Amerikaanse pijplijn geraakt door ransomware-aanval

Meerdere jaknikkers die olie uit de grond pompen

Een grote Amerikaanse pijplijn is het doelwit geworden van cybercriminelen die ransomware hebben geïnstalleerd. Toen het bedrijf erachter kwam dat ze was aangevallen, heeft het direct een deel van de IT-systemen afgesloten en alle productieprocessen stopgezet. De overheid heeft een noodwet geïmplementeerd waardoor achttien staten nu tijdelijk via de weg olie mogen transporteren.

Colonial Pipeline Company bevestigt de ransomware-aanval in een persverklaring.

Cyberaanval verhindert olieproductie

Aanvankelijk gaf de oliemaatschappij weinig details prijs over de gebeurtenis. Het enige wat het bedrijf in eerste instantie kwijt wilde, is dat ze op vrijdag 7 mei getroffen was door een cyberaanval. Uit voorzorg haalde het bedrijf diverse computersystemen offline en werd het olietransport via de pijplijn stopgezet. Een extern cybersecuritybedrijf -naar verluidt FireEye- werd ingeschakeld om de aard en omvang van de aanval te onderzoeken. Tevens bracht Colonial Pipeline federale handhavingsinstanties op de hoogte van de aanval.

“Colonial Pipeline onderneemt stappen om dit probleem te begrijpen en op te lossen”, zo schreef het bedrijf afgelopen weekend in een persbericht. “Op dit moment ligt onze primaire focus op het veilig en efficiënt herstellen van onze dienstverlening en onze inspanningen om weer normaal te gaan functioneren. Dit proces is reeds aan de gang en wij werken ijverig om deze kwestie aan te pakken en om de verstoring voor onze klanten en degenen die op Colonial Pipeline vertrouwen tot een minimum te beperken.”

‘Russische hackers verantwoordelijk voor ransomware-aanval’

In een update laat Colonial Pipeline weten dat het bedrijf is getroffen door een ransomware-aanval. Daarbij worden bestanden op slot gegooid door cybercriminelen of hackers. Slachtoffers kunnen tegen betaling een decryptor kopen: een tool waarmee alle versleutelde bestanden van het slot gehaald kunnen worden. Of de aanvallers losgeldeisen hebben gesteld is onbekend.

De oliemaatschappij werkt aan een opstartplan om het productieproces weer op te starten. De hoofdpijplijnen blijven voorlopig nog offline, de kleinere pijplijnen zijn inmiddels weer operationeel. Het IT-systeem wordt pas weer volledig opgestart zodra dit veilig en verantwoord kan. De federale overheid staat achter dit plan en heeft het goedgekeurd.

Colonial Pipeline laat in het midden wie er achter de ransomware-aanval zit. Amerikaanse media als de Washington Post en CNN suggereren dat Russische hackers genaamd DarkSide verantwoordelijk zijn voor de aanval. Het hackerscollectief is niet gelieerd aan het Kremlin, maar een relatief nieuwe groep. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg schrijft dat de daders in twee uur tijd 100 GB aan data hebben gestolen. Het zou gaan om vertrouwelijke gegevens van medewerkers, financiële data, belastingaanslagen, verzekeringspapieren, rapporten, audits, en ga zo maar door.

Overheid voert tijdelijke noodwet in

Om de olieaanvoer niet in gevaar te brengen, heeft de Amerikaanse regering een noodwet ingevoerd. BBC News schrijft dat achttien staten een tijdelijke ontheffing krijgen om benzine, diesel, kerosine en andere geraffineerde aardolieproducten over de weg te vervoeren. Het gaat om de staten Alabama, Arkansas, District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, South Carolina, Tennessee, Texas en Virginia.

De Colonial Pipeline is een van de grootste en belangrijkste pijplijnen waarmee aardolie wordt vervoerd. De pijplijn is ruim 8.850 kilometer lang en loopt van Houston (Texas) langs de Golf van Mexico tot aan Linden (New Jersey). Via de Colonial Pipeline worden dagelijks 2,5 miljoen vaten aardolie vervoerd, waarmee het 45 procent van de Amerikaanse oostkust van olie voorziet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen