Amazon informeert klanten over updates slimme apparaten

Doos met het logo van Amazon

Klanten die op Amazon.nl slimme apparaten of Internet of Things (IoT) producten kopen, kunnen hier vanaf nu informatie vinden over toekomstige software-updates. De retailer vermeldt bij de slimme apparatuur die het zelf verkoopt of er iets bekend is over updates. Daarnaast heeft de online verkoper informatie over updates gevraagd bij de 50 grootste leveranciers van slimme apparaten.

Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een persbericht.

Slimme apparaten steeds populairder in Nederland

Slimme apparaten zijn razend populair. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder deze week dat bijna driekwart van de Nederlanders (72 procent) vorig jaar één of meerdere IoT-producten heeft gebruikt of aangeschaft. Slimme water-, gas- en elektriciteitsmeters zijn het populairst, gevolgd door een slimme thermostaat en smart speakers. Slimme verlichting, rookmelders, beveiligingscamera’s en smart toys zijn het minst gewild, zo blijkt uit het onderzoek.

In het onderzoek kwam tevens naar voren dat een kwart van de Nederlanders geen IoT-apparaat aanschaft, omdat ze zich zorgen maken over hun privacy en beveiliging van deze apparaten. Dat komt omdat er met regelmaat verhalen in de media verschijnen over hackers die stiekem meekijken via beveiligingscamera’s, of huishoudens afluisteren met babyfoons.

ACM wijst fabrikanten op informatieplicht

De ACM maakt zich al langer zorgen over deze gevaren. Niet alleen omdat privacy- en securityrisico’s van slimme apparaten een enorme impact op ons leven hebben, maar ook omdat deze producten steeds populairder worden. In 2019 kondigde de toezichthouder aan om te kijken in hoeverre internetverkopers informatie over software-updates verstrekken. Eind vorig jaar wees de waakhond fabrikanten en retailers op hun informatieplicht bij smart devices.

“Het is belangrijk dat consumenten vóór de aanschaf van een slim apparaat weten hoe het is geregeld met de updates”, zo zei Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, vorig jaar. De ACM was verheugd dat steeds meer webshops consumenten beter informeren over software-updates van slimme apparaten.

Amazon betert zijn leven

De toezichthouder noemde de verbeterde informatiepositie van consumenten een stap in de goede richting. Enkele grote online retailers bleven echter nog echter. Eén daarvan was Amazon. Het bedrijf van Jeff Bezos heeft echter een omslag gemaakt en zijn leven gebeterd. Op Amazon.nl kunnen consumenten vanaf nu informatie vinden over software-updates bij slimme apparaten die het bedrijf zelf verkoopt. De retailer heeft 50 grote leveranciers van smart devices gevraagd om hun producten van deze informatie te voorzien.

Van Houten is hierover enorm te spreken. “Het is belangrijk voor consumenten dat ook Amazon nu informatie geeft over updates bij de slimme apparaten die zij verkopen. Vorig najaar hebben bol.com, Coolblue en MediaMarkt deze stap al gezet. Amazon volgt nu ook. Consumenten kunnen met deze informatie een betere keuze maken”, aldus de ACM-topman.

Het onderzoek dat de ACM naar Amazon had ingesteld komt hiermee ten einde. Consumenten die klachten hebben over de aankoop van slimme apparaten, kunnen deze doorgeven aan de toezichthouder.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen