DuckDuckGo: ‘Aanpassen standaardzoekmachine te complex op Android’

DuckDuckGo webbrowser op een smartphone

Heb je een Android-telefoon of -tablet en wil je Google Search niet langer als de standaardzoekmachine? Dan kun je dat aanpassen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Google werpt allerlei blokkades op om het gebruikers zo lastig mogelijk te maken om een andere zoekmachine als standaard in te stellen.

Dat schrijft DuckDuckGo in een blog.

DuckDuckGo boos over verloren veiling

DuckDuckGo is een op privacy gerichte zoekmachine. Waar Google zoveel mogelijk informatie van haar gebruikers verzamelt en deze data doorverkoopt aan adverteerders, moet DuckDuckGo hier niets van hebben. Verder blokkeert de zoekmachine zogeheten cross site trackers zoals de Facebook pixel. Dit zijn bestanden die jouw surfgedrag nauwlettend in de gaten houden. Verder heeft DuckDuckGo een kill switch, een knop waarmee je in een handomdraai je gehele zoek- en surfgeschiedenis wist.

In 2018 legde de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU, Google een boete op van 4,3 miljard euro wegens oneerlijke concurrentie en machtsmisbruik. Smartphone- en tabletfabrikanten die Android als besturingssysteem op hun producten installeerden, waren destijds verplicht om Google Search als standaardzoekmachine in te stellen. Chrome was verplicht de standaardwebbrowser op deze apparaten.

Om een nieuwe miljardenboete te voorkomen, introduceerde Google een keuzescherm. Gebruikers konden voortaan kiezen welke zoekmachine en browser zij standaard wilden gebruiken. Omdat het keuzemenu ruimte biedt voor slechts vier zoekmachines, kwam Google met het idee van een veilingsysteem. De hoogste bieder kocht een plaatsje in het keuzemenu. DuckDuckGo verloor deze veiling onlangs.

‘Standaardzoekmachine instellen is meer dan 15 clicks’

De privacyvriendelijke zoekmachine uitte veel kritiek op het ‘fundamenteel gemanipuleerde veilingsysteem’. DuckDuckGo is echter nog niet klaar met zijn gal spugen. Een nieuwe blog hekelt het bedrijf de wijze waarop gebruikers DuckDuckGo als standaardzoekmachine moeten instellen als gevolg van de verloren veiling.

Om de standaardzoekmachine te wijzigen in de zoekbalk van het thuisscherm en de webbrowser, moeten gebruikers meer dan 15 stappen zetten. Dat is onnodig veel en complex. Kort samengevat moeten zij eerst DuckDuckGo downloaden uit de Play Store, de Google zoekbalk van het thuisscherm verwijderen, DuckDuckGo als widget op het Home-screen plaatsen en via het instellingenmenu DuckDuckGo instellen als de standaardzoekmachine.

“Dit lange proces zet onnodige wegversperringen in de weg voor mensen om gebruik te maken van de dienst die ze willen”, zo schrijft DuckDuckGo op haar blog. “Het hoeft echter niet zo te zijn. Het wijzigen van de standaardzoekmachines kan en moet één click zijn via een goed ontworpen keuzemenu, dat gebruikers automatisch zien bij het instellen van het toestel en kan teruggestuurd worden naar de instellingen (ook in één click).”

‘Google misbruikt dominante positie’

Consumenten zijn dit soort “schimmige processen en misbruik van technologie” spuugzat. Volgens DuckDuckGo toont de ene na de andere studie aan dat gebruikers meer privacy online willen. Eén op de vijf zegt zelfs de voorkeur te geven aan een andere zoekmachine dan Google Search, als ze kans geboden krijgen via een keuzemenu. “Google, houd alsjeblieft op met het gebruiken van je dominantie in een niet-zoekmachinemarkt om jouw dominante positie op de markt voor zoekmachines verder te versterken. Laat consumenten daadwerkelijk hun standaardzoekmachine instellen via een één-clicksysteem”, aldus DuckDuckGo.

DuckDuckGo promoot zichzelf als hét privacyvriendelijke alternatief voor Google. Maar hoe anoniem is DuckDuck nou werkelijk? VPNGids.nl zocht het uit en schreef er een uitvoerig achtergrondartikel over.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen