Agentschap Telecom blij met minimale veiligheidseisen voor slimme apparaten

Ring deurbel met ingebouwde camera

Agentschap Telecom is blij dat de EU veiligheidseisen gaat stellen aan zogeheten Internet of Things (IoT) apparatuur. Gebruikers worden zodoende beter beschermd tegen digitale veiligheidsrisico’s. De overheidsorganisatie wijst erop dat niet alleen fabrikanten, maar ook burgers een verantwoordelijkheid hebben om zich te weren tegen hackers en cybercriminelen.

Dat schrijft Agentschap Telecom in een persbericht.

Minister Blok: ‘Slimme apparaten zijn ideale toegangsdeur voor criminelen’

Het aantal apparaten dat met internet verbonden is, is de afgelopen jaren fors gegroeid. Naar schatting zijn er op dit moment ruim 35 miljard van dit soort slimme apparaten wereldwijd. Dan moet je denken aan moderne deurbellen, beveiligingscamera’s, thermostaten en babyfoons. Als de huidige trend zich voortzet, dan loopt het aantal IoT-apparaten in 2030 op naar meer dan 125 miljard.

Slimme apparaten bieden gebruiksgemak en extra functionaliteit. De beveiliging van deze apparaten en applicaties laat vaak nog te wensen over. Vaak zijn deze toestellen voorzien van een standaardwachtwoord die vaak eenvoudig te raden is, of die je in de digitale handleiding op internet kunt terugvinden. Voor hackers en cybercriminelen is het dan een fluitje van een cent om ongemerkt in te breken op het internetnetwerk.

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok noemde beveiliging afgelopen week een “sluitpost voor fabrikanten en importeurs van draadloze apparaten”. Hij wees erop dat deze slimme apparaten een “ideale toegangsdeur” zijn voor criminelen om financiële of andere persoonlijke gegevens te stelen. “Daarom is het essentieel dat het IoT veilig is en vertrouwd kan worden gebruikt”, aldus minister Blok.

‘Samen Nederland digitaal veiliger maken’

Om die reden heeft het kabinet bij de EU gepleit om minimale veiligheidseisen voor slimme apparaten op te stellen. Vanaf 2024 mogen IoT-toepassingen niet langer een zwak standaardwachtwoord hebben. Daarnaast moeten deze apparaten software-updates ontvangen, getest zijn op veiligheidslekken en kwetsbaarheden in de software, persoonlijke informatie beter afschermen en moeten consumenten en bedrijven deze data zelf kunnen beheren en beschermen. Producten die niet aan deze eisen voldoen, mogen niet in Europa verkocht worden.

Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom, is blij dat de EU deze minimale veiligheidseisen heeft geformuleerd. “Dit is heel goed nieuws voor Nederland. Gebruikers zijn straks beter beschermd tegen digitale veiligheidsrisico’s”, zo vertelt ze.

Van Dijk benadrukt dat zowel de makers van slimme producten als consumenten die de apparatuur kopen de verantwoordelijkheid heeft om zorg te dragen voor de digitale veiligheid. “Het is nu aan de fabrikanten en importeurs om te zorgen dat er digitaal veilige apparatuur komt. En aan de consument om scherp te letten op de aanwezigheid van de CE-markering. Zo maken we samen Nederland digitaal veiliger.”

Agentschap Telecom draagt steentje bij aan onderzoek naar veiligheidseisen

Het Agentschap Telecom deed in 2019 onderzoek naar de digitale veiligheid van slimme apparaten. Toen waarschuwde het overheidsorgaan al dat de veiligheid niet op orde was. Naar aanleiding daarvan besloot het agentschap om een meldpunt voor onveilige apparatuur op te richten. Nederlanders die een onveilig IoT-apparaat hadden gekocht, konden deze hier aanmelden.

Naast het meldpunt opende het agentschap ook een IoT-testlab om de digitale veiligheid van slimme apparatuur te testen. De informatie van het meldpunt en het IoT-testlab werd gebruikt om een toezichtstrategie te ontwikkelen. De gegevens droegen tevens hun steentje bij de totstandkoming van Europese minimumnormen en -eisen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen