President Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst

Campagnewebsite president Trump tijdelijk platgelegd door hackers

Laatst bijgewerkt: 28 oktober 2020
Leestijd: 2 minuten, 53 seconden

De website waarmee president campagne voert, is in de nacht van dinsdag op woensdag korte tijd overgenomen door hackers. Op internet circuleert een screenshot waaruit blijkt dat dit geen broodjeaapverhaal is. Volgens het campagneteam is er geen gevoelige data buitgemaakt door de daders.

Dat schrijven diverse Amerikaanse media, waaronder persbureau Reuters, CNN en Fox6 News.

‘Trump verspreidt dagelijks nepnieuws’

Iedereen die afgelopen nacht naar donaldjtrump.com surfde, zag boven aan de pagina de logo’s van de Federal Bureau of Investigation (FBI) en ministerie van Justitie. Daaronder stond de tekst ‘This site was seized’ (deze site is in beslag genomen). Deze boodschap tonen Amerikaanse opsporings- en handhavingsinstanties als ze een website uit de lucht halen. De site werkt dan niet meer en is niet langer beschikbaar voor bezoekers.

Met de overname wilden de hackers een boodschap verkondigen. Ze schreven dat ze er genoeg van hebben dat Donald Trump ‘dagelijks’ nepnieuws verspreidt. Waar de daders precies op doelen is onbekend. President Trump doet regelmatig omstreden uitspraken die door experts betwist worden, of het nou gaat om de bestrijding van het coronavirus of dat stemmen per post leidt tot grootschalige fraude.

Verder schrijven de hackers dat de apparaten die president Trump gebruikt gecompromitteerd zijn, waardoor ze ‘intieme gesprekken en geheime informatie’ hebben buitgemaakt waaruit zou blijken dat de regering verantwoordelijk is voor het coronavirus. Ook zou de presidentskandidaat samenwerken met ‘buitenlandse actoren’ om de verkiezingsuitslag te manipuleren. Wie bewijs wil van de beschuldigingen, kan deze kopen door de daders in cryptovaluta te betalen, gevolgd door een rekeningnummer waar het geld naar overgemaakt kan worden. Enig bewijs voor hun claims leveren de hackers niet.

‘Blijf kalm en heb vertrouwen in het verkiezingsproces’

Tim Murtaugh, campagneleider voor presidentskandidaat Trump, erkent dat de verkiezingssite korte tijd plat lag. In een verklaring zegt hij dat er “geen gevoelige data is gestolen”, omdat deze niet op de site wordt opgeslagen. De campagnesite is inmiddels volledig hersteld. De verantwoordelijkheid van de hackaanval is door niemand opgeëist. Murtaugh zegt dat zijn team samenwerkt met handhavingsinstanties om de bron van de aanval te onderzoeken.

Chris Krebs, het hoofd van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), reageert op Twitter op het incident. “Schendingen van de site zijn ruis. Trap niet in de pogingen om de aandacht af te leiden en sensatie en verwarring te verspreiden. Het ultieme doel [van de hackers, red.] is ons vertrouwen in het verkiezingsproces te ondermijnen”, aldus Krebs. Hij sluit zijn boodschap af met de hashtag #keepcalmandvoteon.

Aantal cyberaanvallen en de complexiteit ervan neemt toe

Het is niet de eerste keer dat hackers erin slagen om een website van Donald Trump plat te leggen. Begin september schreef persbureau Reuters al dat kwaadwillenden diverse keren sites van het Trump-kamp waren aangevallen en offline gehaald. Net als nu waren de aanvallen slechts van korte duur. Cloudflare, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de digitale weerbaarheid van de websites, bevestigde de aanvallen en zei dat het aantal cyberaanvallen en de complexiteit ervan toenemen naarmate de verkiezingsdag dichterbij komt. Het beveiligingsbedrijf zegt zich te blijven inzetten om ervoor te zorgen dat deze aanvallen zo min mogelijk de impact hebben op het verloop van de verkiezingen en de verkiezingsuitslag.

Dinsdag 3 november vinden in de VS de presidentsverkiezingen plaats. Kiezers kunnen hun stem uitbrengen op Donald Trump of Joe Biden (en in sommige kiesdistricten ook rapper Kanye West). Het beloven spannende verkiezingen te worden, omdat beide presidentskandidaten nek-aan-nek gaan in de peilingen in diverse swing states.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen