbaar netwerk. Alle data op de computer is vernietigd, het is onmogelijk deze te herstellen. Alle informatie over je is openbaar gemaakt, wees bang en verwacht het ergste. Dit is voor je verleden, heden en toekomst. Voor Volyn, OUN, UPA, Galitsia, Polesye en voor historische landen”. Hiermee verwijst het naar uiterst nationalistische organisaties en regio’s in Oekraïne”.

De meeste sites zijn inmiddels terug in de lucht. Ook is er geen persoonlijke data gestolen. Andere overheidswebsites zijn offline gehaald om verspreiding van de cyberaanval te voorkomen.

Oplopende spanning tussen Rusland en Oekraïne

De aanval is een van de velen onder de oplopende spanningen tussen Rusland en het voormalige onderdeel van de Soviet-Unie, Oekraïne. In december stuurden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hiervoor al cyberoorlog experts naar het land.

Westerse landen beschuldigen Rusland er bovendien van dat het tanks, wapens en zo’n honderdduizend soldaten bij de Oekraïense grens stationeert. De NATO stelt dat dit een voorbereiding is op een invasie. Moskou ontkent dit.

Eerder deze week spraken de VS en andere NATO-leden met Rusland om de spanning te verlichten. Alle drie de gespreksrondes, in Geneve, Brussel en Wenen, bleken echter onsuccesvol. De Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov zegt geen reden te zien om opnieuw in gesprek te gaan met het Westen.

Leden hackerscollectief aangehouden

Op de ochtend van de cyberaanval donderdag arresteerde Oekraïense autoriteiten nog meerdere personen die lid zouden zijn van een hackerscollectief. De verdachten zouden meer dan 50 bedrijven in de Verenigde Staten en Europa hebben aangevallen met ransomware. Hierdoor is er meer dan één miljoen doller aan losgeld verloren.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen