Biden draait decreten oud-president Trump over Chinese apps terug

Icoontjes van diverse sociale media uit China op een smartphone

De Amerikaanse president Biden heeft woensdag een decreet ondertekend dat een einde maakt aan reeks decreten van oud-president Trump tegen Chinese apps als TikTok en WeChat. Het ministerie van Handel krijgt de opdracht om te kijken of deze apps een dreiging vormen voor de nationale veiligheid. Tevens moet het departement binnen 120 dagen met aanbevelingen op de proppen komen hoe data van Amerikanen beschermd kan worden van buitenlandse bedrijven.

Dat schrijft persbureau Reuters.

Trump ruziet met sociale media

Het is geen geheim dat voormalig president Donald Trump regelmatig ruzie had met sociale media. Hij probeerde onder meer wettelijk te regelen dat sociale netwerken niet op eigen houtje berichten mochten verwijderen van het platform. Dit nadat Twitter en Facebook een aantal keer een bericht van de oud-president hadden verwijderd of er een waarschuwingslabel bij hadden geplaatst wegens misleiding of desinformatie.

Ook trachtte Trump een einde te maken aan de immuniteitsclausule van de netwerken, die is vastgelegd in artikel 230 van de Communications Decency Act. Dat houdt in dat niet sociale media, maar gebruikers verantwoordelijk en aansprakelijk zijn voor de berichten die zij op de platforms plaatsen. Het artikel verplicht verder dat sociale media moeten ingrijpen als zij vaststellen dat gebruikers ‘verwerpelijke content’ hebben gepubliceerd. Het gaat dan onder meer om verheerlijking van terrorisme, kinderpornografische beelden of auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Trump tekent decreet voor downloadverbod voor TikTok

Trump had het ook aan de stok met applicaties van Chinese makelij, zoals TikTok. De oud-president wilde een downloadverbod in het leven roepen tegen de app, omdat ze naar eigen zeggen een gevaar vormde voor de nationale veiligheid. TikTok zou persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers verzamelen en doorgeven aan de Chinese Communistische Partij. Daarnaast kan de Chinese regering bedrijven opleggen om dit soort data door te sturen. Reden genoeg voor Trump om op 6 augustus 2020 een executive order te tekenen om het gebruik van TikTok te verbieden, tenzij het bedrijf in handen zou komen van een Amerikaans bedrijf.

TikTok vocht het decreet aan van de voormalige president. De advocaat betoogde dat het verbod onherstelbare schade zou toebrengen aan moederbedrijf ByteDance. Ook had het platform ‘buitengewone maatregelen’ genomen om de privacy en veiligheid van persoonsgegevens te beschermen. De rechtbank bepaalde dat het beoogde verbod van Trump te ver ging. Er was geen concreet bewijs dat TikTok zich schuldig maakte aan spionage voor de Chinese overheid. Ook zou een verbod indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting. De rechter blokkeerde daarom het decreet, dat nooit officieel in werking is getreden.

Biden wil weten hoe gegevens van Amerikanen beschermd kunnen worden tegen ‘buitenlandse tegenstanders’

Het decreet van president Biden zet een streep door de executive order van Trump. Dat betekent dat een download- en gebruikersverbod van TikTok, WeChat en andere applicaties van Chinese techbedrijven definitief van de baan is. In de laatste dagen van zijn presidentschap beval Trump dat Chinese apps als Alipay, QQ Wallet en WeChat Pay niet langer transactiegegevens mochten doorsturen. Ook daar heeft Biden een einde aan gemaakt.

De president heeft het ministerie van Handel via een decreet de opdracht gegeven om onderzoek te verrichten naar de veiligheidszorgen rondom TikTok en WeChat. Het departement moet binnen 120 dagen aanbevelingen presenteren hoe persoonsgegevens van Amerikaanse burgers beschermd kunnen worden van ‘buitenlandse tegenstanders’. Biden noemt weliswaar geen namen, maar vermoedelijk doelt hij hier op landen als China, Rusland, Iran en Noord-Korea.

Ook moet het ministerie ‘doorlopend’ alle transacties evalueren die “een buitensporig risico vormen of catastrofale gevolgen hebben voor de veiligheid en veerkracht van de kritieke infrastructuur of de digitale economie van de Verenigde Staten”. Inlichtingen- en veiligheidsdiensten moeten binnen zestig dagen een kwetsbaarheids- en dreigingsanalyse over gegevens van Amerikaanse burgers voor ‘buitenlandse tegenstanders’ overhandigen aan het ministerie van Handel.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen