FCC wil 3 miljard dollar extra voor weghalen netwerkapparatuur Huawei

Logo van Huawei op een filiaal in Polen

Het verwijderen van alle netwerkapparatuur van Huawei en ZTE in Amerikaanse netwerken valt een stuk duurder uit. De kosten hiervoor worden geschat op bijna 5 miljard dollar. Dat betekent dat de toezichthouder ruim 3 miljard dollar tekort komt.

Dat schrijft Jessica Rosenworcel, voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC) in een brief aan de Democratische Senator Maria Cantwell, zo meldt persbureau Reuters. Cantwell is de voorzitter van de Senaatscommissie die hierover gaat.

‘Huawei en ZTE vormen gevaar voor nationale veiligheid’

De Amerikaanse overheid enerzijds en Huawei en ZTE anderzijds liggen al enkele jaren met elkaar in de clinch. Toenmalig president Donald Trump beschuldigde Huawei ervan Westerse bedrijven te bespioneren en deze informatie te delen met de Chinese regering en het Volksbevrijdingsleger. Huawei heeft de aantijgingen altijd ontkend en houdt vol zich netjes aan alle geldende regels te houden.

Maar het mocht niet baten: in de zomer van 2019 plaatste Trump Huawei, ZTE en zeventig andere Chinese technologiebedrijven op de Entity List. Amerikaanse bedrijven mochten geen zaken doen met de partijen die op deze zwarte lijst stonden.

Het besluit werd onderbouwd door een uitspraak van de FCC. De telecomwaakhond bepaalde dat Huawei en ZTE een gevaar vormden voor de nationale veiligheid van de VS. Naar eigen zeggen was er “overweldigend bewijs” dat beide bedrijven zich schuldig maakten aan spionage. Bovendien hadden beide bedrijven naar verluidt nauwe banden met de Chinese Communistische Partij en het leger en zijn ze wettelijk verplicht zijn om mee te werken aan dataverzoeken van de regering.

“We staan niet toe dat de Chinese Communistische Partij zwakheden in ons netwerk uitbuit en onze vitale communicatienetwerk blootstelt”, zei de FCC. ZTE vroeg de toezichthouder om zijn mening te herzien, maar de instantie hield voet bij stuk.

FCC komt miljarden tekort voor uitvoeren terugbetalingsprogramma

Daarop stemden het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in met een wetsvoorstel om de netwerkapparatuur van Huawei en ZTE te verwijderen in het Amerikaanse bedrijfsleven. Oud-president Trump reserveerde hiervoor een bedrag van één miljard dollar. Dat werd gaandeweg verhoogd tot 1,9 miljard dollar.

Ondanks het gigantische bedrag is het onvoldoende om de plannen uit te voeren. FCC-bestuursvoorzitter Jessica Rosenworcel meldde volgens persbureau Reuters eind vorige week dat het terugbetalingsprogramma een stuk duurder uitvalt dan verwacht. Volgens haar is er een bedrag van 4,98 miljard dollar nodig om alle netwerkapparatuur van de Chinese techbedrijven te verwijderen. Kortom, de FCC komt 3,08 miljard dollar tekort om de plannen uit te voeren.

Als het bedrag voor het vergoedingsprogramma niet wordt verhoogd, krijgen bedrijven en organisaties slechts 40 procent vergoed van de totale kosten. De FCC zegt de vergoedingsaanvragen die binnenstromen gewoon te behandelen. Amerikaanse bedrijven hoeven overigens pas alle netwerkapparatuur te hebben verwijderd op het moment dat zij een vergoeding daarvoor hebben ontvangen.

T-Mobile neemt afscheid van Huawei, kiest voor Ericsson

De discussie over mogelijke cyberspionage door Huawei speelt in meerdere landen. Naast de VS besloten het Verenigd Koninkrijk en India in 2020 om de Chinezen niet te betrekken bij de aanleg van hun 5G-netwerk. Zonder Huawei bij naam te noemen, besloot de Nederlandse overheid in 2019 om geen apparatuur in de kern van haar 5G-netwerken toe te laten als het afkomstig is van een “staat, entiteit of persoon die mogelijk de intentie heeft een Nederlands communicatienetwerk te misbruiken of uit te laten vallen”. Ook partijen die nauw samenwerken met of onder invloed staan van zo’n partij worden geweigerd.

Eerder deze maand maakte T-Mobile bekend dat het niet langer netwerkapparatuur afneemt van Huawei. In plaats daarvan gaat het telecombedrijf in zee met Ericsson. “Aan de keuze is een intensief selectieproces voorafgegaan. In de beoordeling is gekeken naar onder andere kwaliteit, apparatuur performance, innovatie, duurzaamheid en uiteraard kosten. Ericsson kwam daarbij als beste uit de bus”, legde T-Mobile CEO Søren Abildgaard uit.

‘Huawei heeft toegang tot alle systemen’

Begin 2021 lag Huawei in ons land ernstig onder vuur vanwege vermeende afluisterpraktijken. Het bedrijf zou jarenlang stiekem toegang hebben tot een database met klant- en facturatiegegevens van Telfort-klanten. “Huawei kon bij klantgegevens en als ze wilden hadden ze alles kunnen doorsluizen naar China. Er is alleen nooit onderzoek gedaan naar wat ze precies hebben gekopieerd”, aldus een ingewijde over de kwestie aan de Volkskrant.

KPN, het moederbedrijf van Telfort, heeft altijd ontkend dat Huawei was doorgedrongen tot de kern van haar netwerk. Anonieme bronnen beweren dat de fabrikant van netwerkapparatuur nog altijd toegang heeft tot alle systemen van KPN.

Huawei heeft de aantijgingen van spionage altijd ontkend.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen